Κάνουμε μια... επανάσταση

Tον περασμένο Ιανουάριο στο «Σαν Μαμές» του Μπιλμπάο βρέθηκαν 48.121 φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν από κοντά τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου οι… λιονταρίνες της Αθλέτικ αντιμετώπισαν την Ατλέτικο Μαδρίτης.  

Στις 17 Μαρτίου, η Ατλέτικο Μαδρίτης φιλοξένησε στο «Wanda Metropolitano» τη Μπαρτσελόνα σε μια αναμέτρηση που ήταν ίση με... μισό πρωτάθλημα. Οι παίκτριες των «ροχιμπλάνκος» ήταν μπροστά στη βαθμολογία με διαφορά έξι βαθμών και οι Καταλανές ήθελαν τη νίκη για να μειώσουν στους τρεις και να μείνουν «ζωντανές» στο... κυνήγι του τίτλου. Ωστόσο το εντυπωσιακό ήταν η προσέλευση του κόσμου, καθώς στο γήπεδο βρέθηκαν 60.739 θεατές!

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Γιουβέντους δίνει τους αγώνες της στο προπονητικό κέντρο της. Μεταξύ… συγγενών και φίλων συνήθως. Χθες, Κυριακή, αποφασίστηκε, για πρώτη φορά από τα εγκαίνια του «Juventus Stadium» το 2011, οι γυναίκες των «μπιανκονέρι» να παίξουν εκεί κόντρα στη Φιορεντίνα. Μπορεί τα εισιτήρια για την αναμέτρηση να διατέθηκαν δωρεάν, ωστόσο έγινε sold out. Κι έτσι 39.027 θεατές βρέθηκαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ γυναικείων ομάδων. 

Μικρή σημασία έχουν τα αποτελέσματα αυτών των αναμετρήσεων. Οι παίκτριες που αγωνίστηκαν ήταν όλες νικήτριες, έζησαν τη μοναδική εμπειρία να παίζουν ποδόσφαιρο μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους που φώναζαν συνθήματα γι’ αυτές, ήταν οι απόλυτες πρωταγωνίστριες. 

Το παγκόσμιο ρεκόρ, βέβαια, απέχει αρκετά. Είναι οι 90.185 φίλαθλοι που βρέθηκαν στη «Ρόουζ Μπόουλ» της Πασαντένα στην Καλιφόρνια και είδαν τον τελικό του Μουντιάλ των γυναικών το 1999, όπου οι ΗΠΑ επικράτησαν της Κίνας στα πέναλτι και σήκωσαν το τρόπαιο. 

Ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 

Ισπανία

Από τις ομάδες που αγωνίζονται στη La Liga, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης , η Θέλτα Βίγκο, η Χετάφε και η Ρεάλ Βαγιαδολίδ δεν έχουν γυναικεία ομάδα. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μπέτις, η Εσπανιόλ, η Λεβάντε, η Ράγιο Βαγιεκάνο, η Ρεάλ Σοσιάδαδ, η Σεβίλλη και η Βαλένθια παίρνουν μέρος στην Liga Iberdrola,  οι Βιγιαρεάλ, Αλαβές και Έιμπαρ έχουν ομάδες στη δεύτερη κατηγορία και Ουέσκα, η Τζιρόνα και Λεγανές έχουν ομάδες στις μικρότερες κατηγορίες του γυναικείου πρωταθλήματος. 

Αγγλία

Κάθε σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ έχει και γυναικεία ομάδα. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Άρσεναλ, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Γουέστ Χαμ και η Έβερτον είναι αυτές που ξεχωρίζουν, ενώ Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λέστερ και Κρίσταλ Πάλας παίζουν στην δεύτερη κατηγορία. 

Γερμανία

Από τους μεγάλους συλλόγους της Γερμανίας μόνο η Ντόρτμουντ δεν έχει γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Λεβερκούζεν, Μπάγερν, Γκλάντμπαχ, Ντούισμπουργκ, Φράιμπουργκ, Χόφενχαϊμ, Βέρντερ και Βόλφσμπουργκ έχουν επενδύσει στο γυναικείο ποδόσφαιρο και οι ομάδες τους παίζουν στην πρώτη κατηγορία. Σε μικρότερες κατηγορίες συμμετέχουν οι γυναικείες ομάδες της Λειψίας και της Χέρτα Βερολίνου. 

Γαλλία

Εδώ η μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι η Λιόν. Πρόκειται, εξάλλου, για την ομάδα που έχει κατακτήσει τρεις συνεχείς σεζόν και το Τσάμπιονς Λιγκ των γυναικών. Παρί Σεν Ζερμέν, Μονπελιέ, Μπορντό, Γκινγκάμπ, Ντιζόν, Σοσό, Μετζ, Λίλ, Γκινγκάμπ,, Μαρσέιγ, Νανσί έχουν, επίσης, γυναικείες ομάδες. Αντίθετα, η Μονακό δεν διαθέτει τέτοια… 

Ιταλία

Η Γιουβέντους κυριαρχεί και στις γυναίκες. Η Φιορεντίνα, η Μίλαν, η Ρόμα, η Αταλάντα, η Σασουόλο, η Κιέβο, η Ίντερ, η Έμπολι  η Λάτσιο, η Τζένοα, η Τορίνο, η Μπολόνια, η Νάπολι, η Σαμπντόρια, η ΣΠΑΛ, η Κάλιαρι, η Ουντινέζε, η Φροζινόνε, η Πάρμα έχουν ομάδες και ακαδημίες γυναικείου ποδοσφαίρου. 

Η Άντα Χέγκερμπεργκ και ο σεξισμός 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Άντα Χέγκερμπεργκ έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε η «Χρυσή Μπάλα». Στάθηκε δίπλα στον Λούκα Μόντρις και υπήρξε θύμα ενός σεξιστικού αστείου.

«Τι βραδιά» έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας που ανέβασε στο instagram μετά την τελετή απονομής. Σε λίγες ώρες η 23χρονη παίκτρια από τη Νορβηγία έζησε όλα όσα ονειρεύεται κάθε κορίτσι που κάνει δειλά τα πρώτα βήματά της στο ποδόσφαιρο. 

Η Χέγκερμπεργκ έγραψε ιστορία το καθώς για πρώτη φορά η «Χρυσή Μπάλα» απονεμήθηκε και σε γυναίκα. Στάθηκε περήφανη δίπλα στον Μόντριτς και ξεπέρασε με το πλατύ χαμόγελό της το σεξιστικό σχόλιο του παρουσιαστή της εκδήλωσης. ο οποίος θεώρησε χαριτωμένο να τη ρωτήσει αν θα κάνει twerk. 

Μετά τη λήξη της τελετής ο παρουσιαστής της κατάλαβε τη γκάφα του και ζήτησε συγγνώμη με ανάρτησή του στο Twitter.

«Της εξήγησα και μου είπε ότι κατάλαβε ότι ήταν ένα αστείο. Ανεξάρτητα από αυτό, ζητώ συγγνώμη από όποιον μπορεί να προσβλήθηκε από όσα είπα. Κυρίως τα συγχαρητήριά μου στην Άντα» έγραψε ο Mάρτιν Σόλβειγκ.

«Ήρθε μετά και μου είπε ότι λυπάται που εκτυλίχθηκαν έτσι τα πράγματα. Δεν το θεώρησα σεξουαλική παρενόχληση εκείνη τη στιγμή. Ήμουν απλά χαρούμενη που κέρδισα τη Χρυσή Μπάλα» είπε εκείνη. 

Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1995 στο Μόλντε. Από το 2014 είναι παίκτρια της Λιόν, ενώ έχει αγωνιστεί και σε άλλες ομάδες της πατρίδας της και στην Πότσδαμ πριν πάρει μεταγραφή στη Γαλλία. 

Έχει κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2013, ενώ το 2016 και το 2017 είχε αναδειχθεί από την UEFA καλύτερη παίκτρια στην Ευρώπη. 

«Μεγάλωσα παίζοντας με αγόρια, οπότε αυτό ήταν φυσικό για την αδελφή μου και για εμένα να παίζουμε ποδόσφαιρο» λέει όταν τη ρωτούν πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μπάλα. 

Στις 6 Αυγούστου 2011, σημείωσε τρία γκολ σε επτά λεπτά, ενώ σε ηλικία 16 ετών έγινε η νεότερη παίκτρια που κέρδισε κύπελλο στο Toppserien. Ήταν κορυφαία σκόρερ της Kόλμποθ το 2011 και ψηφίστηκε ως νέα παίκτρια της χρονιάς του πρωταθλήματος Νορβηγίας.

Η 23χρονη επιθετικός έχει πετύχει 107 γκολ σε 82 παιχνίδια με τη Λιόν, την οποία οδήγησε στον ένατο διαδοχικό τίτλο στην πρώτη κατηγορία! Tην περσινή σεζόν, μάλιστα, πέτυχε 52 γκολ, τα 15 εκ των οποίων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κατάφερε, έτσι, μόλις στα 22 της να μπει στην δεκάδα των κορυφαίων σκόρερ της διοργάνωσης. Απολύτως λογικά ο γαλλικός σύλλογος της έχει ανανεώσει το συμβόλαιο ως το 2021. 

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για ρεκόρ, αλλά μπορείτε να χαθείς ως παίκτης αν σκέφτεσαι πολύ μόνο αυτό. Περισσότερο από τους αριθμούς μετρά η προπόνηση. Εγώ δουλεύω σκληρά και ξέρω ότι κάποια στιγμή θα έρθουν οι επιτυχίες. Εξάλλου είναι χαρά να μπορείς να κάνεις κάθε μέρα αυτό που αγαπάς. Κι εγώ αυτό κάνω» είναι η φιλοσοφία της.

Γυναίκες και ποδόσφαιρο

Έρευνα που έγινε το 2017 από την UEFA έδειξε πως το ποδόσφαιρο μπορεί να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών σε σχέση με άλλα δημοφιλή αθλήματα. 

Το πιο ισχυρό εύρημα ήταν ότι όπου κι αν ζουν, ανεξάρτητα από το στάδιο που διανύουν στο παιχνίδι, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο διαθέτουν ισχυρότερη αυτοπεποίθηση έναντι των κοριτσιών που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Επιπλέον, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο νιώθουν πιο σίγουρα από τα κορίτσια που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

Συγκεκριμένα: 
-Το 80% των κοριτσιών αισθάνθηκαν πιο σίγουρα ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε ποδοσφαιρική ομάδα, έναντι 74% που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

-54% νέες παίκτριες συμφώνησαν ή συμφωνούσαν έντονα με τη δήλωση «ανησυχώ λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα ως αποτέλεσμα της συμμετοχής μου στο ποδόσφαιρο» σε σύγκριση με το 41% εκείνων που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

-Το 58% των γυναικών παικτριών ηλικίας 13-17 ετών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι έχουν ξεπεράσει την έλλειψη αυτοπεποίθησης ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο ποδόσφαιρο, σε σύγκριση με το 51% των κοριτσιών που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

-Το 48% δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο για τον εαυτό του ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο ποδόσφαιρο, σε σύγκριση με το 40% εκείνων που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

ΠΗΓΗ: sdna.gr

Δειτε Επισης

Φαβορί ο Σλοτ για να διαδεχθεί τον Κλοπ στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ
Τερματοφύλακας στο Ιράν τιμωρήθηκε γιατί αγκάλιασε γυναίκα οπαδό σε ποδοσφαιρικό γήπεδο
Απάντησε για τον πολυσυζητημένο πανηγυρισμό του μπροστά στους παίκτες της Κόβεντρι ο Άντονι
Αφήνει τη Nike για να ξανασυνεργαστεί με την Adidas η Λίβερπουλ
Τα είπε με τη Γουέστ Χαμ ο Αμορίμ και έχει πολλά να σκεφτεί
ΒΙΝΤΕΟ:¨Ξέσπασε σε κλάματα ο Μαρτίνες-«Δουλέψαμε σκληρά, μας αξίζει αυτή η χαρά»
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Ανάσα για τους προπονητές ενόψει του Euro-Εγκρίθηκε το αίτημα των 26 ποδοσφαιριστών
Πέρασαν επτά χρόνια από το clasico του Μέσι και ο iconic πανηγυρισμός με τη φανέλα στο «Μπερναμπέου»
Μπέλιγχαμ: Θέλω πρωτάθλημα, Champions League με τη Ρεάλ και Euro με την Αγγλία