Μετά τη Ρεάλ και τη Γιουβέντους τα «μωρά» του ʼγιαξ - Με περίπατο η Μπαρτσελόνα

Την πρόκριση στους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ πανηγυρίζουν Άγιαξ και Μπαρτσελόνα αφού επικράτησαν των Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.
 
Ο «αίαντας» επικράτησε με 2-1 μέσα στην Ιταλία σε βάρος της Γιουβέντους, και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα έκανε τη μεγάλη έκπληξη αφήνοντας μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης ένα από τα φαβορί εκτός διοργάνωσης. 

Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, η Μπαρτσελόνα κέρδισε άνετα εντός έδρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0 σφραγίζοντας την πρόκριση με δεύτερη νίκη μετά το 1-0 υπέρ της στην Αγγλία.

Γιουβέντους - Άγιαξ 1-2

Ήταν όλες οι επιστήμες και οι τέχνες ριγμένες στο χορτάρι. Λίγη γεωμετρία, λίγη αρχιτεκτονική, λίγη ζωγραφική, λίγη γλυπτική, λίγη ποίηση. Κάθε άγγιγμα της μπάλας  προκαλούσε υπόκωφα επιφωνήματα θαυμασμού στο γήπεδο. Κάθε κατεβασιά τους έκοβε την ανάσα. Τι θα σκαρφίζονταν πάλι;

Κάποια στιγμή, κανένα τέταρτο πριν το τέλος, τα συνθήματα σταμάτησαν και το κοινό άρχισε να παρακολουθεί βουβό, μαγεμένο από την παράσταση. Ήταν σαν μία ποδοσφαιρική μυσταγωγία, ύψιστου επιπέδου, που μόνο ένας καλός Άγιαξ μπορεί να προσφέρει.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σαν να έπαιζαν άντρες απέναντι σε παιδιά. Όχι, όχι. Ήταν σαν να έπαιζαν βιρτουόζοι αρτίστες απέναντι σε απλούς ποδοσφαιριστές. Το θέαμα ήταν καθηλωτικό. Ποδόσφαιρο μιας επαφής. Τρανζίσιον με βέλη από παντού. Υπέροχα αγγίγματα. Φαντασία. Και απίθανη φλυαρία στην τελική φάση. Αν οι Ολλανδοί ήταν λιγότερο φαφλατάδες απέναντι στην ιταλική εστία, το κοντέρ θα έγραφε πολλά. Πάρα πολλά.

Ο Αίαντας δεν πτοήθηκε από το 1-1 του πρώτου ματς. Δεν πτοήθηκε από την απώλεια του βασικού αριστερού μπακ Νικολάς Ταλιαφίκο, ούτε από τον τραυματισμό του έτερου μπακ (Μαζραουί) μόλις στο 11ο λεπτό. Δεν πτοήθηκε ούτε όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο με μία κεφαλιά σήμα - κατατεθέν έκανε το 1-0 (28’), σκοράροντας για 7ο συνεχόμενο προημιτελικό Champions League. Βασικά, ο Άγιαξ δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Αυτό που είναι να το παίξει, θα το παίξει.

Το οξυγόνο ήταν η άμεση (και τυχερή) ισοφάριση, όταν σε ένα απονενοημένο σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε και κόλλησε στο πόδι του Ντε Μπέικ, ο οποίος με υπέροχο πλασέ έκανε το 1-1 (34’).

Αυτό που ακολούθησε στην επανάληψη ήταν ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό μονόπρακτο. Ένα έργο τέχνης. Επιθέσεις κατά κύματα. Ποικιλλία. Ταχύτητα. Απρόβλεπτο. Ο Σέζνι έκανε μία από τις κορυφαίες αποκρούσεις της καριέρας του σε κλασικό τετ-α-τετ με τον Ζίγες (52’). Ο Πολωνός έβγαλε και πάλι με τα ακροδάχτυλα καλοζυγισμένο σουτ του Ντε Μπέικ που πήγαινε στο παραθυράκι του (58’). Λίγο αργότερα (63’) ο Πιάνιτς με τάκλιν αυτοθυσίας πήρε την μπουκιά από το στόμα του Ζίγες! Μέχρι που ήρθε η δικαίωση. Ο Ματάις Ντε Λιχτ με ασύλληπτο άλμα και κεφαλιά ακριβείας μετά από εκτέλεση κόρνερ έβαλε μέσα όλη την άμυνα της Γιουβέντους κι έβαλε το χρυσό γκολ πρόκρισης (67’, 1-2).

Θα περίμενε κανείς την αντίδραση της «Μεγάλης Κυρίας». Πίεση. Προσπάθεια για ανατροπή. Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Ο Άγιαξ συνέχισε να παίζει με τον ίδιο τρόπο. Σαν ρομπότ. Σαν μηχανές. Στο 74ο λεπτό ο Νέρες από υπερβολική σιγουριά έχασε γκολ που δεν χάνεται. Λίγο αργότερα (79’) ο Ζίγες με σουτάρα πήγε να τρυπήσει τα δίχτυα, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Μία απίθανη παράσταση που όμοια τους δεν είχαν δει οι Ιταλοί.

Μετά την «βασίλισσα», σειρά πήρε η «Μεγάλη Κυρία» και πλέον ο Άγιαξ περιμένει είτε την Μάντσεστερ Σίτι είτε την Τότεναμ. Είτε φτάσει ως το τέλος και το πάρει είτε όχι, ένα μόνο παράπονο μένει. Γιατί κάθε μεγάλος Άγιαξ να κρατάει μόνο μια χρονιά και να διαλύεται στα εξ’ ων συνετέθη, τόσο νωρίς;

 
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-0

Όσο έχει εκείνον, δεν φοβάται κανέναν! Η Μπαρτσελόνα ήταν το μεγάλο φαβορί κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τη νίκη της στο «Ολντ Τράφορντ» την προηγούμενη Τετάρτη, όμως ο Λιονέλ Μέσι φρόντισε να «τελειώσει» από νωρίς τις όποιες βλέψεις των Άγγλων για να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόκριση των Καταλανών στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

Η ομάδα του Σόλσκιερ μπήκε στο ματς θέλοντας να αιφνιδιάσει την αντίπαλό της και μόλις στα 30 δευτερόλεπτα έφτασε μία «ανάσα» από το γκολ όταν ο Μάρκους Ράσφορντ βρέθηκε απέναντι στον Ντε Χέα όμως σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.

One Messi show

Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν πως μπορούν να ανησυχήσουν τους αντιπάλους τους στο πρώτο δεκάλεπτο. Εκεί, όμως, ήταν που ανέλαβε δράση ο Λιονέλ Μέσι. Στο 16’ αφού πρώτα πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του αντιπάλου του έκανε ένα εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής και την έστειλε στα δίχτυα του Νταβίντ Ντε Χέα. Οι πανηγυρισμοί δεν είχαν καλά – καλά κοπάσει στο Καμπ Νόου και ο Αργεντίνος σούπερ σταρ έδωσε το έναυσμα για νέους. Στο 20’, λοιπόν, ο Μέσι δοκίμασε ένα σουτ, ο Ισπανός τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ έκανε ίσως την χειρότερη εκτίμηση της καριέρας του με αποτέλεσμα η μπάλα να περάσει κάτω από τα χέρια του και να καταλήξει για δεύτερη φορά στην εστία του.

Οι φιλοξενούμενοι εμφανώς επηρεασμένοι από τα δύο γκολ που δέχθηκαν μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να αντιδράσουν με την Μπαρτσελόνα ελέγχει με χαρακτηριστική άνεση το ρυθμό του ματς. Μάλιστα, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους σε μία φάση που ξεκίνησε από υπέροχη ατομική ενέργεια λίγο έλειψε ο Ράκιτιτς να σκοράρει.

Ένας «πίνακας ζωγραφικής» made in Brazil

Η υπόθεση πρόκριση έμοιαζε να έχει κριθεί οριστικά. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Φελίπε Κοουτίνιο από το να πάρει τη σκυτάλη από τον Μέσι και με ένα πανέμορφο τέρμα με σουτ έξω από την περιοχή να ανεβάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-0. Ο Βραζιλιάνος δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Ντε Χέα και έβαλε έτσι το κερασάκι στην τούρτα.

Τα λεπτά που ακολούθησαν έμοιαζαν διαδικαστικά αφού ο ρυθμός της αναμέτρησης έπεσε με την μεν Μπαρτσελόνα να γυρίζει την μπάλα και τη δε Γιουνάιτεντ να έχει αποδεχθεί την μοίρα της και να απειλεί μονάχα για το γκολ της τιμής στο 90’ όταν ο Τερ Στέγκεν σταμάτησε την κεφαλιά του Αλέξις Σάντσες. Το 3-0 έμεινε μέχρι το φινάλε και κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα επιστρέφει στην τετράδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2015 όταν και έφτασε ως τον τελικό του Βερολίνου όπου κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό κόντρα στη Γιουβέντους. Πλέον, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε περιμένει την αυριανή μάχη της Λίβερπουλ με την Πόρτο για να μάθει τον αντίπαλό της στο δρόμο για την Μαδρίτη.

Οι άλλες δύο ομάδες που θα προκριθούν στους «4» της διοργάνωσης θα βγουν από τα αυριανά (17/4) ζευγάρια Πόρτο-Λίβερπουλ (σ.σ. 0-2 το πρώτο παιχνίδι) και Μάντσεστερ Σίτι-Τότεναμ (σ.σ. 0-1 το πρώτο παιχνίδι).  Οι δύο αγώνες θ’ αρχίσουν στις 22:00.
 
Πηγή: Sdna.gr
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Φαβορί ο Σλοτ για να διαδεχθεί τον Κλοπ στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ
Τερματοφύλακας στο Ιράν τιμωρήθηκε γιατί αγκάλιασε γυναίκα οπαδό σε ποδοσφαιρικό γήπεδο
Απάντησε για τον πολυσυζητημένο πανηγυρισμό του μπροστά στους παίκτες της Κόβεντρι ο Άντονι
Αφήνει τη Nike για να ξανασυνεργαστεί με την Adidas η Λίβερπουλ
Τα είπε με τη Γουέστ Χαμ ο Αμορίμ και έχει πολλά να σκεφτεί
ΒΙΝΤΕΟ:¨Ξέσπασε σε κλάματα ο Μαρτίνες-«Δουλέψαμε σκληρά, μας αξίζει αυτή η χαρά»
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Ανάσα για τους προπονητές ενόψει του Euro-Εγκρίθηκε το αίτημα των 26 ποδοσφαιριστών
Πέρασαν επτά χρόνια από το clasico του Μέσι και ο iconic πανηγυρισμός με τη φανέλα στο «Μπερναμπέου»
Μπέλιγχαμ: Θέλω πρωτάθλημα, Champions League με τη Ρεάλ και Euro με την Αγγλία