Πρόκριση «θρίλερ» στα πέναλτι για Τσέλσι – Στο… ρελαντί η ʼρσεναλ

Η αγγλική κυριαρχία στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι γεγονός! Μετά τις Λίβερπουλ και Τότεναμ, οι οποίες θα βρεθούν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, Άρσεναλ και Τσέλσι επικράτησαν των Βαλένθια και Άιντραχτ αντίστοιχα και έδωσαν ραντεβού στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι «κανονιέρηδες» ήταν καλύτεροι στην Ισπανία και έφυγαν με διπλό κερδίζοντας με 4-2 και συνολικό σκορ 7-3, ενώ για τους μπλε της Αγγλίας η πρόκριση ήρθε δια πυρός και σιδήρου αφού επικράτησαν στη διαδικασία των πέναλτι της σκληροτράχηλης Άιντραχτ με 4-3. 

Τσέλσι-Άιντραχτ 4-3 στα πέναλτι (σ.σ. κανονική διάρκεια 1-1)

Η Τσέλσι μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και ξεκάθαρο στόχο να επιβεβαιώσει από πολύ νωρίς τον χαρακτηρισμό του φαβορί πετυχαίνοντας ένα γκολ. Οι «μπλε» είχαν ένα εξαιρετικά ενεργητικό πρώτο μισάωρο, όταν και πίεσαν ασφυκτικά την γερμανική ομάδα. Η υπεροχή μετουσιώθηκε σε γκολ στο 28'.

Ο Αζάρ εκμεταλλεύτηκε την κακή αμυντική λειτουργία της Άιντραχτ, πασάρε στον Λόφτους-Τσικ που μπήκλε στην περιοχή και με πλασέ στην απέναντι γωνία του Τραπ άνοιξε το σκορ. Παρά τις προσπάθειες της Άιντραχτ να αντιδράσει στο υπόλοιπο του ημιχρόνου, η Τσέλσι παρέμεινε κυρίαρχος μέχρι την ανάπαυλα. Στην επανάληψη ωστόσο, το παιχνίδι θα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Η Άιντραχτ ισοφάρισε με το «καλημέρα» και συγκεκριμένα, μόλις στο 49' όταν ο Γιόβιτς συνεργάστηκε ωραία με τον Γκατσίνοβιτς, βγήκε τετ-α-τετ με τον Κέπα και με πλασέ στην γωνία του, έκανε το 1-1. Με αποτέλεσμα παράτασης πλέον διαμορφωμένο, η Άιντραχτ έκανε μια εξαιρετική διαχείριση.

Οι φιλοξενούμενοι, κάνοντας ένα πολύ ώριμο και ψύχραιμο ματς, κράτησαν μακριά από τις μεγάλες ευκαιρίες την Τσέλσι, που αν και είχε το πάνω χέρι στην αναμέτρηση αδυνατούσε να παράξει κλασικές φάσεις. Το 1-1 έμεινε πολύ φυσιολογικά μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του 90λέπτου και οι δυο ομάδες πήγαν στην παράταση.

Στο πρώτο ημίχρονο της παράρασης, η Άιντραχτ έχασε δυο πολύ μεγάλες ευκαιριες να «παγώσει» το Στάνφορντ Μπριτζ. Στο 100', έπειτα από μια εξαιρετική αντεπίθεση, ο Χάλερ έπιασε το πλασέ στην κίνηση για να διώξει σωτήρια πάνω στη γραμμή ο Νταβίντ Λουίς. Στον 105', ήταν η σειρά του Ζαπακόστα να διώξει τη μπάλα πάνω στη γραμμή έπειτα από κεφαλιά του Χάλερ.

Στο 110', ο Έμερσον μπήκε στην περιοχή και έκανε το σουτ όμως ο Τραπ έδιωξε και αυτή υπήρξε η τελευταία φάση της παράτασης. Το 1-1 έμεινε και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στα πέναλτι. 

Στα πέναλτι, ο Αθπιλικουέτα έχασε ένα πέναλτι από πλευράς Τσέλσι αλλά η Άιντραχτ έχασε δυο με τους Χίντερεγκερ και Πασιένσια να ηττώνται από τον Κέπα. Ο Αζάρ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και η Τσέλσι προκρίθηκε στον τελικό του Europa League.

Βαλένθια-'Αρσεναλ 2-4 (σ.σ. συνολικό σκορ 3-7)

Αυτός ο θεσμός φέρει την υπογραφή του. Ο Ουνάι Έμερι που οδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ τρεις φορές, ήρθε η ώρα να διεκδικήσει το τρόπαιο και όντας προπονητής της Άρσεναλ. Οι Λονδρέζοι όχι απλά υπερασπίστηκαν το υπέρ τους 3-1 από το πρώτο ματς κόντρα στη Βαλένθια, αλλά ήταν επιβλητικοί και στην Ισπανία όπου και επικράτησαν με σκορ 4-2 σφραγίζοντας έτσι το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Μπακού.

Δύο γκολ με το… καλησπέρα!

Η Βαλένθια μπήκε αποφασισμένη στο ματς προκειμένου να πετύχει ένα γρήγορο γκολ που θα την έβαζε και πάλι στο κόλπο της πρόκρισης και τα κατάφερε. Μόλις στο 11’ Μορένο και Γκουέντες συνεργάστηκαν υποδειγματικά με τον τελευταίο να γυρίζει στον Γκαμέιρο που με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Παρ’ όλα αυτά, η χαρά των γηπεδούχων δεν κράτησε πολύ αφού έξι λεπτά αργότερα, στην πρώτη της ουσιαστικά καλή στιγμή στο ματς, η Άρσεναλ κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια. Ήταν μία κεφαλιά πάσα του Λακαζέτ για τον Ομπαμεγιάνγκ που κατέβασε και τελείωσε υπέροχα τη φάση λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του Νέτο.

Τα δύο γρήγορα γκολ φάνηκε να «ταρακούνησαν» τις δύο ομάδες που ήταν σαφώς πιο προσεκτικές από εκείνο το σημείο και έπειτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει πολύ ο ρυθμός της αναμέτρησης μετά το 20’ και ουσιαστικά να φτάσουμε στο 39’ για να δούμε την επόμενη μεγάλη ευκαιρία. Αυτή ήταν για τους φιλοξενούμενους όταν ο Λακαζέτ μετά από ωραία πάσα του Ομπαμεγιάνγκ βρέθηκε σε πολύ καλή θέση όμως το σουτ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα άουτ.

Η κλάση των Ομπαμεγιάνκ και Λακαζέτ καθάρισε την πρόκριση

Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, μίλησε η κλάση του Αλεξάντερ Λακαζέτ. Στο 50’ ο Γάλλος με μία υπέροχη κίνηση έκανε ό,τι ήθελε τον προσωπικό του αντίπαλο, Πιτσίνι και χωρίς να βλέπει την εστία σημάδεψε τη γωνία του Νέτο για να δώσει προβάδισμα στους Λονδρέζους. Η Βαλένθια βρήκε άμεση απάντηση και πάλι με σκόρερ τον Γκαμέιρο στο 58’ όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό.

Και αυτό γιατί πολύ απλά η ποιότητα των Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ ήταν αυτή που έμελλε να κρίνει την τύχη αυτού του ζευγαριού. Ο πρώην επιθετικός της Ντόρτμουντ στο 69’ έδωσε και πάλι προβάδισμα στην Άρσεναλ, ενώ στο 89’ έφτασε και στο χατ τρικ γράφοντας το τελικό 4-2 με ένα πολύ όμορφο τέρμα. Έτσι, οι κανονιέρηδες ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επιστρέφουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά με το 2006 και το μεγάλο ραντεβού του Τσάμπιονς Λιγκ στο Παρίσι όταν όμως τότε ηττήθηκαν από την Μπαρτσελόνα.

Ασφαλώς είναι άξιο αναφοράς πως ο Έμερι καταφέρνει να επιστρέψει σε έναν τελικό Γιουρόπα Λιγκ επικρατώντας στον ημιτελικό της ομάδας με την οποία έκανε γνωστό το όνομά του στην Ευρώπη. Επιπλέον, να αναφερθεί πως η τελευταία φορά που η Άρσεναλ κατέκτησε το συγκεκριμένο τρόπαιο ήταν το μακρινό 1970 (Εκθέσεων τότε), ενώ έχει και ξεχωριστή σημασία ο τελικός του Μπακού λόγω του ότι το Κύπελλο δίνει εισιτήριο στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ ειδικά μετά τη διαφαινόμενη απώλεια της τέταρτης θέσης για τους κανονιέρηδες.

Πηγή: Sdna.gr

Δειτε Επισης

Φαν Ντάικ: Αν συνεχίσουμε με τέτοιες εμφανίσεις, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα
O αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε την παραμονή του Τσάβι
Μια ανάσα από τη συμφωνία Λίβερπουλ-Σλοτ
Οι αλλαγές έστειλαν την Αταλάντα στον τελικό!
Απίθανη Έβερτον, τσάκισε τις ελπίδες της Λίβερπουλ για τον τίτλο και ανάσανε βαθιά
Η αποκάλυψη του Βίλας-Μπόας-«Νίκησα δύο όγκους, κόντευα να πεθάνω από ασφυξία»
Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Άκυρο από τη Φέγενορντ στην πρώτη πρόταση της Λίβερπουλ για τον Άρνε Σλοτ
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Τέβες με πόνους στο στήθος
Ο Μπαπέ θα είναι το νέο «9» της Ρεάλ Μαδρίτης