Ματς υψηλού κινδύνου το Γαλλία-Τουρκία, δεν πάει τελικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Ως παιχνίδι υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται το Γαλλία - Τουρκία που θα διεξαχθεί το βράδυ (14/10, 21:45) για τα προκριματικά του Euro 2020 από τον διεθνή τύπο, αλλά έτσι φαίνεται πως το αντιμετωπίζουν και οι γαλλικές αρχές.

Τριάντα χιλιάδες Τούρκοι φίλαθλοι από την Γερμανία και το Βέλγιο αναμένεται να κατακλύσουν το στάδιο του Παρκ Ντε Πρενς στο Παρίσι, ενώ είναι πιθανό να αποδοκιμάσουν τον Εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Οι διπλωματικές εντάσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών μετά την στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην Συρία έχουν δημιουργήσει τριβές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με το Παρίσι να ζητά επισήμως από την Άγκυρα να σταματήσει κάθε επιχείρηση στα κουρδικά εδάφη.

Η κατάσταση μεταξύ των δύο λαών φαίνεται έκρυθμη και για αυτό το λόγο οι γαλλικές αρχές έχουν επιστρατεύσει 600 πράκτορες και 1.400 σεκιούριτι, έτσι ώστε να αποτρέψουν τυχόν περιστατικά με εντάσεις μεταξύ των οπαδών. Σε κάθε περίπτωση, στο γήπεδο δεν θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως ούτε και ο ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θα είναι οι υπουργοί αθλητισμού των δύο χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει μία σχετική ηρεμία, ενώ δηλώσεις σε χαμηλό τόνο έκανε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Τουρκίας, Σενόλ Γκιουνές. 

Το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες χαρακτηρίζεται ως τελικός, καθώς ισοβαθμούν στην κορυφή του ομίλου με 18 βαθμούς. Για τους Γάλλους ποδοσφαιριστές υπάρχει και ένα έξτρα κίνητρο, αφού είχαν ηττηθεί στο πρώτο ματς στην Τουρκία με 2-0, σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια τους τα τελευταία χρόνια και σίγουρα θα θέλουν αποδείξουν πως είναι καλύτεροι και να πάρουν την πρώτη θέση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αποφάσισε να μην παρευρεθεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι για τα προκριματικά του Euro-2020, μετά την έναρξη από την Άγκυρα της στρατιωτικής επίθεσής της εναντίον κουρδικών θέσεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Λεντριάν.

Ο Λεντριάν σχεδίαζε προηγουμένως να παρακολουθήσει τον αποψινό αγώνα στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς όπου θα διεξαχθεί, στο Σεν Ντενί, κοντά στο Παρίσι.

Γάλλοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ενισχύσουν απόψε τα μέτρα ασφαλείας γύρω απ' αυτόν τον αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η ΕΕ, στην οποία η Τουρκία εξακολουθεί να φιλοδοξεί να ενταχθεί, έχει ήδη καταδικάσει την τουρκική επίθεση εναντίον πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία και έχει περαιτέρω εξοργισθεί από τις απειλές του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Γάλλοι πολιτικοί ζήτησαν να ματαιωθεί το αποψινό ματς.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αξιοπρεπώς αύριο στο Σταντ ντε Φρανς αυτούς που χαιρετίζουν τη σφαγή των κούρδων συμμάχων μας!», έγραψε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Twitter ο βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, πρόεδρος της ομάδας μελετών για τους Κούρδους στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Λαγκάρντ αναφερόταν στον στρατιωτικό χαιρετισμό που έκαναν Τούρκοι ποδοσφαιριστές --σε ένδειξη υποστήριξης προς τους τούρκους στρατιώτες που συμμετέχουν στην επίθεση στη Συρία-- για να γιορτάσουν, την Παρασκευή, τη νίκη τους εναντίον της Αλβανίας.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ένα πράγμα, το ματς είναι ένα άλλο. Αν και μπορεί να υπάρξουν σ' αυτό προκλήσεις, θα προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε», επιχείρησε να καθησυχάσει ο πρεσβευτής της Τουρκίας Ισμαήλ Χακί Μουσά όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εντάσεις στο περιθώριο του ματς.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Τέλος εποχής για Νάτσο στη Ρεάλ Μαδρίτης-Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το καλοκαίρι
Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν
Στα 125 ευρώ το πιο φθηνό εισιτήριο για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα της Κυριακής
Πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2014-15 η Αγγλία χωρίς ομάδα στα ημιτελικά Champions ή Europa League
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Μάχη της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι για τον Μουσιάλα
Η Ιταλία ονειρεύεται έξι ομάδες στο επόμενο Champions League
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί