10 στιγμές για το μυθικό 10 της Γιουβέντους

Σαν σήμερα πριν 45 χρόνια, στο Κονελιάνο του Βένετο, ένας ηλεκτρολόγος με το όνομα, Τζίνο, και μια νοικοκυρά, η Μπρούνα, έφεραν στον κόσμο ένα παιδί. Το αγόρι είχε από μικρό το όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής και έγινε το μοναδικό από τους φίλους του που τα κατάφερε. Βασικά, δεν τα κατάφερε απλά,  αφού έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές [705] και γκολ [290] της μεγαλύτερης ομάδας στην Serie A. Στην Γιουβέντους ο Ντελ Πιέρο έγινε μύθος, σήκωσε τα πάντα και πανηγύρισε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Squadra Azzurra. Σε μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες και έργα τέχνης, πήρε το παρατσούκλι Pinturicchio, από τον Ιταλό ζωγράφο της Αναγέννησης, ενώ μέχρι και σήμερα, στην Ιταλία τα γκολ με φάλτσο αναφέρονται ως 'gol alla Del Piero'. Auguri Alex…

Το ψαλίδι που έδωσε το πρωτάθλημα στο San Siro
Προς το τέλος της σεζόν 2004-05, η Γιουβέντους έπαιξε εκτός έδρας με την Μίλαν. Το ματς θα έκρινε σε τεράστιο βαθμό την ομάδα που θα κατακτούσε το Scudetto καθώς οι Rossoneri αν δεν έχαναν θα κρατούσαν την τύχη τους στα χέρια τους για τον τίτλο, ενώ οι Bianconeri ήθελαν μόνο διπλό. Και το πέτυχαν χάρη στη συνεργασία του επιθετικού δίδυμου που έγραψε ιστορία. Στο τελευταίο κομμάτι του ματς ο Ντελ Πιέρο έκανε το ανάποδο ψαλίδι μέσα στην περιοχή και βρήκε τον Τρεζεγκέ, που νίκησε τον Ντίντα για το 0-1 που έστειλε το πρωτάθλημα στο Τορίνο.

Τα δύο γκολ και το standing ovation στο Bernabeu
Μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις παίκτη της Γιουβέντους στο Champions League και μια από τις πιο ιστορικές σκηνές στην διοργάνωση εκτυλίχθηκαν στην Μαδρίτη τη σεζόν 2008-09. Ο Ντελ Πιέρο πάγωσε το Santiago Bernabeu και η σιωπή έσπασε μόνο για να χειροκροτήσουν οι aficionados το μυθικό 10άρι της Μεγάλης Κυρίας σε εκείνο το αξέχαστο 0-2. Το πρώτο γκολ ήρθε έπειτα από αντεπίθεση την οποία ξεκίνησε ο ίδιος ο Ντελ Πιέρο και αφού οι αμυντικοί δεν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν, έστειλε την μπάλα στη γωνία. Το δεύτερο ήταν ένα έργο τέχνης από τον Pinturicchio, ο οποίος με τηλεκατευθυνόμενο φάουλ άφησε όρθιο τον Ικερ Κασίγιας και δεν άφησε τους τιφόζι της Γιούβε να καθίσουν ούτε ένα λεπτό στην ιστορική έδρα της Ρεάλ.

Το γκολ στο Μπάρι, για τον πατέρα του
Το 2001 δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά στην καριέρα του Αλεξ. Εβαλε μόλις 9 γκολ σε 33 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ο θάνατος του πατέρα του βύθισε στη θλίψη τον Ιταλό. Ο τότε προπονητής της Γιουβέντους, Κάρλο Αντσελότι, έκρινε ότι δεν είναι ψυχολογικά σε θέση να αγωνιστεί και τον άφησε στον πάγκο στο ματς με την Μπάρι. Ομως τον έβαλε αλλαγή. Ο Ντελ Πιέρο έφυγε από αριστερά, έκανε μια εκπληκτική ντρίμπλα και τσίμπησε την μπάλα με το αριστερό πάνω από τον πορτιέρε που έκανε έξοδο γράφοντας το 0-1 και πετυχαίνοντας ένα γκολ για τον πατέρα του.

Το «καλύτερο γκολ μου», με την Φιορεντίνα
Ο Ντελ Πιέρο ήταν ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο στα μέσα της δεκαετίας του '90 και αυτό το γκολ, για το οποίο ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι το κορυφαίο του, το επιβεβαίωσε. Η Γιουβέντους έχανε 0-2 από την Φιορεντίνα του Μπατιστούτα και απέμεναν 17 λεπτά. Ο Βιάλι έβαλε δύο γκολ και τρία λεπτά πριν το φινάλε ο Pinturicchio δεν χρειάστηκε να κάνει καν κοντρόλ σε μπαλιά που ήρθε από τα 40 μέτρα και με τη μία έκανε ένα απίθανο βολέ με το εξωτερικό χαρίζοντας τη νίκη με 3-2 και ελπίδες για το πρώτο Scudetto έπειτα από 9 χρόνια.

Το addio στο Τορίνο
Ηταν 13 Μαρτίου του 2012, ένα κλασικό μουντό απόγευμα με ψιλόβροχο στο Τορίνο. Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο θα έπαιζε το τελευταίο του παιχνίδι με την Γιουβέντους και αφού το addio ήταν γνωστό από τον Οκτώβριο, το ματς με την Αταλάντα ήταν sold-out. Αν και κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν ήταν βασικός, ο μύθος του calcio με την Λάτσιο χάρισε τη νίκη στο φινάλε και οδήγησε την Γιούβε στο Scudetto. Στο τελευταίο του παιχνίδι, ήταν στην 11άδα. Με το σκορ στο 1-0, πήρε από τον Τζακερίνι στο ημικύκλιο και με τεχνικό σουτ βρήκε τη γωνία για το γκολ Νο289 με τη φανέλα της Γιουβέντους.

Στην επανάληψη, στο 57' η πινακίδα σηκώθηκε και είχε πάνω τον αριθμό 10. Ο Σιμόνε Πέπε μπήκε και ο Ντελ Πιέρο πέρασε έξω από την τελική γραμμή για τελευταία φορά στην καριέρα του. Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο. Ο κόσμος έδειχνε να έχει πάθει σοκ και όποιος ήταν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο, μπορεί να σού επιβεβαιώσει ότι επί 14 λεπτά το χειροκρότημα και τα κλάμα των τιφόζι, δεν σταμάτησε μέχρι να τελειώσει την βόλτα του ο Αλεξ. Σε μια από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές στην ιστορία του αθλήματος, ο Ντελ Πιέρο αποτελούσε πια παρελθόν για την αγαπημένη του Κυρία.

Η μέρα που έγινε ο πρώτος σκόρερ της Γιουβέντους
Στις 10 Ιανουαρίου του 2006 πέρασε στα βιβλία της ιστορίας των Bianconeri ως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών. Αποκτήθηκε το 1993, σε μια ντουζίνα χρόνια έπαιξε 436 ματς, κατέκτησε τα πάντα και σε εκείνο το σημείο της καριέρας του είχε φτάσει τα 182 γκολ. Στον αγώνα με την Φιορεντίνα για το Coppa Italia ήταν στα ίσα με τον Τζανπιέρο Μπονιπέρτι, επιθετικό της Γιούβε επί 15 χρόνια [1946-1961]. Οι Τορινέζοι νίκησαν 4-1 με χατ-τρικ του Ντελ Πιέρο, ο οποίος ξεπέρασε τον άνθρωπο που όταν έγινε πρόεδρος, τον έφερε στο club. Αλεξ και Μπονιπέρτι ήταν μαζί σε ένα παγκάκι, στο σκηνικό που είχε στήσει η Γιουβέντους στα εγκαίνια του J-Stadium συμβολίζοντας το χθες και το αύριο.

Το πρώτο γκολ στο Champions League
Ο Ντελ Πιέρο δεν ήταν απλά ένας τεχνίτης, ένας αρτίστας, είχε παρατσούκλι από όνομα ζωγράφου για κάποιο λόγο. Ο τρόπος με τον οποίο πέτυχε το πρώτο του γκολ στο top-level του αθλήματος, το Champions League, απέκτησε το όνομά του, αφού ακόμα και σήμερα στην Ιταλία θα ακούσεις να λένε 'gol alla Del Piero'. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 η Γιουβέντους έπαιξε εκτός με την Ντόρτμουντ, η οποία άνοιξε το σκορ στο 1' με τον Αντρέας Μέλερ. Στο 13' ο Ντελ Πιέρο έκανε τη σέντρα και ο Παντοβάνο το 1-1 και στο 37' αφού χόρεψε με την μπάλα στα πόδια σκόραρε με εκπληκτικό curler στο παραθυράκι γράφοντας το 1-2 στο ματς που τελείωσε με 1-3. Ο Ντελ Πιέρο πέτυχε 42 γκολ στο CL και το πρώτο του είναι ίσως το καλύτερο.

Το γκολ στον ημιτελικό του Mundial
Το μεγαλείο της καριέρας του Ντελ Πιέρο έχει ολοκληρωθεί από το ότι έχει κατακτήσει έναν τίτλο που για τους περισσότερους παίκτες, δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην Γερμανία το 2006, η Ιταλία έπαιζε με τους διοργανωτές στο Ντόρτμουντ. Στο 119' ο Γκρόσο πέτυχε το τρομερό γκολ με το οποίο η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι άνοιξε το σκορ και ένα λεπτό μετά, όλη η Mannschaft βγήκε μπροστά για να στείλει το ματς στα πέναλτι. Αυτό όμως δεν έμελλε να συμβεί. Στο 120' ο Καναβάρο βγήκε στην μπάλα σαν το ματς να είχε μόλις ξεκινήσει, έδωσε στον Τζιλαρντίνο και εκείνος... ένιωσε τα βήματα του Αλεξ και του έδωσε με τακουνάκι. Ο Ντελ Πιέρο απέδειξε ότι το απλό είναι το πιο ωραίο και με σεμιναριακό πλασέ έστειλε την μπάλα ακριβώς στο παραθυράκι για το 0-2.

Το τακουνάκι στον τελικό του Champions League
Εναν χρόνο αφού κατέκτησε το Champions League στα πέναλτι κόντρα στον Αγιαξ το 1996, η Γιουβέντους έφτασε ξανά στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης. Αν και ήταν το μεγάλο φαβορί η ομάδα του Λίπι δεν μπόρεσε να σταματήσει την ορμητικότητα των Γερμανών, που από το ημίχρονο ήταν μπροστα με 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Καρλ-Χάιντς Ρίντλε. Στην επανάληψη ο Ντελ Πιέρο ύστερα από γύρισμα από τα αριστερά σκόραρε με εκπληκτικό τακουνάκι μειώνοντας σε  2-1, με ένα γκολ που δεν έχει πάρει την 'αναγνώριση' που του αξίζει καθώς με την σπάνιας ποιότητας λόμπα, ο Ρίκεν επισκίασε τα πάντα χαρίζοντας τον τίτλο στην Μπορούσια.

Ο τραυματισμός στο Ούντινε
Η καριέρα του Ντελ Πιέρο ήταν γεμάτη εκπληκτικές στιγμές στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος, που παλαιότερα δεν ήταν μόνο το Champions League αλλά και η Serie A. Δυστυχώς, ένα σημαντικό κομμάτι της, ήταν οι τραυματισμού. Στις 8 Νοεμβρίου του 1998 ο Ιταλός χτύπησε σοβαρά στο φινάλε του αγώνα με την Ουντινέζε και έχασε όλη την υπόλοιποι σεζόν. Αυτό όμως, ήταν το λιγότερο, αφού όταν επέστρεψε, ο Αλεξ δεν ήταν ακριβώς ο ίδιος. Ο τρόπος παιχνιδιού του είχε αλλάξει, δεν ήταν το ίδιο αέρινος. Πράγματα που νωρίτερα μπορούσε να κάνει άνετα, τα είχε κόψει ο φόβος. Την επόμενη διετία είχε ακόμα κάποιους τραυματισμούς που τον κράτησαν πιο γήινο, όμως και πάλι η μαγεία του δεν μπορούσε να χαθεί.

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η αποκάλυψη του Βίλας-Μπόας-«Νίκησα δύο όγκους, κόντευα να πεθάνω από ασφυξία»
Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Άκυρο από τη Φέγενορντ στην πρώτη πρόταση της Λίβερπουλ για τον Άρνε Σλοτ
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Τέβες με πόνους στο στήθος
Ο Μπαπέ θα είναι το νέο «9» της Ρεάλ Μαδρίτης
Κλοπ: Πρέπει να αντιμετωπίσεις όλες τις μικρές αναποδιές
Απαγόρευσε για άλλη μια φορά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου το Ιράν
Λαουτάρο: Έχω ήδη κερδίσει πολλούς τίτλους στην Ίντερ και πρέπει να συνεχίσουμε
Ισοπέδωσε τη Σαουθάμπτον και ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή η Λέστερ
«Δεν θέλω τη φανέλα...»-Απίθανο πανό από πιτσιρικά οπαδό της Τσέλσι