Οι 10 πιο σοκαριστικές εκπλήξεις στην ιστορία της πυγμαχίας

Σαν σήμερα (9/11) το 1996, ο ο Evander Hollyfield κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 11ο γύρο τον Mike Tyson στο Λας Βέγκας και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο τους συναντήθηκαν ξανά σχεδόν ένα χρόνο μετά. Το παιχνίδι που έγινε το 1997 θα μείνει στην ιστορία για πάντα ως αυτό που ο Tyson... τρώει το αυτί του Holyfield στον 3ο γύρο.

Ενόψει της επετείου, το fightsports.gr θυμάται τις 10 μεγαλύτερες εκπλήξεις και ανατροπές στην ιστορία της πυγμαχίας.

10. Frankie Randall vs Julio Cesar Chavez. Ιανουάριος 1994
Ίσως η πιο μεγάλη ανατροπή από πλευράς προγνωστικών αφού ο Chavez ήταν φαβορί 15-1 και μπήκε στη μάχη με απίστευτο ρεκόρ 89-0 χωρίς να δεχθεί ούτε ένα Knockdown στην καριέρα του, απέναντι στον μέτριο στην καλύτερη Randall. Τελικά, όχι μόνο δέχθηκε το πρώτο Knockdown της καριέρας τους αλλά έχασε όλη τη μάχη και μπορεί να κέρδισε αμέσως μετά την ρεβάνς αλλά σίγουρα "πόνεσε" πολύ το αποτέλεσμα...

09.  Corrie Sanders vs Wladamir Klitschko. Μάρτιος 2003.

Ο Klitschko μπορεί να μην ήταν εκείνη την εποχή το όνομα που είναι σήμερα αλλά όλοι ξέρανε ότι ο Ουκρανός πήγαινε για μεγάλα πράγματα, σίγουρα πιο μεγάλα από τον Corrie Sanders. Όμως ο Αμερικάνος πέτυχε την ανατροπή της χρονιάς ρίχνοντας knockdown τον Wlad 2 φορές στον πρώτο γύρο και 2 στον 2ο πριν το σταμάτημα!

08. Max Schmeling vs Joe Louis I . 1934

O Joe Louis ήταν εκείνη την εποχή ο άρχων της Heavyweight κατηγορίας και ακόμη και σήμερα θεωρείται από τους "ειδικούς" ίσως ο καλύτερος heavyweight πυγμάχος όλων των εποχών. Ο Schmeling όμως ήταν σίγουρος πριν την μάχη ότι είχε βρει ένα αδύνατο σημείο στο παιχνίδι του Louis και θα το εκμεταλλευόταν. Αυτό που είχε δει ήταν ότι ο αντίπαλος του χαμήλωνε ανεπαίσθητα το αριστερό χέρι πριν ρίξει το jab και θα μπορούσε να βγάλει κόντρες με το δεξί του hook, κάτι που όντως κατάφερε σε όλη τη διάρκεια της μάχης μέχρι και τον 12ο γύρο όπου έβγαλε ΚΟ τον σπουδαίο Liouis! Βέβαια θα έχανε και αυτός την ρεβάνς με ΚΟ στον πρώτο γύρο αλλά η νίκη στην πρώτη μάχη του αξίζει 100%.

07. Randy Turpin cs Sugar Ray Robinson. 1951

Ο Robinson θεωρείται σήμερα από πολλούς ως ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών και όχι άδικα. Όταν αντιμετώπισε τον Turpin είχε ένα ρεκόρ 128 νικών με μόλις 1 ήττα από τον σπουδαίο Jake La Motta, μια ήττα βέβαια που "εκδικήθηκε" πολλές φορές στην συνέχεια. Ο Τurpin ήταν αξιοπρεπής αντίπαλος αλλά κανείς δεν του έδινε πολλές ευκαιρίες. Ο ίδιος έκανε την έκπληξη κερδίζοντας μια καθαρή απόφαση αλλά αμέσως μετά στη ρεβάνς έχασε από τον Robinson με ΤΚΟ.

06. Antonio Tarver vs Roy Jones Jr. Μάιος 2004

O Jones Gr είχε κερδίσει τον Tarver ήδη μια φορά στις αμέσως προηγούμενη μάχη του και είπε να το κάνει ακόμη μια φορά.. Στην αρχή τα κατάφερνε μια χαρά με την εξαιρετική κίνηση και τεχνική του όμως στον 2ο γύρο ο Tarver τον βρήκε με ένα τρομερό αριστερό και τον ξάπλωσε στο έδαφος

05. Leon Spinks vs Muhammad Ali. Φεβρουάριος 1978

Πως μπόρεσε ένας πυγμάχος με μόλις 7 αγώνες στο ενεργητικό του καταφέρει να κερδίσει τον ALI... έστω και αν ο δεύτερος ήταν πιο αρκετά μεγάλος και προφανώς όχι στην ακόμη του. Εξάλλου μπήκε στη μάχη έχοντας κερδίσει και τους Frazier, Norton και Foreman με ένα σερί 14-0... Παρόλα αυτά έκανε την μεγάλη έκπληξη όντας σε καλύτερη φόρμα από τον αντίπαλο και πήρε την νίκη με πλειοψηφική απόφαση, έγινε εξώφυλλο του Sports Illustrated και έχασε αμέσως μετά τη ρεβάνς από τον Ali, χωρίς να επαναλάβει ποτέ κάτι ιδιαίτερο στο υπόλοιπο της καριέρας του.

04. Cassius Clay vs Sonny Liston I. Φεβρουάριος 1964

Αυτή ήταν η μάχη που έκανε τον Muhammad Ali (τότε ακόμη Cassius Clay) μεγάλο αστέρα. Ο πιτσιρικάς Clay μπήκε τότε στη μάχη με τις αποδόσεις να είναι 7 προς 1 εναντίων του και πολλοί να θεωρούν ότι ήταν ήδη πολύ ευνοϊκές για αυτόν. Ο αντίπαλός του ήταν ο φόβος και ο τρόμος της κατηγορίας και όλοι περίμεναν ότι θα τελείωνε εύκολα τον Ali που είχε ήδη τότε το προκλητικό στυλ αλλά οι δηλώσεις του ότι θα τελειώσει στον 7ο γύρο τον Liston  θεωρήθηκαν ως ένδειξη φόβου από τρίτους. O Ali όμως χόρεψε μέσα στο ρινγκ και επικράτησε ολοκληρωτικά επί του Liston που αποσύρθηκε πριν τον 7ο γύρο λέγοντας ότι τραυματίστηκε στο γόνατο αν και υπάρχουν φήμες ότι έχασε επειδή το απαίτησε η μαφία...

03. Muhammad Ali vs  George Foreman. Οκτώβριος, 1974

Παρά την ήδη τεράστια καριέρα του, κανείς δεν περίμενε ότι ο Ali μπορούσε να κερδίσει κάτι περισσότερο από αυτή τη μάχη  πέρα από μια τελευταία μεγάλη αμοιβή. Από την άλλη μεριά ο Foreman ήταν το νέο, βελτιωμένο φόβητρο της κατηγορίας που έβγαλε τον Frasier KO σε 3 γύρους ενώ ο Ali χρειάστηκε 12 για να πάρει μια αμφισβητούμενη απόφαση. Σε αυτό τον αγώνα όμως ο Ali έδειξε ίσως την μεγαλύτερη απόδειξη της πυγμαχικής ιδιοφυΐας του εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την περίφημη τεχνική "rope a dope".

Βλέποντας την εξοντωτική ζέστη και υγρασία του Ζαΐρ αντί να επιλέξει την συνεχή κίνηση όπως συνήθως, έμεινε στατικός με γερή άμυνα πάνω στα σχοινιά τα οποία χρησιμοποιούσε για να μειώνει την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων που δεχόταν και για 7 γύρους άφησε τον Foreman να "βαράει" ξανά και ξανά μέχρις ότου ο μεγάλος αντίπαλος του "έσκασε". Τότε ήταν που ο Ali άδραξε την ευκαιρία και με μια φοβερή αντεπίθεση τον έριξε στο έδαφος και πήρε τη μεγάλη νίκη στον 8ο γύρο.

02. James J. Braddock vs Max Baer. Ιούνιος 1935

Γνωστός και ως "Cinderella Man" ο Braddock είδε τον εαυτό του να γίνεται και ταινία με τον Russel Crow. Είχε μπει στη μάχη ως το αδιαμφισβήτητο... αουτσάιντερ ενάντια στον νεότερο, μεγαλύτερο σε όγκο και πιο φρέσκο Max Baer ενώ ο ίδιος είχε χρόνια προβλήματα με αρθρίτιδα στα χέρια και ήταν αναγκασμένος να δουλεύει στο λιμάνι για να θρέψει την οικογένειά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέχτηκε ειδικά από τους μάνατζερ του πρωταθλητή Baer ως εύκολο θύμα. Ήταν τόση η σιγουριά τους που ο Baer πήγε στον αγώνα ουσιαστικά απροπόνητος με τον Braddock να είναι έτοιμος για όλα και τελικά πήρε τη νίκη με μία συγκλονιστική εμφάνιση με ομόφωνη απόφαση.

01. Mike Tyson vs Buster Douglas . Φεβρουάριου 1990

Όταν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες βγήκαν με τον τίτλο "Ο Ρόκυ ζει" δεν υπερέβαλαν καθόλου! Ο Douglas όπως γράψαμε και παραπάνω πέτυχε μια έκπληξη που κυριολεκτικά δεν την περίμενε κανείς σε όλο τον κόσμο και η ιστορία του έγινε ακόμη πιο μεγάλη όταν συνυπολογίσει κάποιος ότι ούτε ένα μήνα πριν έχασε την μητέρα του και λίγες μέρες πριν τον αγώνα, η μητέρα των παιδιών του ήταν στο νοσοκομείο με σοβαρή ασθένεια. Όταν τον ρώτησαν στο τέλος του αγώνα πως κατάφερε να κερδίσει μια μάχη που κανείς δεν περίμενε να κερδίσει αυτός είπε ότι τα κατάφερε για την μητέρα του. Το rematch δεν έγινε ποτέ και ο Douglas έχασε την ζώνη στο επόμενο παιχνίδι από τον Hollyfield.

Πηγή: sport24.gr

Δειτε Επισης

Υποβιβάστηκε μετά από 35 χρόνια η Φίτεσε-Δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των κανονισμών αδειοδότησης
Η Γιουβέντους «έσωσε» στο φινάλε το βαθμό στη Σαρδηνία, νίκη για Λάτσιο
Τέλος εποχής για Νάτσο στη Ρεάλ Μαδρίτης-Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το καλοκαίρι
Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν
Στα 125 ευρώ το πιο φθηνό εισιτήριο για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα της Κυριακής
Πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2014-15 η Αγγλία χωρίς ομάδα στα ημιτελικά Champions ή Europa League
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Μάχη της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι για τον Μουσιάλα
Η Ιταλία ονειρεύεται έξι ομάδες στο επόμενο Champions League
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League