Αφεντικά στην Ευρώπη οι ʼγγλοι

Η Αγγλία κυριαρχεί στην Ευρώπη η Λίβερπουλ βρέθηκε στ' αστέρια του Champions League με την 6η κούπα της, ενώ η Τσέλσι του Σάρι κατέκτησε το Europa League!

Τι έχουμε να θυμόμαστε από το Champions League το 2019; Την κατάκτηση της κούπας από τους Reds, αλλά και τους δυο τεράστιους, μοναδικούς, μυθικούς, ανεπανάληπτους ημιτελικούς. Πιο εύκολα θα... ξεχαστεί η 6η ευρωπαϊκή κούπα της Λίβερπουλ, παρά η τεσσάρα της στη Μπαρτσελόνα, αλλά το τρελό κατόρθωμα της φιναλίστ Τότεναμ! Ακόμη και αυτοί που έφυγαν νωρίς μας χάρισαν μοναδικές στιγμές, όπως η Γιουβέντους στη ρεβάνς με την Ατλέτικο Μαδρίτης, όπως η Μάντσεστερ Σίτι στον επαναληπτικό με την Τότεναμ.

Και τι να πεις για αυτούς που πήγαν μακριά, αλλά όχι μέχρι το τέρμα. Δεν ξεχνιέται το 4-1 του Αγιαξ στη Μαδρίτη που γκρέμισε την τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ. Πως να μην έχουν το απεριόριστο σεβασμό σου οι πιτσιρικάδες του Τεν Χάαγκ όχι για τον τρόπο που κέρδιζαν, αλλά για τον τρόπο που έχασαν.  Αλλά όπως συμβαίνει πάντα, στο τέλος της διαδρομής, στο τέλος του ταξιδιού, θα φτάσουν μόνο δύο. Και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι δύο που έφτασαν στο τέλος είναι αυτοί που άντεξαν στην τρέλα, στις αναποδιές, στο ταξίδι της επιβίωσης, ήταν οι πιο δυνατοί. 

Τα ματς που άλλαξαν την... ιστορία του Champions League

Λίβερπουλ vs Μπαρτσελόνα στο Άνφιλντ και Άγιαξ με Τότεναμ στο Άμστερνταμ. Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις που σημάδεψαν το 2019. Δύο μεγάλα ματς στις αρχές Μαϊου και μία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική... υστερία για τους απανταχού φιλάθλους στο Champions League. Είναι τα παιχνίδια που πάντα ήθελες να δεις και η ατμόσφαιρα που ανέκαθεν ήθελες να νιώσεις.

Δεν είναι μυστικό το τι κάνει και προκαλεί το Άνφιλντ ως έδρα στον κόσμο. Ο Πεπ  το αναφέρει ως "εκείνο το μέρος" και δείχνει κάθε φορά και πιο εκφοβιστικό για τον αντίπαλο. Ένας τεχνικός σαν τον Γκουαρδιόλα να νιώθει σαν να βλέπει μία ατμόσφαιρα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Ένας υπέρτατος ποδοσφαιρικός μύθος. Είναι ο ήχος που κάνει το Άνφιλντ και το πως εισπράττουν παίκτες και προπονητές τις φωνές του κόσμου. Ίσως είναι η τοποθεσία. Ίσως είναι το μέρος. Στο Λίβερπουλ νιώθεις πως είσαι σε ένα άλλο μέρος. Όπως και να δει κανείς το Άνφιλντ προκαλεί δύσκολα και περίεργα συναισθήματα σε ανθρώπους και αντιπάλους.

Πριν από εκείνη την βραδιά με την Μπαρτσελόνα ο Κομπανί είχε σκοράρει απέναντι στον Σμαϊχελ για να δώσει στη Σίτι μία οριακή αλλά καθοριστική νίκη στην Premier. Όμως αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει την ατμόσφαιρα και το τι περίμενε ο κόσμος. Το αντίθετο. Το Άνφιλντ ήταν πανέτοιμο και εκεί για την σέντρα. Όπως και ο κόσμος. Δεν μπορεί να ξεχαστεί πως η Λίβερπουλ είχε προβλήματα με τραυματισμούς παικτών όπως οι Σαλάχ και Φιρμίνο. Και όμως έβαλε γκολ για το 1-0 στα πρώτα επτά λεπτά με την συμμετοχή των Ματίπ και Χέντερσον και σκόρερ τον Οριγκί. Παρά τις αρετές τους δεν είναι παίκτες ελίτ. Και όμως το έκαναν με την Μπαρτσελόνα.

Το 1-0 του α' μέρους δεν θα ήταν αρκετό. Όμως το παιχνίδι άλλαξε τελείως από το 54' έως το 56' με τα δύο γκολ του Βαϊνάλντουμ. Το πρώτο βγήκε από φάση του Άρνολντ και το 2ο ήταν κεφαλιά από κόρνερ. Εκείνη την στιγμή η νύχτα άλλαξε. Η Μπαρτσελόνα κατέρρευσε και έδειχνε πιο τρωτή από ποτέ. Άνθρωποι λύγισαν και έκλαιγαν από χαρά. Οι πανηγυρισμοί ήταν πιο έξαλλοι από ποτέ. Οι γροθιές υψωμένες στον ουρανό και μία βραδιά φοβερή πέρα από κάθε συναίσθημα.Στο τέταρτο γκολ ήταν πάλι ο Οριγκί. Ο Άρνολντ ενώ αρχικά δεν έδειχνε τόσο δραστήριος έβγαλε την μπαλιά και ο Οριγκί έκανε ξανά το χρέος του. 4-0 και... αντίο για την Μπαρτσελόνα. Μία γεμάτη βραδιά που όποιος την βίωσε από κοντά τον καλύπτει για ένα μεγάλο διάστημα. Για τα επόμενα 24ωρα όλο το Λίβερπουλ μιλούσε μόνο για αυτό το ματς.

Η τρελή πρόκριση της Τότεναμ!

Στο Άμστερνταμ το ενδιαφέρον ήταν πιο μεγάλο από ποτέ πριν το Άγιαξ - Τότεναμ. Με ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων και πολλά media από όλη την Ευρώπη. Εντελώς άλλο το συναίσθημα στην Johan Cruyff Arena. Ένα ακόμα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό γήπεδο. Ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο με τρομερή ατμόσφαιρα. Οι οπαδοί του Άγιαξ ήταν από νωρίς... φασαριόζοι αλλά και πιο επιθετικοί με τους ξένους. Μία μυρωδιά από αλκοόλ έφτανε στις σκάλες. Η μετάβαση και το ταξίδι δεν ήταν εύκολα καθώς πολύς κόσμος ταξίδευε για το Άμστερνταμ και η ζήτηση για το ματς αυτό ήταν πολύ μεγάλη. Η Τότεναμ είχε ήδη το πρόβλημα με την έλλειψη του Χάρι Κέιν. Στο 5ο λεπτό ο Ντε Λιχτ είχε σκοράρει μέχρι το 35' που ο Ζίγιεχ είχε κάνει το 2-0 τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα από ποτέ. Σε διάστημα 36 λεπτών το προβάδισμα των Ολλανδών συνολικά ήταν 3-0. Σε εκείνη την στιγμή υπήρχε ένα αίσθημα πως όλα τελείωσαν.

Όμως η Τότεναμ δεν το άφησε. Δεν έδειξε να τα παρατάει και το 2-1 από τον Λούκας Μόουρα στην... παράστασή του εκείνο το βράδυ με το χατ τρικ έβγαλε αντίδραση. Ο Ντέλι Άλι θα του έδινε την ασίστ. Λίγα λεπτά μετά ο Μόουρα με τρομερή ενέργεια έκανε το 2-2 και όλα θα άλλαζαν. Ο Βερτόνγκεν θα είχε μετά δοκάρι, ο Άγιαξ ευκαιρίες όμως ο Μόουρα στο 96' είχε και άλλο γκολ. Πάλι ο Ντέλε Άλι στην δημιουργία και ξανά ο Μόουρα στο γκολ.

Με το σφύριγμα της λήξης οι παίκτες του Ποκετίνο, οι παίκτες της Τότεναμ σαν να μην ήξεραν τι να κάνουν. Είχαν πετύχει μία τεράστια ανατροπή. Και τι ανατροπή. Σε επίπεδο Champions League. Ο Ποκετίνο ήταν εκεί με τις γροθιές ψηλά. Το Άμστερνταμ ένιωσε αυτήν την τεράστια βραδιά και προσπάθεια, όπως την είχε νιώσει και το Άνφιλντ. Η Μπαρτσελόνα ίσως και να είχε καταρρεύσει μία βραδιά νωρίτερα. Ο Άγιαξ έκανε τρομερό παιχνίδι στο α' μέρος στην έδρα του όμως μετά δεν του βγήκε. Η νύχτα τελείωσε δύσκολα για τους Ολλανδούς. Η κίνηση μετά στους δρόμους, το άγχος, η πίεση και η στεναχώρια για τον αποκλεισμό. Σε μία πόλη όπως το Άμστερνταμ που ποτέ δεν κοιμάται. Αυτές οι δύο εμπειρίες ήταν το κάτι άλλο. Το κάτι μεγάλο. Πολύ διαφορετικό και τόσο... ζωντανό. Τέτοια παιχνίδια ίσως να μην γίνουν ποτέ ξανά...

Η 6η των Reds, το κατόρθωμα του Κλοπ!

Ο Γιούργκεν Κλοπ την ημέρα που ανέλαβε την Λίβερπουλ, δεν υποσχέθηκε πολλά. Για την ακρίβεια χαρακτήρισε τον εαυτό του “The normal one” και υποσχέθηκε ένα μόνο πράγμα: “Ηρθα για να μετατρέψω αυτή την ομάδα, από ομάδα που αμφιβάλλει σε ομάδα που πιστεύει...”.  Ο Γερμανός θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια, ως αυτός που άλλαξε την ροή των πραγμάτων σε αυτή την ομάδα. Στο μεγάλο ραντεβού βρήκε απέναντί της μια πολύ ζόρικη ομάδα, τους Σπερς. Αυτούς που έφτασαν μέχρι το Metropolitano με την ιστορία να λέει ότι τα κατάφεραν στο και πέντε και όχι στο παρά πέντε. Στο και πέντε που ο VAR ακύρωσε το γκολ του Στέρλινγκ, στο και πέντε που ο Μόουρα χτύπησε για τρίτη φορά στο Άμστερνταμ.

Eκεί όμως η Λίβερπουλ δεν μπορούσε να το χάσει! Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη... Η Λίβερπουλ και πάλι η νικήτρια του Champions League/Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πρωταθλήτρια Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία της. Και είναι η αρχή της εποχής του Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος έβαλε τέλος στην κατάρα των τελικών και πανηγύρθσε τον πρώτο του τίτλο με τους Reds, ελπίζοντας να ακολουθήσουν πολλοί. Το 1-0 ο Σαλά με το καλημέρα, «κλείδωσε» την κούπα ο Οριγκί στο τέλος! O ασκός άνοιξε και η Λίβερπουλ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, αλλά και το Μουντιάλ Συλλόγων.  Η Λίβερπουλ λύγισε τη Φλαμένγκο και κατέκτησε το Μουντιάλ Συλλόγων για πρώτη φορά στην ιστορία της, μιας και είχε αποτύχει το 1981, το 1985 και το 2005. Εγινε η δεύτερη αγγλική ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο (είχε προηγηθεί η Γιουνάιτεντ), φτάνοντας έτσι τους 14 διεθνείς τίτλους. 

Τα ρεκόρ της σεζόν 2019-20

Μέχρι στιγμής μόλις 5 ομάδες σε 6 διαφορετικές διοργανώσεις είχαν καταφέρει να κάνουν το απόλυτο στη φάση των ομίλων. Η Μπάγερν έγινε φέτος η πρώτη γερμανική ομάδα που μπαίνει στη λίστα. Η διαφορά τερμάτων, όμως, στο +19 είναι η κορυφαία, ξεπερνώντας εκείνη της Ρεάλ Μαδρίτης (+17) από τη σεζόν 2011/12! Παράλληλα, οι Βαυαροί έκαναν και δεύτερο ρεκόρ. Πέτυχαν 16 γκολ μακριά από την έδρα τους, επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στην ιστορία του θεσμού.

Η Γιουβέντους από την άλλη πλευρά ισοφάρισε το ρεκόρ συλλόγου. Οι μπιανκονέρι υπέστησαν μόλις μία απώλεια στα 6 ματς για τον όμιλό τους. Με 16 βαθμούς, λοιπόν, πέτυχαν επίδοση ανάλογη με εκείνη των σεζόν 1995-96 και 2004-05.

Ο Ανσού Φατί βρήκε δίχτυα στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ίντερ στο φινάλε των ομίλων. Σε ηλικία 17 ετών και 40 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ στο Champions League! Την ίδια στιγμή ο Ράιαν Σεσενιόν σκόραρε στην ήττα της Τότεναμ από την Μπάγερν. Έτσι, σε ηλικία 19 ετών και 207 ημερών γράφτηκε στην ιστορία του συλλόγου ως ο νεότερος σκόρερ.

Ο Γκάμπριελ Ζεσούς έκλεισε τη φάση των ομίλων, κάνοντας χατ τρικ στο Ζάγκρεμπ στη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Ντινάμο, και έφτασε τα 10 γκολ στην καριέρα του στο Champions League. Έτσι, έγινε ο νεότερος Βραζιλιάνος που φτάνει σε αυτό τον αριθμό σε ηλικία 22 ετών και 252 ημερών, ξεπερνώντας τον Νεϊμάρ, που είχε πετύχει κάτι ανάλογο σε ηλικία 23 ετών και 75 ημερών.

Στην Ιταλία ονομάζουν κάθε λίγο και λιγάκι την Αταλάντα… magica, μαγική. Και υπάρχει λόγος. Οι μπεργκαμάσκι ξεκίνησαν με τρεις ήττες τον όμιλο στην παρθενική τους παρουσία στο Champions League, όμως έγιναν η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στην επόμενη φάση έχοντας συγκεντρώσει μηδέν βαθμούς με το τέλος του πρώτου γύρου!

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε συνολικά στη φάση των ομίλων, καθώς ποτέ ξανά δεν είχαμε δει συνολικά 308 τέρματα! Εξάλλου, για πρώτη φορά στη φάση των «16» θα δούμε αποκλειστικά ομάδες που προέρχονται από τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία).

Το Λονδίνο είναι... Μπλε!

Η Τσέλσι ήταν η απόλυτη κυρίαρχος και ο Αζάρ ο μοναδικός πρωταγωνιστής. Ο Βέλγος στο τελευταίο του παιχνίδι με τα Μπλε πέτυχε δυο γκολ, έκανε ασίστ και αποχαιρετά την ομάδα της καρδιάς του με ευρωπαϊκή κούπα. Απίθανο δεύτερο μέρος της Τσέλσι, σκόρπισε με 4-1 την Αρσεναλ και η κούπα του Europa League θα βρεθεί στο Στάμφορντ Μπριτζ. Ετσι, έγινε η πρώτη ομάδα μετά τη Γιουνάιτεντ (2008) που πήρε την κούπα χωρίς ήττα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετρώντας 12 νίκες και τρεις ισοπαλίες. Ο Μαουρίτσιο Σάρι πήρε την παρθενική του κούπα, ενώ έγινε ο πρώτος Ιταλός μετά τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο! Ο 60χρονος άφησε το Λονδίνο με δυνατό απολογισμό, έχοντας 39 νίκες στη χρονιά και μόνο ο Μουρίνιο στην πρώτη του παρουσία στον σύλλογο είχε περισσότερες (42). Οι Μπλε γιναν η πρώτη ομάδα έπειτα το 2008 πουυ κατέκτησε αήττητη μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, έχοντας 12 νίκες και 3 ισοπαλίες. Τη σεζόν 2007-08 ήταν η Γιουνάιτεντ που πήρε αήττητη το Champions League! Οι «μπλε» των Αζάρ, Ζιρού, Ζορζίνιο, Καντέ, Πέδρο και των υπόλοιπων δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου στο Αζερμπαϊτζάν διαλύοντας με 4-1 την Άρσεναλ!

Πηγή: Gazzeta.gr

Δειτε Επισης

Η Βερόνα έκανε επικό comeback κι έφυγε με «χρυσό» βαθμό από το Μπέργκαμο
Έριξε «βόμβα» με Φελίπε Άντερσον η Παλμέιρας (pic)
Τέλος καριέρας για τον Ραούλ Γκαρθία
Καταλήγει σε Τιάγκο Μότα η Γιουβέντους ως αντί-Αλέγκρι
Πήρε εξιτήριο ο Εντικά της Ρόμα
Η Τσέλσι διέλυσε την Έβερτον με show του Πάλμερ
Ματσάρες με φόντο τα ημιτελικά του Champions League
Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε εν ώρα αγώνα και έφυγε από τη ζωή
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
«Όχι» του Σόλσκιερ στην εθνική ομάδα της Ιρλανδίας