ΡΕΠΟΡΤΕΡ-series: Η ιστορία των Euros (Ισπανία 1964)

Στις 10 Ιουνίου, στο Παρίσι, ανοίγει αυλαία (με την αναμέτρηση Γαλλία-Ρουμανία) η τελική φάση του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στο δεύτερο μέρος της ιστορικής αναδρομής του στις περασμένες διοργανώσεις ο «Ρεπόρτερ» παρουσιάζει το Euro του 1964 στην Ισπανία.
 


Μαζική συμμετοχή
Στο παρθενικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα οι απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώθηκαν μόλις ενάμιση χρόνο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης και μετά βίας ξεπερνούσαν το ήμισυ των χωρών-μελών της UEFA. Το σκηνικό διαφοροποιήθηκε ουσιωδώς εν όψει του δεύτερου τουρνουά. Ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου 1961 ήταν δεδομένη η συμμετοχή 28 χωρών (μεταξύ αυτών και η Αγγλία), στις οποίες λίγο αργότερα προστέθηκε και η Ιταλία.

Αντλώντας τα απαραίτητα διδάγματα από το φιάσκο του Euro 1960 (σ.σ. η κλήρωση των προκριματικών είχε λάβει χώρα μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958) οι ιθύνοντες επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την ανταγωνίστρια διοργάνωση. Η κλήρωση για τα προκριματικά του Euro 1964 έγινε στη Ζυρίχη στις 10.01.1962, έξι μήνες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ της Χιλής, αλλά -ατυχώς- και μόλις οκτώ μέρες πριν από την κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Σαντιάγκο, η οποία αυτονόητα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Οι παίκτες του Λουξεμβούργου γιορτάζουν τον ιστορικό θρίαμβο επί της Ολλανδίας

Ισπανία άνευ εναλλακτικής
Στο κογκρέσο της Ζυρίχης αποφασίστηκε -δίχως ουσιαστική διαπραγμάτευση- πως το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα φιλοξενούσε η Ισπανία, η οποία είχε θέσει υποψηφιότητα και για το τουρνουά του 1960, αλλά την απέσυρε μετά την απόφαση του δικτάτορα Φράνκο να μην επιτρέψει στην εθνική ομάδα να παίξει με την ΕΣΣΔ στην προημιτελική φάση.
Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο η Ισπανία ήταν μια πρωτοκλασάτη επιλογή (ελέω τόσο των πέντε συναπτών Πρωταθλητριών της Ρεάλ Μαδρίτης όσο και της μοντέρνας τακτικής της), σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο υπήρχε προβληματισμός, ιδίως από τη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ, οι οποίες όμως ουδέποτε τον επισημοποίησαν (υπό μορφή π.χ. ένστασης).
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι στη διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο αποτυχίας της Ισπανίας να προκριθεί στην τελική φάση, το οποίο θα συνεπαγόταν την αναζήτηση στο παρά πέντε μιας άλλης διοργανώτριας χώρας.

Χωρίς Κύπρο και Ελλάδα
Στα προκριματικά του Euro 1964 δεν συμμετείχαν η Δ. Γερμανία (σχεδίαζε την καθιέρωση της Μπούντεσλιγκα), η Σκοτία (εσωτερικές αναταραχές), η Φινλανδία (για οικονομικούς λόγους) και η Κύπρος, η οποία ένεκα του αιματηρού εμφυλίου είχε αμελήσει να δηλώσει έγκαιρα συμμετοχή.

Παρούσα-απούσα από την προκριματική φάση ήταν και η Ελλάδα, η οποία κληρώθηκε με την Αλβανία, αλλά αρνήθηκε να την αντιμετωπίσει λόγω της τεταμένης σχέσης των δύο χωρών ήδη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον α’ προκριματικό γύρο, ο οποίος ξεκίνησε λίγες μέρες μετά το πέρας του Μουντιάλ στη Χιλή, ο πιο ηχηρός αποκλεισμός ήταν αυτός της Αγγλίας (από τη Γαλλία). Στη φάση των 16 την ακολούθησε η Ιταλία, η οποία κληρώθηκε με την ΕΣΣΔ, ηττήθηκε 2-0 στη Μόσχα και έμεινε στο 1-1 στη Ρώμη, καθώς έπεσε πάνω σ’ έναν εκπληκτικό Λεβ Γιασίν (σ.σ. απέκρουσε ακόμη και πέναλτι).
 
Τη μεγάλη έκπληξη πέτυχαν οι ερασιτέχνες του Λουξεμβούργου, οι οποίοι -μολονότι έπαιξαν και τους δύο προκριματικούς εκτός έδρας (σε Άμστερνταμ και Ρότερνταμ αντιστοίχως)- άφησαν εκτός διοργάνωσης την Ολλανδία και στα προημιτελικά χρειάστηκε παιχνίδι-μπαράζ, προκειμένου να αποκλειστούν από τη Δανία. Στον αντίποδα, Ισπανία, Ουγγαρία και ΕΣΣΔ επιβεβαίωσαν τον χαρακτηρισμό του φαβορί (απέναντι σε Ιρλανδία, Γαλλία και Σουηδία αντιστοίχως) και πήραν το εισιτήριο για την τελική φάση.
 

Σε πρόωρο αποκλεισμό υποχρέωσε την πρωτοεμφανιζόμενη στη διοργάνωση Αγγλία η Γαλλία

THE EURO STORY!
Με την ήττα από την Ισπανία στον τελικό του Euro 1964 η ΕΣΣΔ διεύρυνε το μαύρο σερί των ηττών της από οικοδέσποινες στις διεθνείς διοργανώσεις, καθώς προηγουμένως είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1958 και 1962 από Σουηδία και Χιλή αντιστοίχως. Ο «δήμιος» της, Μαρθελίνο, ήταν τέταρτη επιλογή στην επίθεση, βρήκε όμως θέση στην ενδεκάδα, καθώς ο εκλέκτορας Χοσέ Βιγιαλόνγκα δεν πόνταρε συνειδητά στους «λεγεωνάριους» Πέιρο (δεν κλήθηκε καν) και δελ Σολ (κλήθηκε, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε).


«Ουδέτερος ήταν μόνον ο ουρανός»
Παρά την πιο μαζική συμμετοχή και τη βελτίωση στο οργανωτικό κομμάτι ούτε η δεύτερη έκδοση του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης έμεινε απαλλαγμένη από την κριτική. Η σημαντικότερη πολεμική αφορούσε τη διεξαγωγή της τελικής φάσης με τη συμμετοχή μόλις τεσσάρων χωρών, η οποία προσπόριζε σημαντικό πλεονέκτημα στην οικοδέσποινα.

Η κριτική δεν ήταν αβάσιμη: η διοργανώτρια χώρα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου έπρεπε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ν’ αντιμετωπίσει περισσότερους αντιπάλους, προκειμένου να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δύο νίκες της αρκούσαν για να πετύχει τον στόχο της.Σε αυτό το πλαίσιο το πλεονέκτημα της έδρας και της εξοικείωσης με το ιδιαίτερο κλίμα (όπως στην περίπτωση της Ισπανίας το 1964) ήταν διπλό. Εξού και το περιοδικό World Soccer στην αποτίμηση της διοργάνωσης απεφάνθη πως «μόνον ο ουρανός ήταν ουδέτερος. Δίχως το πλεονέκτημα της έδρας η Ισπανία ουδέποτε θα στεφόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης».
 
Σημειώνεται πως πριν από τον τελικό με την ΕΣΣΔ τα ισπανικά ΜΜΕ είχαν απευθύνει έκκληση στον κόσμο για αυτοσυγκράτηση και δίκαιη μεταχείριση των φιλοξενουμένων. Μάλιστα στο πλαίσιο της οικοδομούμενης φιλίας των δύο χωρών, οι οποίες αρχής γενομένης από το 1963 είχαν έλθει πιο κοντά σε διπλωματικό επίπεδο, η κόκκινη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης κυμάτιζε -καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα- απέναντι από την κερκίδα των επισήμων, μεταξύ των οποίων και ο δικτάτορας Φράνκο.
Φυσικά ο τελευταίος φρόντισε την ημέρα του τελικού να είναι κινητοποιημένη όλη η δύναμη της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής με στόχο όχι μόνον την απρόσκοπτη διεξαγωγή του τελικού, αλλά και την καταστολή εν τη γενέσει τους πιθανών συλλαλητηρίων κατά του καθεστώτος.

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΗΝ ΕΣΣΔ

«Σαντιάγκο Μπερναμπέου» (Μαδρίτη) και «Καμπ Νόου» (Βαρκελώνη) επελέγησαν να φιλοξενήσουν την τελική φάση, καθώς δεν χρειάζονταν δαπανηρά βελτιωτικά έργα και ένεκα της χωρητικότητάς τους (124.000 και 90.000 θεατές αντιστοίχως) εξασφάλιζαν τη δημιουργία ρεκόρ προσέλευσης.
 
Στον πρώτο ημιτελικό η Ισπανία κατέβαλε την Ουγγαρία στην παράταση με 2-1, ενώ στον δεύτερο η Δανία αποδείχθηκε χαμηλό εμπόδιο για την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΕΣΣΔ (3-0) και στον μικρό τελικό ηττήθηκε 3-1 (στην παράταση) από την «αραντσιπάτ».

 
 
Στις 21 Ιουνίου 1964, στο κατάμεστο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», η Ισπανία προηγήθηκε με τον Περέδα στο 6’, η ΕΣΣΔ ισοφάρισε με τον Χουσαΐνοφ στο 8’ και παρά τις πολυάριθμες ευκαιρίες εκατέρωθεν το ημίχρονο «έκλεισε» στο 1-1.
Στην επανάληψη ο διαιτητής Χόλαντ αρνήθηκε στον Περέδα ένα καθαρό τέρμα στο 71’ (ελέω υποτιθέμενου οφσάιντ) κι ένα ακόμη πιο καθαρό πέναλτι στο 80’. Το «Μπερναμπέου» θύμιζε ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, όταν ο Μαρθελίνο αξιοποίησε με κεφαλιά σέντρα του Σουάρεθ και μετέτρεψε τη λαϊκή οργή κατά του Άγγλου διαιτητή σε διονυσιακή έκσταση για το 2-1 (84’), το οποίο σηματοδότησε την πρώτη ήττα της ΕΣΣΔ σε δέκα παιχνίδια για το Euro και τη στέψη της Ισπανίας σε νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ
1ος ΓΥΡΟΣ

Νορβηγία 0-2 / 1-1 Σουηδία
Δανία  6-1 / 3-1  Μάλτα
Ιρλανδία 4-2 / 1-1  Ισλανδία
Αγγλία 1-1 / 2-5  Γαλλία
Πολωνία 0-2 / 0-2 Β. Ιρλανδία
Ισπανία 6-0 / 1-3  Ρουμανία
Γιουγκοσλαβία 3-2 / 1-0 Βέλγιο
Βουλγαρία 3-1/1-3/1-0 Πορτογαλία
Ουγγαρία 3-1 / 1-1 Ουαλία
Ολλανδία 3-1 / 1-1 Ελβετία
Αν. Γερμανία 2-1 / 1-1 Τσεχοσλοβακία
Ιταλία 6-0 / 1-0 Τουρκία
Αλβανία-Ελλάδα δεν έγινε
Χωρίς αγώνα πέρασαν στην επόμενη φάση ΕΣΣΔ, Λουξεμβούργο και Αυστρία

ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16
Ισπανία 1-1 / 1-0 Β. Ιρλανδία
Γιουγκοσλαβία 0-0 / 2-3 Σουηδία
Δανία 4-0 / 0-1 Αλβανία
Αυστρία 0-0 / 2-3 Ιρλανδία
Λουξεμβούργο 1-1 / 2-1 Ολλανδία
Βουλγαρία 1-0 / 1-3 Γαλλία
ΕΣΣΔ 2-0 / 1-1 Ιταλία
Αν. Γερμανία 1-2 / 3-3 Ουγγαρία

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Λουξεμβούργο 3-3 / 2-2 / 0-1 Δανία
Ισπανία 5-1 / 2-0 Ιρλανδία
Γαλλία 1-3 / 1-2 Ουγγαρία
Σουηδία 1-1 / 1-3 ΕΣΣΔ
Σημείωση: όλα τα αποτελέσματα από τη σκοπιά της ομάδας που αναγράφεται πρώτη

 
Ο Όλε Μάντσεν σημείωσε και τα έξι τέρματα της Δανίας απέναντι στο Λουξεμβούργο


ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

17.06.1964 Ισπανία 2-1 (παρ). Ουγγαρία
17.06.1964  ΕΣΣΔ 3-0 Δανία

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
20.06.1964  Ουγγαρία 3-1Δανία

ΤΕΛΙΚΟΣ
21.06.1964 Ισπανία 2-1 ΕΣΣΔ


EUROSTATS
6’

χρειάστηκε ο Περέδα για το 1-0 της Ισπανίας απέναντι στην ΕΣΣΔ -μέχρι και σήμερα το πιο γρήγορο τέρμα σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

51
ποδοσφαιριστές χρησιμοποιήθηκαν συνολικά στη διοργάνωση (16 από την Ουγγαρία, 12 από τις Δανία, ΕΣΣΔ και 11 από την Ισπανία), τρεις λιγότεροι απ’ ό,τι το 1960

19.324
θεατές παραπάνω παρακολούθησαν το Euro 1964 σε σύγκριση με το Euro 1960 (39.063 έναντι 19.739)

ΓΚΟΛ
Ισπανία 4
ΕΣΣΔ 4   
Ουγγαρία 2
Δανία 1

 


Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Ο 42χρονος Άρθουρ Χόλαντ είχε σφυρίξει το 1963 τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (Μπενφίκα-Μίλαν), αλλά με δύο φαλτσοσφυρίγματα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον αντίστοιχο του Euro 1964

8
από τα συνολικά δέκα τέρματα στην κανονική διάρκεια των τεσσάρων αγώνων σημειώθηκαν στο πρώτο και στο τελευταίο δεκάλεπτο (από τέσσερα)

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (4-3-3)
Τερματοφύλακας
: Λεβ Γιασίν (ΕΣΣΔ)
Αμυντικοί: Φελιθιάνο Ριβίγια (Ισπανία), Ντέσο Νόβακ (Ουγγαρία), Ιγνάθιο Θόκο (Ισπανία), Φερνάντο Ολιβέγια (Ισπανία)
Μέσοι: Αμάνθιο Αμάρο (Ισπανία), Βαλεντίν Ιβάνοφ (ΕΣΣΔ), Σουίς Σουάρεθ (Ισπανία)
Επιθετικοί: Φέρεντς Μπένε (Ουγγαρία), Χεσούς Μαρία Περέδα (Ισπανία), Φλόριαν Άλμπερτ (Ουγγαρία)


ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ
1. Ισπανία
2. ΕΣΣΔ
3. Ουγγαρία
4. Δανία
-------------------------
5. Αγγλία
6. Αλβανία
7. Αν. Γερμανία
8. Αυστρία
9. Βέλγιο
10. Β. Ιρλανδία
11. Βουλγαρία
12. Γαλλία
13. Γιουγκοσλαβία
14. Ελβετία
15. Ελλάδα
16. Ιρλανδία
17. Ισλανδία
18. Ιταλία
19. Λουξεμβούργο
20. Μάλτα
21. Νορβηγία
22. Ολλανδία
23. Ουαλία
24. Πολωνία
25. Πορτογαλία
26. Ρουμανία
27. Σουηδία
28. Τσεχοσλοβακία
29. Τουρκία

ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ ΤΕΛΙΚΟΥ
Ισπανία (3-2-5): Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ - Φελιθιάνο Ριβίγια, Φερνάντο Ολιβέγια, Ισάθιο Καγέχα - Ιγνάθιο Θόκο, Χοσέ Μαρία Φούστε - Αμάρο Βαρέλα Αμάνθιο, Χεσούς Μαρία Περέδα, Μαρθελίνο, Λουίς Σουάρεθ, Κάρλος Λαπέτρα.
ΕΣΣΔ (4-2-4): Γιασίν - Έντουαρντ Μούντρικ, Άλμπερτ Σεστέρνεφ, Βίκτορ Ανίτσκιν, Βίκτορ Σουστίκοφ - Βαλερί Βορονίν, Αλεξέι Κορνέεφ - Ίγκορ Τσισλένκο, Βίκτορ Παντιντέλνικ, Βαλεντίν Ιβάνοφ, Γκαλιμζιάν Χουσαΐνοφ.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
6’ ΠΑΡΕΔΑ
8’ ΧΟΥΣΑΪΝΟΦ
84’ ΜΑΡΘΕΛΙΝΟ

Δειτε Επισης

Η Ιταλία ονειρεύεται έξι ομάδες στο επόμενο Champions League
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί
Πρόστιμο στην Μπαρτσελόνα για τη ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της
Είπε αντίο στην Ευρώπη o ΠΑΟΚ με κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ
Τα highlights από τη μεγαλειώδη πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε
Πρόκριση για Ρόμα, Λεβερκούζεν, Μαρσέιγ και Αταλάντα στα ημιτελικά του Europa League
Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference
Μεγάλη πρόκριση η Ρόμα, ακάθεκτη για κούπα η Λεβερκούζεν και εκτός Ευρώπης η Λίβερπουλ