Τι θα συμβεί με την Πρέμιερ Λιγκ αν η Αγγλία βάλει τέλος στο πρωτάθλημα

Ο Covid-19... καθηλώνει τον πλανήτη! Πρωτόγνωρες στιγμές παντού, με το ποδόσφαιρο να είναι ένα από τα θύματα του ιού. Το καλεντάρι όλων των διοργανώσεων έχει διαλυθεί και η Αγγλία ψάχνει να βρει λύσεις για την επόμενη μέρα. Τι θα συμβεί άραγε; Ποιο είναι το πλάνο της FA;

- Τι θα γίνει εάν η χρονιά δεν μπορέσει να ολοκληρωθεί; 
Πρόκειται ξεκάθαρα για μία νέα, μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που βιώνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λόγω του κορονοϊού και φυσικά υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Αγγλία το εάν η Premier League και οι άλλες κατηγορίες μπορέσουν να ολοκληρωθούν κανονικά φέτος. Στις τάξεις των ομάδων υπάρχει η αίσθηση πως η χρονιά μπορεί να μην ολοκληρωθεί καν και ότι θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα στις κατηγορίες που παίρνουν άνοδο στις πιο μεγάλες Λίγκες. Ειδικά στις ομάδες που θέλουν και ελπίζουν να ανέβουν στην Premier.

- Τι προβλέπεται να γίνει;
Δεν υπάρχει περίπτωση με δεδομένες τις συνθήκες και το πρόβλημα λόγω του κορονοϊού να βγει το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο το γεγονός ότι το Euro 2020 θα μετατεθεί έναν χρόνο μετά δίνει το περιθώριο για να γίνουν αγώνες τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο. Από την άλλη όμως υπάρχουν έντονες αμφιβολίες καθώς δεν είναι βέβαιο εάν σε εκείνο το διάστημα ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμα σε έξαρση ή έχει αρχίσει να εξασθενεί. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και πηγές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να κλείσει σωστά αγωνιστικά η χρονιά.

- Πότε θα ξέρουμε το τι θα συμβεί;
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει για μία κατάσταση που αλλάζει διαρκώς και τα πάντα μπορεί να δείχνουν αλλιώς σε έναν μήνα από τώρα. Οι αρμόδιες ποδοσφαιρικές Αρχές θα ζυγίσουν όλα τα δεδομένα και οι τελικές αποφάσεις μάλλον πάνε για τον Απρίλιο.

- Aν η σεζόν τελειώσει πρόωρα η Λίβερπουλ θα στεφθεί πρωταθλήτρια;
Οι κανονισμοί της Premier League δεν καλύπτουν τέτοια εκδοχή ή αυτό το σενάριο. Δεν μπορεί να απαντηθεί κάτι τέτοιο με βεβαιότητα. Μπορεί να γίνει χρήση του τελευταίου χρονικά βαθμολογικού πίνακα και να χρησιμοποιηθεί αυτός. Μία άλλη εκδοχή θα είναι να... σβηστεί τελείως η χρονιά και να υπάρξει τίποτα. Ούτε τίτλος, ούτε άνοδος, ούτε υποβιβασμός. Αυτό πάντως δεν είναι τόσο πιθανό, καθώς οι περισσότεροι σύλλογοι πιέζουν ώστε να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα για την χρονιά.

- Τι θα σημαίνουν αυτά για τη Λιντς ή άλλες ομάδες που διεκδικούν άνοδο;
Δεν θα ληφθεί άμεσα απόφαση. Κανείς δεν θα απαγορεύσει την άνοδο ή να την στερήσει σε ομάδες. Μοναδική εξαίρεση εάν υπάρχουν δικαστικές ή πειθαρχικές διαδικασίες για ομάδες.

- Εάν αποφασιστεί η σεζόν να μην τελειώσει ποιες θα είναι οι επιλογές;

Υπάρχουν αρκετές και ήδη εξετάζονται. Ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία. Όπως:

1. Οι θέσεις στο πρωτάθλημα όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι πριν το... στοπ της σεζόν θα μείνουν ως έχουν. Και για τον τίτλο για την άνοδο και τον υποβιβασμό και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

2. Θα θεσπιστεί ένα είδος πλέι οφ για την άνοδο και τον υποβιβασμό

3. Θα θεωρηθεί η σεζόν άκυρη και ως μη γενόμενη

Τι θα γίνει με Champions League και Europa League;

Δείχνουν δύο διοργανώσεις που βρίσκονται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Υπάρχει η σκέψη για μονά παιχνίδια αντί για διπλά. Ίσως επίσης πάνε τα ματς για Ιούνιο ή Ιούλιο.

- Τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά έσοδα και τον τρόπο καταβολής χρημάτων;

Υπάρχει μεγάλος φόβος για αυτό το θέμα στην Premier και την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Οι τηλεοπτικοί πάροχοι ανά τον κόσμο δίνουν 3 δις τον χρόνο για τα τηλεοπτικά της Πρέμιερ και 1.5 δις για το Champions League στην UEFA. Σύμφωνα με τις έρευνες εκτιμάται πως κάποιοι τηλεοπτικοί πάροχοι θα αρνηθούν να πληρώσουν εφόσον δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη η σεζόν και θα ζητήσουν να σπάσουν τα συμβόλαιά τους. Εάν η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάνει μονά τα ματς θα πάρει και πιο λίγα λεφτά.

- Πόσο εύκολο θα είναι να γίνει η μετάθεση του Euro 2020;

Όλα δείχνουν πως το Euro 2020 θα μετατεθεί για το 2021. Χρονικά θα πέσει πάνω στο πλάνο της FIFA για το ανανεωμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, ωστόσο μπορεί να αλλάξουν οι ημερομηνίες και να πάνε σε άλλες χρονικές περιόδους οι διοργανώσεις για να βγει όλο το πλάνο. Υπάρχει και το Euro 2021 στην Αγγλία για τις γυναίκες, όμως ξεκινά στις 7 Ιουλίου και το Euro είναι για να αρχίσει τον Ιούνιο. Ίσως ακόμα και η διοργάνωση των γυναικών πάει για τον Ιούνιο του 2022 καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι για να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα στο Κατάρ.

- Υπάρχει πιθανότητα το Euro 2020 να γίνει κανονικά τον προσεχή Ιούνιο;
Όχι. Οι πιθανότητες έχουν μειωθεί δραστικά και μειώνονται όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες. Ακόμα και τα πιο δυνατά στελέχη της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έχουν αποδεχθεί πως είναι μονόδρομος η αναβολή του.

- Εάν η σεζόν τραβήξει έως τον Ιούλιο τι θα σημαίνει αυτό για τις ομάδες, που έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες για καλοκαιρινά φιλικά και προετοιμασίες;

Θα πρέπει το δίχως άλλο να ρίξουν το βάρος στην Premier. Τα περισσότερα από τα συμβόλαιά τους αυτά θα έχουν ρήτρες επιτρέποντάς τους όμως να τις σπάσουν για τόσο σοβαρούς λόγους και λόγους που είναι πέρα του ελέγχου τους.

Πηγή: Gazzeta.gr

Δειτε Επισης

Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Απασφάλισε κατά των Άλβες και Ρομπίνιο ο Φελίπε Μέλο-«Αν το έκαναν στην κόρη μου, δεν νομίζω να ήμουν εδώ»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Μπλεξίματα για τον Ρίντιγκερ-Toν συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS
Θέα στον Τάμεση, σεφ με αστέρια Michelin και πισίνα-Ο νέος χώρος φιλοξενίας στο γήπεδο της Φούλαμ προκαλεί ίλιγγο
Οι 16 ομάδες της τελικής φάσης του EURO U-17-Στις 3 Απριλίου η κλήρωση
ΒΙΝΤΕΟ: Έξαλλος με τον διαιτητή ο Ρονάλντο, ζητούσε δύο πέναλτι