Όταν η Μπαρτσελόνα, αγνόησε την ισπανική γρίπη

Η ανθρωπότητα ζει την μεγαλύτερη κρίση στον τομέα της υγείας με την πανδημία του κορωνοϊου για τον 21ο αιώνα και σαφώς και σαφώς και η αθλητική ζωή του πλανήτη, δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Από τις πρώτες ομάδες που ενεργοποιήθηκαν, αναστέλλοντας τις δραστηριότητες των τμημάτων της, ήταν η Μπαρτσελόνα, που ήδη από την Τρίτη ανακοίνωσε την παύση των δραστηριοτήτων τοπικά αλλά και παγκόσμια, των ακαδημιών, αλλά και της γυναικείας ομάδας, ενώ η ρεβάνς με τη Νάπολι για το Champions League, έχει αναβληθεί ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Για να φτάσουμε στην Παρασκευή, όπου ανακοινώθηκε πως κατεβάζει ρολά γενικώς, σε όλα τα αθλητικά τμήματα. Απολύτως φυσιολογικά και με τον μεγάλο της σούπερ σταρ, Λιονέλ Μέσι, να πρωτοστατεί στην καμπάνια για παραμονή στο σπίτι, όπως αντίστοιχα έχει κάνει και ο μπασκετικός άσος του συλλόγου, Άνταμ Χάνγκα, αλλά και ο Πάτρικ Κλάιφερτ που αποτελεί τον διευθυντή των Ακαδημιών του συλλόγου.

Κι όμως πριν από κάτι λιγότερο από 102 χρόνια, η Μπαρτσελόνα, είχε τραβήξει τον τελείως …ανάποδο δρόμο στην μεγάλη επιδημία της ισπανικής γρίπης, έναν από τους φονικότερους ιούς του περασμένου αιώνα, που κόστισε τη ζωή σε περίπου 50 εκατομμύρια κόσμο σε όλον τον πλανήτη. Στις 17/10/1918 με την Καταλονία να έχει εκείνη την ημέρα μόνον 46 νεκρούς αθροιστικά (36 από την γρίπη, ενώ άλλοι 10 κατέληξαν από πνευμονία και βρογχοπνευμονία) από τους 207 σε όλη την Ισπανία, το Επαρχιακό Συμβούλιο Υγείας της Καταλονίας, σε συνεννόηση με τον τοπικό κυβερνήτη, αποφασίζει την αναστολή των δημόσιων συναθροίσεων, αλλά και των ποδοσφαιρικών αγώνων, που θ’ αποτελούσαν την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος Καταλονίας για την σεζόν 1918-19.

Οι σύλλογοι της περιοχής, θεώρησαν άδικη αυτή την απόφαση. Το επιχείρημα τους ήταν πως το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με το σινεμά και το θέατρο, αποτελούσε μια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο. Πρωτοστάτης σε αυτή την ιστορία, ήταν ο Ζοάν Γκαμπέρ, ιδρυτής της Μπαρτσελόνα, ο οποίος αμφισβήτησε έντονα αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας πως αυτή η απόφαση των αρμοδίων φορέων ήταν άδικη, ειδικά από τη στιγμή που δεν αναβλήθηκαν αγώνες αντισφαίρισης, στίβου, αλλά και άλλων αθλημάτων.

Ο Γκαμπέρ τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής των ομάδων της Καταλονίας και μετά από διαπραγματεύσεις της με τους ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας της Ισπανίας, κατάφεραν να πετύχουν την αναστολή αυτής της απόφασης και να διεξαχθεί κανονικά η πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Καταλονίας στις 20/10/1918. Για την ιστορία η Μπαρτσελόνα επικράτησε 2-0 της Σαμπαντέλ και ξεκίνησε την πορείας της για την κατάκτηση του τίτλου στην Καταλονία εκείνη την σεζόν, παίρνοντας τα σκήπτρα από την τοπική της αντίπαλο, Εσπανιόλ.
 
Πηγή:sport-fm.gr

Δειτε Επισης

Η πρόταση της Ουνιόν Βερολίνου στον Πικέ-«Η μπύρα και το λουκάνικο είναι με το μέρος μας»
Με αυτές τις ποινές απειλούνται πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε για τα επεισόδια στην Τραπεζούντα
Παρέμβαση FIFA για τα επεισόδια ντροπής στην Τουρκία-«Οι δράστες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους»
Καταιγιστικές εξελίξεις στην Μπριζ-«Τελειώνει» άμεσα ο Ρόνι Ντέιλα
Έπος της Γιουνάιτεντ 4-3 την Λίβερπουλ στο Κύπελλο Αγγλίας
Ξέσπασε με χατ τρικ του Εμπαπέ η Παρί και έφυγαν με 2-6 από το Μονπελιέ
Ο Κλοπ αποχώρησε από το flash interview-«Χαζή ερώτηση, δεν είσαι σε καλή φόρμα»
Σοκ στην Αργεντινή-Κατέρρευσε ο Χαβιέρ Αλταμιράνο, διακόπηκε το Εστουδιάντες με Μπόκα Τζούνιορς
«Χτύπησαν τον γιο μου στο κεφάλι, βοηθοί και παίκτες μου έχουν τραυματιστεί»
ΒΙΝΤΕΟ: Οπαδοί της Τράμπζονσπορ εισέβαλαν στο γήπεδο, ξυλοκοπήθηκαν από παίκτες της Φενέρμπαχτσε