«Κορυφαίος ο Φαν Ντάικ, η δική μου Λίβερπουλ μόνο στο ʼνφιλντ' έπαιζε έτσι»

Ο θρύλος της Λίβερπουλ Στιβ Νίκολ μιλάει στο gazzetta.gr για το πρώτο πρωτάθλημα των «Reds» έπειτα από 30 χρόνια, αποθεώνοντας Μανέ, Φαν Ντάικ, Κλοπ. Τι χρειάζεται την επόμενη σεζόν η Λίβερπουλ και γιατί απέτυχε η Σίτι...

«Δεν έχω ξαναδεί άλλο άνθρωπο να καπνίζει και να πίνει τόσο και να παραμένει φορμαρισμένος. Είναι ένα τέρας της φύσης. Του αρέσει να καπνίζει παρά την ενόχληση του Κένι Νταλγκλίς. Eίναι ο τύπος που θα άναβε ένα τσιγάρο κρυφά στο λεωφορείο στην επιστροφή της ομάδας».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο παλαίμαχος μπακ της Λίβερπουλ, Γκάρι Γκιλέσπι τον συμπαίκτη του, Στιβ Νίκολ, έναν από τους πιο χρήσιμους παίκτες στην ιστορία των «Reds.

Ο Νίκολ αποκτήθηκε τον Οκτώβριο του 1981 σε ηλικία μόλις 19 ετών έπειτα από εισήγηση του Μπομπ Πέισλι. Τον προόριζε για μελλοντικό αντικαταστάτη του δεξιού μπακ Φιλ Νιλ και η μεταγραφή του από την Έιρ Γιουνάιτεντ κόστισε μόλις 300.000 λίρες.

Η καθιέρωση ήρθε στη σεζόν 1983/84 όπου αγωνίστηκε σε 23 ματς πρωταθλήματος πετυχαίνοντας πέντε γκολ. Μπορούσε να αγωνιστεί οπουδήποτε στο κέντρο, αλλά και στην αμυντική τετράδα. Αμυνόταν, έκοβε, μάρκαρε, κρατούσε μπάλα, σκόραρε, χρησιμοποιούσε και τα δύο πόδια, ενώ ήταν υπερβολικά ευθύς και ειλικρινής κατά τον Γκρέιαμ Σούνες.

Ο Φιλ Νιλ μπορεί να μην έχασε την θέση του στην ενδεκάδα, αλλά ο Νίκολ χρησιμοποιήθηκε ως δεξί χαφ και δεν απογοήτευσε κανέναν.

Στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών (30/5/1984) πέρασε αλλαγή στο 72΄. Το ματς με την Ρόμα οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι με τον Νίκολ να είναι ο μοναδικός παίκτης της Λίβερπουλ που αστόχησε, αλλά για καλή του τύχη η ομάδα του Φάγκαν κατέκτησε το τρόπαιο. Ο πολύπλευρος άσος της ομάδα του μεγάλου Λιμανιού παρέμεινε στο «Άνφιλντ» μέχρι το 1994 γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Σε 343 ματς σκόραρε 37 γκολ, κατακτώντας 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1983/84).

Με αφορμή την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της Λίβερπουλ έπειτα από 30 χρόνια, ο σπουδαίος Στιβ Νίκολ, ο οποίος βρίσκεται στην 39η θέση των ποδοσφαιριστών που ταρακούνησαν την KOP μίλησε στο gazzetta.gr.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη διαφορά της τωρινής ομάδας του Κλοπ σε σχέση με την δική σας;

«Το στοιχείο που χαρακτηρίζει την ομάδα του Κλοπ είναι πως διαθέτει μεγάλη επιθετική ισχύ, κάτι που έδειξε σε όλα τα ματς σε αντίθεση με την Λίβερπουλ της δικής μου εποχής. Ήμασταν και εμείς βέβαια ισχυροί επιθετικά, αλλά ήταν κάτι που δείξαμε περισσότερο στα εντός έδρας ματς. Αντίθετα ήμασταν καλύτεροι στον αμυντικό τομέα».

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που βρίσκεται ο Κλοπ στον πάγκο τι διαφορετικό είδατε φέτος;

«Η ομάδα απέκτησε νοοτροπία και κέρδιζε πιο εύκολα σε σχέση με τις σεζόν που προηγήθηκαν. Κάθε ποδοσφαιριστής γνώριζε τον ρόλο του και με τον τρόπο που αγωνιζόταν η Λίβερπουλ ήταν δύσκολο για κάθε αντίπαλο να την σταματήσει. Νομίζω πως θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και στο Champions League, αλλά δυστυχώς προδόθηκε από τον Αντριάν στη ρεβάνς με την Ατλέτικο Μαδρίτης».

Τι θα πρέπει να κάνει η Λίβερπουλ για να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο και την επόμενη σεζόν;

«Η Λίβερπουλ διαθέτει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω πως χρειάζεται έναν ακόμη επιθετικό ως επιπλέον λύση σε περίπτωση που κάποιος από τους βασικούς απουσιάζει».

Ποιος ήταν ο MVP του πρωταθλήματος;

«Όλη η ομάδα ήταν υπέροχη και λειτούργησε σωστά από τον τερματοφύλακα μέχρι την επιθετική γραμμή. Για μένα ωστόσο ο φαν Ντάικ ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά αφού από το πρώτο ματς μέχρι το τέλος ήταν σταθερός».

Ποιο ήταν ο πιο καθοριστικός, ο Σαλάχ ή Μανέ;

«Αυτή τη σεζόν σίγουρα προτιμώ τον Μανέ, ο οποίος ήταν καθοριστικός σε πολλά δύσκολα παιχνίδια. Αυτό δεν σημαίνει πως υποτιμώ τον Σαλάχ. Την περασμένη σεζόν εκείνος ήταν ο καλύτερος παίκτης».

Πως εξηγείτε το γεγονός πως η Μάντσεστερ Σίτι απώλεσε τόσους πολλούς βαθμούς;

«Τα αμυντικά προβλήματα ήταν ο λόγος που η Μάντσεστερ Σίτι σκόνταψε σε πολλά ματς. Το γεγονός αυτό έδωσε την δυνατότητα στη Λίβερπουλ να ξεφύγει στη βαθμολογία και να διατηρήσει μια μεγάλη βαθμολογική διαφορά. Είχε κενά η Μάντσεστερ Σίτι, τα οποία δεν κατάφερε να καλύψει».

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Τέλος εποχής για Νάτσο στη Ρεάλ Μαδρίτης-Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το καλοκαίρι
Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν
Στα 125 ευρώ το πιο φθηνό εισιτήριο για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα της Κυριακής
Πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2014-15 η Αγγλία χωρίς ομάδα στα ημιτελικά Champions ή Europa League
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Μάχη της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι για τον Μουσιάλα
Η Ιταλία ονειρεύεται έξι ομάδες στο επόμενο Champions League
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί