Πελέ: Η ιδιοφυΐα που η κυβέρνηση φυλάκισε εκτός Ευρώπης

Σαν σήμερα πριν 80 χρόνια, γεννήθηκε ο Πελέ, ο κορυφαίος παίκτης που δεν έπαιξε στην Ευρώπη. To SDNA γράφει για την καριέρα του Βραζιλιάνου μύθου που πήρε το όνομά του από τον εφευρέτη, Τόμας Εντισον.

Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1940 στο Τρες Κορακόες, στην περιοχή Μίνας Ζεράις από τον Ντοντίνιο, παίκτη της Φλουμινένσε, και την Σελέστε Αράντες. Μεγάλωσε σε συνθήκες απίστευτης φτώχειας σε σημείο που να μην μπορεί να παίξει με κανονική μπάλα και αντί αυτού χρησιμοποιούσε τσαλακωμένα φύλλα εφημερίδας ενωμένα μεταξύ τους ή ένα πορτοκάλι. Το όνομά του ήταν Εντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο και κανένας δεν τον φώναζε «Πελέ» μέχρι να πάει στο σχολείο, όπου και του κόλλησαν το παρατσούκλι λόγω της αδυναμίας του να προφέρει σωστά τον αγαπημένο του παίκτη, Μπιλέ.

Οπως συμβαίνει πάντα στις ιστορίες με παίκτες αυτού του επιπέδου, από πολύ μικρή ηλικία κόλλησε με την μπάλα και εντάχθηκε σε μια ομάδα νέων την οποία προπονούσε ο Βαλντεμάρ Ντε Μπρίτο, πρώην διεθνής με την Βραζιλία. Ο τελευταίος έπεισε την οικογένεια του Πελέ να τον αφήσει να κάνει trial με την Σάντος, όταν πλέον ήταν 15 ετών. Υπέγραψε συμβόλαιο με το club το 1956 και άμεσα πήρε το status του superstar από τα τοπικά media. Τον ίδιο χρόνο, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη μεγάλη ομάδα κόντρα στην Κορίνθιανς, το 1957 έγινε σταθερό μέλος της και μήνες μετά, κέρδισε θέση στην Εθνική ομάδα.

Εναν χρόνο αργότερα, ο Πελέ έπαιξε το πρώτο του ματς με την Σελεσάο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας. Ο 17χρονος έκανε χατ-τρικ στο 5-2 στα ημιτελικά σε βάρος της Γαλλίας και έβαλε ακόμα δύο γκολ στον τελικό κόντρα στην διοργανώτρια στη νίκη επίσης με 5-2. Σε επίπεδο συλλόγων, το 1958 τού έφερε και τον πρώτο του τίτλο καθώς κατέκτησε το Campeonato Paulista πετυχαίνοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 58 γκολ - ρεκόρ που δεν έχει σπάσει μέχρι σήμερα.

Το 1961 πέτυχε ένα γκολ που άξιζε… χρυσάφι κόντρα στην Φλουμινένσε στο Maracana. Πήρε την μπάλα στο όριο της δική του περιοχής και αφού έκανε όλο την απόσταση μέχρι την αντίπαλη περνώντας όποιον βρήκε μπροστά του, την έστειλε στα δίχτυα. Το γκολ έμεινε στην ιστορία ως το κορυφαίο που έχει σημειωθεί ποτέ στο μυθικό γήπεδο.

Στο Mundial του 1962 ήταν ο καλύτερος παίκτης. Το 1969, πέτυχε το 1000ό γκολ του σε όλες τις διοργανώσεις, με πέναλτι σε βάρος της Βάσκο Ντα Γκάμα, ξανά στο Maracana. Ο Πελέ τελείωσε την καριέρα του στα Παγκόσμια Κύπελλα με 12 γκολ σε 14 ματς. Μετά το 1974, έβαλε τέλος και σε αυτήν με τις βραζιλιάνικες ομάδες καθώς υπέγραψε στην New York Cosmos στο πρωτάθλημα του Βορρά των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πήρε τίτλους όπως του καλύτερου νέου παίκτη της FIFA (1958), την Ασημένια Μπάλα (1958), την Χρυσή Μπάλα (1970) και εκείνον του κορυφαίου στο πρωτάθλημα της Λατινικής Αμερικής (1959). Το περιοδικό, TIME, τον συμπεριέλαβε στους 100 πιο σημαντικους ανθρώπους του αιώνα το 1977 και η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε Ιππότη. Στην προσωπική του ζωή, ο Πελέ έκανε έναν γάμο το 1966 και έναν το 1994, όμως αμφότεροι δεν κράτησαν και έτσι έκανε και έναν τρίτο το 2016.

Σύμφωνα με κάποια από τα δημοσιεύματα της εποχής, το 1961 η Κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακήρυξε τον Πελέ ως «επίσημο εθνικό θησαυρό» και ως εκ τούτου, απαγόρευσε τη μεταγραφή του σε ομάδα της Ευρώπης…

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Τέλος οι ρεβάνς από την αρχή του Κυπέλλου Αγγλίας-Ανακοίνωσε τις αλλαγές η FA
Θα κινηθεί για τον Κούντους η Λίβερπουλ αν ο Σαλάχ αποχωρήσει το καλοκαίρι
Σκληρές μάχες σε τέσσερα... μέτωπα για τα εισιτήρια των ημιτελικών
Η Παρί καταγγέλει τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα για ρατσιστικές προσβολές στον Ντεμπελέ
Έχει βάλει στο... μάτι τον Ντιμπάλα η Μπαρτσελόνα-Η ρήτρα-σοκ του Αργεντινού (pic)
Σχηματίζεται η τετράδα και τα πιθανά ζευγάρια των ελληνικών ομάδων στο Conference League
Κατέρριψε ιστορικό ρεκόρ του Κασίγιας στο Champions League ο Νόιερ
Έγραψε ιστορία ο Τούχελ-Πρώτος Γερμανός που φτάνει στους «4» του Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες
Οι σατανικές συμπτώσεις που δείχνουν... τελικό Champions League για την Ντόρτμουντ
Τα ζευγάρια και οι ημερομηνίες των ημιτελικών του Champions League