Γιουνάιτεντ vs Λίβερπουλ-Οι γιγαντομαχίες τους στο κύπελλο Αγγλίας

Οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον 4ο γύρο του FA Cup και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές αναμετρήσεις τους στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό

Μάντσεστερ Γιουν. – Λίβερπουλ 2-1 (21/5/1977)

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας. Η Λίβερπουλ ήταν το φαβορί, καθώς είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και σε λίγες μέρες είχε μπροστά της τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών. Ενδεχόμενη νίκη στο Γουέμπλεϊ θα άνοιγε το δρόμο προς το τρεμπλ στους «κόκκινους», όμως οι «κόκκινοι διάβολοι» έβαλαν τέλος στα όνειρα των αντιπάλων τους. Με τα γκολ των Πίρσον και Γκρίνχοφ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 2-1 (ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Κέις) και κατέκτησε το τέταρτο FA Cup στην ιστορία της.

Μάντσεστερ Γιουν. – Λίβερπουλ 2-2 (13/4/1985)

Πολύ σκληροί για να πεθάνουν αποδείχθηκαν οι «κόκκινοι» στον ημιτελικό εκείνης της χρονιάς. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο ουδέτερο Γκούντισον Παρκ, με τη Γιουνάιτεντ να κρατά τη νίκη μέχρι το 87’, όταν η Λίβερπουλ ισοφάρισε και έστειλε το ματς στην παράταση. Ίδιο σκηνικό και στο έξτρα 30λεπτο, με τους «μπέμπηδες» να προηγούνται μέχρι το τελευταίο λεπτό, όταν οι «κόκκινοι» ισοφάρισαν για δεύτερη φορά και οδήγησαν τον ημιτελικό σε επαναληπτικό. Τέσσερις ημέρες μετά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε τελικά να επικρατήσει και να προκριθεί στον τελικό.

Μάντσεστερ Γιουν. – Λίβερπουλ 1-0 (11/5/1996)

Τη δεύτερη φορά που αναμετρήθηκαν σε τελικό κυπέλλου τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, συγκριτικά με την πρώτη. Αυτή τη φορά, το φαβορί ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που μόλις είχε κατακτήσει την Premier League. Ο τελικός ήταν «στείρος» μέχρι το 85’, όταν ο Ερίκ Καντονά έκρινε την αναμέτρηση και χάρισε στην ομάδα του Φέργκιουσον το τρόπαιο. Έτσι, οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν στην κατάκτηση του νταμπλ και έγιναν η πρώτη ομάδα στην Αγγλία, που τα κατάφερνε δύο φορές.

Μάντσεστερ Γιουν. – Λίβερπουλ 2-1 (24/1/1999)

Ακριβώς στην ίδια ημερομηνία με την τωρινή τους αναμέτρηση, αλλά 22 χρόνια πριν, οι δύο ομάδες χάρισαν ένα συγκλονιστικό ντέρμπι στου φιλάθλους. Όπως φέτος, έτσι και τότε, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τέταρτο γύρο της διοργάνωσης, με τους «κόκκινους» να φτάνουν κοντά στην πρώτη τους νίκη στο θεσμό επί των «μπέμπηδων», έπειτα από το 1921. Ο Όουεν είχε ανοίξει το σκορ μόλις στο 3’ για τη Λίβερπουλ, όμως η Γιουνάιτεντ έκανε μια επική ανατροπή στο φινάλε. Με τα γκολ των Γιορκ (88’) και Σόλσκιερ (92’), έφτασε στο τελικό 2-1 και άνοιξε το δρόμο για το τρεμπλ εκείνη τη σεζόν.

Δειτε Επισης

Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Απασφάλισε κατά των Άλβες και Ρομπίνιο ο Φελίπε Μέλο-«Αν το έκαναν στην κόρη μου, δεν νομίζω να ήμουν εδώ»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Μπλεξίματα για τον Ρίντιγκερ-Toν συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS
Θέα στον Τάμεση, σεφ με αστέρια Michelin και πισίνα-Ο νέος χώρος φιλοξενίας στο γήπεδο της Φούλαμ προκαλεί ίλιγγο