Όταν η Ντόρτμουντ… την έβγαλε με δανεικά από την Μπάγερν

Όλα τα φώτα στην Γερμανία αλλά και αρκετά από όλη την Ευρώπη στρέφονται σήμερα στην «Αλιάντς Αρενα». Εκεί όπου η πρωτοπόρος Μπάγερν Μονάχου φιλοξενεί την πέμπτη της βαθμολογίας Μπορούσια Ντόρτμουντ…

Ανεξαρτήτως βαθμολογικής, αγωνιστικής και… ψυχολογικής κατάστασης, το εν λόγω ντέρμπι συγκεντρώνει τα τελευταία… πολλά χρόνια την προσοχή όλων στη Bundesliga κι όχι μόνο, βλέπετε!

To επονομαζόμενο και Klassiker -που ιστορικά, παραδοσιακά αλλά και σε επίπεδο «μεγέθους» ονομάτων επ’ ουδενί δεν στέκει, αλλά δεν είναι της… παρούσης- αναμένεται να προσφέρει έντονες συγκινήσεις και σήμερα σε όποιον το παρακολουθήσει.

Είναι πολλά άλλωστε που χωρίζουν τους δύο σημερινούς αντιπάλους και που «εγγυώνται» για αυτό! Υπάρχει, ωστόσο, ένα πράγμα που μπορεί και τους ενώνει, όσο παράδοξο κι αν φαντάζει αυτό, όπως θα ανακαλύψετε με την βοήθεια του sport-fm.gr…

Χρηματιστήριο-χρεωκοπία… τέσσερα χρόνια δρόμος

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα με μια… κάποια σειρά. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, το 2000, η Μπορούσια έγινε η πρώτη -και μοναδική- γερμανική ομάδα της οποίας η μετοχή εισήχθη στο χρηματιστήριο της χώρας!

Οι Βεστφαλοί άκμαζαν τότε αγωνιστικά, φτάνοντας δύο χρόνια μετά υπό τις οδηγίες του πρώην παίκτη τους Ματίας Ζάμερ, στην κατάκτηση του έκτου εγχώριου πρωταθλήματος τους, αλλά και στον τελικό του τότε Κυπέλλου UEFA.

Έξω από τις τέσσερις γραμμές, η κακοδιαχείριση που είχε ξεκινήσει στα τέλη του ’90 συνεχιζόταν, τα χρέη συσσωρεύονταν και η αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων φάνταζε… αναπόφευκτη.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στον Σεπτέμβρη του 2004, όπου η Ντόρτμουντ δήλωσε αδυναμία να πληρώσει ακόμα και τις… δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών που βρίσκονταν στο ρόστερ της και κάποιοι εκ των οποίων απειλούσαν με προσφυγές!

Ενδιάμεσα, δε, με την ρευστότητα να παραμένει… ισχνή και τους κινδύνους για τα χειρότερα πιο ορατούς από ποτέ, αναγκάστηκε για να ξεχρεώσει να πουλήσει το γήπεδό της. Το «Βεστφάλεν Στάντιον», που ήταν σημειωτέον το μεγαλύτερο της χώρας, με 80.720 θέσεις. Και πάλι, όμως, βιώσιμη λύση δεν μπορούσε να βρεθεί…

Όταν ο «εχθρός»… έβαλε πλάτη!

Υπό το φάσμα της χρεωκοπίας, πλέον, η διοίκηση της Μπορούσια αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε τοπικούς πιστωτές, σε τράπεζες και στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Το αποτέλεσμα, πάντοτε ίδιο. Πάντοτε αρνητικό, αφού ουδείς έδειχνε διατεθειμένος να βοηθήσει! Μέχρι που, εμφανίστηκε τελικά η Μπάγερν Μονάχου…

Ναι, ναι. Σωστά διαβάζετε. Ήταν ο μεγάλος «εχθρός» εκείνος αποφάσισε ότι έπρεπε να… βάλει πλάτη και να προσφέρει χείρα βοηθείας, βγάζοντας χρήματα από τα ταμεία της προκειμένου να συμβάλει στο σχέδιο «σωτηρίας» της μεγάλης αντιπάλου της!

Σχέδιο να πούμε εδώ που κάθε άλλο παρά βέβαιο ήταν εκείνο το διάστημα πως αφενός θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα και αφετέρου ότι θα επέτρεπε στους «κιτρινόμαυρους» να επιστρέψουν τα λεφτά στην Μπάγερν, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όσο για το ποσό; Δύο εκατομμύρια ευρώ ήταν το δάνειο που είχε δώσει η Μπάγερν στη Ντόρτμουντ, όπως αποκάλυψε ο τότε πρόεδρος των Βαυαρών, Ούλι Χένες, τον Φεβρουάριο του 2012 σε εκδήλωση με οπαδούς στο Αμβούργο.

Η επιβεβαίωση του «μύθου»

Καταλαβαίνει κανείς ότι η εν λόγω κίνηση δεν διαφημίστηκε… ποτέ και από κανέναν. Για ευνόητους λόγους… Ωστόσο, επαληθεύτηκε με την πάροδο των ετών, όχι μόνο από τον Χένες αλλά και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους: τους ανθρώπους της BVB, που επιβεβαίωσαν κάτι το οποίο θεωρούνταν περίπου σαν «μύθος».

«Η Μπάγερν δάνεισε στην προηγούμενη διοίκηση δύο εκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2004 είχε επιστραφεί το 1,5. Θεωρώ ότι τα χρήματα προήλθαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που έγινε εκείνον τον Οκτώβρη, πλην των 500.000 ευρώ που αποπληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2005», παραδέχτηκε ο οικονομικός διευθυντής, Τόμας Τρες.

Προτού ρίξει τους τόνους για την… τιμή των όπλων, σημειώνοντας: «Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ τιμητικό για την Μπάγερν Μονάχου να βοηθάει άλλους συλλόγους σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις και ήταν μία τέτοια για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Αλλά δεν έσωσε την Μπορούσια. Τα χρέη άγγιζαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, οπότε τα δύο δεν λύνουν το πρόβλημα. Ήταν όμως μία βοήθεια και μία αξιέπαινη ενέργεια, μόνο αυτό μπορώ να πω».

Κερδισμένες και οι δύο!

Την συνέχεια, την γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ. Η Μπορούσια ορθοπόδησε, έφτασε και σε άλλες διακρίσεις εντός κι εκτός των τειχών, πλέον παρουσιάζει τεράστια έσοδα και είναι απέναντι στην Μπάγερν.

Προφανώς, η δεύτερη είχε και μια σκοπιμότητα στην κίνηση της, που δεν ήταν άλλη αφενός από το γίνει λίγο περισσότερο αρεστή, αφετέρου να διατηρήσει «ζωντανό» τον έτερο μεγάλο πόλο που θα διατηρούσε ζωντανό και τον ανταγωνισμό, τα κέρδη κι αυτό που λέγαμε αρκετές γραμμές πιο πάνω. Το Klassiker!

Το έκανε όμως και πρέπει να της πιστωθεί, έτσι; Αφήστε, που, δεν ήταν η μοναδική φορά. Καθώς οι σημερινοί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές έχουν βοηθήσει οικονομικά και την «άσπονδη» συντοπίτισσα Μόναχο 1860 αλλά και την Ζανκτ Πάουλι…

Πηγή: sport-fm.gr

Δειτε Επισης

Πρόκριση για Ρόμα, Λεβερκούζεν, Μαρσέιγ και Αταλάντα στα ημιτελικά του Europa League
Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference
Μεγάλη πρόκριση η Ρόμα, ακάθεκτη για κούπα η Λεβερκούζεν και εκτός Ευρώπης η Λίβερπουλ
Άνω κάτω η Μπριζ-Έφυγε ο Ολσεν από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία
Τέλος οι ρεβάνς από την αρχή του Κυπέλλου Αγγλίας-Ανακοίνωσε τις αλλαγές η FA
Θα κινηθεί για τον Κούντους η Λίβερπουλ αν ο Σαλάχ αποχωρήσει το καλοκαίρι
Σκληρές μάχες σε τέσσερα... μέτωπα για τα εισιτήρια των ημιτελικών
Η Παρί καταγγέλλει τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα για ρατσιστικές προσβολές στον Ντεμπελέ
Έχει βάλει στο... μάτι τον Ντιμπάλα η Μπαρτσελόνα-Η ρήτρα-σοκ του Αργεντινού (pic)
Σχηματίζεται η τετράδα και τα πιθανά ζευγάρια των ελληνικών ομάδων στο Conference League