Σωριάστηκαν στα γήπεδα, σόκαραν και έντυσαν στα μαύρα το ποδόσφαιρο

Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τους γιατρούς να προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή τον Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο στη διάρκεια της αναμέτρησης Δανία – Φινλανδία για το Euro 2020. Η κατάληξη ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού ο 29χρονος μέσος της Ίντερ σώθηκε και πλέον ξεκινάει τη διαδικασία της αποκατάστασης, μετά την τεράστια περιπέτεια που πέρασε.

Στο παρελθόν, ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Παίκτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο γήπεδο και σόκαραν όλο τον πλανήτη. Περιπτώσεις που ακόμα και σήμερα έρχονται αυτόματα, δυστυχώς, στο μυαλό μέσα από τις πιο σκοτεινές, δυσάρεστες και τρομακτικές διαδρομές της μνήμης…

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη και την ιατρική συμβολή, τέτοια περιστατικά συνήθως προλαμβάνονται, όμως, και πάλι την τελευταία 20ετία έχουν σημειωθεί θάνατοι παικτών που έχουν καταρρεύσει μέσα στο γήπεδο, με τα αίτια να είναι συνήθως καρδιολογικά. Και αυτές οι περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν ήταν λίγες.

1931: Ο τερματοφύλακας της Σέλτικ Τζον Τόμπσον (23 ετών) χτύπησε στο κεφάλι όταν συγκρούστηκε με τον Σαμ Ίνγκλις της Ρέιντζερς. Λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε σε νοσοκομείο της Γλασκώβης.

1973: Ο Πορτογάλος Φερνάντο Παβάο (26 ετών) της Πόρτο πέθανε από καρδιακή προσβολή, όταν κατέρρευσε κατά την διάρκεια του αγώνα με την Σετούμπαλ.

1977: Ο ποδοσφαιριστής της Περούτζια, Ρενάτο Κούρι (24 ετών), πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά την διάρκεια ενός αγώνα με την Γιουβέντους. Στη μνήμη του η Περούτζια έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της ομάδας.

1984: Ο Ολλανδός Έρικ Γιόνγκμπλουντ (25 ετών) της DWS Άμστερντάμ, πέθανε στην προπόνηση από χτύπημα κεραυνού!

1989: Ο διεθνής Νιγηριανός Σάμουελ Οκβαράτζι (25 ετών) πεθαίνει σε αγώνα με την Αγκόλα.

1990: Ο Ντέιβ Λόνγκχερστ (31 ετών), σκόρερ της Γιορκ, πέθανε στη διάρκεια αγώνα με τη Λίνκολν.

1992: Ο Αργεντινός Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες (29 ετών), πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, έχασε τις αισθήσεις του σε αγώνα της Βέλεζ Σάρσφιλντ με τη Ρίβερ Πλέιτ και έπεσε σε κώμα, για να καταλήξει τρεις μέρες αργότερα. Όπως αποδείχθηκε, έπασχε εκ γενετής από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

1993: Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Ρέτζι Λιούις (28 ετών), σταρ των Μπόστον Σέλτικς, υπέστη καρδιακή προσβολή σε καλοκαιρινό αγώνα προετοιμασίας. Στη μνήμη του, οι Σέλτικς απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο 35.

1998: Ο Γερμανός Άξελ Γιούπτνερ της Καρλ Τσάις Ιένα έπαθε έμφραγμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ξεψύχησε την επόμενη ημέρα.

2000: Ο Ρουμάνος διεθνής Καταλίν Χιλντάν (24 ετών) κατά την διάρκεια του αγώνα Ντιναμό Βουκουρεστίου - Ολτενιτά υπέστη καρδιακή προσβολή και σωριάστηκε στο έδαφος.

2002: Ο Σκοπιανός Στέφαν Τολέσκι (27 ετών) της Νάπρεντοκ σωριάστηκε στη διάρκεια του αγώνα με το Κουμάνοβο και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης.

2002: Ο Κολομβιανός Χερμάν Γκαβίρια (32 ετών) πέθανε στην προπόνηση της Αμέρικα Κάλι όταν χτυπήθηκε από κεραυνό.

2003: Στις 26 Ιουνίου 2003 το Καμερούν αντιμετώπισε την Κολομβία στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στο «Ζερλάν» της Γαλλίας. Στο 73’ της αναμέτρησης, ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σύγκρουση με αντίπαλο ή να βρίσκεται κάποιος κοντά του, σωριάζεται στο χορτάρι…

Οι στιγμές που ακολούθησαν, δραματικές. Ο 28χρονος Καμερουνέζος «έφυγε» μέσα σε δευτερόλεπτα. Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια η αιτία του θανάτου, η οποία σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες οφείλεται για το 80% τέτοιων θανάτων αθλητών…

2004: Ο Ντάνι Ορτίς από τη Γουατεμάλα (26 ετών), τερματοφύλακας της Μουνισιπάλ, απεβίωσε λόγω ρήξης του μυοκαρδίου, έπειτα από σύγκρουση με αντίπαλο παίκτη.

2004: Ο Βραζιλιάνος Σερτζίνιο (30 ετών) έπαθε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στον αγώνα της Σάο Καετάνο με την Σάο Πάουλο.

2004: Ήταν 25 Ιανουαρίου 2004 όταν η Μπενφίκα αντιμετώπιζε εκτός έδρας τη Γκιμαράες. Ο 25χρονος Ούγγρος άσος Μίκλος Φέχερ είχε περάσει σαν αλλαγή για τους «αετούς της Λισαβόνας» στο 59’ της αναμέτρησης. Στις καθυστερήσεις, συνέβη το μοιραίο.

Μετά από ένα σουτ που επιχείρησε, η μπάλα έφτασε στον Αγκουιάρ που σκόραρε για τη Μπενφίκα. Ο Φέχερ κι οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν έξαλλα. Δευτερόλεπτα αργότερα, παρεμπόδισε αντίπαλο να εκτελέσει πλάγιο για να κερδίσει χρόνο, πήρε κίτρινη κάρτα και χαμογέλασε προς τον διαιτητή. Αμέσως μετά, σκύβει. Γονατίζει. Πέφτει αναίσθητος στο χορτάρι κι αφήνει την τελευταία του πνοή. Αιτία θανάτου, καρδιακό επεισόδιο που οφείλεται σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια…

2007: Στις 25 Αυγούστου 2007 η Σεβίλλη αντιμετώπιζε τη Χετάφε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» για την 1η αγωνιστική της La liga και στο 35′ το σκορ ήταν 1-0. Ο Αντόνιο Πουέρτα αφού ακολουθεί την άκαρπη προσπάθεια ενός συμπαίκτη του, αφήνει τη μπάλα να βγει άουτ πίσω από την εστία της ομάδας του. Γονατίζει για λίγο στο γρασίδι και μετά σωριάζεται στο έδαφος, όλοι τρέχουν να βοηθήσουν πανικόβλητοι, καθώς ο νεαρός είναι αναίσθητος.

Μετά από προσπάθειες των γιατρών σηκώνεται και φεύγει καταχειροκροτούμενος από το γήπεδο, αλλά μόλις εισέρχεται στη φυσούνα καταρρέει ξανά, αυτή τη φορά οριστικά. Διακομίζεται εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Virgen del Rocío», καθώς έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και ακολουθεί τρεις ημέρες αργότερα το μοιραίο.

2009: Kατά την διάρκεια της προετοιμασίας της Εσπανιόλ στην Ιταλία ο Ντάνιελ Χάρκε, έπαθε ανακοπή καρδιάς και "έφυγε" από την ζωή σε ηλικία 26 ετών.

2012: O Πιερμάριο Μοροζίνι, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια αγώνα με την Πεσκάρα, για τη Serie B, και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε! O 26χρονος μέσος υπέστη καρδιακή προσβολή.

 

 

 

Δειτε Επισης

Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Απασφάλισε κατά των Άλβες και Ρομπίνιο ο Φελίπε Μέλο-«Αν το έκαναν στην κόρη μου, δεν νομίζω να ήμουν εδώ»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Μπλεξίματα για τον Ρίντιγκερ-Toν συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS
Θέα στον Τάμεση, σεφ με αστέρια Michelin και πισίνα-Ο νέος χώρος φιλοξενίας στο γήπεδο της Φούλαμ προκαλεί ίλιγγο
Οι 16 ομάδες της τελικής φάσης του EURO U-17-Στις 3 Απριλίου η κλήρωση
ΒΙΝΤΕΟ: Έξαλλος με τον διαιτητή ο Ρονάλντο, ζητούσε δύο πέναλτι
Συμφωνία του Ζιρού με την Λος Άντζελες FC
Μέσι: Όταν αισθανθώ ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθώ, θα το κάνω