Το απόλυτο στους ομίλους (συνήθως) δε δίνει κούπα

Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία. Οι τρεις εθνικές ομάδες που θα έχουν κάνει το απόλυτο των νικών, με την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων στο φετινό Euro. Οι εμφανίσεις και τα αποτελέσματά τους τις έχουν κάνει φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όμως η προϊστορία δεν είναι υπέρ τους. Από τότε που καθιερώθηκαν οι όμιλοι στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (1980) μέχρι και σήμερα, εννέα φορές έχει γίνει το 3 στα 3. Από αυτές, μόνο σε δύο περιπτώσεις, η ομάδα που τα κατάφερε, έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής και κατέκτησε το τρόπαιο. Το 1984 η Γαλλία του εκπληκτικού Μισέλ Πλατινί και το 2008 η Ισπανία του ολοκληρωτικού «τίκι τάκα».

Ολλανδία

Μετά την τελική φάση του 1984, χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να γίνει το απόλυτο νικών στους ομίλους. Και μάλιστα... εις τριπλούν. Στη διοργάνωση του 2000, τρεις ομάδες, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία μπήκαν φουριόζες και έκαναν το 3 στα 3. Και οι τρεις τους έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, όμως το τρόπαιο κατέληξε στην έτερη ομάδα της τετράδας, τη Γαλλία. Από τις τρεις ομάδες με το απόλυτο, αυτή που ήρθε πιο κοντά στην κορυφή ήταν η Ιταλία, όμως οι «τρικολόρ» της πήραν τη μπουκιά από το στόμα στον τελικό.

Πορτογαλία

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2004, ήταν η σειρά της Τσεχίας να μπει με... σπασμένα φρένα στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Νίκες επί της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Λετονίας στο γκρουπ και εντυπωσιακό 3-0 επί της Δανίας στον προημιτελικό. Τίποτα δεν έδειχνε ικανό να σταματήσει την ομάδα του Νέντβεντ, η οποία υπολόγιζε χωρίς τη δική μας εθνική ομάδα. Το γκολ του Δέλλα στον ημιτελικό έστειλε τους Τσέχους σπίτι τους και την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή της Ευρώπης.

Τσεχία

Στο Euro 2008 εμφανίστηκαν ξανά τρεις ομάδες, που έκαναν το απόλυτο στους ομίλους. Η μία ήταν η Ισπανία, που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου και οι άλλες δύο ήταν η Κροατία και η Ολλανδία. Αμφότερες, όμως, την... πάτησαν στο πρώτο νοκ άουτ. Οι Κροάτες αποκλείστηκαν από την Τουρκία στα πέναλτι και οι «οράνιε» από τη Ρωσία στην παράταση. Έτσι, αν και είχαν δείξει μεγάλη δυναμική, επέστρεψαν πρόωρα στο σπίτι τους.

Ολλανδία

Τελευταία ομάδα που είχε κάνει το 3 στα 3 ήταν η Γερμανία, στη διοργάνωση του 2012. Μετά το απόλυτο στον όμιλο του «θανάτου» με Πορτογαλία, Ολλανδία και Δανία, ακολούθησε η νίκη επί της Ελλάδας στα προημιτελικά (4-2). Τα «πάντσερ» έδειχναν το μεγάλο φαβορί, όμως στον ημιτελικό με την Ιταλία, ο Μπαλοτέλι είχε διαφορετική γνώμη. Με δύο γκολ του «τρελο-Μάριο», η «σκουάντρα ατζούρα» προκρίθηκε στον τελικό, αφήνοντας με άδεια χέρια τους Γερμανούς.

Δειτε Επισης

Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί
Πρόστιμο στην Μπαρτσελόνα για τη ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της
Είπε αντίο στην Ευρώπη o ΠΑΟΚ με κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ
Τα highlights από τη μεγαλειώδη πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε
Πρόκριση για Ρόμα, Λεβερκούζεν, Μαρσέιγ και Αταλάντα στα ημιτελικά του Europa League
Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference
Μεγάλη πρόκριση η Ρόμα, ακάθεκτη για κούπα η Λεβερκούζεν και εκτός Ευρώπης η Λίβερπουλ
Άνω κάτω η Μπριζ-Έφυγε ο Ολσεν από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία
Τέλος οι ρεβάνς από την αρχή του Κυπέλλου Αγγλίας-Ανακοίνωσε τις αλλαγές η FA