Το νέο αφεντικό της Νιουκάστλ με τα αμύθητα πλούτη και τα ματωμένα χέρια

Η μεταβίβαση των μετοχών της Νιούκαστλ στο επενδυτικό σχήμα υπό τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ολοκληρώθηκε πλέον με κάθε επισημότητα.

Οι φίλοι της Νιουκάστλ, έχουν πλέον κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται για την ομάδα τους, η οποία ανήκει πλέον στο fund του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του Πρίγκιπα Μοχαμάντ Μπιν Σαλμάν. Γι’ αυτό και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, βγήκαν στους δρόμους με καπνογόνα, συνθήματα, χορούς για να πανηγυρίσουν και να φωνάξουν δυνατά πως «πήραμε τον σύλλογο μας πίσω».

Ο Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ετοιμάζεται να αλλάξει την Premier League, έδωσε 350 εκατομμύρια για να γίνει το «αφεντικό» των «ανθρακωρύχων. Ένα ποσό το οποίο δεν φαίνεται ιδιαίτερα... μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς την περιουσία του.

O διάδοχος του θρόνου και η υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι

Το 2017ο διάδοχος του θρόνου στην Σαουδική Αραβία, πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Ναγιέφ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του κι αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ο βασιλιάς στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ανέλαβε καθήκοντα του αναπληρωτή πρωθυπουργού, διατηρώντας τα χαρτοφυλάκια των καθηκόντων του, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, είχε συνδεθεί με την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμπάλ Κασόγκι, ο οποίος στραγγαλίστηκε από μια ομάδα 15 εκτελεστών και το σώμα του διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ τα λείψανα του δεν βρέθηκαν ποτέ. Διέμενε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Washington Post, γράφοντας επικριτικά κείμενα για την πολιτική που εφάρμοζε ο πρίγκιπας διάδοχος. Εκθεση του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι η Σαουδική Αραβία φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία, καλώντας για έρευνα γύρω από τον ρόλο του πρίγκιπα Μοχάμαντ στο περιστατικό. Συνελήφθησαν 21 πρόσωπα, ενώ απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Άχμαντ Ασίρι και ένας βοηθός του πρίγκιπα διαδόχου, ο Σαούντ αλ Καχτάνι. Τον Ιανουάριο του 2019 δικάστηκαν οι 11 εξ αυτών, με τους πέντε να καταδικάζονται αρχικά σε θάνατο, αλλά οι ποινές τους να μετατρέπονται σε 20ετή κάθειρξη, αφού τους συγχώρεσε η οικογένεια του Κασόγκι. Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Τελικά, την πλήρη ευθύνη για την αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ανέλαβε ο πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην αμερικανική εκπομπή «60 Minutes», αρνούμενος ωστόσο ότι διέταξε την εξόντωση του αντιφρονούντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε αποχαρακτηρισμένη έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα επισήμαναν ότι «ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι απειλή για το βασίλειο και γενικότερα στήριζε την προσφυγή σε βίαια μέτρα, εφόσον χρειαζόταν, για να φιμωθούν οι αντιφρονούντες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Κασόγκι». Η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας, ήταν άμεση λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα».

Το πάρτι με μοντέλα σε ιδιωτικά νησιά

Τον Ιούλιο του 2015 ο 29χρονος τότε πρίγκιπας είχε νοικιάσει έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν ολόκληρο μήνα το Βελάα, ένα ιδιωτικό νησί στις Μαλδίβες, για να διασκεδάσει με τους φίλους του. Καλλονές από τη Βραζιλία, τη Ρωσία και αλλού – κατέφθασαν αεροπορικώς για να γλεντήσουν στο πάρτι διαρκείας που διοργάνωσε ο Μοχαμάντ Μπιν Σαλμάν. Το πάρτι σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους της Wall Street Journal, που το έφεραν στο φως της δημοσιότητας, μέσω του βιβλίου τους «Blood and Oil: Mohammed bin Salman's Ruthless Quest for Global Power» («Πετρέλαιο και Αίμα: Το Αδίστακτο Κυνήγι Παγκόσμιας Εξουσίας του Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν»), κόστισε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στους περισσότερους από 300 εργαζόμενους δόθηκε επιπλέον μπόνους 5.000 δολαρίων, εκτός από τα φιλοδωρήματα των εκλεκτών καλεσμένων.

«Ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν γνώριζε ότι οι νέοι στη Σαουδική Αραβία είχαν κουραστεί από την κατασπατάληση της βασιλικής οικογένειας και είχαν απογοητευθεί από τα ρεπορτάζ για τις πανάκριβες βίλες των πριγκίπων, τα ψώνια στο Harrods και τα υπερπολυτελή σπορ αυτοκίνητα στους δρόμους του Μέιφερ στο Λονδίνο», γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι στο βιβλίο.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι ο πρίγκιπας είχε ζητήσει από τους εργαζομένους να μην έχουν μαζί τους smartphones με την εναλλακτική να είναι παλαιάς τεχνολογίας κινητά, προκειμένου να έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Ωστόσο, δύο εργαζόμενοι του δεν υπάκουσαν στην εντολή του, παραβίασαν τον κανόνα κι έτσι απολύθηκαν.

Ο «ΜΒS», όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, είχε προσλάβει για την διασκέδαση του πάρτι μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως τον Κορεάτη ράπερ Psy, τον DJ Afrojack, τη Τζένιφερ Λόπεζ και τη Σακίρα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο των δύο δημοσιογράφων, ορισμένοι από τους υπηρέτες είχαν ως αποστολή να παραλαμβάνουν τα μοντέλα που έφταναν δια θαλάσσης και να τα μεταφέρουν άμεσα με μικρά αυτοκίνητα του γκολφ σε ειδική ιατρική εγκατάσταση όπου υποβάλλονταν σε γυναικολογικές εξετάσεις. Το περίφημο πάρτι διήρκησε επτά ημέρες, καθώς τότε κάποιος διέρρευσε την πληροφορία ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας βρίσκεται στο νησί και έτσι ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν αποχώρησε, προτού γίνει πρώτη είδηση.

Τα πανάκριβα γιοτ και το σατώ του 17ου αιώνα

Η καλοπέραση είναι το Α και το Ω για τον Μπιν Σαλμάν, καθώς λίγους μήνες μετά το χλιδάτο πάρτι που διοργάνωσε σε ιδιωτικό νησί, αποφάσισε να αγοράσει μήκους σχεδόν 134 μέτρων σούπερ γιοτ Serene πληρώνοντας μισό δισ. δολάρια - σχεδόν το διπλάσιο της τιμής του – στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, έναν Ρώσο μεγιστάνα της βότκας. Το γιοτ αυτό, διαθέτει δύο ελικοδρόμια, υποβρύχιο δωμάτιο με θέα στο βυθό, τζακούζι, ιδιωτικό κινηματογράφο, ένα κλιμακοστάσιο σε μια μεγάλη αίθουσα με πιάνο με ουρά, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 24 άτομα στις 15 καμπίνες του.

Ο «MBS» δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένος με τα υπάρχοντά του, γι’ αυτό και αγόρασε το Fortune το σατώ «Louis ΧΙV» του 17ου αιώνα με τα σιντριβάνια, το σύστημα κλιματισμού και φωτισμού που ελέγχονται από ένα smartphone στη Λουβεσιέν, δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Απλώνεται σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων, ενώ το παλάτι μόνο του είναι 4.645 τετραγωνικά μέτρα. Στην είσοδό του, μάλιστα, υπάρχει αντίγραφο του σιντριβανιού του Απόλλωνα από τις Βερσαλλίες, τα αγάλματα του οποίου είναι καλυμμένα με φύλλα χρυσού. Στην πρόσοψη βρίσκεται ένα εκπληκτικό ρολόι από χαλκό και σμάλτο, ίδιο ακριβώς με αυτό που υπάρχει στις Βερσαλλίες.

Όπως είναι… λογικό το συγκεκριμένο παλάτι διαθέτει ιδιωτικό κινηματογράφο, night club, γήπεδο τένις και σκουός, δύο αίθουσες χορού, δύο εσωτερικές πισίνες και μία εξωτερική, 10 υπνοδωμάτια, αίθουσα κινηματογράφου και θεάτρου, βιβλιοθήκες και κελάρι με περισσότερες από 3.000 φιάλες κρασιού και σαμπάνιας. Το επιβλητικότερο όλων είναι ο χρυσός που υπάρχει σε κουφώματα, πόρτες και κάγκελα. Για τη συγκεκριμένη κατοικία τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς υπάρχουν περισσότερες από 40 κάμερες που καλύπτουν κάθε σημείο της τεράστιας έκτασης, ενώ μεγάλος αριθμός ανδρών φρουρεί την περιοχή.

Ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο πίνακας του Ντα Βίβτσι «Salvator Mundi» έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας 450,3 εκατομμυρία δολάρια, με αγοραστή τον πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Βέβαια, ο πίνακας αγοράστηκε για να ενταχθεί στη συλλογή του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται τελικά ο διάσημος πίνακας διαστάσεων 65 επί 45 εκατ. που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να βγαίνει από το σκοτάδι, ευλογώντας τον κόσμο με το δεξί χέρι ενώ κρατά μια διάφανη υφήλιο στο αριστερό.

Η περιουσία του ξεπερνάει τα 3 δισ. δολάρια

Η περιουσία του πρίγκιπα ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 3 δισ. δολάρια. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, διακηρύσσει τη λιτότητα στη χώρα του, έχει στην κατοχή του learjet, ελικόπτερα, παλάτια σε όλο τον κόσμο και τη φήμη του ιδιαίτερα σκληρού και αδίστακτου να τον ακολουθεί. Χαρακτηριστικό ότι τον αποκαλούν «Σαντάμ Χουσεΐν της Σαουδικής Αραβίας». Το «Public Investment Fund» που έχει με τους συνεργάτες του ξεπερνάει τα 320 δισ. λίρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι 50 φορές πιο πλούσιοι από τους Άραβες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Η νύχτα των βασανιστηρίων

Το 2017 διέταξε πογκρόμ κατά της διαφθοράς συλλαμβάνοντας περισσότερους από 200 πρίγκιπες, επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και στρατιωτικούς, φυλακίζοντας και βασανίζοντάς τους επί εβδομάδες στο ξενοδοχείο «Ritz Carlton» του Ριάντ προκειμένου να «επιστρέψουν» τεράστια ποσά που είχαν κάνει φτερά από τα κρατικά ταμεία. Αυτό που συνέβη τότε πολλοί στη συνέχεια το ονόμασαν ως την μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη εκκαθάριση στην σύγχρονη ιστορία του βασιλείου, καθώς περιελάβανε βασανιστήρια, εκβιασμούς και εξαντλητικές ανακρίσεις. Ο Μπιν Σαλμάν πάντως, ακόμα και σήμερα υποστηρίζει ι όλοι οι συλληφθέντες ήταν υπόλογοι για διαφθορά και η σύλληψή τους δεν είχε καμία σχέση με την δική του ισχυροποίηση στην εξουσία. Μερικά χρόνια μετά ο «Guardian», έφερε στο φως της δημοσιότητας μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνο το εφιαλτικό βράδυ. Υποστήριξαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και δέχθηκαν απειλές και εκφοβισμό από τους άντρες ασφαλείας, ενώ δύο υπουργοί, στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, παρακολουθούσαν ό,τι συνέβαινε.

«Την πρώτη νύχτα είχαν όλοι δεμένα τα μάτια και όλοι σχεδόν υποβληθήκαν σε αυτό που οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου αποκαλούν "η νύχτα των βασανιστηρίων". Ρωτούσαν τον κόσμο αν ήξεραν γιατί βρίσκονται εκεί. Κανείς δεν γνώριζε. Οι περισσότεροι ξυλοκοπήθηκαν, κάποιοι μάλιστα πολύ άγρια. Υπήρχαν άνθρωποι δεμένοι στους τοίχους με τα χέρια τεντωμένα. Αυτό συνεχιζόταν για ώρες κι όλοι οι βασανιστές ήταν Σαουδάραβες. Όλο αυτό είχε σχεδιαστεί για να τους "σπάσει"’. Την επόμενη ημέρα έφτασαν οι ανακριτές. Ουσιαστικά μάντευαν την περιουσία αυτών που ανέκριναν.

Σε κάποιο σημείο, έδωσαν στους συλληφθέντες πρόσβαση στα τηλέφωνά τους και στα email τους και τους είπαν να επικοινωνήσουν με τους τραπεζίτες τους στη Γενεύη για να ζητήσουν να σταλούν μεγάλα ποσά. Οι τραπεζίτες τούς είπαν ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και οι ανακριτές θεώρησαν ότι είχαν όλη την περιουσία τους κάπου κρυμμένη σε μετρητά. Πρόκειται για απόλυτη μοναρχία κι αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Οι άνθρωποι κερδίζουν χάρες μέσω "εθίμων" που ισχύουν εδώ και πολύ καιρό. Συχνά οι ανακριτές δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς έψαχναν. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθαρός εκβιασμός, αλλά κάποιοι συλληφθέντες αρνούνταν να υπογράψουν το οτιδήποτε. Δεν υπήρχε καμία νομική διαδικασία. Στο νομικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας δεν υπάρχει η λογική του δικαστικού διακανονισμού, αλλά αυτό προσπαθούσαν να πετύχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή στον «Guardian».

Λίγα χρόνια αργότερα, αρχές είπαν ότι επανακτήθηκαν και επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους μέχρι και 107 δισ. δολάρια από 87 άτομα, ενώ από την πλευρά του ο πρίγκιπας Μοχάμαντ επιμένει ότι όλοι όσοι υπέστησαν κατάσχεση των περιουσιών τους ήταν ένοχοι για διαφθορά.

Οι υψηλές γνωριμίες

Όταν εξελέγη ο Τραμπ, ο MBS ήταν τρίτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, πίσω από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, που είχε πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον. Ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ, ιδιαίτερα με τον γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ. Πριν από τρία χρόνια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στην ατζέντα του υπήρχαν επισκέψεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για μία συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ και στη Ρωσία, για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018.

Στην πρεμιέρα του τουρνουά που αντιμετώπισε τους διοργανωτές, ο Μπιν Σαλμάν είχε καθίσει δίπλα στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και δίπλα στον Ελβετό βρισκόταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει συναντηθεί και με τον πρώην πρόεδρο της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, και με πολλούς ακόμα πολιτικούς ηγέτες.

Εδώ κι αρκετά χρόνια ο Μοχάμαντ έχει απλώσει τα δίχτυα του σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εκτός αυτού, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Τιμ Κουκ της Apple, τον συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ, αλλά και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon.

Πηγή: gazzetta

Δειτε Επισης

Το βίντεο της χρονιάς: Ο Τζον Σίνα τα λέει με τον Χάαλαντ φορώντας περούκα και φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι!
Συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Η Μπαρτσελόνα βγάζει στο σφυρί τρεις παίκτες
Κοντά στην έξοδο ο «Ντέιβιντ Μπέκαμ» των 120 εκατομμυρίων, ο Πεπ δεν περιστρέφεται γύρω από παίκτες
Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ