Ένας χρόνος από τον θάνατο του Μαραντόνα και η ψυχή του δεν έχει ηρεμήσει ακόμα...

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα. Έναν χρόνο πριν, ακριβώς. Τετάρτη απόγευμα με τα δυσάρεστα νέα να «σκάνε» στην Αργεντινή μέσω της «Clarin». «Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πέθανε και είναι ήδη ένας θρύλος», ανέφερε στον τίτλο της το σπουδαίο Μέσο από την χώρα του τάνγκο.

Δύσκολο να το πιστέψεις, να το χωνέψεις… Δεν το χώραγε ο νους, όλη η κοινωνία του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, παρακολουθούσε άφωνη τις εξελίξεις. Άργησε να αναπαραχθεί, φοβούμενοι αρκετοί πως πρόκειται για «fake news». Μακάρι να ήταν ψέμα. Όμως, δυστυχώς δεν ήταν! Στα 60 του χρόνια, ο θρύλος του ποδοσφαίρου είχε φύγει από τη ζωή και το ποδόσφαιρο είχε, έχει και θα έχει ένα τεράστιο κενό.

Πάει ένας χρόνος, ακόμη μοιάζει σαν ψέμα. Παρόλα αυτά, το όνομα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα παραμένει στην επικαιρότητα. Για διαφόρους λόγους, συνήθως που προκαλούν στεναχώρια, αποτροπιασμό, ακόμη και εκνευρισμό. Σε βαθμό που αναρωτιέσαι γιατί δεν σέβονται την μνήμη του, γιατί δεν τον αφήνουν να ηρεμήσει η ψυχή του εδώ και έναν χρόνο!

«Θα κάνω μήνυση στους υπαίτιους για τις φωτογραφίες»

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων για ένα θλιβερό γεγονός. Ο Κλαούντιο Φερνάντες, υπάλληλος του γραφείου τελετών που είχε αναλάβει την κηδεία, έβγαλε μια σέλφι πάνω από το φέρετρο με το πτώμα του «Ντιεγκίτο» όπως και άλλοι δύο υπάλληλοι ακόμα. Η εν λόγω φωτογραφία έκανε τον γύρω του διαδικτύου, με τους τρεις θλιβερούς και ασεβείς ανθρώπους να δέχονται εκατοντάδες απειλές για τη ζωή τους.

«Θα κάνω μήνυση στους υπαίτιους για τις φωτογραφίες», δήλωσε ο δικηγόρος του Μαραντόνα, Ματίας Μόρλα.

Προφανώς, η εν λόγω φωτογραφία δεν μπορεί να αναπαραχθεί ως ένδειξη σεβασμού στον Αργεντινό.

«Δεν θα αποτεφρωθεί το σώμα του Μαραντόνα»

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του, δικαστήριο της Αργεντινής αποφάσισε πως δεν επιτρέπει την αποτέφρωση τού σώματός του και πρέπει να διατηρηθεί. Ο λόγος ήταν πως η Μαγκάλι Χιλ είχε καταθέσει αίτημα τεστ πατρότητας, αφού ανέφερε πως ο Μαραντόνα ήταν ο βιολογικός της πατέρας. Σύμφωνα, πάντως, με όσα είχε υποστηρίξει δικηγόρος του Αργεντινού θρύλου υπάρχουν δείγματα του DNA του Μαραντόνα και μπορεί να τσεκαριστεί μέσω αυτών η πατρότητα της Χιλ, με το δικαστήριο να απαγορεύει την αποτέφρωσή του μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.

«Θα χεστεί πεθαίνοντας ο χοντρός»

Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα όπως φυσικά και αυτό της ιατρικής αμέλειας και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Είχαν αρχίσει να βγαίνουν στη δημοσιότητα αρκετά σοκαριστικά γεγονότα αλλά και αποκαλυπτικοί διάλογοι που σου σήκωναν την τρίχα… κάγκελο. Όπως αυτός του προσωπικού του γιατρού, νευροχειρούργου, Λεοπόλδο Λούκε, με την ψυχίατρο Ογκουστίνα Κοσάκοφ λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο Μαραντόνα.

«Ναι ρε μαλ..., φαίνεται πως ήταν καρδιακή ανακοπή και έχει πεθάνει. Θα χεστεί πεθαίνοντας ο χοντρός, δεν έχω ιδέα τι συνέβη. Πάω προς τα εκεί», ακούγεται να λέει αρχικά σε έναν από τους συνεργάτες του.

«Εμείς το κάναμε χειρωνακτικά, τώρα είναι με την ομάδα, προσπαθούν να τον συνεφέρουν και τον διασωληνώνουν. Αλλά πρώτα ήμασταν εμείς 10-15 λεπτά, γιατί δεν ερχόταν το ασθενοφόρο», προσθέτει η Κοσάκοφ για την απέλπιδα προσπάθεια ανάνηψης του Μαραντόνα, εν αναμονή του ασθενοφόρου.

Ο διάλογος ανάμεσα στα δύο άτομα συνεχίστηκε: «Καταλαβαίνω, αυτή είναι η προσπάθεια ανάνηψης, αλλά αυτό που ρωτάω είναι: Συνεχίζουν την ανάνηψη ή τον διασωληνώνουν; Ανέκτησε τον σφυγμό ή δεν ανέκτησε τον σφυγμό; Αυτό που θέλω να ξέρω είναι αν η καρδιά είναι ενεργή, γιατί αν έχει περάσει μισή ώρα, ουσιαστικά έχει πεθάνει. Αυτό θέλω να ξέρω», συνέχισε ο Λούκε.

Για να πάρει τον λόγο η Κοσάκοφ: «Όχι, μπήκαμε στο δωμάτιο και ήταν παγωμένος. Αρχίσαμε να κάνουμε την προσπάθεια ανάνηψης και ανέκτησε λίγο το χρώμα και τη θερμοκρασία σώματος. Όλο αυτό κράτησε περί τα δέκα λεπτά, όταν κάναμε το RCP χειρωνακτικά, η νοσοκόμα, ο «μαύρος» (σ.σ. ένας φίλος του Μαραντόνα) και εγώ. Και μετά ήρθε το ασθενοφόρο. Τώρα το έχουν αναλάβει εκείνοι. Δεν μας λένε πως είναι η κατάσταση. Εγώ βγήκα από το δωμάτιο, δεν μου λένε τίποτα».

 

Για να καταλήξει ο Λούκε που άρχισε να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν στραβά: «Εντάξει, το τελευταίο που θέλω. Εγώ είμαι καθ' οδόν, θα είμαι εκεί σε σαράντα λεπτά. Τον σφυγμό του τον ένιωσες κάποια στιγμή ή δεν είχε σφυγμό; Εννοώ αν ανέκτησε τον σφυγμό, φαντάζομαι γι' αυτό προσπάθησαν να κάνουν την ανάνηψη, αλλά αν ανέκτησε τον σφυγμό; Εσείς είδατε κάποια στιγμή να έχει και πάλι σφυγμό ή όχι; Ψυχραιμία, έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι ένας δύσκολος ασθενής και, εντάξει, θα συμβεί ό,τι είναι να συμβεί. Εμείς θα είμαστε εκεί και θα αντέξουμε ό,τι είναι να γίνει».

«Έμοιαζε με… ερείπιο, αλλά θα μπορούσε να έχει σωθεί»

Τη σκυτάλη πήρε ο Αλφρέντο Καέ. Ο πρώην γιατρός του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα υποστήριξε πως υπήρχαν κακοί χειρισμοί στην περίπτωσή του από τους γιατρούς που ήταν δίπλα του και θα μπορούσε να αποφύγει τον θάνατο.

 

«Πιστεύω πως θα μπορούσε να είχε σωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία πλέον ότι η ιατρική δράση δεν ήταν καλή. Έμοιαζε με… ερείπιο. Δεν ήταν γιατροί όλοι όσοι ήταν πάνω από τον Μαραντόνα. Όλο το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε ο Ντιέγκο να είχε θεραπευτεί.

Ένας ψυχολόγος μου είπε για τα φάρμακα που πήρε ο Ντιέγκο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του νοσηλείας. Όταν βρήκα τη λίστα με τα φάρμακα επέλεξα με λεπτομέρεια ποια έπρεπε να του χορηγηθούν, αλλά δεν εισακούστηκα», ανέφερε ο Αλφρέντο Καέ και έγειρε αρκετά ερωτήματα γύρω από τους γιατρούς του.

«Αφέθηκε στη μοίρα του να πεθάνει»

Σοβαρές παραλείψεις και αμέλεια, που οδήγησαν στο μοιραίο, καταλογίστηκε στους ανθρώπους που φρόντιζαν τον Μαραντόνα, σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων. Ο θάνατός του φέρεται να ήρθε αργά και βασανιστικά όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η έρευνα που κατέληξε σε ένα πόρισμα 70 σελίδων.

 

«Άρχισε να πεθαίνει τουλάχιστον 12 ώρες πριν το μοιραίο», ενώ επισημαίνεται πως «εγκαταλείφθηκε στην μοίρα του» από την ιατρική ομάδα που του παρείχε «ανεπαρκή» θεραπεία. «Θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης εάν είχε νοσηλευτεί σε κατάλληλο κέντρο φροντίδας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κλινική, κλινικο-ψυχιατρική εικόνα και την κακή γενική κατάσταση, θα έπρεπε να είχε συνεχίσει την αποκατάσταση και την διεπιστημονική θεραπεία, σε κατάλληλο ίδρυμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

«Επτά υγειονομικοί για ανθρωποκτονία»

Το πόρισμα των 70 σελίδων παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, που θέλησε να βρει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Η Εισαγγελία του Σαν Ισίντρο θεώρησε, λοιπόν, πως ο θάνατος του Ντιέγκο Μαραντόνα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και πρότεινε να απαγγελθούν κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση για επτά υγειονομικούς. Λαμβάνοντας υπόψη και ορισμένα στοιχεία που παρουσίασε και ο πρώην γιατρός του, Αλφρέντο Καέ.

 

Πρόκειται για τον νευροχειρούργο Λεοπόλδο Λούκε, την ψυχίατρο Ογκουστίνα Κοσάκοφ, έναν ψυχολόγο, έναν συντονιστή γιατρό, δύο νοσηλευτές και τον επόπτη τους, με την Εισαγγελία να ζητά να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στους κατηγορούμενους, οι οποίοι ξεκίνησαν τις καταθέσεις τους στις 31 Μαΐου.

Η εισαγγελία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Μαραντόνα δεν δεχόταν την απαραίτητη φροντίδα, λίγες μόνο ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο στην οποία είχε υποβληθεί.

«Δεν έφυγα ποτέ από το πλευρό του Ντιέγκο»

Οι νοσοκόμες, οι συντονιστές και ο 29χρονος ψυχολόγος του, Κάρλος Άνχελ Ντίας, κατέθεσαν πρώτοι. «Υπάρχει ευθύνη των γιατρών. Υπήρξαν πολλά προειδοποιητικά σημάδια ότι ο Μαραντόνα κινδυνεύει να πεθάνει. Και κανένας από τους γιατρούς δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει», κατέθεσε ο συντονιστής Ροδόλφο Μπάκε και στη συνέχεια υπερασπίστηκε τη νοσοκόμα Νταϊάνα Μαδρίδ και επιτέθηκε στους Λεοπόλδο Λούκε και Ογκουστίνα Κοσάκοφ: «Σκότωσαν τον Ντιέγκο».

 

Η 36χρονη ψυχίατρος, Ογκουστίνα Κοσάκοφ, από τη μεριά της υποστήριξε: «Δεν είχε καμία σχέση με την κλινική παρακολούθηση του ασθενούς, ο οποίος πέθανε από στεφανιαίο πρόβλημα, που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τα ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζε».

Τελευταίος κατέθεσε ο προσωπικός του γιατρός, Λεοπόλδο Λούκε: «Δεν φοβάμαι να πάω φυλακή. Είμαι υπερήφανος για αυτό που έκανα, δεν έφυγα ποτέ από το πλευρό του Ντιέγκο και προσπάθησα να τον βοηθήσω», ανέφερε.

«Προδοσία, ανεντιμότητα και κατάχρηση»

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα «πουλάει» καλώς ή κακώς ακόμη και μετά τον θάνατό του. Κάτι που ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε ο δικηγόρος του Αργεντινού, Ματίας Μόρλα. Σε δικαστική διαμάχη που είχε με την οικογένεια του «Ντιεγκίτο», το Εθνικό Ποινικό και Διορθωτικό Τμήμα Εφετών έκρινε υπέρ του Μόρλα, ο οποίος, πλέον, θα μπορεί να εμπορεύεται το όνομα και τα προσωνύμια που αναφέρονται στον Μαραντόνα (Maradona, D10S, El Diez, La mano de Dios (σ.σ. το χέρι του Θεού) και El Diego).

Στις 31 Μαρτίου, ο Μόρλα έχασε προσωρινά το δικαίωμα χρήση του σήματος του Μαραντόνα από άλλο δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δύο μεγαλύτερες κόρες του, Ντάλμα και Τζιανίνα. Οι έρευνες έγιναν τις πρώτες ημέρες του Απρίλη στα γραφεία και σε ένα συμβολαιογραφικό γραφείο που συνδέεται με τον Μόρλα.

Η απόφαση λοιπόν για τα εμπορικά σήματα καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο όνομα της Sattvica SA, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε από τον Μόρλα κι έναν συγγενή του, τον Ιούνιο του 2015. Μάλιστα, τα έγγραφα είχαν υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014 στο Άμπου Ντάμπι, όπου και διέμενε ο Μαραντόνα. Οι δύο μεγάλες κόρες του Αργεντινού κατηγόρησαν τον Ματίας Μόρλα για «προδοσία, ανεντιμότητα και κατάχρηση» κατά τον χειρισμό των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων της εικόνας του Μαραντόνα. Ο δικηγόρος απάντησε, λέγοντας ότι ο Μαραντόνα «εγκαταλείφθηκε και πέθανε μόνος από υπαιτιότητά τους».

«Η φανέλα προς τιμήν του πατέρα μου είναι λόγος υπερηφάνειας, αλλά κανείς δεν μας ρώτησε»

Προ ημερών, ο Ναπολιτάνος γιος του «Ντιεγκίτο», Μαραντόνα jr, υποστήριξε πως αναμένεται να κινηθεί δικαστικά κατά της επετειακής φανέλας των «παρτενοπέι» με το πρόσωπο του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν ότι κανείς δεν ρώτησε την οικογένειά του, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα πάει τον σύλλογο στο δικαστήριο αλλά τον πρώην μάνατζερ του Μαραντόνα που έβαλε την υπογραφή για να προχωρήσει η επετειακή φανέλα.

«Η φανέλα προς τιμήν του πατέρα μου είναι λόγος υπερηφάνειας φυσικά. Με στενοχωρεί, όμως, το γεγονός ότι η Νάπολι δεν μας ρώτησε καν. Εμείς, οι νόμιμοι κληρονόμοι του Ντιέγκο, δεν ερωτηθήκαμε καν για όλο αυτό. Αυτός που υπέγραψε για να χρησιμοποιηθεί το πρόσωπο του πατέρα μου είναι ο Στέφανο Τσέκι, ο οποίος ήταν μάνατζέρ του. Τώρα, όμως, δυστυχώς δεν είναι πλέον. Τώρα οι μόνοι που μπορούμε να υπογράφουμε εξουσιοδότηση για τέτοια θέματα είμαστε οι νόμιμοι κληρονόμοι του.

Θεώρησαν ότι είναι σε ισχύ ένα συμβόλαιο, αυτό του πατέρα μου με τον μάνατζερ, το οποίο δεν ισχύει πλέον. Θα κινηθούμε νομικά επομένως. Μου φαίνεται παράξενο πώς είναι δυνατόν ένα σοβαρό κλαμπ όπως η Νάπολι να δίνει αξία σε έναν άνθρωπο όπως ο Τσέκι.

Δεν έχω απολύτως καμία πρόθεση να κινηθώ νομικά εναντίον του κλαμπ. Θα κινηθώ νομικά εναντίον του πρώην μάνατζέρ του. Στην Αργεντινή έχει ήδη αρχίσει η δίκη εις βάρος του και σύντομα θα γίνει το ίδιο και στην Ιταλία», ανέφερε ο Μαραντόνα jr.

«Ο Μαραντόνα θάφτηκε χωρίς την καρδιά του, οπαδοί σχεδίαζαν να την κλέψουν»

O γιατρός-δημοσιογράφος, Νέλσον Κάστρο, έγραψε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον θρύλο του ποδοσφαίρου. «Η υγεία του Ντιέγκο» είναι ο τίτλος του και μεταξύ άλλων υπάρχει η σοκαριστική αποκάλυψη πως ο Μαραντόνα έχει θαφτεί χωρίς την καρδιά του, την οποία ήθελαν να κλέψουν οπαδοί!

Ο Κάστρο, έχοντας πραγματοποιήσει μια λεπτομερή έρευνα για τον θάνατο του Μαραντόνα αφού φέρεται να είχε πρόσβαση σε πολλά ιατρικά στοιχεία και να μίλησε με ανθρώπους, που βρέθηκαν δίπλα του, την τελευταία περίοδο της ζωής του, τόνισε πως αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του Ντιέγκο, θα είχε πεθάνει πολύ νωρίτερα, λόγω των καταχρήσεών του.

«Ήταν εθισμένος σε οτιδήποτε μπορούσε να είναι καταστρεπτικό. Ήταν εθισμένος στα πάντα. Το πρόβλημά του ήταν ότι ουδέποτε έδειξε διάθεση να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε. Υπήρχε μια ομάδα των σκληροπυρηνικών οπαδών της Χιμνάσια, οι οποίοι σχεδίαζαν να αφαιρέσουν την καρδιά από το πτώμα. Αυτό, τελικά, δεν συνέβη. Θα ήταν μια εξαιρετικά απεχθής πράξη. Οι αρχές εντόπισαν αυτά τα σχέδια και τα απέτρεψαν. Η καρδιά του, όμως, αφαιρέθηκε για να ερευνηθούν καλύτερα τα αίτια του θανάτου του», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο, πάντως, σημειώνει πως η καρδιά του Ντιέγκο Μαραντόνα ζύγιζε το διπλάσιο από το φυσιολογικό βάρος, που είναι τα 500 γραμμάρια και αυτό ήταν ένα δείγμα της επιβαρυμένης υγείας του.

«Ο Μαραντόνα μου έκλεψε την παιδική μου ηλικία»

Δύο ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον θάνατό του, υπήρξε μια σοβαρή καταγγελία εις βάρος του. Η Μέιβις Άλβαρες, μια 37χρονη Κουβανή, υποστηρίζει πως ο θρύλος του ποδοσφαίρου την είχε βιάσει όταν ήταν 16 ετών και οι δυο τους είχαν σχέση.

«Μου έκλεψε την παιδική μου ηλικία. Ο Μαραντόνα έκλεισε το στόμα μου και με βίασε. Εκείνη τη μέρα έπαψα να είμαι κορίτσι, έχασα την αθωότητά μου», δήλωσε η Άλβαρες στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως η οικογένειά της ενέκρινε τη σχέση αυτή, λόγω της φιλίας του Μαραντόνα με τον τότε πρόεδρο της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Η καταγγελία αφορά ένα περιστατικό που φέρεται να έγινε το 2001 και η ίδια υποστηρίζει πως είχε γνωρίσει τον Μαραντόνα λίγο πριν το ταξίδι του σε κλινική αποτοξίνωσης. Μάλιστα, αναφέρει πως βιάστηκε σε κλινική της Αβάνας, όπου διέμενε, ενώ η μητέρα της ήταν στο διπλανό δωμάτιο. Η υπόθεση της Μέιβις Άλβαρες ερευνάται από το δικαστήριο για πιθανές ευθύνες ανθρώπων του περιβάλλοντος του μεγάλου ποδοσφαιριστή.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, o σπουδαίος, ο ανυπέρβλητος, ο τεράστιος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή. Δεν πρόλαβε να δει τον απόγονό του, Λιονέλ Μέσι, να σηκώνει την πρώτη του κούπα με την Αργεντινή, αλλά κυρίως άφησε ένα τεράστιο κενό στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο «Ντιεγκίτο» (μας) λείπει, δεν είναι πια εδώ… Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά γεγονότα που μας τον θυμίζουν και θα συνεχίσουν, είτε με καλό είτε κυρίως με κακό τρόπο. Με την ψυχούλα του να μην μπορεί να ηρεμήσει ούτε τώρα…

Δειτε Επισης

Το βίντεο της χρονιάς: Ο Τζον Σίνα τα λέει με τον Χάαλαντ φορώντας περούκα και φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι!
Συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Η Μπαρτσελόνα βγάζει στο σφυρί τρεις παίκτες
Κοντά στην έξοδο ο «Ντέιβιντ Μπέκαμ» των 120 εκατομμυρίων, ο Πεπ δεν περιστρέφεται γύρω από παίκτες
Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ