Μέσι, Νεϊμάρ, Μπαπέ περπατούν μέσα στο γήπεδο και έτσι δύσκολα παίρνεις Τσάμπιονς Λιγκ

Μια ομάδα με τόσους σούπερ σταρ, με τόσους παιχταράδες, μα τόσο ασύνδετη, χωρίς καμία συνοχή με τον Λιονέλ Μέσι, τον Νεϊμάρ και τον Κιλιάν Μπαπέ να περπατούν μέσα στο γήπεδο και να τα περιμένουν (σχεδόν) όλα από τους συμπαίκτες τους-Και κάπως έτσι η Παρί Σεν Ζερμέν βλέπει ξανά μακρινό στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.  

Άλλη μια σπουδαία ποδοσφαιρική βραδιά, άλλη μια ήττα για την Παρί Σεν Ζερμέν. Σαν να λέμε... μια από τα ίδια! Στη φάση των ομίλων οι Παριζιάνοι έχουν μόνο δύο νίκες μετά από πέντε αγωνιστικές και είναι κυρίως οι εμφανίσεις τους αυτές που προβληματίζουν και δείχνουν ότι, παρά την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι (αλλά όχι μόνο αυτού) το περασμένο καλοκαίρι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να μπορέσουν να φτάσουν στο πολυπόθητο τρόπαιο της διοργάνωσης. 

Όποιος παρακολούθησε την αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Σίτι, το βράδυ της Τετάρτης, ξέρει πολύ καλά ότι το τελικό 2-1 είναι πλασματικό. Οι «Πολίτες», που είχαν σημαντικές απουσίες όπως αυτές του Κέβιν Ντε Μπρόινε και του Φιλ Φόντεν, θα μπορούσαν να είχαν βάλει και ένα και δύο γκολ ακόμα καθώς είχαν εξαιρετική απόδοση, απλά για άλλη μια φορά δεν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την κυριαρχία τους. 

Στην Παρί είναι εμφανές πως ξανά κάτι δεν «κολλάει». Στο «Etihad» αγωνίστηκαν βασικοί οι Μέσι, Νεϊμάρ και Μπαπέ ξεκινώντας οι τρεις τους στο αρχικό σχήμα της ομάδας για έβδομη φορά την φετινή σεζόν. Ωστόσο, η μεσαία γραμμή έπασχε λόγω των απουσιών του Μάρκο Βεράτι, αλλά και του Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ. Οι Γκεγέ, Παρέδες και Ερέρα (ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ντανίλο) έδειξαν τις αδυναμίες τους καθώς αφενός δεν μπορούσαν να βοηθήσουν τους τρεις μπροστά αφετέρου δεν κατάφερναν να προστατέψουν την άμυνά τους.  

Το βασικό πρόβλημα της Παρί είναι ότι έχει τρεις από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να τους βάλεις να παίξουν μαζί και να νιώθουν... άνετα με αυτό. Ο σύλλογος έχει θέσει ως προτεραιότητα την απόκτηση των σούπερ σταρ παρά την δημιουργία μιας ομάδας με παίκτες που θα μπορούν να την υπηρετήσουν βοηθώντας με πολλαπλούς ρόλους. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι οι τρεις σταρ δεν θα πρέπει να περιμένουν τους συμπαίκτες τους να παίξουν γι' αυτούς, αλλά να βοηθούν κι αυτοί στην δημιουργία του παιχνιδιού. 

Κι αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα στην Παρί ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο είναι τελείως αντίθετο με αυτό που έκανε στην Εσπανιόλ, στη Σαουθάμπτον και κυρίως στην Τότεναμ, εκεί δηλαδή που «έφτιαξε» ομάδες που είχαν απόλυτη συνοχή.  

Και ίσως αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Αργεντινός τεχνικός έχει τάσεις φυγής από το Παρίσι. Προκαλεί έκπληξη σε αρκετούς το γεγονός ότι ένας προπονητής που έχει στη διάθεσή του τέτοιους παίκτες, που θα ζήλευε κάθε συνάδελφός του, «ψάχνεται» για να φύγει.  Μήπως τελικά το ρόστερ είναι άσχημα δομημένο με υπεροπλία σε θέσεις που δεν χρειάζεται και αδυναμίες αλλού; Ο Ποτσετίνο δεν έχει κλείσει την πόρτα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά το τέλος του αγώνα με τη Σίτι περιορίστηκε να ευχαριστήσει τον δημοσιογράφο, αλλά δεν απάντησε.   

«Κάθε προπονητής, στο υψηλότερο επίπεδο έχει ένα στυλ. Οταν εργάζεσαι για να γίνεις προπονητής, αναπτύσσεις το στυλ σου, τα γούστα σου, την διαχείριση, τις μεθόδους σου με το επιτελείο σου. Είμαστε ένα προσωπικό που έχει καθορισμένο στυλ, φιλοσοφία και ιδέες. Το ερώτημα είναι, πώς και πότε μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει. Και αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις του συλλόγου, όπως είπαμε νωρίτερα. Εάν κοιτάξετε τι κάναμε στην Εσπανιόλ, στην Σαουθάμπτον ή στην Τότεναμ, θα δείτε το στυλ παιχνιδιού που μου αρέσει. Είμαστε και εμείς σε μια διαδικασία. Ανέλαβα την ομάδα τον Ιανουάριο και υπήρχε διαφορετική δομή της ομάδας. Αυτό το καλοκαίρι ήλθαν ποδοσφαιριστές άλλου τύπου, οι οποίοι μπορεί να υποχρεώσουν τον προπονητή να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να πετύχει το στυλ παιχνιδιού που θέλει. Διαφορετικά δεν θα το πετύχεις ποτέ. Ισως, μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο. Ισως δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε με συνέπεια, όπως το κάναμε στην Τότεναμ. Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε μερικές φορές, και να παίζουμε με διαφορετικό τρόπο άλλες φορές. Επιστρέφοντας στην ερώτηση σχετικά με το στυλ, δεν είναι απλώς ότι με ενοχλεί, αλλά ξέρουμε τι θέλουμε. Εχουμε ένα σχέδιο και πρέπει να περάσουμε από τα διάφορα στάδια» ήταν, ωστόσο, η απάντησή του στις επικρίσεις για την Παρί που δεν... πείθει. 

Ξέρει, βέβαια, ο Ποτσετίνο πως ενδεχόμενη αποτυχία της γαλλικής ομάδας να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ τη φετινή σεζόν, θα τον απομακρύνει ενδεχομένως από τον πάγκο. Και ίσως γι' αυτό θέλει ο ίδιος να έχει φύγει νωρίτερα. Βλέπει ότι όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να δέσει το σύνολο, δεν μπορεί να «αναγκάσει» τον Νεϊμάρ, τον Μέσι και τον Μπαπέ να ασχοληθούν και με τα αμυντικά καθήκοντά τους. Διότι ουδείς από τους τρεις βοηθάει ανασταλτικά. Κόντρα στη Σίτι και οι τρεις περπατούσαν σχεδόν επιδεικτικά! Και, φυσικά, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν στον πάγκο... Επί της ουσίας τα χέρια του είναι δεμένα. Κι αυτό είναι μπελάς. 

Όπως σχολίασε ο Τιερί Ανρί, μετά το παιχνίδι του «Etihad», δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να στοχεύει στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και να αμύνεται με επτά παίκτες. «Είναι αδύνατον και δεν με νοιάζει ποιος είσαι. Οι μπακ μένουν εκτεθειμένοι. Οι ομάδες που κατακτούν τίτλους, και ειδικά το Τσάμπιονς Λιγκ, δεν παίζουν όπως η Παρί. Μπορεί οι αντίπαλοι στη Γαλλία να μην αποκαλύπτουν τα ελαττώματα της, αλλά στην Ευρώπη δεν είναι το ίδιο» είπε ο παλαίμαχος Γάλλος επιθετικός. 

Η «L' Equipe» βαθμολόγησε με 4 (στα 10) τον Μέσι για την απόδοσή του στο «Etihad» και ανέφερε στο ρεπορτάζ της ότι προφανώς άπαντες περιμένουν πολλά περισσότερα από τον παίκτη που έχει αναδειχθεί έξι φορές, περισσότερες από κάθε άλλον, κορυφαίος του κόσμου. «Είναι ανησυχητικό αυτό που κάνει» γράφει η γαλλική εφημερίδα, που βαθμολόγησε με 5 τον Νεϊμάρ σχολιάζοντας πως ήταν λίγο πιο δραστήριος από τον Αργεντινό. Και ο Μπαπέ βαθμολογήθηκε με 5, με την σημείωση ότι δυσκολεύτηκε πολύ να δημιουργήσει ευκαιρίες. 

Άλλη μια χαμένη χρονιά, λοιπόν, για την Παρί στο Τσάμπιονς Λιγκ; Σίγουρα άλλη μια δύσκολη σεζόν. Χρόνος μπροστά υπάρχει, ίσως με ενδεχόμενη παρουσία του Σέρχιο Ράμος στο αρχικό σχήμα να βοηθηθεί ο Ασράφ Χακίμι να παίξει πιο μπροστά, ίσως αν δεν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς ο Βεράτι και ίσως αν η τριάδα μπροστά αλλάξει νοοτροπία κάτι να γίνει. Μπορεί, βέβαια, να μην είναι ο Ποτσετίνο στον πάγκο, αλλά όποιος κι αν είναι πρέπει να δουλέψει πολύ. 

 

Δειτε Επισης

Φαν Ντάικ: Αν συνεχίσουμε με τέτοιες εμφανίσεις, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα
O αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε την παραμονή του Τσάβι
Μια ανάσα από τη συμφωνία Λίβερπουλ-Σλοτ
Οι αλλαγές έστειλαν την Αταλάντα στον τελικό!
Απίθανη Έβερτον, τσάκισε τις ελπίδες της Λίβερπουλ για τον τίτλο και ανάσανε βαθιά
Η αποκάλυψη του Βίλας-Μπόας-«Νίκησα δύο όγκους, κόντευα να πεθάνω από ασφυξία»
Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Άκυρο από τη Φέγενορντ στην πρώτη πρόταση της Λίβερπουλ για τον Άρνε Σλοτ
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Τέβες με πόνους στο στήθος
Ο Μπαπέ θα είναι το νέο «9» της Ρεάλ Μαδρίτης