Σοκάρουν οι εικόνες παιδιών που δέχθηκαν δακρυγόνα-Ζητά εξηγήσεις η Αγγλία

Tον γύρο του κόσμου κάνουν από χθες οι εικόνες χάους που επικράτησε πριν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Παρίσι, καθώς η Γαλλική Αστυνομία προσπαθώντας να επιβάλλει την τάξη δεν δίστασε να εκτοξεύει δακρυγόνα και χημικά κατά πάντων, ακόμη και μικρών παιδιών.  

Ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών θα συνομιλήσει με την UEFA και την αστυνομία για να «πάρουν διδάγματα» από το χάος του τελικού, παρά το γεγονός ότι ήδη προσπαθεί να αποδόσει την ευθύνη στους Άγγλους οπαδούς που δεν είχαν εισιτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Έτσι πηδούσαν τα κάγκελα και έμπαιναν στο Stade de France οι οπαδοί

Το γαλλικό υπουργείο Αθλητισμού συγκαλεί σήμερα συνάντηση, καθώς ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού ζήτησε «πλήρη και επείγουσα έρευνα» μετά τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η φίλαθλη κοινή γνώμη, οι πολιτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίνουν την αστυνόμευση του τελικού της Λίβερπουλ, όπου οι Reds έχασαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 1-0 στο Stade de France, ακριβώς βόρεια της πόλης, το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά τις αρχικές εικόνες που έδειχναν οπαδούς με εισιτήρια να περιμένουν σε τεράστιες ουρές, πριν η γαλλική αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, προέκυψαν βίντεο με αστυνομικές δυνάμεις να ψεκάζουν δακρυγόνα σε πολλούς φιλήσυχους οπαδούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που περίμεναν ήρεμα έξω από τις πύλες.

Κάποιοι κρατήθηκαν έξω από το γήπεδο για πολύ ώρα και ενώ είχε αρχίσει ο τελικός και οι οπαδοί έκαναν καταγγελίες για αξιωματικούς που τους έδειξαν τα όπλα μετά το τέλος του αγώνα.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castéra, έγραψε στο Twitter ότι θα επιδιώξουμε μια συνάντηση και φέρνει την UEFA, τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, το Stade de France, την αστυνομία του Παρισιού και τις κρατικές υπηρεσίες για το Seine-Saint-Denis, για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση του τελικού.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις εικόνες που δείχνουν έναν εννιάχρονο οπαδό της Λίβερπουλ να σκουπίζει τα μάτια του μετά από δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η Αστυνομία.

Ο βουλευτής των Τόρις και υπουργός Αθλητισμού Νάιτζελ Χάντλεστον έγραψε στο Twitter: «Δεν έχει ακόμη εξηγηθεί γιατί η πρόσβαση στο Stade de France ήταν τόσο περιορισμένη, γεγονός που οδήγησε ορισμένους οπαδούς, συμπεριλαμβανομένων νεαρών και ηλικιωμένων, να δέχονται επίθεση με δακρυγόνα και να μην μπορούν να φτάσουν στις θέσεις τους. Πρέπει να ξεκινήσει μια πλήρης και επείγουσα έρευνα από τις γαλλικές αρχές».

Η Ενωση Οπαδών της Λίβερπουλ «Spirit of Shankly» ανέφερε στο Twitter: «Η χθεσινή βραδιά ήταν εντελώς σκοτεινή και εξαιρετικά επικίνδυνη — συλλέγουμε στοιχεία από τους οπαδούς».

Η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Nadine Dorries, δήλωσε μετά το χάος:

«Τα πλάνα και οι λογαριασμοί από τους οπαδούς της Λίβερπουλ και τα μέσα ενημέρωσης κατά την είσοδό τους στο Stade de France χθες το βράδυ είναι βαθιά ανησυχητικά. Χιλιάδες κάτοχοι εισιτηρίων ταξίδεψαν στο Παρίσι εγκαίρως για να στηρίξουν την ομάδα τους στο μεγαλύτερο ματς της σεζόν.

Προτρέπω την UEFA να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το τι πήγε στραβά, σε συντονισμό με το προσωπικό του γηπέδου, τη Γαλλική Αστυνομία, τη Γαλλική Ομοσπονδία του Ποδοσφαίρου, την Αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ και την Ποδοσφαιρική Λέσχη Λίβερπουλ. Είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων να κατανοήσουν τι συνέβη και να πάρουν μαθήματα από αυτά τα γεγονότα».

Ο υπουργός Αθλητισμού Nigel Huddleston έγραψε στο Twitter ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) «θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές» για να μάθει τι συνέβη.

Φαίνεται ότι ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γαλλία επικοινώνησε με το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας απευθείας έρευνα.

Ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε: «Το προξενικό μας προσωπικό υποστηρίζει άτομα που έχουν πληγεί από τα γεγονότα στο Παρίσι και είναι σε επαφή με τις τοπικές αρχές». Εννοείται ότι το DCMS θα επικοινωνήσει με την UEFA για το θέμα“.

«Ψέμα ότι οι οπαδοί έφτασαν καθυστερημένα στο γήπεδο, ο γιός μου κινδύνεψε»

Ένας οπαδός της Λίβερπουλ, ο οποίος ενεπλάκη στο χάος του τελικού του Champions League, το περιέγραψε ως «εμπόλεμη ζώνη», αφού ο ίδιος και ο γιος του δέχθηκαν δακρυγόνα από την αστυνομία.

Ο συγγραφέας Καρλ Κλεμέντε, ο οποίος υποστηρίζει τη Λίβερπουλ για περισσότερα από είκοσι χρόνια και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, είπε ότι έμεινε «σοκαρισμένος» από τις σκηνές που παίχτηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο εννιάχρονος γιος του Κάρλος έμεινε τρομοκρατημένος και αναγκάστηκε να σκουπίσει τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια του, από δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικοί.

Ο κ. Κλεμέντε, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για την ιστορία της Λίβερπουλ, είπε στη MailOnline: «Πηγαίνω σε αγώνες στο Άνφιλντ και σε όλη την Ευρώπη εδώ και 22 χρόνια, από τότε που ήταν επικεφαλής ο Ζεράρ Ουγιέ. Αλλά αυτό που είδα το Σάββατο το βράδυ δεν το έχω ξαναδεί και με έκανε να μην πάω ξανά, προφανώς δεν θα σταματήσω να υποστηρίζω τη Λίβερπουλ, αλλά θα το σκεφτώ δύο φορές για να πάω ξανά σε αυτές τις διοργανώσεις. Ήταν συγκλονιστικό.

Ήταν η πρώτη φορά που πήγα τον εννιάχρονο γιο μου σε έναν τελικό, ήθελε να πάει στο Κίεβο και τη Μαδρίτη, αλλά νόμιζα ότι ήταν πολύ μικρός, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν εντάξει, καθώς ήταν η σωστή ηλικία.

Πήγαμε σαν οπαδοί της Λίβερπουλ σε ένα πάρκο και όλα ήταν εντάξει εκεί, φύγαμε στις 5 το απόγευμα για να πάμε στο γήπεδο, καθώς ξέραμε ότι ήταν αρκετά μακριά και θέλαμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

Ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα να μπούμε στο γήπεδο, αλλά οι έλεγχοι ήταν γελοίοι και έμοιαζε ήδη με χάος.

Ξέρω τώρα ότι αυτό το χάος υπήρχε στις πύλες που προσπαθούσαν να μπω, αλλά αναρωτιέμαι αν ήταν φρόνιμο να υπάρχει μια ζώνη οπαδών για τη Λίβερπουλ τόσο μακριά από το χώρο. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν λίγα λεπτά με τα πόδια, ενώ η Λίβερπουλ βρισκόταν στην άλλη άκρη της πόλης».

Ο Κλεμέντε πρόσθεσε: «Αυτό όμως που με ενόχλησε ήταν όταν η Ασφάλεια του γηπέδου ανακοίνωσε ότι ο αγώνας καθυστέρησε επειδή οι οπαδοί έφτασαν καθυστερημένα. Αυτό ήταν εντελώς αναληθές και δεν μου άρεσε αυτό, ήταν ψέμα».

Και συνέχισε: «Μετά τον αγώνα θέλαμε απλώς να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο και έτσι επιστρέψαμε στο προκαθορισμένο σημείο παραλαβής για το ταξί. Ήμασταν απογοητευμένοι καθώς είχαμε χάσει, αλλά είχαμε περάσει λίγο χρόνο μαζί και είδα μερικούς οπαδούς της Λίβερπουλ να κατευθύνονται προς το μέρος μου.

«Είπαν να μην πάνε έτσι, καθώς η αστυνομία ψέκαζε πιπέρι σε ανθρώπους και εκτόξευε δακρυγόνα, αλλά καθώς ήταν εκεί που ήταν το προσυνεννοημένο σημείο αναχώρησης, συνέχισα.

Καθώς πλησιάζαμε την αστυνομία μπορούσες να νιώσεις την ένταση, ήταν πολύ εκφοβιστικοί. «Το στυλ ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπήρχε χαμόγελο και ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη».

Ο κ. Κλεμέντε περιέγραψε πώς οι ντόπιοι άρχισαν να καταγγέλλουν την αστυνομία και τους οπαδούς της Λίβερπουλ καθώς απομακρύνονταν και στη συνέχεια ξαφνικά χτυπήθηκε από δακρυγόνο.

Είπε: «Οι αναταραχές δεν προκλήθηκαν από οπαδούς της Λίβερπουλ ή από οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης – ήταν τοπικές συμμορίες και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα με ένα κάνιστρο χτυπώντας με στον αστράγαλο.

Με χτύπησε στα άκρα και κυλιόμουν στο πάτωμα. Το παλικάρι μου ήταν τρομοκρατημένο και ο καπνός μπήκε στα μάτια και μας άφησε και τους δύο να βήχουμε και να βουρκώνουμε με τα μάτια μας να τρέχουν.

Ο Κάρλος ήταν απολύτως τρομοκρατημένος, όπως είπα νωρίτερα ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη, η αστυνομία απλά φαινόταν να θέλει να χρησιμοποιήσει το σπρέι και το αέριο. Ο Κάρλος δεν μπορούσε να αναπνεύσει σωστά και ήταν μια απαίσια εμπειρία για αυτόν.

Τι θα θυμάται από τον πρώτο του ποδοσφαιρικό αγώνα; Τα πονεμένα μάτια του και ο αστυνομικός να πυροβολεί δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού. Έπρεπε να τον πάω στο Euro Disney για να του φτιάξω τη διάθεση καθώς είναι τόσο αναστατωμένος».

Ο οπαδός Γκρεγκ Σκοτ είπε ότι η εμπειρία του ήταν «σοκαριστική».

«Έχω ταξιδέψει σε πολλά γήπεδα σε όλη την Ευρώπη, εκτός έδρας, αλλά ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο, πλήρη έλλειψη ελέγχου από την αστυνομία», είπε.

«Οι δικαιολογίες τους βρωμάνε – δεν έχει να κάνει με τους οπαδούς, τον σύλλογο, είναι (οι διοργανωτές) η UEFA και η γαλλική αστυνομία. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πληγωθεί σοβαρά, ήμασταν στοιβαγμένοι μαζί για ώρες στη ζέστη κάνοντας ουρές και μετά δεν είχαμε ιδέα πού να πάμε.

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε ένα ήρεμο πλήθος σαν να μην ήταν τίποτα, όσοι είχαν εισιτήρια κρατήθηκαν έξω, δεν είδα το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου».

Ένας άλλος είπε ότι «φοβόταν» τη γαλλική αστυνομία.

Ο 24χρονος οπαδός Robbie, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του, είπε: «Μου έριξαν σπρέι πιπεριού, πρώτη φορά που μου συνέβη αυτό. Ήταν απρόκλητο, ο κόσμος απλώς στεκόταν εκεί και ζητούσε από την αστυνομία να μας αφήσει να μπούμε, είχαμε εισιτήρια.

«Η αστυνομία απλώς μας ψέκαζε χωρίς λόγο, ακόμη και παιδιά και ηλικιωμένοι, ήταν κακό».

Τα γεγονότα ξεκίνησαν ώρες πριν από τον αγώνα, καθώς δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ συγκεντρώθηκαν κάτω από μια γέφυρα κοντά στο γήπεδο, όπου περίμεναν για ώρες σε μεγάλες ουρές.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω από εμπόδια καθώς συσσωρεύονταν πλήθη και η έναρξη καθυστέρησε περισσότερο από 30 λεπτά.

Η αστυνομία που κουβαλούσε ασπίδες και εξοπλισμό ταραχών κινήθηκε στην περιοχή λίγο μετά τις 8 το βράδυ και άρχισε να χρησιμοποιεί δακρυγόνα.

Ένταση έξω από το γήπεδο προκλήθηκε στη συνέχεια από νεαρούς Παριζιάνους, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι πύλες εισιτηρίων.

Πετάχτηκαν μπουκάλια στους αστυνομικούς που απάντησαν με δακρυγόνα.

Οι οπαδοί μάλωναν με τους υπαλλήλους εισιτηρίων στην άλλη πλευρά του φράχτη αφού τους απαγορεύτηκε η είσοδος.

Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις είπε στο πρόγραμμα Sophy Ridge της Κυριακής του Sky News: «Νομίζω ότι είναι ανησυχητικό, νομίζω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξετάζουν πώς συνέβη αυτό» και πρόσθεσε: «Πρέπει να μάθουμε λίγα πράγματα για το τι συνέβη εκεί, να φτάσουμε στο βάθος. Αλλά είναι ανησυχητικό να βλέπεις ότι οι άνθρωποι είτε δεν μπήκαν στο γήπεδο είτε τους φέρθηκαν με τον τρόπο που φαίνεται ότι είχαν φερθεί σε κάποιους από αυτούς, με μια πολύ επιθετική προσέγγιση.

Η γαλλική αστυνομία είπε ότι 68 άτομα συνελήφθησαν και 174 άτομα τραυματίστηκαν μετά από χαοτικές σκηνές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπου αστυνομικοί ανέπτυξαν βλαβερό αέριο και ξυλοκόπησαν τους οπαδούς της Λίβερπουλ με ρόπαλα.

Δεν αναφέρθηκαν οι λόγοι της σύλληψης, αλλά μια πηγή είπε ότι οι τραυματισμοί ήταν κυρίως από εισπνοή δακρυγόνων. Μια παμπ με περίπου 500 οπαδούς ποδοσφαίρου έγινε στόχος επίσης από την αστυνομία και εκκενώθηκε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin δήλωσε ότι το χάος οφείλεται στους οπαδούς χωρίς εισιτήρια που προσπαθούσαν να μπουν στο Stade de France για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της Λίβερπουλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και ευχαρίστησε τη γαλλική αστυνομία για τις προσπάθειές της.

«Χιλιάδες Βρετανοί «οπαδοί», χωρίς εισιτήρια ή με πλαστά εισιτήρια, επιδίωξαν την είσοδο και μερικές φορές επιτέθηκαν στους διοργανωτές. Ευχαριστώ όλες τις αστυνομικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν σε αυτό τη δύσκολη κατάσταση», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, έκτοτε εμφανίστηκαν βίντεο με αστυνομικές δυνάμεις καταστολής να ψεκάζουν δακρυγόνα σε πολλούς φιλήσυχους οπαδούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που περίμεναν ήρεμα έξω από τις πύλες.

Υπάρχουν επίσης πλάνα από την πλατεία Place de la Nation στο κεντροανατολικό Παρίσι που δείχνουν αξιωματικούς να ορμούν στα μπαρ και να χτυπούν οπαδούς με ρόπαλα.

«Η αστυνομία κινήθηκε κατά των οπαδών με ρόπαλα και ασπίδες», είπε ένας θεατής.

«Οι αξιωματικοί στέκονταν με κανόνια νερού και άλλες συσκευές ελέγχου του πλήθους όλη την ημέρα και ο αριθμός τους αυξανόταν όσο περνούσε η μέρα. Αυτό που έγινε ήταν απρόκλητο».

Αστυνομική πηγή είπε ότι οι αστυνομικοί απλώς προσπαθούσαν να λύσουν προβλήματα ανάμεσα στους χιλιάδες οπαδούς της Λίβερπουλ γύρω από την Place de la Nation.

Η Λίβερπουλ εν τω μεταξύ ζήτησε επίσημη έρευνα για τη μεταχείριση των οπαδών της από τις γαλλικές αρχές.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος μετά τον αγώνα έγραφε:

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι για τα προβλήματα εισόδου στο γήπεδο και την κατάρρευση της περιμέτρου ασφαλείας που αντιμετώπισαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ στο Stade de France. Αυτό είναι το κορυφαίο ματς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και οι οπαδοί δεν έπρεπε να βιώσουν τις σκηνές που έχουμε δει. Ζητήσαμε επίσημα μια επίσημη έρευνα για τα αίτια αυτών των απαράδεκτων ζητημάτων».

Ένας φίλαθλος που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του είπε: «Ήταν ένα απόλυτο χάος. Ακολούθησα τη Λίβερπουλ σε όλη την Ευρώπη και ήμουν στην Κωνσταντινούπολη, το Κίεβο και τη Μαδρίτη και αυτή τη φορά πραγματικά φοβόμουν για τη ζωή μου. Είμαι έκπληκτος που οι άνθρωποι δεν τραυματίστηκαν. Η UEFA και η τοπική αστυνομία έχουν πολλά ερωτήματα να απαντήσουν.

Είδα δύο γυναίκες να ληστεύονται από ντόπιους καθώς περίμεναν να μπουν μέσα και η αστυνομία στάθηκε και δεν έκανε τίποτα και μετά στο τέλος του αγώνα μπήκαν μέσα με ρόπαλα και δακρυγόνα χωρίς λόγο. Φάνηκε να υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων χωρίς εισιτήρια και η αστυνομία δεν το χειρίστηκε σωστά. Οι περισσότεροι από αυτούς φαινόταν να είναι ντόπιοι που προσπαθούσαν να ορμήσουν στις πύλες.

Θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ένας κλοιός ασφαλείας γύρω από το γήπεδο με ελέγχους εισιτηρίων, αλλά το πρόβλημα ήταν επίσης η τοποθεσία που βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή και δεν ελήφθη υπόψη ο αριθμός φιλάθλων που θα εμφανιζόταν.

Ήταν μια ολοκληρωτική αποτυχία της αστυνομίας και της UEFA. Είμαι τόσο ανακουφισμένος που δεν διαβάζουμε για θανάτους γιατί θα μπορούσαν εύκολα να υπάρξουν».

Η UEFA δημοσίευσε έκτοτε μια δήλωση που υποδηλώνει ότι χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν πιαστεί και προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν «πλαστά εισιτήρια». Το διοικητικό όργανο ζήτησε αργότερα μια έρευνα από Γάλλους αξιωματούχους σχετικά με τη χρήση δακρυγόνων στους οπαδούς στο Stade de France.

Είκοσι πέντε λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, η αστυνομία του Παρισιού δημοσίευσε ένα tweet καλώντας τους οπαδούς να μην «συνωστιστούν στις πύλες» καθώς πλησίαζαν στο γήπεδο. Αλλά μέχρι τότε υπήρχαν ήδη αναφορές για χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού σε οπαδούς που είχαν κάνει περισσότερες από δύο ώρες ουρά για να μπουν μέσα.

Οι δημοσιογράφοι που παγιδεύτηκαν στο χάος ισχυρίζονται ότι «αναγκάστηκαν να διαγράψουν» ενοχοποιητικά πλάνα από τη σκληρή απάντηση ασφαλείας προτού παρέμβουν οι αξιωματούχοι της UEFA για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Αρκετοί Γάλλοι χούλιγκαν μπόρεσαν να περάσουν τις πύλες και να μπουν στο γήπεδο, ενώ οι οπαδοί της Λίβερπουλ είπαν ότι τους άρπαξαν τα εισιτήρια συμμορίες.

«Η στρατηγική απέτυχε παταγωδώς»

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης της Γαλλίας, επέκρινε την «θλιβερή» επιχείρηση ασφαλείας παρά το γεγονός ότι σχεδόν 7.000 αξιωματικοί βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BMFTV, ο Μελανσόν είπε: «Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες (2024) ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι (2013).

«Ας είμαστε ξεκάθαροι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να εγγυάται την ασφάλεια και να διασφαλίζει ότι ένας αγώνας θα γίνει ειρηνικά, αλλά εδώ η στρατηγική απέτυχε εντελώς.

Οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν όπως τους βλέπουμε να αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Παρίσι. Δηλαδή εμείς (αστυνομία) ρίχνουμε δακρυγόνα αδιακρίτως σε ένα πλήθος και επιτιθόμαστε σε ανθρώπους σε ένα μπαρ. Αυτό είναι ξεκάθαρο λάθος του επικεφαλής της αστυνομίας και του υπουργού Εσωτερικών».

Μιλώντας στο AP ενώ βρισκόταν στην ουρά, ένας φίλαθλος είπε: «Είναι απολύτως φρικτό. Υπάρχει ένα σημείο συμφόρησης εκεί κάτω και υπάρχει κυριολεκτικά ένα κενό έξι ποδιών για να μπουν ίσως 20.000 οπαδοί της Λίβερπουλ. Μας σπρώχνουν απολύτως από πυλώνα σε θέση. Έχω έναν πεθερό 82 ετών εδώ. Είναι απλά τρέλα. Λυπάμαι πραγματικά, αλλά υπάρχουν χιλιάδες πίσω μας».

Ο δημοσιογράφος του BBC Nick Parrott, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα του Σαββάτου και ήταν μέλος μιας ομάδας οπαδών που τους ψέκασαν με πιπέρι, είπε στο BBC Radio 5 Live: «Ήμουν έξω από την πύλη Y που άνοιγε και έκλεινε επανειλημμένα την τελευταία μιάμιση ώρα. αλλά κανείς δεν έχει περάσει. Το προσωπικό ασφαλείας από την άλλη πλευρά προχώρησε και ψέκασε με σπρέι πιπεριού.

«Έχω δει 10 οπαδούς να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν πάνω από φράχτες. Η πύλη Z είναι ανοιχτή αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κίνηση. Δεν έχω δει ποτέ τέτοιο χάος σε κανέναν αγώνα που έχω πάει με προσωπική ιδιότητα.»

Ο αμυντικός της Λίβερπουλ, Άντι Ρόμπερτσον, είπε στο BBC μετά τον αγώνα, σε έναν από τους φίλους του απαγορεύτηκε η είσοδος και κατηγορήθηκε ότι είχε πλαστό εισιτήριο.

«Σε έναν από τους συντρόφους μου είπαν ότι ήταν ψεύτικο, κάτι που σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν. Ήταν πραγματικός χαμός», είπε ο 28χρονος.

«Για να είμαι ειλικρινής, ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Η ρίψη δακρυγόνων σε ανθρώπους ήταν απαράδεκτη».

Ο Μάρβιν Ματίπ, αδερφός του αμυντικού της Λίβερπουλ, Τζόελ, είπε στο Sky Sport Γερμανίας: «Η οργάνωση γύρω και μέσα στο γήπεδο είναι ανάξια για έναν τελικό Champions League. Η χρήση δακρυγόνων σε χώρους με παιδιά και μη εμπλεκόμενους οπαδούς είναι επικίνδυνη!».

Ο δημοσιογράφος Florian Plettenberg είπε ότι ο Marvin Matip, η σύζυγός του, η οποία είναι έγκυος, και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γήπεδο και να κρυφτούν σε ένα εστιατόριο. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε έναν νεαρό οπαδό της Λίβερπουλ να βήχει και να χαζεύει μετά από ψεκασμό πιπεριού από την αστυνομία.

Ο γιος του θρύλου της Λίβερπουλ, Κένι Νταλγκλίς, Πολ, που ήταν στο παιχνίδι, έγραψε επίσης στο Twitter για το χάος.

Στη συνέχεια είπε: «Υπήρχε μια περίεργη ατμόσφαιρα απόψε.’Ήταν φρικτό. Ο φίλος μου δέχθηκε επίθεση με αέρια και είναι στο νοσοκομείο τώρα. Τόσο λυπηρό».

Μεταξύ εκατοντάδων οπαδών που επέστρεψαν από το Παρίσι σήμερα από τον Gare du Nord στο Παρίσι ήταν ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan.

Εν τω μεταξύ, ένας οπαδός της Λίβερπουλ είπε στο talkSPORT ότι το χάος έξω από το γήπεδο είχε ως αποτέλεσμα ο εννιάχρονος γιος του να πάθει κρίση πανικού.

«Δεν είμαι πολύ καλά», είπε ο υποστηρικτής των Reds, Nick, μετά το παιχνίδι. «Είμαι με τον εννιάχρονο γιο μου. «Είδε να γίνεται χρήση δακρυγόνων κατά των φιλάθλων, ήμασταν εκεί δύο ώρες πριν τον αγώνα. Τρέμει σωματικά από φόβο. Είναι εννιά χρονών και δεν μπορώ να τον εμποδίσω να τρέμει. Κλαίνε τα μάτια του».

Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας του Μέρσεϊσαϊντ Κρις Γκριν εξέδωσε επίσημη δήλωση λέγοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των θαυμαστών συμπεριφέρθηκε με υποδειγματικό τρόπο», αλλά δεν καταδίκασε τους Γάλλους συναδέλφους του.

«Γνωρίζουμε μια σειρά από αναφορές που σχετίζονται με περιστατικά τόσο πριν όσο και μετά τον χθεσινοβραδινό Τελικό του Champions League στο Stade de France στο Παρίσι», ανέφερε η δήλωση.

Όπως συμβαίνει με όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες, αξιωματικοί από το Merseyside αναπτύχθηκαν στη Γαλλία για να εργαστούν ως παρατηρητήριο και συμβουλευτική με τους τοπικούς αξιωματικούς και ανέφεραν ότι η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών συμπεριφέρθηκε με υποδειγματικό τρόπο, φτάνοντας νωρίς και έκαναν ουρές σύμφωνα με τις οδηγίες.

«Οι αξιωματικοί μας που επιστρέφουν θα διενεργήσουν επίσημη ενημέρωση για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε πλήρως οποιαδήποτε μετέπειτα έρευνα μετά το χθεσινοβραδινό παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος θα είχε δει πολλές οδυνηρές σκηνές χθες το βράδυ και ευχόμαστε σε όλους όσοι επέστρεψαν σπίτι από το Παρίσι ένα ασφαλές ταξίδι».

Πηγή: Dailymail

Δειτε Επισης

Ποσά που... ζαλίζουν-Το αστρονομικό συμβόλαιο της Puma με την Μπαρτσελόνα
Το βίντεο της χρονιάς: Ο Τζον Σίνα τα λέει με τον Χάαλαντ φορώντας περούκα και φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι!
Συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Η Μπαρτσελόνα βγάζει στο σφυρί τρεις παίκτες
Κοντά στην έξοδο ο «Ντέιβιντ Μπέκαμ» των 120 εκατομμυρίων, ο Πεπ δεν περιστρέφεται γύρω από παίκτες
Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες