Ράιαν Γκιγκς και Εθνική Αγγλίας: Μύθος ή πραγματικότητα

To Euro αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για να ανασυρθούν πολύ όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Ειδικά σε παιχνίδια όπως το απογευματινό στη Λανς, όπου Αγγλία και Ουαλία κοντράρονται στον βρετανικό «εμφύλιο της διοργάνωσης για τον δεύτερο όμιλο.  
 
Εννιά παίκτες από την αποστολή της Εθνικής Ουαλίας, παρότι Ουαλοί, έχουν γεννηθεί στην Αγγλία. Κάτι που θα τους έδινε το δικαίωμα να επιλέξουν τα «Λιοντάρια» ως την Εθνική τους ομάδα. Τζέιμς Τσέστερ, Άσλεϊ Γουίλιαμς, Ντέιβιντ Έντουαρντς, Άντι Κινγκ, Τζόνι Γουίλιαμς, Τζορτζ Γουίλιαμς, Σάιμον Τσερτς, Χαλ Ρόμπσον-Κάνου και Σαμ Βόουκς. Αντίθετα όλοι τους επέλεξαν την Ουαλία.

Ανάμεσα στα δύο έθνη δεν υπήρχε ποτέ η αντιπαλότητα όπως αυτή μεταξύ Άγγλων και Σκωτσέζων. Βέβαια οι δηλώσεις του Τζακ Γουίλσιρ πριν από τη σημερινή αναμέτρηση σχετικά με το ότι οι Άγγλοι δεν γουστάρουν τους Ουαλούς, αλλά ούτε και οι Ουαλοί τους Άγγλους, σε συνδυασμό με την ατάκα του Γκάρεθ Μπέιλ ότι δεν θα επέλεγε ποτέ να αγωνιστεί με την Εθνική Αγγλίας, έριξαν λάδι στη φωτιά ενόψει της σημερινής αναμέτρησης.

Ένας μεγάλος μύθος που επικρατεί για πολλά χρόνια στο Νησί και αφορά τις δύο Εθνικές ομάδες έχει να κάνει με τη «σημαία» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Ράιαν Γκιγκς. Πολλοί στην Αγγλία είχαν εκφράσει αρκετές φορές την άποψη πως αν ο «Γκίγκσι» είχε επιλέξει την Εθνική Αγγλίας έναντι της Ουαλίας σε εθνικό επίπεδο, ίσως η ιστορία για τα «Λιοντάρια» να είχε γραφτεί διαφορετικά. Λαμβάνοντας υπόψη άλλωστε την απουσία ενός πραγματικού σταρ στην αριστερή πλευρά της Εθνικής Αγγλίας, που πάντα έμοιαζε αδύνατη.
«Ο Ράιαν Γκιγκς είχε φυσική κατάσταση ενός αθλητή. Μπορούσε να τρέχει όλη μέρα. Στον μόνο παίκτη που έχω δει κάτι τέτοιο ήταν ο Μπίλι Μποντς της Γουέστ Χαμ, που ήταν πετσί και κόκαλο. Ποτέ δεν πήρε κιλά μέσα στο καλοκαίρι ή με την πάροδο του χρόνου και το ίδιο ισχύει και για τον Ράιαν Γκιγκς. Θυμάμαι όταν ο Γκιγκς έβγαλε τη φανέλα του για να πανηγυρίσει το γκολ εναντίον της Άρσεναλ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1999. Ήταν στεγνός. Κάθε Άγγλος ήλπιζε ο Ράιαν Γκιγκς να είχε παίξει για τη δική μας Εθνική ομάδα καθώς είχαμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα στην αριστερή πτέρυγα τη δεκαετία του 90'. Θα μπορούσε να είχε λύσει πολλά θέματα αν έπαιζε με την Εθνική Αγγλίας γιατί καταστρέψαμε πολλούς παίκτες για να παίξουν στα αριστερά. Ο Πολ Σκόουλς αποσύρθηκε από την Εθνική γι' αυτόν τον λόγο. Ο Τζο Κόουλ έπαιξε εκεί για λίγο, ακόμα και ο γιος μου ο Τζέιμι δοκιμάστηκε στη συγκεκριμένη θέση. Ο Ράιαν ήταν γεννημένος να παίζει στην αριστερή πτέρυγα. Είχε ταχύτητα, σέντρα, και μπορούσε να συγκλίνει προς τα μέσα είτε να παίξει πάνω στη γραμμή», είχε πει πριν μερικά χρόνια ο Χάρι Ρέντναπ.
Μύθος ή πραγματικότητα; Γιατί ο Γκιγκς δεν επέλεξε την Εθνική Αγγλίας όπου θα είχε τη δυνατότητα να διακριθεί και σε εθνικό επίπεδο και προτίμησε να αγωνιστεί με την Ουαλία που δεν έδινε το «παρών» στις μεγάλες διοργανώσεις; Μπορούσε να επιλέξει κάτι τέτοιο; Ή μήπως όντως έχει αγωνιστεί με την Εθνική Αγγλίας;

Γύρω από το όνομα του Ράιαν Γκιγκς επικρατεί για χρόνια αυτή η συζήτηση στο Νησί. Από που απορρέει κάτι τέτοιο; Μα φυσικά από τη συμμετοχή του «Γκίγκσι» με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας. Κι όμως, ο Γκιγκς έχει εκπροσωπήσει τα «Λιοντάρια» παίρνοντας μέρος σε αγώνα της Εθνικής κάτω των 15 ετών της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ με αντίπαλο την αντίστοιχη του Βελγίου. Ήταν η εποχή που η οικογένεια του Γκιγκς είχε μετακομίσει από το Κάρντιφ στο Μάντσεστερ με τον πιτσιρικά Ουαλό να προσελκύει το ενδιαφέρον του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Το... κοφτερό μάτι του Σερ Άλεξ είχε διακρίνει το πλούσιο ταλέντο του Γκιγκς και τον είχε αρπάξει ουσιαστικά μέσα από τις ακαδημίες της συμπολίτισσας Σίτι, φέρνοντας στον στη Γιουνάιτεντ.
 
Ο Γκιγκς πράγματι λοιπόν εκπροσώπησε την Εθνική Αγγλίας με την ομάδα κάτω των 15 ετών σε εκείνο τον αγώνα με το Βέλγιο το 1989, φορώντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού για τα «Λιοντάρια». Αυτή όμως έμελλε να είναι η πρώτη του και τελευταία συμμετοχή με την Εθνική Αγγλίας. Τι συνέβη μετά και γιατί ο Γκιγκς επέλεξε την Ουαλία;

Η απάντηση είναι απλή, η οποία ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα και τον μύθο που υπάρχει γύρω από την επιλογή του. Ο Ράιαν Γκιγκς στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί με τη φανέλα των «Λιονταριών» γιατί μπορεί από μικρό παιδί σε ηλικία 7 ετών να μετακόμισε στο Μάντσεστερ, ωστόσο τόσο ο πατέρας του όσο και η μητέρα του είναι καθαροί Ουαλοί. Το γεγονός ότι αγωνίστηκε με την Εθνική κάτω των 15 ετών της Αγγλίας είχε να κάνει αποκλειστικά με τον τόπο διαμονής του το Μάντσεστερ, που του έδινε αυτή τη δυνατότητα. Όπως έχει συμβεί με Σκωτσέζους 15χρονους που διαμένουν στην Αγγλία και έχουν εκπροσωπήσει τα «Λιοντάρια» με τις ομάδες Παίδων.
Ο μύθος ξεκαθάρισε ουσιαστικά για πρώτη φορά από τα χείλη του Ουαλού άσου το καλοκαίρι του 2012, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου ο Γκιγκς συμμετείχε με την Εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας.
 
«Υπήρξε μεγάλη σύγχυση γύρω από αυτό το θέμα γιατί είχα αγωνιστεί με την Εθνική παίδων της Αγγλίας. Μετά, επειδή η Αγγλία είχε πρόβλημα στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, μου λέγανε ότι έπρεπε να είχα επιλέξει την Αγγλία ως Εθνική ομάδα. Αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα είχα το δικαίωμα να επιλέξω την Αγγλία», είχε υπογραμμίσει ο Γκιγκς.
Κάπου εκεί έκλεισε οριστικά και ο μύθος που υπήρχε για χρόνια πίσω από το όνομά του, δίνοντας απάντηση στο μεγάλο ερώτημα που έμενε αναπάντητο για χρόνια στο Νησί. Τελικά ήταν όντως μύθος ότι ο Ράιαν Γκιγκς γύρισε την πλάτη στην Εθνική Αγγλίας επιλέγοντας την αντίστοιχη της Ουαλίας, αλλά ταυτόχρονα και πραγματικότητα το γεγονός ότι έχει μετρήσει και μία συμμετοχή με τα «Λιοντάρια» στο στήθος...
 
Πηγή: sdna,gr
 

Δειτε Επισης

Λαπόρτα: Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως ο Τσάβι συνεχίζει στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα
Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Κάρλος Τέβες
Φερνάντες: Ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρέπει να δέχεσαι την κριτική
Δεν πάει στη Γουέστ Χαμ ο Αμορίμ, στροφή στον Λοπετέγι
Παραιτούνται μέλη του ΔΣ της Μπαρτσελόνα μετά την απόφαση του Τσάβι να παραμείνει
Φαν Ντάικ: Αν συνεχίσουμε με τέτοιες εμφανίσεις, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα
O αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε την παραμονή του Τσάβι
Μια ανάσα από τη συμφωνία Λίβερπουλ-Σλοτ
Οι αλλαγές έστειλαν την Αταλάντα στον τελικό!
Απίθανη Έβερτον, τσάκισε τις ελπίδες της Λίβερπουλ για τον τίτλο και ανάσανε βαθιά