Είδε το ΑΠΟΕΛ-Πάφος πριν πάει Φυλακές ο παρουσιαστής του Netflix (pic)

Άρχισε γυρίσματα στις Κεντρικές Φυλακές το Netflix, το οποίο επέλεξε ως πρότυπο το σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου, για τις ανθρωποκεντρικές πρακτικές και μεθόδους που ακολουθεί η Διεύθυνση των Φυλακών, η οποία κατάφερε να άρδην την εικόνα τα τελευταία επτά χρόνια και να μειώσει το ποσοστό υποτροπής από το 50% στο 14%.   
 
Το γεγονός πως οι Κυπριακές Φυλακές αποτελούν πρότυπο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παίρνοντας τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τις έδειξε ως από τις καλύτερες και ανθρώπινες φυλακές του κόσμου, που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακολουθούν το σωφρονιστικό και όχι τιμωρητικό μοντέλο, κέντρισε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας Netflix, η οποία με ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το 2022, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα σωφρονισμού που ακολουθείται. 
Ο παρουσιαστής και δημοσιογράφος Raphael Rowe έφθασε στην Κύπρο πριν από λίγες ημέρες, ενώ την περασμένη Δευτέρα, με το συνεργείο του, πέρασε την πύλη των Κεντρικών Φυλακών ως κρατούμενος και άρχισαν τα γυρίσματα. Ο παρουσιαστής, μεταφέρθηκε με την συνοδεία των δεσμοφυλάκων με χειροπέδες, πέρασε από τον έλεγχο και την συνέντευξη από την επιτροπή επιλογής, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κελί. Στο δημοσιογράφο εξηγήθηκε το πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί, ενώ έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα, εκδηλώσεις, να συνομιλήσει με κρατούμενους και να δει από κοντά όλο το πρόγραμμα σωφρονισμού που ακολουθούν οι κρατούμενοι. 
 
Ο δημοσιογράφος πριν αρχίσει τα γυρίσματα, θέλοντας να δείξει πως ο επόμενος σταθμός του για ντοκιμαντέρ είναι η Κύπρος, έκανε ανάρτηση στο facebook από το ΓΣΠ, όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει το ΑΠΟΕΛ-Πάφος. 
 

Η ιστορία του παρουσιαστή 

Ο δημοσιογράφος Raphael Rowe, ο οποίος έχει αναλάβει την παρουσίαση των ντοκιμαντέρ για τις φυλακές στον κόσμο, κουβαλά τη δική του ιδιαίτερη ιστορία, αφού είχε καταδικαστεί για φόνο και ληστεία, που δεν διέπραξε ποτέ, ενώ ο δρόμος του προς τη δημοσιογραφία είναι αξιοσημείωτος. Η συγκεκριμένη σειρά αποκαλύπτει τη μοναδική στάση απέναντι στους φυλακισμένους σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, αλλά και τους ποικίλους τρόπους που εξισορροπούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημόσια ασφάλεια.

Ο Rowe κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του σπούδασε δημοσιογραφία. Είναι αυτοδίδακτος στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και κατά τη διάρκεια της ποινής του, σπούδασε δημοσιογραφία μέσω αλληλογραφίας. Συγκεκριμένα, ειδικεύεται σε έρευνες, που αφορούν ανθρώπινες τραγωδίες, οι οποίες γεννιούνται από τα λάθη του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος παρουσιάζοντας τα εν λόγω ντοκιμαντέρ, ενσωματώνεται με τους φυλακισμένους σε κάθε φυλακή για μια εβδομάδα, μοιράζεται ένα κελί με πραγματικούς κρατουμένους και συμμετέχει στην καθημερινή τους ζωή, ενώ είναι φυλακισμένος. Παράλληλα προσπαθεί να ανακαλύψει τις τακτικές που υιοθετούν οι φρουροί, για να διατηρήσουν την ειρήνη σε αυτά τα ασταθή περιβάλλοντα.
Ο φόνος που δεν διέπραξε

Ο Rowe γεννήθηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και το 1968 και το 2001 βρέθηκε στο BBC για το πρόγραμμα ραδιοφωνικών ειδήσεων Today. Ακολούθως, έγινε γνωστός στον κόσμο από την παρουσία του στην εκπομπή BBC Panorama, η οποία διερευνούσε τη δολοφονία του παρουσιαστή του ειδησεογραφικού οργανισμού, Jill Dando. Για τη συγκεκριμένη δολοφονία του παρουσιαστή έχει κατηγορηθεί ο Barry George, του οποίου έχει επιβληθεί ποινή διά βίου φυλάκισης.

Το 1990 σε ηλικία 19 ετών ο Βρετανός δημοσιογράφος, κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε για δολοφονία αλλά και σωρεία κλοπών, ως μέλος συμμορίας. Ένα έγκλημα, όμως, το οποίο τελικά δεν είχε διαπράξει. Ο Rowe είχε αρνηθεί τη διάπραξη του φόνου, καθώς και το ότι ήταν μέλος της συμμορίας, μαζί με τους Michael George Davis και Randolph Egbert Johnson.
 
Επιπρόσθετα, τα τρία πρόσωπα κατηγορήθηκαν άδικα ότι ήταν οι τρεις δράστες πίσω από τη δολοφονία του κομμωτή Peter Hurburgh, τον οποίο απείλησαν με όπλο, τον έβγαλαν από το όχημά του, τον έδεσαν και τον ξυλοφόρτωσαν, μαζί με τον σύντροφό του, Alan Eley τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου του 1988. Στη συνέχεια, όταν ο Eley είχε συνέλθει κατάλαβε ότι ο κομμωτής δεν είχε καταφέρει να επιζήσει από την επίθεση και έφυγε μετά από καρδιακή προσβολή. Αργότερα, εκείνη την ημέρα, η συμμορία Μ25 Three διέπραξαν διάφορα εγκλήματα, όπως δύο κλοπές και μαχαίρωσαν τον 66χρονο Timothy Napier.
 
Τον Μάρτιο του 1990, οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν για τον φόνο του Hurburgh, την επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης σε βάρος του Timothy Napier και σωρεία κλοπών. Οι Rowe, Johnson και Davis καταδικάστηκαν σε ισόβια για τον φόνο και αντιμετώπιζαν βαριές ποινές για τα άλλα εγκλήματα. Ο Davis είχε παραδεχθεί διάπραξη κλοπής και ο Johnson παραδέχθηκε διάπραξη κλοπής και βιασμού, εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα με τη δολοφονία του κομμωτή.

Για αυτά τα εγκλήματα, καταδικάστηκαν σε δέκα και δώδεκα χρόνια αντίστοιχα οι δύο άνδρες, ενώ ο παρουσιαστής δεν είχε κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Αθωώθηκε στο ΕΔΑΔ

Μετά από δώδεκα χρόνια, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, η καταδίκη του παρουσιαστή και των άλλων δύο ανδρών κρίθηκε μη ασφαλή το 2000, μετά την προσφυγή τους στο ΕΔΑΔ, το 1994. Στις 16 Φεβρουαρίου του 2000, το ΕΔΑΔ, σε απόφασή του, ανέφερε πως υπήρχε παραβίαση του άρθρου έξι για δίκαιη δίκη. Η δίκη ήταν άδικη, αφού δεν είχαν ενημερωθεί οι δικηγόροι του Rowe ότι ο μάρτυρας κατηγορίας, Norman Duncan, που είχε καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, ήταν πληροφοριοδότης της Αστυνομίας, πριν την δίκη. Ο Duncan είχε λάβει και 10,300 αγγλικές λίρες και από την Daily Mail, για διαρροή πληροφοριών και το ΕΔΑΔ έχει αναφέρει πως υπήρξε ρίσκο ότι ενέπλεξε κι άλλους ως ύποπτους, πριν κατηγορήσει τον Johnson. Αφέθηκαν ελεύθεροι στις 17 Ιουλίου 2000.
Μιλώντας στην The Guardian, ο Rowe, σε ηλικία 32 ετών ανέφερε πως «οι δικαστές στην υπόθεση ήθελαν να κερδίσουν χρόνο αλλά αυτό που είπαν ήταν διαβολικό. Δεν είπαν ότι είμαι ένοχος αλλά έτσι το είχαν ερμηνεύσει όλοι», προσθέτοντας ότι για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, έδινα καθημερινή μάχη να αποδείξω ότι μου την έστησε η Αστυνομία, να αποδείξω ότι δεν ήμουν δολοφόνος. Ήταν το πάθος μου. Τώρα είμαι ελεύθερος, αλλά νιώθω ότι ακόμη είμαι φυλακή. Ακόμη προσπαθώ να ακουστώ.Έχω κάνει πράγματα που μετανιώνω. Το 1988 ήμουν 18 χρόνων και σε αυτή την ηλικία είσαι εγωιστής και δεν καταλαβαίνεις τις συνέπειες των πράξεων σου. Αλλά ο φόνος είναι κάτι που δεν θα έκανα ποτέ».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο παραγωγός του Netflix στον REPORTER-Τα γυρίσματα στις Κεντρικές και ο κρατούμενος παρουσιαστής

Δειτε Επισης

Η παράξενη απορία του Τσιτσιπά-«Γιατί δεν συνοδεύουμε κάθε γεύμα με ποπ κορν;»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Κυκλοφόρησε τη δική του σειρά περιποίησης o Ρονάλντο-Στα 38 ευρώ το κόστος
Πολυτελείς διακοπές στη Σαουδική Αραβία για τον CR7-Ένα ιδιωτικό νησί 7.000 ευρώ τη βραδιά
Ο Μαρσέλο έπαιξε τύμπανο σε συναυλία των 30 Seconds to Mars και ο Τζάρεντ Λέτο φόρεσε φανέλα του
ΒΙΝΤΕΟ: Ξαναχτύπησε ο μπόμπιρας... οργανωτής του Παναθηναϊκού
ΒΙΝΤΕΟ: Η αποθέωση στον Σλούκα, το «Εσύ είσαι» του Παπαπέτρου και το «Ποιος;» του Καλαϊτζάκη
Αγγλίδα ποδοσφαιρίστρια έγινε viral-Περισσότεροι από 22 εκατ. χρήστες είδαν το βίντεο της μεταγραφής της
Μπέκαμ για τη Βικτόρια-«Τρώει τα ίδια για περισσότερα από 25 χρόνια»
Σακίρα: Έβαλα την καριέρα μου σε παύση για να είμαι δίπλα στον Πικέ