Το Μουντιάλ των στημένων!

Οι στημένες μπάλες (φάουλ, κόρνερ) αποτελούν βασική πηγή άντλησης γκολ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ιδιαιτέρως ομάδες που δεν έχουν αρκετό ταλέντο, δεν επιτίθενται συχνά ή δεν έχουν αρκετό χρόνο να δουλέψουν στους αυτοματισμούς, προπονούνται επιπλέον χρόνο στις στημένες μπάλες, δουλεύοντας κομπίνες και συνδυασμούς, μέσα από τους οποίους παίρνουν πολύτιμα γκολ. 

Φαίνεται πως τα στημένα αποτελούν βασική πηγή γκολ για όλες τις ομάδες στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από την ισχυρή Αγγλία έως το αδύναμο Ιράν. Η έλλειψη χρόνου προετοιμασίας/ ωρών προπόνησης πριν τη διοργάνωση σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι κινήσεις των διάσημων ποδοσφαιριστών είναι πλέον προβλεπτές, αφού τους βλέπει όλος ο πλανήτης δύο φορές τη βδομάδα, φαίνεται πως οδήγησε πολλές ομάδες στη λύση των στημένων.

Από τα 32 γκολ που μπήκαν στα πρώτα 14 παιχνίδια του Μουντιάλ, τα 17 προήλθαν από στημένες φάσεις! Τα 6 από πέναλτι και τα 11 από κόρνερ/ φάουλ. Εάν αφαιρέσουμε τα πέναλτι από την εξίσωση, προκύπτει πως 11/32 γκολ, δηλαδή 34.4% των γκολ  προέρχεται από κόρνερ και φάουλ. Το αντίστοιχο ποσοστό για το EURO 2016 ήταν 33.3% συμπεριλαμβανομένων των πέναλτι και 25.9% χωρίς τα πέναλτι.

Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των πέναλτι, αφού δίνεται σχεδόν ένα πέναλτι ανά δύο αγώνες. Από τα 8 πέναλτι, τα 3 δόθηκαν με τη βοήθεια του VAR, δηλαδή περισσότερα από το 1/3. Στο EURO 2016 8/108 γκολ ήταν από πέναλτι ενώ στο Μουντιάλ ήδη 6/32 γκολ είναι από πέναλτι.

Η διαχείριση του Ρονάλντο
Μιας και αναφερόμαστε σε αριθμούς, είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Δρ. Χάρη Τύμβιου για τον τρόπο που ο 33χρονος Ρονάλντο (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) διαχειρίστηκε τις φυσικές του δυνάμεις στην πρεμιέρα της Πορτογαλίας. Έτρεξε λίγο (μόνο 8.000 μέτρα), αλλά έκανε πολύ περισσότερα σπριντ σε σχέση με έναν αγώνα του Champions League όπου αγωνίζεται.

Υ.Γ. 1 – Η Αγγλία έβαλε και τα δύο της γκολ από στημένα (κόρνερ). Σκόρερ και των δύο ο Κέιν.

Υ.Γ. 2 – Κολάροφ (Σερβία) και Ρονάλντο (Πορτογαλία) σκόραραν τα πιο ωραία (και καθοριστικά) γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Πάντως τα ομορφότερα γκολ του τουρνουά έχουν βάλει Κοουτίνιο (Βραζιλία) και Μέρτενς (Βέλγιο).
 

Δειτε Επισης

Υποβιβάστηκε μετά από 35 χρόνια η Φίτεσε-Δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των κανονισμών αδειοδότησης
Η Γιουβέντους «έσωσε» στο φινάλε το βαθμό στη Σαρδηνία, νίκη για Λάτσιο
Τέλος εποχής για Νάτσο στη Ρεάλ Μαδρίτης-Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το καλοκαίρι
Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν
Στα 125 ευρώ το πιο φθηνό εισιτήριο για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα της Κυριακής
Πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2014-15 η Αγγλία χωρίς ομάδα στα ημιτελικά Champions ή Europa League
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Μάχη της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι για τον Μουσιάλα
Η Ιταλία ονειρεύεται έξι ομάδες στο επόμενο Champions League
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League