Tα πάντα-όλα για τη Φρανκφούρτη!

Αποστολή στη Φρανκφούρτη: Στέλιος Στέλιου  - Με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας
Η Φρανκφούρτη δεν είναι μόνο οι απαστράπτοντες ουρανοξύστες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα ακριβά εστιατόρια. Πίσω από το γυαλιστερό αυτό προσωπείο κρύβονται μεσαιωνικές γειτονιές, φιλόξενα πάρκα που είναι τέλεια για πικνίκ και μια ζωή στο ύπαιθρο που κάνει απρόσμενα καλό στην υγεία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μηλίτη στα διάσημα cider pubs της πόλης.
 
Η πόλη
Πολύ πριν σχηματιστεί ως πόλη το 794, η Φρανκφούρτη ήταν ένα εμπορικό κέντρο. Έως τον 12ο αιώνα, έμποροι από όλη την Ευρώπη
συνέρρεαν στη μεγάλη αγορά της Φρανκφούρτης. Ο Φρειδερίκος Α΄ στέφθηκε εδώ βασιλιάς το 1152 και το όνομά του συνέβαλε στην προβολή της πόλης τόσο στη Γερμανία, όσο και σε όλο τον κόσμο. Ο Αδόλφος Χίτλερ πήρε την εξουσία το 1933. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι βομβαρδισμοί του 1944 κατέστρεψαν το 80% της πόλης. Η Φρανκφούρτη ανοικοδομήθηκε εκ νέου κατά τις επόμενες δεκαετίες, αν και η ανακατασκευή της πλατείας Römerberg δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1983. Τα κτίρια της αρχαιότερης συνοικία της Φρανκφούρτης, του Altstadt, χρονολογούνται από το μεσαίωνα, έως το 18ο αιώνα. Εδώ βρίσκεται και η ιστορική πλατεία Römerberg.
 
Ακριβώς δίπλα είναι το Innenstadt, το κέντρο της πόλης. Ο πεζόδρομος Zeil που βρίσκεται εκεί συνδέεται με το Ströget της Κοπεγχάγης. Εδώ θα βρείτε επίσης την παλιά όπερα, την Alte Oper, καθώς και το Goethehause. Νότια του ποταμού βρίσκεται το Sachsenhausen, μια γοητευτική περιοχή με λιθόστρωτους δρόμους και πολλά μουσεία στην οδό Schaumainkai.Βόρεια του κέντρου είναι το Bornheim, γνωστό και ως dasLustige Dorf – το εύθυμο χωριό. Είναι το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της πόλης και πρόσφατα έχει δεχτεί επιρροές από την bohemian-chic αισθητική. Το Westend έχει ομοιότητες με το μοδάτο West End του Λονδίνου.
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
Alte Oper
Η πλούσια διακοσμημένη αναγεννησιακή όπερα καταστράφηκε πλήρως κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημερινή της πρόσοψη είναι ανακατασκευασμένη και το εσωτερικό είναι εντελώς σύγχρονο. Στον τρίτο όροφο θα βρείτε ένα εστιατόριο και ένα μπαρ με βεράντα, που μένει ανοικτό έως αργά.
 
Main Tower
Είναι ο διασημότερος ουρανοξύστης της Φρανκφούρτης, ύψους 200 μέτρων. Η θέα είναι φανταστική από την κορυφή και πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε.
 
Städelsches Kunstinstitut
Ένα από τα πολλά μουσεία της οδού Schaumankai. Rembrandt, Renoir, Rubens, Van Eyck και Botticelli είναι μερικοί μόνο από τους μεγάλους ζωγράφους, έργα των οποίων εκτίθενται εδώ.
 
Goethe Hause
Το όνομα τα λέει όλα. Εδώ γεννήθηκε το 1749 ο μεγάλος γερμανός ποιητής και συγγραφέας Johann Wolfgang Goethe. Τα πιο γνωστά του έργα είναι "Τα Πάθη του νεαρού Βέρθερου" και ο "Φάουστ".
 
ΦΑΓΗΤΟ
Η Φρανκφούρτη προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων και φαγάδικων πολυτελείας. Τα πιο εντυπωσιακά βρίσκονται στο μποέμικο Sachsenhausen και στο μοδάτο Westend. Οι περισσότεροι τουρίστες κατηφορίζουν τη Fressgass, το βασικό γαστριμαργικό δρόμο της πόλης. Από τα καφέ, εστιατόρια, μπιστρό και delicatessen που γεμίζουν τις δύο πλευρές του δρόμου, λίγα είναι αυτά που προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο.
 

Kleinmarkthalle
Στην αγορά αυτή με φρέσκα προϊόντα θα βρείτε πάγκους με γερμανικό, ιταλικό και ελληνικό φαγητό.
 
Souper
Οι πλούσιες, δυναμωτικές σούπες και η Γερμανία πάνε πακέτο. Και εδώ θα βρείτε ίσως τις καλύτερες σούπες της Γερμανίας. Κοντά στην πλατεία Römerberg στο Altstadt. Οκτώ διαφορετικές σούπες διατίθενται στο μενού για να τις φάτε εκεί ή να τις πάρετε μαζί σας.
 
Adolf Wagner
Το πιο γνωστό cider bar της Φρανκφούρτης. Με την καφέ επένδυση στους τοίχους το στιλ του μοιάζει με αυτό μιας μπυραρίας και είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε μηλίτη,
σερβιρισμένο σε μεγάλες μπλε και άσπρες κανάτες. Διατίθεται επίσης μπίρα και κρασί.
 
ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ
 

Café Karin
Ένα εντυπωσιακό καφέ και εστιατόριο με ευχάριστο κόσμο όλων των ειδών. Φοιτητές, ντόπιες κυρίες μεγάλης ηλικίας αλλά και ο παράταιρος τραπεζίτης που ξέφυγε με γενναιότητα από την χρηματοοικονομική
επικράτεια. Σαλάτα chevré, κρέπες ratatouille και μεγάλα σάντουιτς με φρεσκοψημένο ψωμί εμπλουτίζουν το μενού.
 
Wiener’s Altes Café Schneider
Ζεστό καφέ με καναπέδες και μεγάλες πολυθρόνες. Μεγάλη ποικιλία από φρεσκοψημένα μπισκότα, πίτες, κις και επιδόρπια.
 
ΜΠΑΡ & ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Η Φρανκφούρτη προσφέρει μια πολύ διαφοροποιημένη και εντυπωσιακά μη γερμανική μίξη από μπαρ. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο πληθυσμό των φοιτητών, των αλλοδαπών, των επιχειρηματιών, των νέων που απαρτίζουν την τραπεζική ελίτ και των πολύ πλούσιων κατοίκων της. Πραγματικά μοναδικά είναι τα cider pubs στην περιοχή του Sachsenhausen.Η Φρανκφούρτη αγαπά τη τζαζ και είναι πολλά τα μέρη όπου μπορείτε να την απολαύσετε γύρω
από την Kleine Bockenheimer Strasse. Το κυριότερο είναι το Jazzkeller, όπου έχουν παίξει ο Louis Armstrong, ο Dizzy Gillespie και άλλοι μεγάλοι της τζαζ. Όσο για τρέντι κλαμπ και ντίσκο, η καλύτερη συμβουλή είναι να ρωτήσετε ποια είναι τα τελευταία πιο in μέρη.
 
Maincafé
Ένα πάρκο, λίγα παγκάκια, μερικά τραπέζια και μπίρα. Ακούγεται απλό, αλλά το καλοκαίρι ο κόσμος συρρέει εδώ, γεμίζοντας τα γύρω γρασίδια και πίνοντας Weissbier. Το Maincafé βρίσκεται πάνω στον ποταμό Main και είναι μοναδικό, όταν ο ήλιος δύει πίσω από τους ουρανοξύστες της πόλης.
 
Jimmy’s Bar
Αυτό είναι το στέκι που συναντιούνται οι πλούσιοι της Φρανκφούρτης από το 1951. Το να τους παρατηρεί κανείς από μια από τις κόκκινες πολυθρόνες είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.
 
ΨΩΝΙΑ

Καταστήματα υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Φρανκφούρτης, αλλά η δημοφιλέστερη περιοχή για shopping είναι το κέντρο. Στη Ziel, τον κύριο πεζόδρομο, θα βρείτε δύο μεγάλα πολυκαταστήματα, το Kaufhof και το Karstadt. Εδώ βρίσκεται επίσης το εμπορικό
κέντρο Zeilgalerie με τους επτά ορόφους και τη βεράντα του, με υπέροχη θέα της πόλης.

Η Ziel, στο δυτικότερο άκρο της μετονομάζεται σε Fressgass (βλ. την ενότητα των εστιατορίων). Εάν ψάχνετε για Gucci, Escada και Versace καλύτερα να κατευθυνθείτε προς τη Goethestrasse, που δεν είναι παρά η πολυτελέστερη εκδοχή της Zeil. Εκεί κοντά, στη Schillerstrasse, κάθε Παρασκευή πρωί υπάρχει μια ωραία αγορά.Στην περιοχή του Sachsenhausen, νότια του ποταμού Main, βρίσκεται μια πιο γοητευτική γειτονιά για ψώνια, που απευθύνεται περισσότερο στους νέους.

Ο κυρίως δρόμος, η Schweizerstrasse, είναι γεμάτος με delicatessen, βιβλιοπωλεία, τρέντι καφέ και καταστήματα όπως το Hype και το Bailly Diehl. Οι ρυθμοί γενικά εδώ είναι πιο ήρεμοι σε σχέση με την Zeil. Τα Σάββατα μεταξύ 8:00-14:00 στήνεται ένα μεγάλο παζάρι στην περιοχή γύρω από την όχθη του Museumsufer. Όσοι είναι αποφασισμένοι για πιο funky αγορές, καλύτερα να κατευθυνθούν προς το Bornheim.

Η Bergerstrasse φιλοξενεί συναρπαστικά καταστήματα ντιζάιν, μόδας και vintage αντικειμένων. Αν πάτε το πρωί του Σαββάτου, θα βιώσετε και την εμπειρία της αγροτικής αγοράς που βρίσκεται κοντά στον πύργο-ρολόι του Uhrtürmchen.Στο Kontrast, στη Hanauer Landstrasse 297 στην περιοχή του Ostend θα βρείτε έξι ορόφους γεμάτους με έπιπλα σύγχρονου ντιζάιν σε ένα χαρακτηριστικό κτίριο αισθητικής Ανατολικού Βερολίνου.
 
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Αεροδρόμιο
Το Flughafen Frankfurt Main απέχει δώδεκα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Τοπικά τρένα συνδέουν το αεροδρόμιο με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Το αεροδρόμιο Hahn που επίσης εξυπηρετεί την πόλη της Φρανκφούρτης βρίσκεται 110 χιλιόμετρα δυτικά. Λεωφορεία αναχωρούν από το κεντρικό terminal και η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ και μπορείτε να τα αγοράσετε από το λεωφορείο.
 
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς
Οι τοπικές συγκοινωνίες της Φρανκφούρτης περιλαμβάνουν προαστιακούς σιδηροδρόμους, τραμ, λεωφορεία και μετρό. Οι μονές διαδρομές κοστίζουν περίπου 2,30 ευρώ. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να αγοράσουν την επονομαζόμενη "Frankfurt Card" (www.frankfurt-tourismus.de) που προσφέρει απεριόριστες διαδρομές, εκπτώσεις σε μουσεία και ξεναγήσεις στην πόλη. Η κάρτα διατίθεται επίσης στα κέντρα πληροφόρησης επισκεπτών, τα ταξιδιωτικά γραφεία, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο.
 
Ταξί
Τα ταξί είναι συνήθως μπεζ μερσεντές που μπορείτε να τα σταματήσετε στο δρόμο. Εάν χρησιμοποιήσετε ραδιοταξί, η αρχική χρέωση είναι περίπου 3 ευρώ και προσαυξάνεται για κάθε μίλι κατά 1,50 ευρώ. Το φιλοδώρημα
κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15% του συνολικού κόμιστρου.
 
Ταχυδρομείο
Αναζητήστε τις πινακίδες με το όνομα της ταχυδρομικής υπηρεσίας "Deutsche Post AG".
 

Τηλέφωνο
Κωδικός χώρας: +49
Κωδικός περιοχής: 069
 
Population
670.000
 
Currency
1 Ευρώ = 100 λεπτά
 
Opening hours
Τα μεγάλα πολυκαταστήματα είναι ανοικτά από Δευτέρα έως
Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατo 9:00-18:00.
 
Newspapers
Εκδόσεις Bild-Zeitung Die Welt Frankfurt Allgemeine Zeitung
Prinz
 
Αριθμοί Άμεσης Ανάγκης
Αστυνομία: 110 Πυροσβεστική και ασθενοφόρο: 112
 
Tourist information
Τουριστικές πληροφορίες Hauptbahnhof
Διεύθυνση: Hauptbahnhof (Κεντρικός Σταθμός)
Τουριστικές πληροφορίες Römer (Römerberg/κέντρο της πόλης)
Διεύθυνση: Römerberg 27
Τηλ. +49 (0)69 212 388 00
*Oι πληροφορίες αντλήθηκαν από το ταξιδιωτικό έντυπο της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

Δειτε Επισης

Βγαίνει μπροστά ο Παπασταύρου-«Δυστυχώς δεν εξελίχθηκε όπως θέλαμε ο τελικός»
Η μπάλα στήνεται στη σέντρα-Αρχίζει το EURO U-17 στην Κύπρο
Η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη νίκη της Πάφου-«Η χαρά μας είναι εμφανής»
Έγινε χαμός στην Πάφο για το κύπελλο-Πανηγύρισαν με την ψυχή τους (pics)
Έτσι έγραψε ιστορία η Πάφος-Κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο
Καρσέδο: Είμαι περήφανος για την ομάδα, πανευτυχής για αυτό που καταφέραμε
BINTEO: Η στιγμή που οι παίκτες της Πάφου σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό
Το μήνυμα Ντουμπόφ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου-«Είναι μόνο η αρχή, ονειρευόμαστε και πρωτάθλημα»
Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε