ΑΠΟΕΛ: ʼστοχη ενίσχυση, ακίνδυνοι παίκτες, κατώτερος του αντιπάλου

Μετά από ένα αποκλεισμό όλα φταίνε. Έτσι και μετά την αδυναμία του ΑΠΟΕΛ για εκπλήρωση του στόχου για συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στους γαλαζοκίτρινους έχει ανεβεί αρκετά ο πήχης τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό η συμμετοχή σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεν αρκεί.

Κακά τα ψέματα, όμως, δεν είναι λίγο πράγμα μία κυπριακή ομάδα να συμμετέχει για έκτη φορά (τέταρτη συνεχόμενη) στην ιστορία της σε ευρωπαϊκούς ομίλους (τρεις φορές σε Τσάμπιονς Λιγκ και ισάριθμες στο Γιουρόπα Λιγκ).

Ο ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε δίκαια από την Κοπεγχάγη. Ούτε στο πρώτο παιχνίδι, αλλά - κυρίως – ούτε στο δεύτερο δεν μπόρεσε να παίξει καλό ποδόσφαιρο, με τον αντίπαλο να είναι ανώτερος σε σημείο μάλιστα που τα σκορ των δύο αγώνων να φαντάζουν μικρά.

Οι λόγοι της αποτυχίας είναι πολλοί. Είναι άδικο να ρίχνεται όλο το βάρος στον Βάτερμαν για τη φάση στο 86’. Ο Ολλανδός πορτιέρε είχε σωτήριες αποκρούσεις που κράτησαν ζωντανό τον ΑΠΟΕΛ προηγουμένως.
Φταίει όλη η αμυντική συμπεριφορά του ΑΠΟΕΛ, όπως και η επιθετική. Μπορεί ο Πιέρος Σωτηρίου να μην είναι το βαρύ όνομα για την επίθεση των γαλαζοκιτρίνων, όμως ο Κύπριος επιθετικός παλεύει. Σκόραρε κιόλας ένα τέρμα, σε ένα παιχνίδι που οι μπαλιές προς το μέρος του ήταν ελάχιστες.

Η αδυναμία για πετυχημένη κάλυψη των κενών στην επίθεση αποτελεί και έναν από τους λόγους της αποτυχίας. Ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε να αγωνίζεται στους κρίσιμους αγώνες των πλέι οφ χωρίς να έχει άλλη έτοιμη επιλογή στην κορυφή της επίθεσης πέραν του Πιέρου Σωτηρίου.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι οι δύο πρώτοι σκόρερ της ομάδας την περσινή χρονιά δεν αναπληρώθηκαν. Ο Καβενάνγκι πέτυχε 19 γκολ στο πρωτάθλημα και ένα στην Ευρώπη, ενώ ο Ντε Βινσέντι 15 στο πρωτάθλημα και δύο στην Ευρώπη. Αμφότεροι, δηλαδή, πέτυχαν το 1/3 των γκολ του ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα και τα μισά τέρματα της ομάδας στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Για τον Καβενάγκι ήταν γνωστό ότι αποχωρεί μήνες πριν από την ολοκλήρωση της περασμένης σεζόν. Για τον Ντε Βινσέντι υπήρχαν φήμες εδώ και καιρό ότι θα την κάνει για άλλες πολιτείες.

Ο Ντε Καμάργκο – ακόμη και αν είναι καλός – όσα λεπτά χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα δεν βοήθησε. Δεν είναι ο μόνος από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Στη ρεβάνς με την Κοπεγχάγη μόνο ο Ορλάντι ήταν βασικός και αυτός κέρδισε τη θέση λόγω της αποχώρησης του Ντε Βινσέντι.

Ντε Καμάργκο και Μπρεσάν δεν βοήθησαν καθόλου. Ζητούν χρόνο για να πάρουν παιχνίδια και να μπορέσουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Δεν αποκλείεται να βελτιωθούν, όμως το ζητούμενο είναι ότι ο ΑΠΟΕΛ έχασε το μεγάλο του στοίχημα, χωρίς να το παλέψει.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μεταγραφικά αποκτήματα, ο Ρομπέρτο Λάγο παραμένει ανέτοιμος, ο Καρλίτος ήδη αποχώρησε, ενώ στον Λάτσι ακόμη δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Εννοείται ότι δεν μπορεί να σχολιαστεί οτιδήποτε σχετικά με τον Μπερτόλιο μιας και προ ημερών ανακοινώθηκε.

Όπως και να έχει, ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να ζήσει με αυτό τον αποκλεισμό. Υποχρεούται να σηκώσει κεφάλι και να ανταπεξέλθει στις συνθήκες του ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ. Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται μία πολύ καλή ευρωπαϊκή χρονιά, μιας και από τη νέα σεζόν θα χαθούν οι βαθμοί που μαζεύτηκαν την περίοδο 2011-12 στην πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.
 

stelios.steliou@imhbusiness.com