Η τρίτη ευκαιρία του Τζίτζι Μπουφόν

Λένε πως στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα –και στη ζωή ίσως- υπάρχει πάντα  η δεύτερη ευκαιρία. Για κάποιους και μια τρίτη. Ένας από αυτούς είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Διανύοντας το 40ο έτος της ηλικίας του, στις 3 Ιουνίου θα έχει όπως φαίνεται μια τρίτη ευκαιρία να σηκώσει την κούπα του Champions League.

Ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας της γενιάς τους, εάν συνυπολογίσουμε προσόντα, επιτυχίες και διάρκεια στο χρόνο, ο «Τζίτζι» έχει ήδη συνοδεύσει τη «Μεγάλη Κυρία» σε δύο τελικούς: το 2003 στο Μάντσεστερ και το 2015 στο Βερολίνο, όπου έχασε από τη Μίλαν (στα πέναλτι) και από τη Μπαρτσελόνα.

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Μπουφόν θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολύ περισσότερους τίτλους, εάν το 2006 δεν επέλεγε να ακολουθήσει τη Γιουβέντους στη β’ κατηγορία. Έχοντας μόλις κατακτήσει το Μουντιάλ και τον τίτλο του καλύτερου τερματοφύλακα στον κόσμο, θα μπορούσε να είχε κερδίσει πιο πολλά χρήματα και κύπελλα. Όμως, επέλεξε να διεκδικήσει τη θέση του απόλυτου συμβόλου στην ιστορία του συλλόγου. Και τα κατάφερε. Εάν σήμερα υπάρχει κάποιος που να προσωποποιεί την ιστορία της «Γιούβε», αυτός είναι ο Μπουφόν.

Μια καταραμένη «Ατλέτι»
Στους φετινούς ημιτελικούς του Champions League, η ποδοσφαιρική ιστορία έφερε είχε δύο χρέη. Ένα προς τον Μπουφόν και το άλλο προς την Ατλέτικο Μαδρίτης. Μετά από δύο  χαμένους τελικούς σε τρία χρόνια (το 2014 στη Λισαβόνα και πέρσι στο Μιλάνο, αμφότεροι με αντίπαλο τη Ρεάλ), αλλά και έναν ακόμα απέναντι στην Μπάγερν το 1974, η «Ατλέτι» φάνηκε φέτος λίγη για να πάρει την τέταρτή της ευκαιρία.

Οι «ροχιμπλάνκος» είναι ίσως η πιο καταραμένη ομάδα που έφτασε ποτέ σε τελικούς. Το ’74 ισοφαρίστηκε από τη Μπάγερν στο τελευταίο λεπτό της παράτασης για να καταρρεύσει στον επαναληπτικό τελικό (4-0). Το 2014 ισοφαρίστηκε στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων και κατέρρευσε στην παράταση (4-1). Πέρσι έχασε στα πέναλτι.

Η χειρότερη αντίπαλος
Βεβαίως, γυρνώντας στον Μπουφόν, η αποστολή του ιδίου και της Γιουβέντους στο  Κάρντιφ, θα είναι η δυσκολότερη που θα μπορούσε να προκύψει. Όχι γιατί απέναντί τους θα βρουν τον σεληνιασμένο Ρονάλντο, αλλά διότι έχουν αντίπαλο τη χειρότερη ομάδα που μπορείς να αντιμετωπίσεις σε έναν τελικό: τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η «Βασίλισσα» έχει κερδίσει και τους πέντε τελευταίους τελικούς Champions League που έδωσε (ο πρώτος εκ των οποίων ήταν το ’98 κόντρα στη Γιουβέντους στο Άμστερνταμ), ενώ η τελευταία φορά που  έχασε τελικό ήταν το 1981 απέναντι στη Λίβερπουλ (από το 1956 έως το 1981 εμφανίστηκε σε εννιά τελικούς, κερδίζοντας τους έξι).

Από την άλλη η Γιουβέντους μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η «loser» ομάδα του θεσμού, αφού από το  1996 αγωνίστηκε σε πέντε τελικούς, κερδίζοντας μόνο έναν (το ’96 στη  Ρώμη). 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)