Εθνική Κύπρου: Διευθυντάδες, παραδιευθυνταδες, διακοπές και πισωγύρισμα

Για να είμαστε ειλικρινείς, ελαφρυντικά για την κάκιστη παρουσία της Εθνικής στο Φάρο κόντρα στο Γιβραλτάρ υπάρχουν.

Κατακαλόκαιρα με τους πλείστους διεθνείς να έχουν στο μυαλό τις λίγες μέρες ξεκούρασης που έχουν πριν ριχθούν ξανά στα «βάσανα» (μακάρι να είχε και ο υπόλοιπος κόσμος τέτοια βάσανα) της προετοιμασίας με τις ομάδες τους για την επόμενη περίοδο. Οι περισσότεροι, δε, προέρχονται από μια κοπιαστική περίοδο με πολλά ματς στην πλάτη τους.
 

Το θετικό είναι πως ούτε οι διεθνείς, ούτε ο ομοσπονδιακός προπονητής επικαλέστηκαν τα πιο πάνω για την άσχημη εικόνα της Εθνικής Κύπρου απέναντι σε μια από τις χειρότερες ομάδες της Ευρώπης.
 

Το γκολ του Πιέρου Σωτηρίου στο 87’ απέτρεψε μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αν η Κύπρος δεν κέρδιζε τους ερασιτέχνες του Γιβραλτάρ που ψάχνουν τον πρώτο τους βαθμό σε επίσημη διοργάνωση και έχουν απολογισμό τερμάτων στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, τρία γκολ υπέρ και 24 κατά, σήμερα ο Τύπος και οι φίλαθλοι της Εθνικής (ναι υπάρχουν και αυτοί) θα έκαναν, και όχι άδικα, «κηδείες».
 

«Κρατάμε τους τρεις βαθμούς και προχωράμε, κτίζουμε για το μέλλον, βλέπουμε το επόμενο παιχνίδι», είπαν οι πρωταγωνιστές. Τι κτίζουμε όμως; Πόσα χρόνια κτίζουμε και πότε επιτέλους θα στεγαστούμε στο οικοδόμημα που κτίζουμε;
 

Έβλεπες στον αγωνιστικό χώρο και τις εξέδρες του γηπέδου Algarve διευθυντάδες, παραδιευθυντάδες, συμβούλους, πρόεδρους Εθνικών ομάδων, προπονητές, βοηθούς και νόμιζες ότι έπαιζε η Εθνική Ισπανίας.
 

Ναι, η διάκριση στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου σ’ έναν όμιλο με αντίπαλους Βέλγιο, Ελλάδα και Βοσνία φάνταζε εξ αρχής ουτοπία. Πιο εφικτός στόχος είναι η διάκριση στα προκριματικά του Γιούρο 2020 που ακολουθούν. Όμως, για την Κύπρο η πορεία στα προκριματικά του Μουντιάλ είναι πισωγύρισμα μετά τη θετική παρουσία που είχε επί εποχής Πάμπου Χριστοδούλου.
 

Τη φετινή σεζόν αρκετοί διεθνείς βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους. Πιέρος Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Λαΐφης, Νικόλας Ιωάννου, Χάμπος Κυριάκου, Ανδρέας Μακρής είχαν τη καλύτερη σεζόν της ποδοσφαιρικής τους καριέρας σε σωματειακό επίπεδο. Μακάρι σε δύο χρόνια να είναι ακόμα πιο βελτιωμένοι και να έχουν την εμπειρία που χρειάζεται σε αγώνες Εθνικών ομάδων. Δεν τους πήραν δα και τα χρόνια, καθώς όλοι οι προαναφερθέντες έχουν αρκετά χρόνια καριέρας μπροστά τους.
 

Χρειάζονται όμως στήριξη και καθοδήγηση. Η λογική του: «πάμε στα προκριματικά του Μουντιάλ και ότι κάνουμε», δεν βοηθά ούτε τους διεθνείς, ούτε την Εθνική.
 

Η επιλογή Χριστάκη Χριστοφόρου αποδεικνύεται λανθασμένη και στην ΚΟΠ ετοιμάζουν το διάδοχο του, αν κρίνουμε από την προ μηνών προσέγγιση στον Πάμπο Χριστοδούλου. Δεν θα κρίνω τις επιλογές σε πρόσωπα, σχήματα, αλλαγές του κ. Χριστοφόρου. Αυτό που θα υπογραμμίσω είναι πως σε αντίθεση με τον προκάτοχο του δεν κατάφερε να κάνει τους ποδοσφαιριστές να καίγονται για την Εθνική όσο και για τις ομάδες που αγωνίζονται. Εδώ είναι που έχασε το «παιχνίδι» ο Χριστάκης.
 

Η Εθνική χρειάζεται προπονητή με προσωπικότητα μεγαλύτερη των παικτών της. Η ευθύνη δεν βαραίνει τον κ. Χριστοφόρου αλλά αυτούς που επέλεξαν μια λύση που δεν θα κόστιζε πολλά χρήματα περισσότερο στη λογική του δεν έχουμε ελπίδες διάκρισης. 

  

Δειτε Επισης

Καληνύχτα Ρίο, καλημέρα Τόκιο!
Το τετ α τετ Τσίπρα – Κορακάκη – Τι είπαν για την γκρεμισμένη παράγκα
Παραολυμπιονίκης συγκλονίζει: Θα συμμετάσχω στο Ρίο και μετά θα κάνω ευθανασία (pics)
Επέστρεψε και αντίκρισε το γκρεμισμένο σκοπευτήριό της η Κορακάκη
Κατερίνα Στεφανίδη: «Έχω χάσει μετάλλια από αθλητές ντοπέ»
Βίντεο: Τι είπε ο Κυριακός Ιωάννου δευτερόλεπτα πριν «πετάξει» στα 2.29μ.
Σπαταλήσαμε τα χρήματα του κράτους σε αυτούς τους αρουραίους
Η Ρωσία ασκεί έφεση στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά του CAS
Συνέλαβαν όλη την Ολυμπιακή ομάδα της Ζιμπάμπουε επειδή δεν έφερε ούτε ένα μετάλλιο από το Ρίο
Ο Πούτιν «χρύσωσε» τους Ρώσους Ολυμπιονίκες