Μακρής, Χριστοφόρου και οι παίκτες της ακαδημίας

Πρώτα οι υποψίες που γέννησε η απουσία του Μακρή από τη 18αδα στη Ρουμανία, παρά τον τραυματισμό του Ποτέ και παρότι είχε δηλωθεί στην αποστολή. Όταν ανέλαβε ο Δώνης, έγινε γνωστό πως ο Μπέιν δεν δήλωσε τον Μακρή στην UEFA. Με την επιστροφή του Κύπρου Χριστοφόρου στον Άρη, κυκλοφόρησε η φήμη πως δεν ήταν από βίτσιο που ο Μπέιν «έκοψε» τον Μακρή, αλλά επειδή ο ΑΠΟΕΛ δεν  είχε διαθέσιμες θέσεις στο ρόστερ. Πως ακριβώς έχουν τα πράματα;

Όπως και στις εγχώριες διοργανώσεις, έτσι και στα Κύπελλα Ευρώπης, κάθε ομάδα δηλώνει δύο λίστες: την Α και τη Β.
Στη Λίστα Β μπορεί να δηλωθεί απεριόριστος αριθμός παικτών, γεννημένοι από την 1/1/1996 και μετά, με την προϋπόθεση πως μετά τα 15 τους ανήκαν τουλάχιστον για δύο συνεχή χρόνια στον σύλλογο – είναι δηλαδή παίκτες της ακαδημίας.

Οι 25 της Λίστας Α
Στη Λίστα Α μπορούν να δηλωθούν μέχρι 25 παίκτες, εκ των οποίων οι 8 πρέπει κατά το 21ο έτος της ηλικίας τους να είχαν ήδη τρεις σεζόν στην Κύπρο (μάλλον δηλαδή να είναι Κύπριοι) και από τους οποίους οι 4 να προέρχονται από την ακαδημία.

Το πρόβλημα του ΑΠΟΕΛ είναι πως έχει μόνο έναν από την ακαδημία, τον Αλεξάνδρου, έτσι το ρόστερ περιορίζεται στους 22 παίκτες. Πριν τα ματς με τη Βιτορούλ ο ΑΠΟΕΛ είχε 15 ξένους/ κοινοτικούς, επτά Κύπριους (Αλωνεύτης, Αρτυματάς, Εφραίμ, Μερκής, Μακρής, Αντωνίου, Χριστοφόρου) και τον Αλεξάνδρου. Έπρεπε να κοπεί ένας, και αυτός ήταν ο Μακρής. Με τη Ντούντελαντζ δεν υπήρχε πρόβλημα αφού δεν είχε δηλωθεί ο Καρλάο.

Με την αποχώρηση του Χριστοφόρου το θέμα λύνεται, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή του Νικόλα Ιωάννου. Έτσι, εφόσον η ομάδα προχωρήσει μετά στα νοκ άουτ, θα πρέπει να αφαιρεθεί κάποιος.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Για τις εγχώριες διοργανώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα. Μια ομάδα μπορεί να δηλώσει 25 παίκτες, εκ των οποίων οι 10 να είναι Κύπριοι.

Από τους 10, οι 3 πρέπει να προέρχονται από την ακαδημία. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν δύο χρόνια μια ομάδα έπρεπε να έχει 5 παίκτες από την ακαδημία και πέρσι 4. Προφανώς η ΚΟΠ προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής, αφού οι Κύπριοι και δη από την ακαδημία, είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Για τον ΑΠΟΕΛ πρόβλημα δεν θα υπήρχε ακόμα και με τον Χριστοφόρου στο ρόστερ, από τη στιγμή που τόσο Μακρής όσο και ο Ιωάννου (γεννημένοι αμφότεροι το 1995) θα είναι στη Λίστα Β, όπου μπορούν να υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί από την 1/1/1995 και μετά, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Μάλλον η αποχώρηση του Χριστοφόρου από τον Αρχάγγελο δεν έχει να κάνει με τις θέσεις στο ρόστερ, αφού για τις εγχώριες υποχρεώσεις υπήρχε χώρος, αλλά με το γεγονός πως ο Δώνης θα ήθελε κάτι άλλο για μπακ – απ του Μιλάνοφ.

Πάντως όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, εάν αποκτηθεί ο Σαλάι ή ποδοσφαιριστής τύπου Σαλάι (δηλαδή γεννημένος από το 1996 και μετά), θα μπορεί να δηλωθεί στη Λίστα Β των εγχώριων διοργανώσεων, αλλά λογικά όχι των Ευρωπαϊκών, όπου τίθεται ως προϋπόθεση η προϋπηρεσία στις ακαδημίες του συλλόγου.

Ευρύτερο πρόβλημα
Την Τρίτη (08/8) έδωσαν φιλικά και η Ανόρθωση και η Ομόνοια. Οι κυανόλευκοι δεν είχαν Κύπριο στην ενδεκάδα, οι πράσινοι είχαν ένα – επομένως εάν ήταν αγώνες πρωταθλήματος θα πλήρωναν πρόστιμο. Τουλάχιστον ο ΑΠΟΕΛ έχει ακόμα μερικούς Κύπριους, έστω και αν αυτοί δεν προέρχονται από τις ακαδημίες. Ο τελευταίος παίκτης που προώθησε ο ΑΠΟΕΛ από τις ακαδημίες του είναι ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου, που βρίσκεται πλέον στο λυκόφως της καριέρας του.

Παρότι η  ΚΟΠ έχει διαγνώσει το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον μια 5ετία, εντούτοις, οι ομάδες ελάχιστα έχουν πράξει για τη βελτίωση των ακαδημιών τους και την παραγωγή ταλέντων. Μειώνοντας τον αριθμό παικτών από την ακαδημία που είναι υποχρεωμένη να έχει μια ομάδα, ουσιαστικά η ΚΟΠ χαλαρώνει την πίεση στους συλλόγους, ζημιώνοντας έτσι τις Εθνικές ομάδες.

Και μπορεί η ΚΟΠ πλέον να ζητά μόνο το 30% των γηγενών να προέρχεται από τις ακαδημίες, δηλαδή 3/10, αφήνοντας και τη Λίστα Β απεριόριστη, όμως η UEFA απαιτεί το 50% των γηγενών να προέρχεται από τις ακαδημίες (4/8), περιορίζοντας και τη Λίστα Β για παίκτες των ακαδημιών.

Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, η UEFA λέει ότι για να θεωρείται γηγενής ένας παίκτης θα πρέπει από τα 15 έως τα 21 να έχει συμπληρωμένες τρεις (3) σεζόν στην οικεία ομοσπονδία, δηλαδή την ΚΟΠ. Στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ δηλαδή, ποδοσφαιριστές όπως ο Εφραίμ και ο Ιωάννου,  δεν θεωρούνται γηγενείς, αφού από τα 15 έως τα 21, βρίσκονταν τα πιο πολλά χρόνια στη Μ. Βρετανία.

O Εφραίμ από τα 15 μέχρι τα 20 ήταν στην Arsenal και κατόπιν στους Rangers, ενώ ο Ιωάννου από τα 11 μέχρι τα 19 ήταν στη Manchester United.

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...