«Απετάξω τα πέναλτι, Αβραάμ

Υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος στην αποψινή αναμέτρηση ΑΠΟΕΛ-Ερμής στο ΓΣΠ; Όχι, ίσως γνωμοδοτήσουν αρκετοί σκεπτόμενοι πως εν τέλει η ομάδα, που είχε τα περισσότερα παράπονα από τη διαιτησία, επικράτησε. Είναι όμως αυτό το σκεπτικό σωστό; Ακριβώς όσο και το σκεπτικό πίσω από τα (μη) σφυρίγματα του Αβραάμ Τσούκκα στις παραβάσεις που έλαβαν χώρα μέσα στις περιοχές των δύο αντιπάλων.

Προτού αρχίσουν οι μομφές περί ακαταλληλότητας ή ανεπάρκειας του εν λόγω διαιτητή, ας σημειωθεί πως πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, σ’ ένα απείρως πιο σημαντικό παιχνίδι (τον επαναληπτικό αγώνα Ιταλία-Σουηδία στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου), ακριβώς την ίδια γραμμή είχε τηρήσει και ο Ματέου Λαόθ, ο θεωρούμενος ως κορυφαίος διαιτητής στην Πριμέρα Ντιβισιόν: «Εγώ απόψε δεν θα σφυρίξω πέναλτι, για καμία ομάδα, σε κανένα χρονικό σημείο, ανεξαρτήτως καθαρότητας της φάσης. Το παιχνίδι θα κριθεί δίχως πέναλτι».

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο διαιτητής σου δίνει την αίσθηση πως το έχει αποφασίσει, πριν καν μπει στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχουν κι άλλες που αισθάνεσαι πως το παίρνει απόφαση μετά το πρώτο πέναλτι που του ξεφεύγει.

Μία ή άλλη, αυτή η απόφαση διέπεται από ένα στρεβλό σκεπτικό πως με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αδικείς ή ευνοείς εξ ίσου και τις δύο ομάδες, τηρείς ίσες αποστάσεις. Δεν είναι αυτή νοοτροπία διαιτητή. Ο καλός διαιτητής, ακριβώς όπως ο καλός προπονητής ή παίκτης, πρέπει μέσα στη ροή του αγώνα να αφήνει πίσω του το λάθος, όχι να «κολλά» σε αυτό και να επηρεάζεται στις επόμενες κινήσεις του από αυτό.

Ο Τσούκκας στο ΓΣΠ επηρεάστηκε από την πρώτη περίπτωση (το χέρι Χριστοφή στο 20’), το οποίο αποδείχθηκε και η πιο συζητήσιμη φάση, και κατάπιε τη σφυρίχτρα του στις επόμενες τρεις (43’ χέρι Φριμπόνγκ, 58’ γκρέμισμα ντε Καμάργκο από Νταμτσέβσκι, 65’ ανατροπή Κωνσταντίνου από Εμπεσίλιο), οι οποίες… έβγαζαν μάτια!

Αυτό δεν είναι κακή απόδοση, όπως δήλωσε αργότερα ο Γιώργος Δώνης, αυτό είναι κακή νοοτροπία. Κακή απόδοση ήταν η (μη) απόφαση του βοηθού Χαράλαμπου Ξενοφώντος, που σε εκτέλεση φάουλ στο 6’ δεν σηκώνει τη σημαία του για τον καθαρά εκτεθειμένο Κέζο, ο οποίος ακολούθως και την κεφαλιά διεκδικεί από τον Μερκή και πεσμένος στο έδαφος επηρεάζει το οπτικό πεδίο και τη δυνατότητα αντίδρασης του Πέρεθ στο σουτ του Νταμτσέβσκι για το 1-1…
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)