Απροετοίμαστος ο Απόλλων απέναντι σε έναν παθιασμένο ΑΠΟΕΛ

Ο Απόλλων μπορεί να ήταν καλύτερος μέσα στη σεζόν  - κατά γενική ομολογία, όμως ο ΑΠΟΕΛ ήταν η καλύτερη ομάδα στο «ένας εναντίον ενός» παιχνίδι, που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το φετινό πρωτάθλημα. Παρότι η ομάδα της Λεμεσού πήγε στο ΓΣΠ με +2 και βρέθηκε να κερδίζει 0-1, στην πρώτη φάση του ματς, εντούτοις, δεν κατάφερε να διαχειριστεί τον αγώνα της χρονιάς και έχασε εύκολα και δίκαια. Κερδίζοντας τον ΑΠΟΕΛ με 4-2 στο Τσίρειο, εκ των πραγμάτων, ο Απόλλων χρειαζόταν έναν βαθμό εκτός έδρας, είτε με την ΑΕΚ, είτε με τον ΑΠΟΕΛ, ώστε να αγγίξει το πρωτάθλημα. Αντ’ αυτού, έχασε εύκολα και τα δύο αυτά παιχνίδια.

Όπως εκτιμάτο πριν το ματς του ΓΣΠ, στη Λεμεσό δεν ήταν καθόλου ευτυχείς που ένα πρωτάθλημα στο οποίο ήταν ανώτεροι, έφτασε να κρίνεται σε ένα παιχνίδι και μάλιστα στην έδρα του αντιπάλου.  Αυτό άλλωστε φάνηκε και μέσα από τη δήλωση του Αυγουστή στο τέλος, που είπε ότι η ομάδα του έπρεπε να είχε διαφορά δέκα βαθμών. Έχοντας (;) αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι κυανόλευκοι δεν μπόρεσαν να συγκεντρωθούν και δεν έπαιξαν το γνώριμό τους παιχνίδι, παρότι η εξέλιξη τους βόλεψε.

Μέγα πάθος
Ο αστάθμητος παράγοντας που δούλεψε στο 100% για τον ΑΠΟΕΛ και του έδωσε τη νίκη τίτλου, ήταν το μέγα πάθος των ποδοσφαιριστών του. Παίζοντας λες και θα ήταν το πρώτο τους πρωτάθλημα –για πολλούς θα είναι το πρώτο στην πραγματικότητα-, κέρδισαν το 80% των διεκδικήσεων, κάτι που τους έδωσε περισσότερες επιθέσεις και αυτοπεποίθηση. Ήταν κομβικό το γεγονός πως οι παίκτες του Μπαλταζάρ έφτασαν σε υψηλά επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης, την οποία διατήρησαν και το 0-1. Ήταν επίσης θεαματική η μεταμόρφωσή τους, καθώς εντός του 2018  η αλήθεια είναι πως πορεύονταν ασθμαίνοντας.

Έπαιξε ρόλο ο παλμός και η δίψα του κόσμο, που επίσης φώναζε λες και θα είναι το πρώτο και όχι το έκτο συνεχόμενο; Ήταν η ψυχολογική προετοιμασία των προηγούμενων ημερών και ωρών; Ήταν το γεγονός πως στον Αρχάγγελο θεωρούσαν επιτυχία το ότι έπαιζαν το πρωτάθλημα σε ένα ματς, στην έδρα τους, μετά το 4-2 του Τσιρείου; Μάλλον όλα μαζί, που έκαναν τον ΑΠΟΕΛ να υπερέχει.

Προσωπικά γκολ
Ήταν και κάτι ακόμα, που επίσης είχε αναδειχθεί τις προηγούμενες ημέρες. Η ποιότητα των παικτών του ΑΠΟΕΛ. Αν αφαιρέσουμε τον τερματοφύλακα, οι επτά από τους άλλους δέκα μπορούσαν να κρίνουν τον αγώνα. Και το έκανε ο Ντε Καμάργκο, με δύο γκολ που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Τόσο το πρώτο, που με ντρίμπλα δύσκολη για την ηλικία του, βρίσκεται τα λίγα μέτρα που θέλει και σουτάρει στη μεριά που δεν περιμένει ο Βάλε, αλλά και χαμηλά είναι δύσκολο να πέσει ένας ψηλός τερματοφύλακας, όσο και στο δεύτερο, όπου οριζοντιώνεται – και πάλι θεαματικά για τα 35 του χρόνια- για να αξιοποιήσει την ασίστ του Ντελατόρε.

Η τόλμη του Μπαλταζάρ
Εδώ θα πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος και η τόλμη του Μπαλταζάρ. Κόντρα στη  λογική που τον ήθελε να πηγαίνει συντηρητικά με τον Ενσούε δεξί εξτρέμ και τον Βούρο πίσω του, ώστε να καλύπτει τα μετόπισθεν, ο Πορτογάλος κόουτς ρίσκαρε με τον Αφρικανό να παίζει όλη την πτέρυγα, ώστε ο Ντελατόρε να κινείται κοντά στον Ντε Καμάργκο και να αποτελεί το στήριγμά του, κάτι που απέδωσε, αφού ο Βραζιλιάνος «τάισε» δύο φορές τον συμπατριώτη του σκόρερ και των δύο τερμάτων.

Κομβικό σημείο για τον Απόλλων
Η αλήθεια είναι πως θα ανέμενα μια πιο συντηρητική προσέγγιση των πραγμάτων στο τέλος του αγώνα, από τον συνήθως μετριοπαθή Αυγουστή. Έχει τρία ματς μπροστά του, όπου πρώτα πρέπει να κάνει έξι βαθμούς διεκδικώντας τις όποιες, λίγες πιθανότητες απομένουν, ελπίζοντας πως σε απώλειες του ΑΠΟΕΛ απέναντι σε ΑΕΛ ή Ανόρθωση, αλλά και διατηρώντας μια ηρεμία στην ομάδα, ενόψει και του τελικού κυπέλλου. Ο Απόλλων είναι σε ένα κομβικό σημείο, όπου έφτασε τόσο κοντά σε δύο τίτλους, αλλά αν διαχειριστεί λάθος τις δύο επόμενες βδομάδες, μπορεί χάσει και τους δύο.

Η σημασία του προγράμματος
Τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε τις δύο επόμενες αγωνιστικές, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων να παίζουν στο ίδιο γήπεδο, κατά συνέπεια όχι μόνο δεν μπορούν να αγωνιστούν ίδια ώρα, αλλά ούτε ίδια μέρα. Ο ΑΠΟΕΛ θα παίξει πρώτος στην 9η αγωνιστική, φιλοξενούμενος της ΑΕΛ. Αν κερδίσει βάζει όλη την πίεση στον Απόλλων, που θα πρέπει απαραιτήτως να κερδίσει την ΑΕΚ 24 ώρες αργότερα, για να μείνει ζωντανός. Αν όμως δεν περάσει από το Τσίρειο,  οι παίκτες του Αυγουστή θα έχουν το πάνω χέρι.

Μένει να δούμε ποιος θα παίξει πρώτος την επόμενη αγωνιστική, όπου και οι δύο αγωνίζονται στο ΓΣΠ. Εάν αυτός είναι ο Απόλλων, ώστε να έχει και μια μέρα ξεκούρασης επιπλέον λόγω του τελικού Κυπέλλου, τότε κερδίζοντας την Ομόνοια θα βάλει την πίεση στον ΑΠΟΕΛ, προκειμένου να κερδίσει την Ανόρθωση για να κάνει το γύρο του θριάμβου – δεδομένου ότι περνάει από το Τσίρειο.

.