Το ρεκόρ βαθμών και η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος

Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως την περασμένη βδομάδα η δήλωση του Σωφρόνη Αυγουστή πως η ομάδα του θα έπρεπε να ήταν δέκα πόντους μπροστά. Δεν διευκρίνισε πάντως αν ο Απόλλων πήρε λιγότερους πόντους απ’ όσους άξιζε ή αν ο ΑΠΟΕΛ έχει περισσότερους απ’ όσους δικαιούτο.

Σίγουρα όμως και οι δύο ομάδες κάνουν φέτος ρεκόρ βαθμών – οι Λεμεσιανοί με το Σωφρόνη στον πάγκο φτάνουν σε ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ, συγκριτικά με τις επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων, τις οποίες ήδη έχουν ξεπεράσεις.

Εάν ο ΑΠΟΕΛ κερδίσει και την Ανόρθωση φτάνει στους 86 βαθμούς. Τις τρεις προηγούμενες φορές που είχαμε πρωτάθλημα 36 αγώνων, ο ΑΠΟΕΛ έκοψε και πάλι πρώτος το νήμα με 81, 83 και 80 βαθμούς, αντίστοιχα.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πρόοδος για τον Απόλλων που πέρσι σταμάτησε στους 73 βαθμούς, πρόπερσι στους 68 και τη σεζόν 2013-14 στους 77. Φέτος είναι ήδη στους 82, έκανε το ρεκόρ και μπορεί να φτάσει τους 85.

Φυσικά το ότι το φετινό πρωτάθλημα κρίθηκε με τόσους πολλούς βαθμούς, επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Μια είναι πως οι δύο διεκδικήτριες έκαναν πολύ καλή σεζόν και βελτιώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μια άλλη όμως μπορεί να είναι πως το φετινό πρωτάθλημα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα, έτσι δεν χάθηκαν βαθμοί.

Αξίζει να τονιστεί πως και οι δύο διεκδικητές έχασαν βαθμούς (εκτός έδρας) απέναντι στις ομάδες που έπεσαν. Ο ΑΠΟΕΛ με τον Άρη και τον Εθνικό και ο Απόλλων με τον Ολυμπιακό.