To ποδόσφαιρο θα το καθοδηγούν πλέον οι ακραίοι οπισθοφύλακες

Είναι γεγονός η ζωή αλλάζει, έτσι και το ποδόσφαιρο. Βελτιώνεται, προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες.

Πριν αρκετά χρόνια όλες οι ομάδες στηριζόντουσαν περισσότερο στον επιτελικό μέσο. Τώρα το παιχνίδι ξεκινά ενδεχομένως κι από τον τερματοφύλακα, αλλά σίγουρα από τους ακραίους οπισθοφύλακες. Τουλάχιστον σε υψηλού επιπέδου ομάδες.

Ο βραζιλιάνος, Ντάνι Άλβες είναι ένα τρανό παράδειγμα του πόσο ένας σημαντικός και τεχνίτης δεξιός ακραίος μπακ, είναι σε θέση να δημιουργήσει παιχνίδι. Να προωθήσει την μπάλα , να βγάλει ωραίες σέντρες . Να δώσει μία εξαίρετη ασίστ αλλά και να σκοράρει.

Εξίσου σημαντικός με μεγάλες προοπτικές είναι και ο άγγλος, Τρέντ Αλεξάντερ Άρνολντ δεξιός μπακ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Λίβερπουλ αλλά και ο Κάιλ Γουόκερ της Τότεναμ. Δύο ποδοσφαιριστές που κάνουν μεγάλη δουλειά στις ομάδες τους. Παλαιότερα θα θυμόμαστε όλοι η Αγγλία είχε τον Γκάρι Νέβιλ δεξιό μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή τον Γκλέν Τζόνσον (54 φορές διεθνής) ή και τον Φίλ Νιλ της Λίβερπουλ. Σκοπός του ήταν να απομακρύνουν την μπάλα.


Κι όμως κανείς δεν μπορούσε να σκεφθεί ότι αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές (Αλβες, Αρνολντ)  θα είναι σε θέση να μετατραπούν σε …ακραίοι επιθετικοί προκειμένου να εισβάλουν στην αντίπαλη περιοχή και να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός τέρματος.  

Τώρα όμως που το ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί , έχει αλλάξει. Αλλάζουν και οι ακραίοι μπακ. Ο Αλεξάντερ Αρνολντ με τον άλλο ακραίο οπισθοφύλακα της Λίβερπουλ τον Τζον Ρόμπερτον μετατρέπονται σχεδόν σε κάθε παιχνίδι σε «φονικά όπλα» για την ομάδα του Γιούργκεν Κλόπ. Αμφότεροι αποτέλεσαν από τα «κλειδιά» της ομάδας τους στην επιτυχία της να κατακτήσει το Champions league  για πρώτη φορά μετά το 2005.

Και οι δύο, ο Άγγλος (12 ασίστ , ένα γκολ) και ο Σκωτσέζος (11 ασίστ ) συμμετείχαν άμεσα στα  24 γκολ που σημείωσε η ομάδα τους  από δικές τους ενέργειες στην Premier League την περασμένη σεζόν. Μάλιστα αν δει κανείς,  πόσα πέτυχε συνολικά η Χάντερσφιλντ στο πρωτάθλημα, θα διαπιστώσει ότι οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές συνέβαλαν να σημειωθούν δύο περισσότερα!

Το ίδιο ισχύει φυσικά για τον Τζόσουα Κίμιχ τον γερμανό δεξιό μπακ της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής του ομάδας, ή τον συμπαίκτη του αριστερό οπισθοφύλακα, αυστριακό, Αλαμπα, ο οποίος μπορεί και μετατρέπεται εύκολα σε εξτρέμ ή δημιουργικό χαφ ή ακόμη και κεντρικό αμυντικό αν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Οι ακραίοι οπισθοφύλακες των ομάδων είναι γεγονός πλέον ότι συμβάλλουν αποφασιστικά πλέον σε όλο το δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι της ομάδας τους.

 Το 2010,Ιντερ κατέκτησε το  Champions League με τους Μαικόν (δεξιά) και Κίβου (αριστερά) έχουντας πραγματοποιήσει 57 σέντρες ή σουτ κατά την διάρκεια του τελικού απέναντι στην  Μπάγερν Μονάχου (2-0). Από τότε, ούτε ένα νικηφόρο διπλό, στο κορυφαίο τη τάξει Ευρωπαικό κύπελλο δεν είχε λιγότερες από 112 μπαλιές από ακραίους οπισθοφύλακες σε τελικό. . Αλλά αυτό δεν είναι όλα.

Το 2011, το ζευγάρι Ντάνι Άλβες- Ερίκ Αμπιντάλ της Μπαρσελόνα είχαν μοιράσει 139 μπαλιές στον τελικό εναντίον της  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1).  Παράλληλα οι μέσοι – συμπαίκτες τους Τσάβι και Ινιέστα είχαν δώσει 283 πάσες.  

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ισορροπία εξουσίας αντιστράφηκε, με 164 μπάλες για τον Ντάνι Αλβες και τον Τζόρντι Αλμπα κατά  της Γιουβέντους  (3-1), έναντι  "μόνο" 135 για τους χαφ Σέρχιο Μπουσκέτς και Αντρές Ινιέστα  (ο Τσάβι να θυμίσουμε είχε μπει ως αλλαγή κοντά στο τέλος του αγώνα ).

Και φυσικά στις τρεις διαδοχικές επιτυχίες της Ρεάλ Μαδρίτης (2016, 2017, 2018), ο Λούκα Μόντριτς και ο  Τόνι Κρόος είχαν ακουμπήσει  λιγότερες φορές την μπάλα  στον τελικό από την πλευρά τους. Συνοψίζοντας, στο υψηλότερο επίπεδο, η καρδιά του παιχνιδιού κινήθηκε στα άκρα. Κι όπως εξελίσσεται πλέον το παιχνίδι εκεί θα δίνεται στο άμεσο και έμμεσο μέλλον η μάχη για την τελική επικράτηση κάθε αγώνα, στους ακραίους οπισθοφύλακες που θα δίνουν τον δικό τους τόνο στην ομάδα τους! 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)