Με προειδοποίηση ενός μηνός μένει ελεύθερος ο Μέσι

Έχει τρομάξει η Βαρκελώνη από τη στιγμή που  έγινε γνωστό από την έγκυρη πολιτική  εφημερίδα El Pais ότι υπάρχει ρήτρα στο τρέχον συμβόλαιο του Μέσι με την Μπαρσελόνα, το οποίο αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 2020 μπορεί αν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ισπανική ομάδα. 

Αρκεί βεβαίως να μην μετακινηθεί σε άλλο σύλλογο ο οποίος ανήκει στο Big 5 των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Προειδοποίηση ενός μηνός…  Και εν μέρει έχουν δίκιο: είναι δύσκολο (ίσως και αδύνατο;) Να σκεφτείς το «Κάμπ Νόου» δίχως την παρουσία του Μέσι;

Κι έπειτα ο  κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου την τελευταία 15ετία και  παραπάνω, έχει ζήσει τουλάχιστον την επαγγελματική του σταδιοδρομία μην πούμε και την ζωή του (όλη)  στην Βαρκελώνη και τους «μπλαουγκράνα».

Το συμβόλαιο ωστόσο που υπέγραψε με νέους ευνοικότερους όρους το Νοέμβριο του 2017 με την Μπαρσελόνα , μετά από σκληρές περίπλοκες και σκληρές διαπραγματεύσεις  και το οποίο ισχύει έως το 2021 έχει μία ιδιαιτερότητα.

Όπως είχε γίνει με τους προκατόχους του και πρώην συμπαίκτες του, τον κεντρικό αμυντικό, Κάρλες Πουγιόλ. Τον μέσο, Αντρές Ινιέστα και τον χαφ, Τσάβι όλοι τους είχαν βάλει ρήτρα στο συμβόλαιό τους,  που ανέφερε ότι με την λήξη του υπάρχοντος συμβολαίου (ΣΣ εννοείται αυτό το έβαλαν όταν είχαν περάσει ήδη τα 30 του χρόνια, σε παράταση της συνεργασίας τους) μπορούν να μετακινηθούν σε ομάδα της αρεσκείας τους, αρκεί αυτή να μην ανήκει στο «γκρουπ των ισχυρών πρωταθλημάτων».

Γι αυτό και είδαμε τον μεν Πουγιόλ να «κρεμάει τα παπούτσια του» καθώς έτσι ήθελε. Τον Ινιέστα να πηγαίνει στην μακρυνή Ιαπωνία και να συνεχίζει εκεί την καριέρα του. Και τον Τσάβι να μετακινείται σε ομάδα του Κατάρ και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποχωρεί από την ενεργό δράση.

Ο Μέσι σύμφωνα με το νέο του συμβόλαιο θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Μπαρσελόνα και φέτος το καλοκαίρι καθώς από το 32ο έτος της ηλικίας του και μετά μπορεί να το πραγματοποιήσει κάθε Ιούνιο στις 30.  Ωστόσο ο μικρόσωμος αργεντινός άσος, ο οποίος λατρεύει θα λέγαμε την Μπαρσελόνα δεν θέλησε να φύγει. Προτιμά- τουλάχιστον προς το παρόν- να συνεχίσει να ενισχύει την Μπαρσελόνα.

Ο πρόεδρος της Μπαρσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου το γνωρίζει πολύ καλά, γεγονός που παραδέχθηκε όταν  τον ρώτησαν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τον Φεβρουάριο και μετά εργάζεται πυρετωδώς γι αυτό το θέμα και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να πείσει τον Λιονέλ Μέσι να παρατείνει το υπάρχον συμβόλαιό του. Ξέρει άριστα πως το αγαπημένο του «περιουσιακό στοιχείο» δεν είναι σε καμία περίπτωση δεμένο με το σύλλογο,  για άλλες δύο σαιζόν, ασχέτως πότε λήγει το υπάρχον συμβόλαιο. Ο Μέσι σίγουρα θα ήταν ευχαριστημένος αν είχε επιστρέψει ο Νευμάρ, κάτι όμως που δεν έγινε. Στην θέση του πήγε ο Γκριεζμάν τον οποίο υποδέχθηκε κάπως ψυχρά ο Μέσι. Οπότε και μετά τους αποκλεισμούς από Ρόμα και  Λίβερπουλ τα δύο τελευταία χρόνια στο Champions League περιμένει να δει τι θα προσφέρει ο νέος αυτός άσος…

Βεβαίως άπαντες στην Βαρκελώνη γνωρίζουν πως ο Μέσι είναι ευτυχισμένος όπως και η οικογένειά του (η σύζυγος και τα παιδιά τους) αλλά επίσης ο πατέρας και τα αδέλφια του. Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μέσι το 2017 φέρεται να πήρε και 200 εκ.ευρώ ως μπόνους υπογραφής για το 4ετές συμβόλαιο.  Και φυσικά κάθε χρόνο  εισπράττει και το ποσό των  50 εκ .ευρώ! Μάλιστα την επόμενη σαιζόν πάντα σύμφωνα με το συμβόλαιό του θα παίρνει 100 εκ. ακαθάριστα! Άρα γύρω στα 70 εκ. ευρώ καθαρά!!! Μαζί του άλλωστε ζουν ο πατέρας του Ζόρζε, ο αδελφός του Ροντρίγο και ο θείος του!!! Πρόκειται στην ουσία για μία ιστορία πίστης και αγάπης όλων προς την Μπαρσελόνα. Η οποία το 2000 πήρε στην Βαρκελώνη από την Αργεντινή τον μικρό Λιονέλ ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα ανάπτυξης και εκεί αφού τον φρόντισαν όσο καλύτερα γινόταν, αυτός μεγάλωσε και τους το ανταπέδωσε κατακτώντας 34 τρόπαια (ανάμεσά τους 10 πρωταθλήματα, 4 Τσάμπιονς Λιγκ).

 Αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως σκέφτεται μέσα του ο Μέσι ο οποίος έχει κατακτήσει 5 φορές το κορυφαίο και πλέον αριστοκρατικό βραβείο του κόσμου την «Χρυσή Μπάλα». Έως τώρα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μέσι  έχει παρατείνει τη σύμβασή του με τους «μπλαουγκράνα» όχι μία και δύο,  αλλά 8 φορές (!!! )  από το 2005 και μετά. Έτσι γίνεται κατανοητό από όλους ότι στην τελευταία του  επέκταση , το 2017, συμπεριέλαβε και την ρήτρα που του  επιτρέπει να φύγει στο τέλος κάθε σαιζόν.

Ωστόσο, θεωρείται ότι ο ηγέτης της Μπαρσελόνα θα παραμείνει στον σύλλογο για αρκετά χρόνια ακόμη εκτός αν κάποια στιγμή αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να φορέσει ξανά τη φανέλλα της Νιούελς Όλντ Μπόις της ομάδας που πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο. Εκεί ούτε η διοίκηση της Ισπανικής ομάδας,. Ούτε κανείς άλλος μπορεί να του πει κάτι…Αρκεί ο Μέσι να ειδοποιήσει τους παράγοντες τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τον κάθε Ιούνιο (της διάρκειας του συμβολαίου του) όπως συμβαίνει με κάθε …υπάλληλο.

"Messi δωρεάν το 2020" έγραψε την Παρασκευή 6/9 η Mundodeportivo .

H Μπαρσελόνα πάντως συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς να πιέζει, όσο μπορεί τον Λιονέλ Μέσι για να παρατείνει την συνεργασία τους, αλλά εκείνος δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε έως να καταλάβει πως αισθάνεται σωματικά, στο τέλος της σαιζόν… Οπότε …

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)