Οι επαναστατικές αλλαγές και η μάχη για το Τσάμπιονς Λιγκ

Πρόσφατα,  για την ακρίβεια Δευτέρα  και Τρίτη (9 και 10/9  στο ξενοδοχείο Γουίλσον της Γενεύης)  πραγματοποιήθηκε η  Γενική Συνέλευση της Ευρωπαικής ομοσπονδίας Συλλόγων με εκπροσώπηση από Ελληνικής πλευράς των κυρίων Αγγελικής Αρκάδη (ΑΕΚ), Κάτιας  Κοξένογλου (Ατρόμητος)  και Λίας Σουλούκου (Ολυμπιακός- τα ονόματα αναφέρουμε βάσει παλαιότητας στο χώρο του ποδοσφαίρου για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση) .

Θέματα πολλά και εξαιρετικά δύσκολα, αν εξαιρέσουμε την επανεκλογή του Αντρέα Ανιέλι στην προεδρία για άλλα 4 χρόνια…

Από κει και πέρα όμως οι διαμάχες ήταν και είναι έντονες, ασχέτως,  αν  εκεί δεν δημιουργήθηκε κάποιο θέμα, καθώς ήταν μόνο εκπρόσωποι των 267 συλλόγων της Ευρώπης και οι υπόλοιποι καλεσμένοι .

Οι επαναστατικές αλλαγές λοιπόν στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που σχεδιάζονται για την επόμενη τριετία 2024-2027 και έχουν περισσότερο σχέση με το Τσάμπιονς Λιγκ , είναι πολύ πιθανό πλέον να  καθυστερήσουν ή ακόμη και να  διαλυθούν αν και αυτό σχεδόν κανείς δεν το πιστεύει.

Η ECA και πιο συγκεκριμένα ο Ανιέλι έχει προτείνει στην UEFA που λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις ,  ένα Τσάμπιονς Λιγκ που να περιλαμβάνει 4 ομίλους των 8 συλλόγων ο καθένας , σε αντίθεση με το υπάρχον σύστημα που θέλει 8 ομίλους των 4 ομάδων.  Δηλαδή  14 παιχνίδια,  μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να διεξαχθούν τα Σαββατοκύριακα!!!.

Οι προτάσεις αυτές έφτασαν μετά από μεγάλες πιέσεις από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα (  Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία).
Ωστόσο, μετά από μήνες συνομιλιών, δεν έχει επιτευχθεί συνολική συναίνεση για ναμην πούμε ούτε μία σχετική επαφή διερεύνησης.  Η Ευρωπαική Ένωση Λιγκών αντιτίθεται στο επίμαχο αυτό θέμα, ειδικά του Σαββατοκύριακου θεωρώντας- κι ενδεχομένως έχει και δίκηο- πως αν γίνουν αγώνες,  πάνω στις ημέρες των εθνικών  πρωταθλημάτων, αυτομάτως θα μειωθεί κατά πολύ το ενδιαφέρον για τις εσωτερικές διοργανώσεις και αφ ετέρου ίσως αυτό να οδηγήσει και στην πλήρη κατάρρευσή τους!

Ο προβιβασμός  και ο  υποβιβασμός από το Europa League και το νέο Europa League 2,που είναι μια 3η νέα διοργάνωση που ξεκινά το  2021.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Άγιαξ, Εντ Φαν Ντερ Σαρ , ήταν μεταξύ των πλέον απαιτητικών αναφορικά με τις αλλαγές , επισημαίνοντας ότι το σημερινό σύστημα προεπιλογής θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα του να μην έχει καθόλου παρουσία στο  Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά τον Αύγουστο, παρόλο που έφτασε  μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τον τελικό του  Champions League , μ εκείνο το  γκολ του βραζιλιάνου , Λούκας Μόουρα για λογαριασμό της  Τότεναμ στο Άμστερνταμ.

Ενώ οι σύλλογοι παραμένουν αναποφάσιστοι ( τουλάχιστον οι μικρομεσαίοι) σχετικά με αλλαγές , η  πιθανότητα είναι ότι οτιδήποτε θα εφαρμοστεί έως το 2024 θα είναι πολύ λιγότερο ριζοσπαστικό από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Διάφοροι υποστήριξαν ότι η  επίλυση του "προβλήματος" του Άγιαξ  είναι σχετικά απλή και θα μπορούσε να επιτευχθεί επιτρέποντας σε όλες  τις ομάδες που έμειναν εκτός τελικού εισάγοντας ένα  play-off για τις τέταρτες ομάδες των πρωταθλημάτων από Ιταλία και Γερμανία (έχουν μικρότερη βαθμολογία από Ισπανία και Αγγλία) δια μέσω αυτής της διαδικασίας να προκρίνονται οι νικήτριες. Βεβαίως υπάρχει και μία άλλη σκέψη να μπαίνει απευθείας στους ομίλους η ομάδα ή οι ομάδες που έχουν φτάσει την προηγούμενη σαιζόν στα ημιτελικά…

Ένα άλλο όμως  πολύ μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων  είναι η ανησυχία που υπάρχει στα μεγάλα  πρωταθλήματα , συμπεριλαμβανομένης της Premier League, πως εάν το  σχέδιο της UEFA  καταλήξει σε νέους ίσως και μεγαλύτερους χορηγούς που θα μπορούν να προσφέρουν και μεγαλύτερα  μεγαλύτερα τηλεοπτικά έσοδα για τις διοργανώσεις της, , κάτι που θα είναι  εις βάρος των εγχώριων διοργανώσεων τους.

Υπάρχει διαφωνία σχετικά με αυτό, αλλά η άποψη είναι ευρέως διαδεδομένη και θέτει συλλόγους  στις διοργανώσεις σε αντιπαράθεση με  συναδέλφους τους στην Ολλανδία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και τη Σκωτία, μεταξύ άλλων, όπου οι ομάδες με τα μεγάλα ονόματα περιορίζονται στην  ικανότητά τους να προχωρούν.  Τα χρήματα της τηλεόρασης από τις  εσωτερικές διοργανώσεις τους ωστόσο είναι  αυστηρά περιορισμένα.
Νιώθουν αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα, το χάσμα θα καταλήξει να είναι τόσο ευρύ, που  ποτέ δεν θα γεφυρωθεί.
Την περασμένη σεζόν, ο κατώτερος σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ, η  Χάντερσφιλντ, κέρδισε 100 εκ. ευρώ (96 εκ. λίρες)  μόνο από την τηλεόραση.

Το 2018, το συνολικό εισόδημα των πρωταθλητών της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένου του χρηματικού έπαθλου από το Champions League, ήταν £ 110 εκ. ευρώ , ποσό το οποίο μειώθηκε σημαντικά το 2019 λόγω της αποτυχίας του συλλόγου , να καταφέρει να δώσει το παρόν στην φάση των ομίλων του κορυφαίου Ευρωπαικού τροπαίου.
                                                     

Ακύρωσε τις συζητήσεις ο Τσεφερίν
Αυτή η  έλλειψη συναίνεσης των εμπλεκομένων φορέων του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου ήταν που  οδήγησε τον πρόεδρο της  UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν να  ακυρώσει τις βασικές τριμερείς συζητήσεις (που αφορούσαν την UEFA,  τα εθνικά  πρωταθλήματα και τις ομάδες) που επρόκειτο να διεξαχθούν την Τετάρτη (11 /9)  στην Ελβετία.

Αυτές οι συνομιλίες έχουν αναβληθεί  επ 'αόριστον, με πιθανότητες να μην πραγματοποιηθούν  μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η μάχη για το μέλλον του Champions League θα συνεχιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες αφού περάσουν πρώτα οι αγώνες της 1ης αγωνιστικής των ομίλων…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
 
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
 
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...