Κορυφαίος της χρονιάς ο Λιονέλ Μέσι

Όλα στο πράσινο χαλί. Πράσινο, δίπλα σε ένα τετράγωνο που έγινε πράσινο από τις εγκαταστάσεις της εβδομάδας μόδας. Εκεί στην περίφημη «Σκάλα του Μιλάνου» στο θέατρο όπερας,  πραγματοποιήθηκε η σημαντική εκδήλωση του  FIFA Best 2019. Μέσα σ ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο, αντιρατσιστικό, με ανοιχτό μάτι στον κόσμο των γυναικών.

Κορυφαίος της Χρονιάς που σε λίγο θα φύγει ο Λιονέλ Μέσι. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτό πρέπει να αποδεχθούμε όλοι μας και εξηγήσεις δεν υπάρχουν, απλούστατα,  γιατί είναι ο Μέσι, ο πρώτος ποδοσφαιριστής του κόσμου, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία.

Όμως αν δούμε λίγο πιο προσεκτικά την χρονιά του Μέσι θα διαπιστώσουμε ότι  κέρδισε σ ένα όχι και τόσο  αδιαμφισβήτητο έτος. Πολλοί άλλωστε  θα μπορούσαν νόμιμα να υποβάλουν αίτηση για μία δική τους επιτυχία.  Ξεκινώντας από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος κατέκτησε με την Γιουβέντους το πρωτάθλημα, το Ιταλικό Σούπερ Κύπελλο. Το πρώτο  έπαθλο της νεοσύστατης διοργάνωσης του Nations league  και βεβαίως έδωσε μία (μάταιη ενδεχομένως και μοναχική) μάχη της Γιουβέντους με τα 5 γκολ που σημείωσε εναντίον της  Ατλέτικο Μαδρίτης και του Άγιαξ. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη και μάλιστα ο Πορτογάλος επιθετικός δεν έδωσε ούτε το παρόν  στην εκδήλωση,  γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην ηγεσία της Παγκόσμιας ομοσπονδίας…

Ωστόσο θα μπορούσε να κερδίσει - και πιθανώς θα το άξιζε - ο εξαιρετικός  κεντρικός αμυντικός της Λίβερπουλ, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ.  ο οποίος πέρα  ​​από τα στατιστικά στοιχεία που ελάχιστα ενδιαφέρον τον κάθε απλό φίλαθλο,  του δίνουν το θαύμα των 65 αγώνων δίχως να τον ντριμπλάρει αντίπαλος ! Και βεβαίως για να φτάσει η ομάδα του η  Λίβερπουλ να αναδειχθεί πρωταθλήτρια (νίκησε την Τότεναμ)  τον Ιούνιο του 2019 και μετά Υπερπρωταθλήτρια τον Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη (κατέβαλε την κάτοχο του Γιουρόπα, Τσέλσι) δεν ήταν μόνο,  ότι σκόραραν ο Σαλάχ με τον Μανέ. Πρωτίστως συνέβαλε τα μέγιστα ο Φαν Ντάικ που φρόντισε να μην …ενοχλήσουν οι αντίπαλοι επιθετικοί τον τερματοφύλακά του, Αλισον Μπέκερ.

Ο πανήψυλος Ολλανδός στόπερ,  ύψωσε ένα μεγάλο σινικό τείχος στην άμυνά του. Γεγονός που τον καθιστά έναν πραγματικό ηγέτη,  όπως ο Σέρχιο Ράμος, όπως ο Λίλιαν Τιράμ, όπως ο Φάμπιο Καναβάρο ή ακόμη και πολύ πιο παλιά ο Ρούντι Κρολ, ο  Γκαετάνο  Σιρέα και φυσικά ο μέγιστος Φράντς Μπέκενμπαουερ . Για τον ίδιο  λόγο, θα μπορούσε να έχει πρωτεύσει και ο βραζιλιάνος τερματοφύλακας , Άλισον που κι αυτός έπαιξε σημαντικότατο  ρόλο να μείνουν όρθιοι οι «κόκκινοι»,  στις υποχρεώσεις τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και παράλληλα συνέβαλε τα μέγιστα,  να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής, η εθνική του ομάδα.  Εδώ ίσως πρέπει να παραδεχθούμε ότι αρκετοί από τους ομοσπονδιακούς προπονητές ή και αρχηγούς ακόμη,  δεν δείχνουν να έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στη φανέλλα με το Νο 1 για την ψηφίσουν.

Και επιστρέφουμε στο μεγάλο νικητή τον Λιονέλ Μέσι (ήταν με την σύζυγό του Αντονέλα και τους γυιούς τους Τιάγκο και Ματέο) . Οδήγησε για μία ακόμη φορά την ομάδα του την Μπαρσελόνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, αλλά στο κορυφαίο τρόπαιο της Ευρώπης , απέναντι στην μετέπειτα νικήτρια του θεσμού, Λίβερπουλ δεν τα πήγε καλά. Ναι ήταν εκπληκτικός στο πρώτο παιχνίδι στα ημιτελικά στο «Κάμπ Νόου» (3-0) ,  αλλά στο δεύτερο στο «‘Ανφιλντ» δεν μπόρεσε να κρατήσει όρθια την ομάδα του η οποία συνετρίβη με 4-0 και φυσικά αποχαιρέτησε την διοργάνωση. Η τελική επικράτηση του Μέσι δείχνει πως είναι μία διπλωματική κίνηση από την Ζυρίχη, γιατί υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί βαθμοί. Κοιτάζοντας ις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας θα δούμε ότι τέσσερις επιτροπές  έχουν ψηφίσει από 25%  (ομοσπονδιακοί προπονητές, ομοσπονδιακοί αρχηγοί, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι) η κάθε πλευρά. Ο Μέσι βγήκε πρώτος για τους προπονητές, αρχηγούς και τους φιλάθλους . Ο Φαν Ντάικ υπερίσχυσε στους δημοσιογράφους. Σίγουρα το σύστημα αυτό απαιτεί ορισμένες περαιτέρω διευκρινίσεις.

Έτσι ο αργεντινός που τρελαίνει την Βαρκελώνη και όχι μόνο,  φτάνει τις 6 επιτυχίες στην εν λόγω βράβευση για τον Καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου  (που ξεκίνησε το 1991) από την ΦΙΦΑ και τον Σεπ Μπλάτερ . Μετά επί εποχής  Μπλάτερ πάλι,  είχαμε την συγχώνευση με τη «Χρυσή Μπάλα» (2010-16) το πλέον αριστοκρατικό βραβείο,  που εμφανίσθηκε μαζί με το κύπελλο Πρωταθλητριών (1955-56) και τώρα με πρόεδρο τον Τζιάνι Ινφαντίνο συνεχίζει από το 2016 ξεχωριστά …

Από και κει πέρα,  δικαιότατα ο Γιούργκεν Κλόπ πήρε το βραβείο του καλύτερου προπονητή και μάλιστα πρέπει να αναφέρουμε ότι τον πίεσε  ο Φαν Ντάικ να φορέσει σμόκιν, κάτι που παραδέχθηκε αργότερα και ο ίδιος. Ο Κλόπ ήταν  πρώτος για όλες τις κατηγορίες, μπροστά από τον Γκουαρντιόλα και τον Ποκετίνο.  Μια επιτυχία, η πρώτη προσωπική, διπλασιάστηκε από την λαμπρή του  ομιλία  στη σκηνή:
 «Κανείς πριν από 20  χρόνια, πριν από 10 χρόνια, πριν από 5  χρόνια, θα περίμενε  να έρθω εδώ απόψε. Ξέρουμε την απίστευτη δουλειά που κάνατε τόσο εσείς, ο Μαουρίσιο και ο Πεπ , αλλά πρέπει να ευχαριστήσω την  Λίβερπουλ: όσοι δεν τον αγαπούν δεν έχουν καρδιά ».

Το καλύτερο γκολ («Βραβείο Πούσκας») δεν πήγε στον Μέσι,  όπως ίσως θα περίμεναν αρκετοί, αλλά σ ένα νεαρό παιδί τον Ούγγρο, Ντάνιελ Τσόρι ο οποίος με το ανάποδο ψαλίδι που σκόραρε, έφερε στις μνήμες μας ένα ανάλογο γκολ του Ρονάλντο κατά της Γιουβέντους πριν από 2 χρόνια.  Καλύτερη γυναίκα παίκτης η αμερικανίδα, Μέγκαν Ράπινο (Ρέιν Τακόμα). Καλύτερος προπονητής γυναικείου ποδοσφαίρου Τζιλ Έλις (ΗΠΑ, εθνική ομάδα), Επαθλο Ευ αγωνίζεσθαι ο Μαρσέλο Μπιέλσα και η ομάδα του (τεχνικός της Λίντς Γιουνάιτεντ). Καλύτερη τερματοφύλακας η Σάρι Φαν Φένενταλ (Αρσεναλ- Ατλέτικο Μαδρίτης). Και καλύτερος φίλαθλος η βραζιλιάνα Σύλβια Γκρέκο η οποία σε κάθε παιχνίδι περιγράφει στον γυιό της Νίκολας, τις φάσεις του..

Η Ρεάλ Μαδρίτης είδε 4 παίκτες της (Ράμος, Μαρσέλο, Μόντριτς, Αζάρ) να είναι στην καλύτερη 11άδα. Τους περισσότερους απ οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Οι υπόλοιποι είναι ο Αλισον Μπέκερ (τερματοφύλακας), ο Ντε Λίχτ (κεντρικός αμυντικός),  Ράμος, Φαν Ντάικ, Μαρσέλο,  Ντε Γιόνγκ, Μόντριτς, Αζάρ,  Μπαπέ, Μέσι, Ρονάλντο

Το υπερθέαμα παρουσίασαν η σύντροφος του Τζίτζι Μπουφόν, πανέμορφη παρουσιάστρια, Ιλάρια Ντ’Αμίκο και ο παλιός σπουδαίος Ολλανδός επιθετικός, Ρούντ Γκούλιτ που δεν εξήγησαν όμως γιατί στην 11άδα εμφανίσθηκαν μόνο οι 10…

Και τώρα υπομονή για την «Χρυσή Μπάλα» το πιο παλιό και πλέον αριστοκρατικό βραβείο του κόσμου σε ατομικό πάντα, επίπεδο…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία αναγνώρισε τα μέλη της FIFA που δωροδοκήθηκαν για το Μουντιάλ 2018
ΒΙΝΤΕΟ: Ξεσαλώνει στη Μύκονο η πανέμορφη πρέσβειρα του Μουντιάλ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλαιγαν στο «αντίο» της εθνικής Γαλλίας οι Ρωσίδες εργαζόμενες του ξενοδοχείου
Μουντιάλ 2018: Ισως το πιο συναρπαστικό της ιστορίας!
Οι ποινές στους εισβολείς στον τελικό του Μουντιάλ!
Ραμί: «Το βράδυ της νίκης με την Αργεντινή άρχισα να κυνηγάω τους συμπαίκτες μου με πυροσβεστήρα»
ΒΙΝΤΕΟ: ʼναψε καπνογόνο ο Μόντριτς!
ΒΙΝΤΕΟ: O εγγονός του Νίκου Αναστασιάδη πνίγεται στην αγκαλιά του Μπαπέ
ΒΙΝΤΕΟ: Τρολάρισμα Πογκμπά σε ʼγγλους με «It's coming home»
Από €400.000 θα πάρουν οι Γάλλοι διεθνείς (τα χαρίζει ο Μπαπέ)