Ο Πιόλι στο «τιμόνι» της Μίλαν, που του αρέσουν τα σχέδια του Γκουαρντιόλα

Η περιπέτεια του Μάρκο Τζιαμπάολο στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» έφτασε στο τέλος της. Η σχέση κράτησε μόλις 111 ημέρες. Τα συνεχή αρνητικά αποτελέσματα που ξεκίνησαν από τις  25 Αυγούστου όταν ηττήθηκε στο Ούντινε από την Ουντινέζε και είχαν ένα συνεχές σκαμπανέβασμα αποτελεσμάτων, τώρα έφτασε στο τέλος. Η διοίκηση προχώρησε στην απόλυσή του και εκεί που προβληματιζόταν ποιόν από τους Σπαλέτι ή Πιόλι να δώσει την σκυτάλη , τελικά χάρη και στην…βοήθεια του πρώτου (δεν ήθελε αυτή τη στιγμή να εργασθεί στην αντίπαλο της πρώην του ομάδας, Ιντερ εκτός αν έπαιρνε κι αυτά που του πλήρωνε κάθε μήνα η τελευταία ) το «χρίσμα» δόθηκε στον Στέφανο Πιόλι.

Η διοίκηση των «ροσονέρι» έπεισε τον Στέφανο Πιόλι να προχωρήσει σε λύση του συμβολαίου του με την Φιορεντίνα  (είχε ως το 2021) και να αναχωρήσει για το Μιλάνο όπου και ανέλαβε τις τύχες ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων, όχι μόνο της Ιταλίας αλλά του κόσμου όλου! Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η Μίλαν που βρίσκεται στην 13η θέση της γενικής κατάταξης του καμπιονάτο και περνά δύσκολες ώρες, δεν έχει στο παλμαρέ της 7 κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ; Κανένας!!!

Και σίγουρα ο Πιόλι άνθρωπος έξυπνος και γνώστης της ιστορίας του μεγάλου Ιταλικού συλλόγου πήρε την απόφασή του να αφήσει τη Φλωρεντία  και να μετακομίσει στην μεγαλούπολη του Βορρά το Μιλάνο. Έπειτα η Μίλαν  που προσπαθεί να δώσει λύση στα μεγάλα της οικονομικά προβλήματα, με την ΟΥΕΦΑ και τον Δημοσιονομικό κανονισμό (λέγε με και Financial Fair Play) ποντάρει πολλά τώρα με την αλλαγή της τεχνικής της ηγεσίας σε μία όσο το δυνατό πιο γρήγορη αναγέννηση της ομάδας της. Το δίδυμο στην διεύθυνση της Μίλαν, ο Μπόμπαν με τον Πάολο Μαλντίνι που  είχαν κάνει και τις διάφορες κρούσεις έστειλε το μήνυμα στον εκτελεστικό διευθυντή, Ιβαν Γκατζίδη πως δεν πάει άλλο και πρέπει να δοθεί τέλος δίνοντας το «τιμόνι» στον Στέφανο Πιόλι.  Έτσι η Μίλαν επέλεξε να μην  ικανοποιήσει τις οικονομικές ανάγκες του Σπαλέτι και να προχωρήσει σε άλλη λύση, σίγουρα και πιο οικονομική. 
 

Στο θέμα της πρόσληψης του Πιόλι οι παράγοντες των «ροσονέρι» έλαβαν υπόψη τους και τις τεχνικές ιδιότητες αλλά  και το εταιρικό πνεύμα που επέδειξε και ο Στέφανο Πιόλι. Οπότε το απόγευμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου ο Μπόμπαν με τον Μαλντίνι ήρθαν σε νέα επαφή με τον Πιόλι και συμφώνησαν για να μεταβεί στο Μιλάνο προκειμένου να αναλάβει τη νέα του ομάδα.  Επέλεξαν την   καθησυχαστική κοινή λογική και αξιοπιστία του Normal One, ο οποίος έχει ήδη μία  μακρά καριέρα στην βαλίτσα του με εμπειρίες και γνώσεις.

Η Μίλαν θα είναι ο 13η διαφορετική του ομάδα που θα εργασθεί.  ‘Εχει συχνά δείξει ότι ξέρει πώς να παρουσιάζει  καλό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι απαραίτητη  προϋπόθεση στο σπίτι των «κόκκινων διαβόλων». Έπειτα κανείς δεν ξεχνά ότι την σαιζόν 2014-15 που δούλεψε στην Λάτσιο την οδήγησε στην κατάκτηση της  3ης θέση και στο Champions League μετά από απουσία 8 ετών.

Ο Στέφανο Πιόλι  θεωρείται ένα παράδειγμα, σχεδόν ένα πρότυπο αναφοράς για τον τρόπο που βρίσκεται στο γήπεδο, ο  Φράνκ Ριμπερί . Αυτός του μίλησε όπως ακριβώς έπρεπε και ο γάλλος  το κατάλαβε . Την εποχή που ήταν στην Λάτσιο, είχε μερικά βίντεο έτοιμα με στιγμιότυπα του Κ. Ρονάλντο και του Ρόμπεν.  Έπρεπε να αποδείξει και να καταστήσει σαφές στους Κειτά και Φελίπε Άντερσον , καλούς αλλά τεμπέληδες, πως θα πρέπει να κινηθούν για να πάρουν αυτοί την μπάλα κι όχι όταν εκείνη φτάσει στα πόδια τους.  Εδώ είναι η διδασκαλία που πρέπει να μεταδοθεί στους πιο ταλαντούχους. Ένα πλήρες ποδόσφαιρο, απαλλαγμένο από τα σχέδια και ανίκανο να φυλακίσει το ταλέντο.

Κι έτσι λειτουργεί στις ομάδες που δουλεύει ο Πιόλι. Αφήνει ελευθερία κινήσεων στους τεχνίτες , θέλει να κάνουν τα μαγικά τους κόλπα που αρέσουν στον φίλαθλο κόσμο.Ο νέος προπονητής της Μίλαν στις 20 Οκτωβρίου συμπληρώνει τα 54 χρόνια του και όπως δηλώνει του αρέσει ο τρόπος που δουλεύει ο Γκουαρντιόλα:

«Δεν δίνει αναφορά σε κανέναν. Θέλει να παίξει παιχνίδι η ομάδα του, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπερασπίζεται και την άμυνά της. Ο έλεγχος του παιχνιδιού σημαίνει μετακίνηση του κέντρου βάρους προς τα εμπρός. Με ιδέες, ποδοσφαιριστές που αλλάζουν συνεχώς θέσεις. Μία ομάδα που βρίσκει λύσεις σε αυτούς που κατέχουν την μπάλα .Ο στόχος είναι να διασκεδάσουμε αλλά φυσικά τα αποτελέσματα κάνουν την διαφορά. Εάν παίζετε καλά, έχετε περισσότερες πιθανότητες να φέρετε και καλά αποτελέσματα…» κατέληξε ο Πιόλι. Θυμάται πάντα τον πατέρα του Πασκουίνο που έφυγε στις 20 Σεπτεμβρίου και ο οποίος τον βοήθησε να γίνει ποδοσφαιριστής. Ταξίδευε με τον Στέφανο το καλοκαίρι του 1984 στο Μιλάν, όταν μετά από μία στάση στον αυτοκινητόδρομο έλαβα μία κλήση από τον Μπονιπέρτι και αυτό άλλαξε την κατεύθυνση της καριέρας του! Πήγε στην Γιουβέντους αντί της Ίντερ, στα 19 του χρόνια και καθώς θεωρείτο ήδη ο καλύτερος αμυντικός της  Serie C, κερδίζοντας το πρωτάθλημα με την Πάρμα την ομάδα της πόλης του. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα έπαιξε αντί του Μπρίο στο Διηπειρωτικό κύπελλο στο Τόκυο κι άρχισε να καθιερώνεται στους «μπιανκονέρι».

Αγαπάει το διάλογο, δεν αποσύρεται, εξηγεί τις επιλογές, ξέρει πώς να μπει στο μυαλό και την καρδιά των ποδοσφαιριστών  του. Ίσως αυτός είναι και  ο λόγος για τον οποίο ξεκινά πάντα δυνατός και στη συνέχεια δυσκολεύεται μετά από ένα ή δύο χρόνια καθοδήγησης της ίδιας ομάδας.

Ο Πιόλι στο Μιλανέλο  θα περιβάλλεται από τα προσωπικά του άτομα. Ο βοηθός του, Τζιάκομο Μουρέλι είναι ο  καλύτερος φίλος του από την εποχή της  Πάρμα. Ο Ντάβιντε Λουκαρέλι (πρώην επιθετικός της Πίζα) είναι στο στάφ του.  Ο Ανκονετάνι , ένας άλλος τεχνικός βοηθός , ο γυμναστής , Φραντσέσκο Περόντι και ο γυιός του, Τζιανμάρκο που είναι  αναλυτής αγώνων. Μαζί τους θα πορευθεί με στόχο να επαναφέρει την Μίλαν στον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)