Η FIFA δίνει στην Κίνα το πρώτο διευρυμένο Μουντιάλ Συλλόγων το 2021

Όλα δείχνουν πως η  ΦΙΦΑ σχεδιάζει να χορηγήσει στην Κίνα τα δικαιώματα της φιλοξενίας της εναρκτήριας έκδοσης του επεκταθέντος Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που θα μπει σε εφαρμογή το 2021. Πρόκειται για μία διοργάνωση που θα συμμετέχουν 24 ομάδες απ όλο τον κόσμο και ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται  μερικές από τις κορυφαίες του πλανήτη και θα  προσφέρει μια σημαντική εισροή μετρητών για το κυβερνητικό σώμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η απόφαση για την απονομή των δικαιωμάτων υποδοχής στην Κίνα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή στη Σαγκάη, αφού επιβεβαιωθεί σε ψηφοφορία του Διοικητικού συμβουλίου της FIFA στην τριμηνιαία συνάντησή της. Σύμφωνα  με αρκετούς αξιωματούχους του ποδοσφαίρου που γνωρίζουν τις προθέσεις του συμβουλίου εκεί οδηγείται η εν λόγω κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, οι οποίοι είχαν αντιταχθεί σθεναρά σε μία  διευρυμένη διοργάνωση  για τους συλλόγους , ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσεφερίν , τώρα φαίνεται ότι πρέπει να προχωρήσουν και να παρέχουν ένα τρίτο των ομάδων τους στο διευρυμένο αυτό  τουρνουά.

Το νέο τετραμελές γεγονός, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, θα αντικαταστήσει το μη δημοφιλές Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Ένα  τουρνουά 8 ομάδων που στις πρόσφατες εκδόσεις είχε ενεργήσει ως ρεκόρ για τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 Θα σημάνει επίσης την κατάρρευση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων  ως ετήσια διοργάνωση. Υπό την τρέχουσα μορφή του φέτος , 7 ομάδες θα αγωνισθούν  στο Κατάρ, το Δεκέμβριο , που είναι και ο «οικοδεσπότης» της τελικής φάσης του  Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Η ζάπλουτυ αραβική χώρα θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Στην Κίνα η νέα διευρυμένη διοργάνωση
Επιλέγοντας την Κίνα ως τον πρώτο οικοδεσπότη του διευρυμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων,  η FIFA θα επιβραβεύσει μια χώρα η οποία, αφού το διάταγμα της κυβέρνησης του 2015 κατέστησε το ποδόσφαιρο εθνική προτεραιότητα, ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα προγύμνασης, συμφωνίες χορηγίας και επενδύσεις σε μια μεγάλη δαπάνη στο εγχώριο πρωτάθλημα που έχει δελεάσει  κορυφαίους ποδοσφαιριστές προσφέροντάς τους  μερικούς από τους μεγαλύτερους μισθούς στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η φιλοξενία του νέου πρωταθλήματος συλλόγων  θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ώθηση για μια κινεζική προσπάθεια να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, αλλά θα αναγκάσει τη FIFA να πλοηγηθεί στο ίδιο δύσκολο πολιτικό έδαφος που πρόσφατα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις εμπορικές σχέσεις του N.B A με την Κίνα.

Η FIFA αρνήθηκε να σχολιάσει την ψηφοφορία της Παρασκευής, με έναν εκπρόσωπο να λέει μόνο ότι η ατζέντα της συνάντησης στη Σαγκάη θα γνωστοποιηθεί  τη Δευτέρα.

Όπως και για το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερους ανταγωνιστές για την διοργάνωση από τις άλλες 5  περιφερειακές συνομοσπονδίες της FIFA. Σύμφωνα με το σχέδιο της FIFA, η Ευρώπη θα έχει 8 θέσεις στο συνολικό τομέα των 24 ομάδων. Η Νότια Αμερική θα έχει την επόμενη μεγαλύτερη κατανομή, με 6 ομάδες, και το υπόλοιπο θα τύχει των άλλων περιφερειακών συνομοσπονδιών, συμπεριλαμβανομένων 3  από την CONCACAF, την αντιπροσωπευτική οργάνωση για τη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Το νέο γεγονός είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων της FIFA, η οποία κατά παράδοση βασίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ανδρών για το σύνολο σχεδόν των εσόδων της. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο , αναγκάστηκε να αποσυρθεί από μια συνεργασία  για να συμπεριλάβει τη διοργάνωση  σε μια ευρεία (και αρχικά μυστική) συμφωνία ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ιαπωνικής εταιρίας SoftBank. Αυτές οι μυστικές συνομιλίες οδήγησαν σε μια πικρή και δημόσια βλάβη στις σχέσεις μεταξύ του Ινφαντίνο  και του Τσεφερίν , προέδρου της UEFA, του κυβερνητικού οργάνου του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Ινφαντίνο  και ο Τσεφερίν  δεν μιλούσαν για ένα χρόνο μετά από τη  συνάντηση τους που είχαν  τον Μάρτιο του 2018. Ο Ινφαντίνο είχε ζητήσει να του δώσουν περιθώριο 60 ημερών να ολοκληρώσει την συμφωνία κάτι που δεν έγινε…

Ο Ινφαντίνο  ήθελε να συμπεριλάβει 12 ευρωπαϊκές ομάδες στην εναρκτήρια διοργάνωση  αλλά τελικά δεν το προχώρησε , εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπολίτευσης της UEFA, η οποία εξέφρασε με έντονες  αντιρρήσεις  στην έννοια του διευρυμένου τουρνουά.
Η απόφαση για την ταυτότητα των συμμετεχόντων θα είναι το επόμενο βήμα. Και με τις συνομοσπονδίες που επιθυμούν να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία, θα είναι πιθανότατα εξίσου αμφιλεγόμενη με την απόφαση να επεκταθεί η ίδια η διοργάνωση.  Οι 8 ομάδες της  Ευρώπης αναμένεται να προέρχονται από τους νικητές των δύο κορυφαίων διοργανώσεων  - του Champions League  και του Europa League - για κάθε 4ετή περίοδο. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι συμμετέχουσες ομάδες από την Ευρώπη θα περιελάμβαναν ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Τσέλσι και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Άλλες Συνομοσπονδίες αναμένεται να στείλουν τους νικητές των κορυφαίων διοργανώσεών τους (Copa Libertadores, Sudamericana, Αφρικής, Ασίας κλπ) , αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι θέσεις τους θα πραγματοποιηθεί και με  βάση τις θέσεις τους στην βαθμολογία των χωρών τους,  γεγονός που  θα μπορούσαν να είναι αμφισβητήσιμο…

Ο Ινφαντίνο  ελπίζει να χρησιμοποιήσει το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων  ως εφαλτήριο για την προβολή των ομάδων εκτός Ευρώπης, κυρίως στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και είναι η πιθανή χώρα για να φιλοξενήσει τη  δεύτερη  διευρυμένη διοργάνωση του  2025.
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)