Ξανά στο προσκήνιο το θέμα της συγχώνευσης Βελγίου- Ολλανδία σ ένα πρωτάθλημα 18 συλλόγων

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα πιθανής συγχώνευσης Ολλανδικού και Βελγικού ποδοσφαίρου με γενικότερο στόχο να μπορέσουν από κοινού να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ώστε εκεί που όλοι τώρα μιλούν για το Big 5 (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) να βάλουν πλέον και ένα 6ο πρωτάθλημα.

Το φιλόδοξο σχέδιο αυτή τη φορά ήρθε στην επικαιρότητα από τον πρόεδρο της Μπρύζ, Μπαρτ Βερχάγκε , οποίος θέλει να δημιουργήσει ένα Σούπερ πρωτάθλημα ούτως ώστε να μπορεί να ανταγωνισθεί το Big Five.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βερχάγκε δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα  Le Monde: "Δημιουργούμε έναν ανταγωνισμό μαζί με την Ολλανδία  για να μειώσουμε το κενό που υπάρχει με τις 5  κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες. Το βελγικό ποδόσφαιρο ξυπνά και έχει εισέλθει στη νεωτερικότητα.Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μια αγορά 28 εκατομμυρίων ανθρώπων…»

Για τον σκοπό αυτό αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει μία νέα συνάντηση ώστε να προχωρήσει το σχέδιό τους που είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό πρωτάθλημα το οποίο θα αποτελείται από 18 συλλόγους, 8  από τους οποίους θα είναι από το Βέλγιο και 10 από την Ολλανδία…

Πιστεύεται πως θα μπορούσε να πάει καλά αλλά και γρήγορα. Αν δεν είναι για την επόμενη σεζόν, τότε χωρίς αμφιβολία το 2022 θα μπορούσε να ξεκινήσει…

Σήμερα η  Jupiler Pro League η μεγάλη κατηγορία δηλαδή του  του Βελγίου αποτελείται  από 16 ομάδες, μερικές από τις οποίες αγωνίζονται να προσελκύσουν περισσότερους από 5.000 οπαδούς ανά παιχνίδι. Πράγμα σίγουρα όχι και ιδιαίτερα κολακευτικό για τους «κόκκινους διαβόλους» που όλοι μας είχαμε θαυμάσει στο πρόσφατο Παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας, το 2018

Το νέο πρωτάθλημα θα μπορούσε να ονομασθεί όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες «BeNe League». Όλοι πλέον κοιτούν μπροστά και αντιλαμβάνονται ότι το Νέο SuperChampions δεν είναι πολύ μακρυά, όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να το απομακρύνουν. Είτε το 2024, είτε το 2027 τα πράγματα βαίνουν προς εκεί. Και ο πρόεδρος της Μπρύζ το έχει αντιληφθεί πλήρως:

Σίγουρα αν προχωρήσει η νέα ενοποιημένη Λίγκα Βελγίου- Ολλανδίας τα οικονομικά οφέλη θα είναι αρκετά για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα στις άλλες που θα αποκοπούν. Για την εθνική ομάδα η οποία εντυπωσίασε στα γήπεδα της Ρωσία και τους διεθνείς της ακούγεται καλό…

Ο Βερχάγκε  πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη μετατόπιση στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που πλησιάζει, με μεγάλες αλλαγές στο Champions League και τις διάφορες εργασίες του.
Μπροστά λοιπόν από το μεγάλο  παιχνίδι και  πριν από μια πιθανή επανάσταση σε όλη την Ήπειρο, η κίνηση αυτή από αρκετούς Βέλγους και Ολλανδούς , θεωρείται κλειδί.

Έπειτα η  σύμβαση τηλεόρασης στο Βέλγιο θα λήξει σύντομα, όχι όμως και στην Ολλανδία που έχει μπροστά της καιρό. Και φυσικά αυτά είναι  πράγματα που πρέπει να ληφθούν  υπόψη.

Από την άλλη πλευρά επισήμως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Όπως μας είπε ο συνάδελφος- αρχισυντάκτης του  Voetbal International, Κρις Τέμπελμαν «Εδώ στην Ολλανδία το θέμα αυτό έχει πολύ αρνητική άποψη. Οι σύλλογοι θέλουν να επικεντρωθούν στην Eredivisie. Τοι μεγάλοι σύλλογοι από την δική τους πλευρά θέλουν να επικεντρωθούν στις διοργανώσεις  της Ευρώπης. Θα υπάρξουν κάποιες συνομιλίες μεταξύ της Ολλανδικής και της Βελγική ομοσπονδίας  αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι κάτι θα προχωρήσει…»
Οπότε αναμένουμε στο…ακουστικό μας για περαιτέρω κινήσεις τους…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)