Ο Γκάρεθ Μπέιλ ανοίγει ένα σοβαρό θέμα

Ο Γκάρεθ Μπέιλ ανοίγει ένα σοβαρό θέμα, με τα προσωπικά δεδομένα των παικτών που σίγουρα θα βρει κι άλλους μιμητές…
 
Ο Γκάρεθ Μπέιλ ο οποίος «πέταξε» με λίαρ τζετ στο Λονδίνο για να μιλήσει με τον ατζέντη του, για το μέλλον του,   ζήτησε από την διοίκηση της  Ρεάλ Μαδρίτης να μην εκδώσει κανένα ιατρικό ανακοινωθέν σχετικά με το πρόβλημα υγείας του και τις κράμπες που τον ταλαιπωρούν από το τελευταίο παιχνίδι της εθνικής του ομάδας, απέναντι στην αντίστοιχη της Κροατίας. Πρόκειται για ένα νέο άγνωστο σενάριο που σίγουρα θα βρει κι άλλους μιμητές καθώς ο Ουαλός μεσοεπιθετικός χρησιμοποιεί τα δικαιώματά του ως ασθενούς , ώστε ο σύλλογος στον οποίο ανήκει να μην δημοσιοποιήσει  πληροφορίες σχετικά  για την υγεία του. Ο Μπέιλ δεν είναι ο πρώτος  ποδοσφαιριστής όπως αποκάλυψε η εφημερίδα MARCA που επικαλείται αυτό το δικαίωμα, αλλά ο πρώτος που έχει ξεπεράσει αυτές τις πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, η Ισπανική αθλητική εφημερίδα έμαθε ότι στην Ισπανία υπάρχουν ήδη περιπτώσεις καταγγελιών από τους φορείς στους ιατρικούς συλλόγους  για την έκδοση ιατρικών πληροφοριών χωρίς άδεια.

Η παράδοση του ισπανικού ποδοσφαίρου σηματοδοτεί ότι από σχεδόν την προέλευση του ποδοσφαίρου, όταν ένας ποδοσφαιριστής  τραυματίζεται, ο σύλλογος εκδίδει ιατρική έκθεση για να δημοσιοποιήσει ποια ασθένεια αντιμετωπίζει , πόσο υποφέρει (αν υποφέρει) καθώς και πόσο χρόνο θα του πάρει ώστε να το ξεπεράσει και επιστρέψει στην δράση.  Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι αυτό το έθιμο έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το Νόμο, με το δικαίωμα εμπιστευτικότητας που έχει οποιοσδήποτε ασθενής και με τις δεοντολογικές απαιτήσεις που έχουν οι γιατροί. Επί 10ετίες τώρα , οι σύλλογοι δεν ελάμβαναν  υπόψη ότι τα ιατρικά θέματα  περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες, δεδομένα υγείας ενός εργαζομένου. Η σχετική νομοθεσία είναι επίπεδη.

Το άρθρο 22.4 του νόμου 31/1995 προβλέπει ότι η πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες του εργαζομένου πρέπει να περιορίζεται στο ιατρικό προσωπικό και τις υγειονομικές αρχές που ασκούν υγειονομική επιτήρηση χωρίς να μπορούν να παρασχεθούν στον εργοδότη ή σε άλλα πρόσωπα χωρίς ρητή συγκατάθεση του εργαζομένου. Και φυσικά ο ποδοσφαιριστής  είναι ένας ακόμα εργαζόμενος.

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Σε μια χώρα ως εγγυητή όπως η Ισπανία φαίνεται σαφές ότι αυτό το βήμα του Μπέιλ και άλλων αθλητών έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να κερδίσει,  επειδή έχει δικαίωμα προτεραιότητας που προστατεύει τον εργαζόμενο ώστε να μην είναι γνωστό τίποτα για την υγεία του εκτός αν δώσει ο ίδιος την  συγκατάθεσή του.

Πίσω από αυτή τη σειρά είναι η ελαχιστοποίηση των πληροφοριών που προσφέρουν τα ιατρικά επιτελεία  των συλλόγων για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτά, γενικά συμφωνήθηκε με τους ποδοσφαιριστές , ο τύπος τραυματισμού (μυϊκή στις περισσότερες περιπτώσεις) και ένα κενό "σε εκκρεμότητα εξέλιξη" μόλις αναφερθεί.

Έχουν ήδη υπάρξει αρκετά φόρουμ με γιατρούς  ποδοσφαιρικών ομάδων στους οποίους έχει προταθεί ότι αυτό το θέμα ήταν έτοιμο να λυθεί  και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί, αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο . Οι γιατροί των ομάδων αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες ο ποδοσφαιριστής δεν θέλει να δώσει στον σύλλογό του πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό που έχει.

Είτε επειδή το μέλλον του δεν είναι σαφές, επειδή πρέπει να διαπραγματευτεί  μια ανανέωση ή μια υπογραφή ... ή απλά επειδή είναι μέρος του ιατρικού του  μητρώου και δεν θέλει να είναι δημόσιο. Στα μεγάλα προβλήματα (όγκοι, κατάθλιψη ...) ο σεβασμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Άλλες καταστάσεις προστίθενται σε αυτό το σενάριο. Για παράδειγμα, η παρουσία ανηλίκων στα επαγγελματικά πρότυπα ομάδας.  Ή ότι η συνεχής παρουσία ειδήσεων στον Τύπο για τους τραυματισμούς δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στον ποδοσφαιριστή  και το  περιβάλλον του καθώς όλοι  μιλούν μόνο γι 'αυτό. Κάτι  που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο στη γένεση νέων τραυματισμών. Η απόφαση που ελήφθη από τον Γκάρεθ Μπέιλ  αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή στον κανονισμό  που υπάρχει στην Ισπανία όσον αφορά την πληροφόρηση των ποδοσφαιριστών . Ο Ουαλός δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επωφεληθεί από το δικαίωμα κάθε εργαζομένου.
 
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)