Δύσκολες ώρες για Βαλβέρδε, αιωρείται το όνομα του Γκαγιάρδο

Οι ώρες που περνάει ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην τεχνική  ηγεσία της Μπαρσελόνα, σίγουρα δεν είναι και οι πλέον ευτυχισμένες. Κάθε άλλο μάλιστα. Η κατάσταση του Βάσκου στο «τιμόνι» του καταλανικού συλλόγου ίσως και να μην είναι βιώσιμη. Οι οπαδοί του της πρωταθλήτριας Ισπανίας  είδαν πως το ποτήρι της  υπομονής, το οποίο ήταν ήδη γεμάτο μετά το τελευταίο φιάσκο στο Champions League, έχει ξεχειλίσει. Ειδικά μετά την απροσδόκητη και ανέλπιστη ήττα τους στην Λα Λίγκα από την Λεβάντε .

Ο Μέσι και η παρέα του είχαν την ευκαιρία στα πρώτα 7’ να σημειώσουν τουλάχιστον τρία γκολ.  Αντιθέτως όμως αντί να γίνει κάτι τέτοιο η γηπεδούχος, Λεβάντε , μία όχι και ιδιαίτερα δυνατή ομάδα, η οποία βρίσκεται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης, κατάφερε να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και να  έχει δημιουργήσει σοβαρούς μπελάδες στον Ερνέστο Βαλβέρδε ο οποίος δέχεται έντονη κριτική. Κι όμως η Μπαρσελόνα στο 38΄με τον Μέσι είχε πάρει το προβάδισμα αλλά στη συνέχεια πως το πέτυχε, έφυγε από το γήπεδο ηττημένη με 3-1, αν και παραμένει στην πρώτη θέση και μόνη.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι η διοίκηση του Καταλανικού συλλόγου μετά και τις πιέσεις του κόσμου έχει αρχίσει και διερευνά τη δυνατότητα μήπως και μπορεί να πάρει από την Ρίβερ Πλέιτ τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους των «μπλαουγκράνα».
Φυσικά η  αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Γκαγιάρδο έχει το μυαλό τους αποκλειστικά και μόνο πως θα καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στον  τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες (αντίστοιχο του Ευρωπαικού Τσάμπιονς Λιγκ) όπου θα βρει μπροστά του την Μπόκα Τζούνιορς .
Πέραν τούτου υπάρχει  σε ισχύ το  συμβόλαιο του που είναι έως το  2021,καθώς το ανανέωσε πρόσφατα. Αυτό σημαίνει πως αν οι Καταλανοί θελήσουν να πάρουν τον 43χρονο τεχνικό στη Βαρκελώνη, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το 2009, όταν ο Γκαγιάρδο  έβαζε ακόμη τις κάλτσες του και μπήκε  στο γήπεδο ως ποδοσφαιριστής , ονειρεύτηκε κάποια στιγμή να φτάσει να ηγηθεί της Μπαρσελόνα. ‘Αλλωστε το  στυλ παιχνιδιού φετίχ ήταν το ίδιο όπως εκείνη την εποχή που  ασκούσε ο Πεπ Γκουαρντιόλα , κι έχει κληρονομήσει από τον Γιόχαν Κρόιφ.

Σήμερα, ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο  είναι ένας φτασμένος  τεχνικός που έχει ήδη διασχίσει τα σύνορα της Αργεντινής και ακόμη και της Αμερικής. Είναι  αναγνωρισμένος σε όλο τον κόσμο και η προσγείωσή του σε έναν  από τους κορυφαίους πάγκους της  Ευρώπης δεν θα ήταν κάτι το απίστευτο.  Αυτό που δημιούργησε από το μηδέν σχεδόν στο Μπουένος Άιρες διαφεύγει από την ιστορία και λόγω της στυλιστικής του συνάφειας, η άφιξή του στη Βαρκελώνη θα σήμαινε ένα ποιοτικό άλμα . Μην ξεχνάτε ότι ο Γκαγιάρδο  έχει ήδη την ευλογία του γενικού κουμανταδόρου του συλλόγου, Λίο Μέσι , όπως είχε συμβεί το 2013 με τον Χεράρδο Μαρτίνο.

Η ουσία είναι ότι αυτό που έχει πετύχει ο Γκαγιάρδο με την Ρίβερ Πλέιτ μοιάζει απίστευτο. Τα αποτελέσματα που έχει πετύχει έχουν ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, η οποία για δεύτερο συνεχόμενο έτος, διεκδικεί το κορυφαίο τρόπαιο στη Λατινική Αμερική. Μπορεί ορισμένοι ποδοσφαιριστές να έχουν πάρει μεταγραφή ή να έχουν σταματήσει, ωστόσο όπως έχει δηλώσει και ο Γκουαρντιόλα, «η ομάδα ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο». Κοντά του και ο Μέσι ο οποίος τον συγκαταλέγει μεταξύ των κορυφαίων προπονητών του κόσμου,ενώ και ο παλιός χαφ της Μπαρσελόνα, Ινιέστα ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην Ιαπωνία με τη φανέλλα της Βίσελ Κόπε είπε: «Το έργο που δημιουργεί ο Γκαγιάρδο  είναι εντυπωσιακό».

Βεβαίως αυτή τη στιγμή η περίπτωση του Γκαγιάρδο να μετακινηθεί προς την Μπαρσελόνα φαίνεται λίγο περίπλοκη για δύο κύριους λόγους: Η διοίκηση της Μπαρσελόνα δεν έχει καταθέσει καμία επίσημη πρόταση στον αργεντινό τεχνικό, ο οποίος δηλώνει  ερωτευμένος με την δουλειά του και την Ρίβερ και προετοιμάζει ήδη τα πράγματα για το 2020. Αλλά, όπως και σε κάθε παιχνίδι σκακιού, μία μόνο καλή κίνηση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Έτσι και με τον Γκαγιάρδο όλα μπορούν να συμβούν αν δεν επιστρέψει στις επιτυχίες ο Βαλβέρδε…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...