Ιταλία, ικανή τουλάχιστον έως τα προημιτελικά του Ευρωπαικού πρωταθλήματος

Είναι γεγονός πως με την παρουσία του Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της, η εθνική Ιταλίας  παρουσιάζει ένα πιο όμορφο, πιο ισχυρό πρόσωπο. Ίσως μάλιστα την κάνει και πιο …αδίστακτη όπως τουλάχιστον είδαμε στο πρόσφατο 9-1 κατά της Αρμενίας την οποία στην κυριολεξία δεν άφησε σε «χλωρό κλαρί» σημειώνοντας την 3η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της στη μεγάλη ιστορία της.

Είχαν προηγηθεί το 1928 το 11-3 επί της Αιγύπτου και το 1948 στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 9-0 επι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νέα «Σκουάντρα Ατζούρα» πιέζει δυνατά, πραγματοποιεί ωραίους συνδυασμούς . Κρατά σωστά την μπάλα όταν πρέπει. Παίρνει πρωτοβουλίες . Γενικά είναι συνεχώς ενεργή ομάδα και ο κόσμος χαίρεται  να την βλέπει.  Οπότε είναι απολύτως λογικό να σημειώνει και διαδοχικές νίκες, κάτι που δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολο για μία εθνική ομάδα, όπως της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του Τζιανπιέρο  Βεντούρα (2016-2018) . Τώρα επι Μαντσίνι η Ιταλία έχει 11  διαδοχικές νίκες (10 μέσα στο  2019)  όπου στα προκριματικά του Ευρωπαικού πρωταθλήματος είχε 10 ματς, 10 νίκες δείχνοντας την δύναμή της.

Ο Μαντσίνι πήρε μία πληγωμένη ομάδα-είχε αποκλεισθεί από τα τελικά του Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία- και μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να της δώσει ένα νέο πρόσωπο. Η εθνική Ιταλίας τώρα,  είναι μια εθνική ομάδα που προτείνει τον εαυτό της ως κάτι νέο στη διεθνή σκηνή, δύο μόλις χρόνια μετά την  παταγώδη αποτυχία της στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου. Η νέα εθνική Ιταλίας  είναι μία πλήρης ομάδα, που απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Είτε ομαδικά είτε με ατομικές προσπάθειες δείχνει πως είναι ικανή για σπουδαία πράγματα. Φυσικά το 9-1 που πέτυχε κατά της  Αρμενίας δεν μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι ήταν και κάτι το εξαιρετικά  δύσκολο. Όχι κάθε άλλο. Όμως από την άλλη δεν μπορεί κάποιος να μην παραδεχθεί ότι , πόσες άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν το έχει πετυχει;

Η  «γαλάζια ομάδα» παρουσιάζεται πλήρης σχεδόν σε όλες της, τις γραμμές. Πρώτα πρώτα ο τερματοφύλακας, Ντοναρούμα είναι όχι μόνο ο κορυφαίος στην χώρα του, αλλά κι από τους καλύτερους στην Ευρώπη όλα δείχνουν πως θα φτάσει ακόμη πιο ψηλά. Ο χαφ Μπαρέλα είναι μία ανερχόμενη δύναμη. Δεν ήταν τυχαίο που ο Κόντε έδινε μάχη το καλοκαίρι για να πείσει τον διευθύνοντα συμβουλο, Μπέπε Μαρότα να τον πάρει στην Ιντερ (από την Κάλιαρι).Δίπλα του υπάρχει ο κλάσεως μέσος, Βεράτι ο οποίος κατευθύνει με μαεστρία το παιχνίδι.  Ο πολλά υποσχόμενος, 19χρονος μεσοεπιθετικός, Τζανιόλο είναι το αστέρι του…αύριο. Άριστος τεχνίτης, με θαυμάσια ντρίμπλα, αλλά και εκτελεστική ικανότητα μπορεί  να είναι από τις αποκαλύψεις του Ευρωπαικού πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 2020. Έπειτα ο ακραίος επιθετικός, Φεντερίκο Κιέζα (γυιός του παλιού διεθνή επιθετικού, Σέρτζιο της Πάρμα)  Ο πολιτογραφημένος (Βραζιλιάνος) Ζορζίνιο της αγγλικής, Τσέλσι που ξέρει να ελέγχει το παιχνίδι στις δύσκολες στιγμές. Ο Φεντερίκο Μπέρναρντέσκι ένας ωραίος αριστεροπόδαρος που θέλει κάτι ακόμη για να ξεδιπλώσει το πηγαίο  του ταλέντο. Στην επίθεση ξεχωρίζει ο Τσίρο Ιμόμπιλε (της Λάτσιο) ο οποίος δεν αφήνει σε… ησυχία τις αντίπαλες άμυνες. Έχει τον τρόπο του να της ξεκλειδώνει και να σκοράρει…

Μπροστά από τον Ντοναρούμα φυσικά υπάρχει ο πολύπειρος, Μπονούτσι με συνεργάτες είτε τον Ρομανιόλι , είτε τον Κιελίνι (είναι στο στάδιο της αποθεραπείας), είτε τον Ατσέρμπις . Στα άκρα είναι ο Σπινατσόλα που μπορεί να αγωνισθεί με την ίδια επιτυχία είτε δεξιά είτε αριστερά. Και ο  Παλμιέρι (αριστερά).

Γενικά θα λέγαμε ο  Μαντσίνι ξέρει - και το αποδεικνύει άλλωστε ότι σχεδιάζει  μία ομάδα η οποία να επιτίθεται αρκετά συχνά αλλά να αφήνει και κάποια περιθώρια στους αντιπάλους.  Η Ιταλία έως τον Ιούνιο έχει πολλά να βελτιώσει ακόμη, έτσι ώστε να παρουσιασθεί όσο το δυνατό πιο ισχυρή γίνεται. Το αν θα κατακτήσει ή όχι το τρόπαιο αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς. Σίγουρα όμως είναι ικανή να φτάσει τουλάχιστον έως τα ημιτελικά….

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)