Οι σημαντικές κινήσεις της Ρωσικής ομοσπονδίας για να ενισχύσει το ποδόσφαιρό της

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζουν οι Ρώσοι για να ενισχύσουν την δική τους Πρέμιερ Λιγκ , ούτως ώστε οι ομάδες τους να μπορούν να παίξουν και καθοριστικό ρόλο στις Ευρωπαικές διοργανώσεις. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι και την εφετινή σεζόν δεν επιτρέπεται να υπάρχουν  περισσότεροι από 6  αλλοδαποί  την ίδια ώρα στο γήπεδο (στο δυναμικό τους  ωστόσο μπορεί να έχουν  όσους επιθυμούν) . Τώρα από την σαιζόν 2020/2021 ο κανονισμός αυτός αλλάζει και τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος που θα λέγεται  8 + 17.

Τώρα τι σημαίνει ο κανόνας  8 + 17;
Ο νέος κανονισμός  συνεπάγεται τα ακόλουθα : οι σύλλογοι μπορούν να έχουν 8  τουλάχιστον αλλοδαπούς την ίδια ώρα αγωνιζόμενους  στο γήπεδο . Η Ζενίτ  σήμερα 13 ξένους και η Λοκομοτίβ  10 (ασχέτως αν δεν μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα όλους).

Τώρα με το νέο αυτό κανονισμό,  ο οποίος αναφέρει ρητά ότι στο έμψυχο δυναμικό κάθε ομάδας δεν μπορεί συνολικά να υπάρχουν περισσότεροι των 8 ξένων,  τα πράγματα διαφοροποιούνται. Ισχυρίζονται ήδη  αρκετοί,  ότι ο νέος κανονισμός θα φέρει κάποιου είδους αντιδράσεις και θα προκαλέσει προβλήματα σε άλλους. Για παράδειγμα, από όλους τους συμμετέχοντες σήμερα στην Ρωσική, Premier League, η ομάδα του Κρασνοντάρ διαθέτει  τους περισσότερους αλλοδαπούς 13,  όπως και η Ζενίτ.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να πουλήσουν  5 ποδοσφαιριστές  πριν από την επόμενη σεζόν. Επί του παρόντος υπάρχουν μόνο  4 ομάδες που ήδη δείχνουν πως άρχισαν να  συμμορφώνονται με τον κανονισμό 8 + 17, δηλαδή οι Ούφα ,Σότσι, Κρύλια Σοβιέτοφ, Σαβάρα Σαμάρα και Τάμποβ .

Η  τροποποίηση αυτή του κανονισμού ξένων ποδοσφαιριστών  είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις ομάδες κορυφής με τις μεγαλύτερες δαπάνες μετεγγραφών . Πέραν των Ζενίτ και Λοκομοτίβ που έχουν 13 και 10 αντίστοιχα, η Σπαρτάκ , η Κρασνοντάρ  και η ΤΣΣΚΑ έχουν από  6 αλλοδαπούς + 5 Ρώσους στην αρχική 11άδα και απεριόριστους  στην 25άδα.  Τώρα με το νέο κανονισμό θα είναι  8 αλλοδαποί  + 3 στην αρχική ενδεκάδα. Άρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις ….
 

Ευρασιατική Οικονομική Ένωση
Εν τω μεταξύ το  Υπουργείο Αθλητισμού αφού μελέτησε αρκετά καλά,  διάφορα πράγματα της Ευρωπαικής Ένωσης, σχετικά με την Οικονομική ζώνη,  αποφάσισε να προχωρήσει σε μερική υιοθέτηση των κανονισμών της. Έτσι  για να δυναμώσει το εθνικό της πρωτάθλημα αποφάσισε να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές όπως  : Οι  αθλητές από χώρες μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) δεν θα θεωρούνται πλέον  ξένοι ποδοσφαιριστές. Κι αυτή η Νέα Ένωση περιλαμβάνει ποδοσφαιριστές από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και την Κιργιζία.

Παρεμπιπτόντως, οι ποδοσφαιριστές  από τη Λευκορωσία δεν θεωρούνται επί του παρόντος αλλοδαποί - γεγονός που αντιπροσωπεύει 5  παίκτες σε όλο το πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Κρασνοντάρ, Αλεκσάνταρ Μαρτίνοβιτς.

Η Μολδαβία και το Ουζμπεκιστάν κατέχουν "καθεστώς παρατηρητή" στην ΕΕΟΕ (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση), αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα μέλη της Ένωσης. Αντιθέτως η  Γεωργία έχει εγγυηθεί έναν ελεύθερο διάδρομο διέλευσης για την ΕΕΟΕ.
 Και τα τρία κράτη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο μέλλον, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στους 7 Γεωργιανούς (συμπεριλαμβανομένων των  Σάμπα Κβερκβέλια και  Τζάνο Ανανίτζε ), 4  Μολδαβούς ( Καταλίν Κάρπ και Αλεξάντρου Γκάτσαν ) και 3 από το  Ουζμπεκιστάν (συμπεριλαμβανομένου του Ελντόρ Σομουρόντοφ ) να μην είναι πλέον «πολιτογραφημένοι» .  Ωστόσο, έως τώρα  κανένα από αυτά τα έθνη δεν είναι μέλος.

Παρόλα αυτά: οι ομάδες από τη Ρωσία θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ποδοσφαιριστές  από χώρες όπως το Καζακστάν, η Αρμενία και το Κιργιστάν. Αφού πλέον οι ποδοσφαιριστές από τις  γειτονικές χώρες δεν θεωρούνται λεγεωνάριοι, οπότε  το πρωτάθλημα θα ενισχυθεί. Οι σύλλογοι είναι λογικό να προχωρήσουν στην απόκτηση περισσοτέρων νέων και υποσχόμενων ποδοσφαιριστών ,κάτι που θα επιφέρει και μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
 

Πόσοι παίκτες EAΟΕ (Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωση)  υπάρχουν τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ;
Η Ρωσική Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη σαιζόν   έχει 2  παίκτες από το Καζακστάν, 2  Αρμένιους και κανέναν από το Κιργιστάν . Ο νέος κανονισμός λοιπόν, αφορά 4  ποδοσφαιριστές , εξαιρουμένων των 5 ποδοσφαιριστών από τη Λευκορωσία, οι οποίοι είναι ήδη ας τους ονομάσουμε κατά κάποιο τρόπο «κοινοτικούς».

Με αυτή τη νέα απόφαση, η ομάδα του Ροστόφ θα βρίσκεται  τώρα στο όριο και δεν θα είναι πλέον υπό πίεση,  για να πουλήσει προκειμένου να ξεπεράσει το θέμα της . Η Ροστόφ πρωτοστάτησε σε μια σκανδιναβική στρατηγική αναζήτησης, αποκτώντας τους Ισλανδούς , Ράγκναρ Σίγκουρντσον, Βιντάρ Ορν Κιάρτανσον και Μπιόρν Σίγκουρντσον  μαζί με το σουηδικό ζευγάρι Αντον Σαλέτρος και Ντένις Χαντζικαντούνιτς , αλλά  και τον Νορβηγό ποδοσφαιριστή, Ματίας Νόρμαν που έχει στη δύναμή της τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει πιθανότατα να επικεντρώσει πλέον τις προσπάθειές της  περισσότερο στην EAΟΕ ή στη Λευκορωσία.

Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Ροστόφ  σχεδόν πάντα πουλάει τους καλύτερους παίκτες της και τους αντικαθιστά αποτελεσματικά κάθε φορά,  οπότε πιθανότατα θα είναι σε θέση να το  διαχειριστεί κι αυτό  καλά.

Αυτή η απόφαση δεν θα βοηθήσει πιθανώς κάποιες από τις ελίτ της Πρέμιερ Λιγκ   - οι οποίες βρίσκονται σήμερα πολύ πάνω από το όριο. Οι ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την Ευρώπη δεν θα βρουν την κατάλληλη ποιότητα για να ανταγωνίζονται στις ευρωπαικές διοργανώσεις , οπότε θα πρέπει να κόψουν ένα μεγάλο αριθμό  των ξένων . Η Ζενίτ για παράδειγμα που έχει τους  Ρόμπερτ Μακ και Ματίας Κραβενίτερ που δεν έχουν προσφέρει και πάρα πολλά, μπορεί να τους παραχωρήσει  και η ομάδα  να επικεντρωθεί στην αυθεντική ποιότητα της Ενωμένης Νέας Κοινότητας . Να προχωρήσει δηλαδή στην απόκτηση νέων ταλαντούχων παικτών προερχόμενων από την «Νέα Κοινότητα».
                                                           

Ο Πρωθυπουργός του Κιργιστάν
Ο πρωθυπουργός του  Κιργιζιστάν, κ. Βαλέρι Κισχίν  θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος όταν οι αθλητές της EAEU δεν θα θεωρηθούν ως  λεγεωνάριοι.

Αυτό θα ωφελήσει όχι μόνο το ποδόσφαιρο της Κιργιζίας, αλλά το σύνολο του ποδοσφαίρου στην EAΟΕ. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να ενισχύσουν την Ρωσική Πρέμιερ Λιγκ όπως ο Πάβελ Μάτιας, ο Καιράτ Ζιργκάλμπεκ και ο Φαρκχάτ Μουσαμπέκοφ .

Η μετεγγραφική περίοδος  θα αλλάξει σίγουρα για να επικεντρωθεί περισσότερο στα έθνη της EAΟΕ  από ποτέ άλλοτε, καθώς οι ομάδες μάχονται για ευκαιρίες. Οι αγοραίες αξίες αυτών των παικτών θα εκτοξευθούν όπως και εκείνες των νέων, υποσχόμενων Ρώσων.

Με την κίνηση αυτή η Ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ποντάρει στο γεγονός ότι θα σταματήσει η πολιτογράφηση ξένων ποδοσφαιριστών (βλέπε Ρόμαν Νοιστάντερ) και θα μπορέσει έτσι να αποκτήσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα ο γηγενής ποδοσφαιριστής…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Καληνύχτα Ρίο, καλημέρα Τόκιο!
Το τετ α τετ Τσίπρα – Κορακάκη – Τι είπαν για την γκρεμισμένη παράγκα
Παραολυμπιονίκης συγκλονίζει: Θα συμμετάσχω στο Ρίο και μετά θα κάνω ευθανασία (pics)
Επέστρεψε και αντίκρισε το γκρεμισμένο σκοπευτήριό της η Κορακάκη
Κατερίνα Στεφανίδη: «Έχω χάσει μετάλλια από αθλητές ντοπέ»
Βίντεο: Τι είπε ο Κυριακός Ιωάννου δευτερόλεπτα πριν «πετάξει» στα 2.29μ.
Σπαταλήσαμε τα χρήματα του κράτους σε αυτούς τους αρουραίους
Η Ρωσία ασκεί έφεση στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά του CAS
Συνέλαβαν όλη την Ολυμπιακή ομάδα της Ζιμπάμπουε επειδή δεν έφερε ούτε ένα μετάλλιο από το Ρίο
Ο Πούτιν «χρύσωσε» τους Ρώσους Ολυμπιονίκες