Αυτή τη φορά δικαιώθηκε ο Σαντιό Μανέ

Ο Σενεγαλέζος  επιθετικός της Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ ο οποίος σίγουρα είχε απογοητευθεί από την θέση που κατέλαβε (4η) στο ετήσιο δημοψήφισμα του έγκριτου γαλλικού αθλητικού περιοδικού France Football για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη για το 2019, ο οποίος παίρνει και  την «Χρυσή Μπάλα» (την πήγε ο Λιονέλ Μέσι)  , αυτή τη φορά ήταν χαρούμενος. Αναδείχθηκε καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το  2019, και σε μία θαυμάσια γιορτή που πραγματοποιήθηκε στην Χουγκάντα της Αιγύπτου με οικοδεσπότη τον Καμερουνέζο, Σαμ Ετό (4 φορές νικητής του τροπαίου)  και παρόντες μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο και τον Αρσέν Βενγκέρ,  πήρε το σπουδαίο έπαθλο , το βραδύ της Τρίτης  7 Ιανουαρίου.

Ο Σανέ που ήταν 4ος στην κατάταξη του βραβείου  Ballon d'Or, (κέρδισε για 6η φορά ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι, ο Μανί που κατά γενική ομολογία είχε μία εκπληκτική χρονιά με την Λίβερπουλ (κατέκτησε το Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), αλλά και την θαυμάσια εμφάνισή του στον τελικό του Αφρικανικού Κυπέλλου των Εθνών (CAN) που όμως δέχθηκε αρκετά σκληρά και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα να πούμε την αλήθεια .  Ο ταχύτατος επιθετικός που του αρέσει να αγωνίζεται περισσότερο από την αριστερή πλευρά της αγγλικής ομάδας, ολοκλήρωσε την χρονιά  2018-2019 σημειώνοντας 22 γκολ στην  Premier League. Συνολικά όμως ο 27χρονος «ανεμοστρόβιλος» σημείωσε 34 γκολ το 2019 και έδωσε και  12 ασίστ σε 61 παιχνίδια.

Ο ποδοσφαιριστής της  Λίβερπουλ βρέθηκε έτσι (και δικαίως(  μπροστά από τον Αιγύπτιο συμπαίκτη του, Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος είχε κερδίσει τις δύο προηγούμενες σαιζόν τον τίτλο στην Αφρική και τον  αλγερινό, δεξιό ακραίο επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι, Ριάντ Μαχρέζ πουι είχε κατακτήσει την πρώτη θέση με την εθνική του ομάδα στο Αφρικανικό κύπελλο. Είναι η πρώτη φορά που ο Μανέ κατακτά αυτό το έπαθλο.  Ο τελευταίος συμπατριώτης του που είχε πρωτεύσει στον εν λόγω θεσμό ήταν ο Ελ Χαντζί Ντιούφ το 2002, ένα χρόνο που  επίσης   σηματοδότησε ένας τελικός CAN (Αφρικής) , αλλά παράλληλα είχε πάει θαυμάσια και στο Παγκόσμιο κύπελλο που είχε διεξαχθεί σε Ιαπωνία- Ν.Κορέα (συνδιοργάνωση) .

 "Είμαι πραγματικά χαρούμενος και υπερήφανος που κέρδισα αυτό το τρόπαιο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σενεγαλέζος που ήταν στο βάθρο και μάλιστα στο πρώτο σκαλί.

 Αλγερία, καλύτερη ομάδα

Ο Ριάντ Μαχρέζ, 28 ετών, που κατέλαβε την 3η θέση σίγουρα έχει να θυμάται το γκολ που σημείωσε στον τελικό και χάρισε τη νίκη στην εθνική του ομάδα, η οποία αναδείχθηκε καλύτερη της Αφρικής . Σημαντική επιτυχία και για τον προπονητή της, Ντζαμέλ Μπελμαντί ο οποίος υπερίσχυσε των συναδέλφων του.    

Ο Μαχρέζ μάλιστα είναι και ο μόνος ποδοσφαιριστής της Αλγερίας ο οποίος συμπεριελήφθη στην κορυφαία 11άδα της Αφρικής για το 2019 εννοείται, όπως επίσης ο Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ από την Γκαμπόν , ο Σενεγαλέζος, Ιντρίσα Γκουέι και ο Καμερουνέζος, Ζοέλ Ματίπ από το Καμερούν.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Καλύτερος ποδοσφαιριστής : Σαντιό Μανέ

Καλύτερη ομάδα Ανδρών: Αλγερία

Καλύτερος προπονητής ανδρικής ομάδας: Ντζαμέλ Μπελμαντί  (Αλγερία)

Καλύτερος νέος παίκτης: Ασράφ Χακίμι  (Μαρόκο)

Καλύτερη 11άδα της Χρονιάς: Αντρέ Ονανά  (Καμερούν / Άγιαξ ) - Αχράφ Χακίμι (Μαρόκο / Μπορούσια Ντόρτμουντ), Καλύμπου Κουλιμπαλί  (Καμερούν / Νάπολι), Ζοέλ Ματίπ  (Καμερούν / Λίβερπουλ), Σέρζ Οριέ  (Ακτή Ελεφαντοστού /Τότεναμ  )- , Χάμιμ Ζιγιέχ (Μαρόκο / Άγιαξ ), Ιντρίσα Γκουέι (Σενεγάλη /Παρί Σεν Ζερμέν) - Ριάντ Μαχρέζ (Αλγερία / Μάντσεστερ Σίτι), Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος / Λίβερπουλ), Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ (Γκαμπόν/ Αρσεναλ) .

Καλύτερος παίκτης της Αφρικής που παίζει εντός της Ηπείρου της : Γιουσέφ Μπελαιλί  (Αλγερία)

Καλύτερος Πρόεδρος αφρικανικού συλλόγου:Μόισε Κατούμπι   (Μαζέμπε , ΛΔΚ)

Ειδικό βραβείο: Κοντζοβί Ομπιλάλε  (Τόγκο)

Καλύτερος παίκτης: Ασιτάτ Οσοάλα  (Νιγηρία)

Καλύτερη ομάδα γυναικών: Καμερούν

Καλύτερος προπονητής ομάδας γυναικών:Ντεζιρε Ελί  (Νότια Αφρική)

Καλύτερη Ομοσπονδία: Αιγύπτου 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo