Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η FIFA βάζει δύσκολα στους ατζέντηδες με στόχο να μπορέσει να τους «ελέγξει»

Μάνος Σταραμόπουλος   23/01/2020 10:28
Η FIFA βάζει δύσκολα στους ατζέντηδες  με στόχο να μπορέσει να τους «ελέγξει»

Η FIFA βάζει δύσκολα στους ατζέντηδες με στόχο να μπορέσει να τους «ελέγξει»

Μάνος Σταραμόπουλος   23/01/2020 10:28

Η Επιτροπή Ενδιαφερομένων για το ποδόσφαιρο  και το Συμβούλιο της FIFA έχει εκρίνει από πέρυσι  ομόφωνα μάλιστα , μία σειρά μεταρρυθμιστικών προτάσεων σχετικά με τους ατζέντηδες, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2021,  με στόχο την προστασία της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου και την πρόληψη των καταχρήσεων.

Τα μέτρα αυτά προέκυψαν μετά από μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς (φορείς, συλλόγους, πρωταθλήματα και ομοσπονδίες ), καθώς και με ατζέντηδες  που προσκλήθηκαν σε διάφορες συνεδριάσεις διαβουλεύσεων.

Ο πρωταρχικός στόχος εδώ είναι η βελτίωση της διαφάνειας, η προστασία της ευημερίας των ποδοσφαιριστών ,  η ενίσχυση της συμβατικής σταθερότητας και η αύξηση των επαγγελματικών και ηθικών προτύπων. Με άλλα λόγια, να εξαλείψουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις καταχρηστικές και υπερβολικές πρακτικές που δυστυχώς υπήρχαν και υπάρχουν  στο ποδόσφαιρο.

Η FIFA, ως κορυφαίο διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου, έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει και να ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Στοχεύει λοιπόν σε ένα σύστημα ισορροπημένης και εύλογης ρύθμισης, αντί του νόμου της ζούγκλας που υπάρχει σήμερα, με συγκρούσεις συμφερόντων και υπερβολικές «προμήθειες» που κερδίζονται αριστερά και δεξιά.
Μόνο το τελευταίο έτος, ατζέντηδες  ποδοσφαίρου κέρδισαν 653,9 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες , 4  φορές περισσότερο από ό, τι το 2015.

Συνεπώς, η δέσμη μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει διάφορα μέτρα σχετικά με τους ατζέντηδες :

  •           Θέσπιση ανώτατου ορίου στις προμήθειες για την αποφυγή υπερβολικών και καταχρηστικών πρακτικών .
  •           Περιορισμό της πολλαπλής εκπροσώπησης για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων

Την  επανεισαγωγή ενός υποχρεωτικού συστήματος χορήγησης αδειών στους ατζέντηδες  για την αύξηση των επαγγελματικών προτύπων ·

  •           Δημιουργία Υπηρεσίας Ελέγχου της FIFA για τη διασφάλιση καλύτερης οικονομικής διαφάνειας
  •           Δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος επίλυσης διαφορών της FIFA για την αντιμετώπιση διαφορών μεταξύ αντιπροσώπων, ποδοσφαιριστών  και συλλόγων
  •           Την  αποκάλυψη και δημοσίευση όλων των πράξεων που σχετίζονται με ατζέντηδες σε μεταφορές, την αύξηση της διαφάνειας, τη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος μεταφοράς και την υποστήριξη της εφαρμογής νέων κανονισμών.

Όλες αυτές οι προτάσεις της FIFA σχετικά με τη ρύθμιση παραγόντων είναι λογικές, εύλογες, ορθολογικές, αναλογικές και αναγκαίες για την προστασία των συμφερόντων των ποδοσφαιριστών και των ευρύτερων συμφερόντων του ποδοσφαίρου. Συνάδουν επίσης με το συναίσθημα που εκφράζεται επανειλημμένα από θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η FIFA επεξεργάζεται αυτές τις προτάσεις για να μετατραπούν σε κανονισμούς. Για άλλη μια φορά, η εργασία αυτή γίνεται σε συνεννόηση με τους φορείς του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των αντιπροσώπων.
Να δούμε όμως ποια θα είναι και τα αποτελέσματα τους…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας