Eπικίνδυνες διαστάσεις αρχίζει και παίρνει η κόντρα FIFA-UEFA μέσω ECA και WFCA

Η διαμάχη FIFA- UEFA ανοίγει νέο μέτωπο. Από την ώρα που ο  πρόεδρος της δεύτερης, Σλοβένος, Αλεκσάντερ Τσεφερίν δεν  συμφώνησε αμέσως με τον ομόλογό του της Ανωτάτης αρχής του ποδοσφαίρου και κατά ένα τρόπο και…αφεντικό του, Τζιάνι Ινφαντίνο για την επέκταση του Παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων, πριν 2 χρόνια  στο Μαιάμι, ξεκίνησε πάλι ο «πόλεμος». Τώρα λοιπόν ο Ινφαντίνο που έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης , Φλορεντίνο Πέρεθ και ο τελευταίος άνοιξε γραφείο στη Ζυρίχη, με έδρα τη νέα Ένωση Συλλόγων (WFCA) όλου του κόσμου, το παιχνίδι παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
 

Αυτομάτως έχει ξεκινήσει διαμάχη και με την Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων (ECA) στην οποία προίσταται ο Ιταλός, Αντρέα Ανιέλι πρόεδρος και της Γιουβέντους. Καταλαβαίνει κανείς ότι ένας από τους δύο θα πάρει το «πάνω χέρι»με πιθανότατα τον Ισπανό κορυφαίο διοικητικό ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος θα έχει και την στήριξη του Ινφαντίνο.  Ηδη έχουν υπάρξει και τα πρώτα  ιδρυτικά μέλη της νέας ισχυρής λέσχης των κορυφαίων συλλόγων παγκοσμίως που  περιλαμβάνουν τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Ιταλική,  Μίλαν, την Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, την Μπόκα Τζούνιορς και την Ρίβερ Πλέιτ της Αργεντινής.Την Αμέρικα του Μεξικού, την Κινεζική, Γκουαντζού Εβεργκράντε και την Μαζέμπε της Λαικής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η κίνηση των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο οι κορυφαίοι επενδυτές ασχολούνται όλο και περισσότερο με το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, ενώ οι κορυφαίοι ατζέντηδες  του ποδοσφαίρου αναζητούν νέους τρόπους να επωφεληθούν από το αυξανόμενο εταιρικό ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

Η εταιρεία Silver Lake με έδρα τις ΗΠΑ, ήρθε πρόσφατα σε συμφωνία αξίας 500 εκ. δολλαρίων με την Μάντσεστερ Σίτυ προκειμένου να αποκτήσει το 10% του City Football Group, της μητρικής εταιρείας του αγγλικού συλλόγου  και των συνεργαζόμενων συλλόγων της  σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα πρόσφατα η Παγκόσμια αρχή του ποδοσφαίρου μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης είχαν συνομιλίες με την πολυεθνική οικονομική εταιρεία  CVC Capital Partners, η οποία προτίθεται να  χρηματοδοτήσει τα νέα φιλόδοξα προγράμματα του προέδρου Τζιάνι Ινφαντίνο με στόχο να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό και προσοδοφόρο το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων το οποίο από το 2021 θα επεκταθεί από 7 σε 24 ομάδες απ όλο τον κόσμο.

Η  επέκταση του παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων  θα περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Η Ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης, ο πλέον επιτυχημένος σύλλογος στον κόσμο . το πλουσιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο παγκοσμίως από τα έσοδα, έχει προσεγγίσει την CVC και άλλες εταιρικές ομάδες για τη δημιουργία ενός νέου διαγωνισμού πρωταθλήματος λέσχης, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες.

Η CVC,  μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με $ 82,5 δις δολλάρια , υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, έχει μακρά ιστορία αγοράς και πώλησης αθλητικών franchise, όπως η  Formula One και η MotoGP. Πρόσφατα έκλεισε συμφωνίες με την  Ένωση του  ράγκμπι, καταβάλλοντας 225 εκ δολλάρια  για συμμετοχή 27%  στο αγγλικό πρωτάθλημα.  Η Κίνα ως γνωστόν θα φιλοξενήσει το πρώτο ανανεωμένο και αυξημένο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων του 2021. Οπότε μετά την απόσυρση της διεθνούς κοινοπραξίας που περιελάμβανε την Ιαπωνική τράπεζα SoftBank και την  Centricus που εδρεύει  στο Λονδίνο, οι οποίες είχαν υποσχεθεί ότι θα προσφέρουν το ποσό των  25 δισεκατομμύρια δολλαρίων για μία συνεργασία 12 ετών, τώρα  FIFA αναζητά νέους εταιρικούς εταίρους .

Έτσι συζητά τώρα με την CVC  σχετικά με τη χρηματοδότηση της εν λόγω διοργάνωσης , μεταξύ άλλων,  με την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για αγώνες που θα πωλούν στη συνέχεια στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Ηδη η  FIFA θα ανακοινώσει την  διαδικασία υποβολής προσφορών για τις εταιρικές ομάδες που θα υποβάλουν προσφορά για τα εμπορικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων , καθώς το διοικητικό όργανο υπό την καθοδήγηση του Τζιάνι Ινφαντίνο  αναζητά χρηματοδότηση .  Οι κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, οι κινεζικές εταιρείες χονδρικής πώλησης και οι διεθνείς ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν επίσης προσεγγίσει τη FIFA  για την απόκτηση δικαιωμάτων στο τουρνουά αυτό.
                                                             

Τον κάλεσε η ECA
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων κάλεσε επειγόντως τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης και ηγέτη της νέας Ένωσης συλλόγων του κόσμου, ώστε να συζητήσει μαζί του με την ελπίδα να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, ούτως ώστε να μην πληγεί αρκετά και το Champions league,, το οποίο αποτελεί «φλέβα χρυσού» όχι μόνο για την UEFA, αλλά πρωτίστως για τις ομάδες της Ευρώπης που συμμετέχουν σε αυτό και αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια…

Οπότε οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες τόσο για το Champions league, όσο και για την UEFA…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...