Ο Τζιάνι Ινφαντίνο θέλει να αναβαθμίσει την Αφρική δημιουργώντας το δικό της Champions league

Ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο οραματίζεται να αναβαθμίσει το ποδόσφαιρο της Αφρικής , και δύο από τα βασικά του  σχέδιά είναι το Κύπελλο Εθνών Αφρικής να μην διεξάγεται πλέον κάθε 2 χρόνια, αλλά να πάει στα 4 όπως γίνεται με το Παγκόσμιο κύπελλο. Παράλληλα επιθυμεί να δημιουργήσει κι ένα Παναφρικανικό πρωτάθλημα, αντάξιο να συναγωνισθεί αυτό του Ευρωπαικού Champions league.
 

Ο κ. Ινφαντίνο προέτρεψε τους Αφρικανούς ηγέτες να αποδεχθούν την πρότασή του καθώς όπως επεσήμανε  τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 6  φορές , σ ένα ηπειρωτικό πρωτάθλημα που θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια και θα είναι ένα γεγονός που θα μπορεί να το παρακολουθεί όλος ο φίλαθλος κόσμος κι όχι μόνο η Αφρική.

Η ιδέα του αυτή πιστεύεται πως θα έχει «συμμάχους» σχεδόν και όλους τους Ευρωπαϊκούς συλλόγους οι οποίοι θα δούν με καλύτερο μάτι , αυτή την αλλαγή καθώς  δεν θέλουν να χάνουν τους ποδοσφαιριστές τους μεσούσης της αγωνιστικής σαιζόν όπως γίνεται τώρα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κύπελλο  Εθνών του 2021 ξεκινάει τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της FIFA με την κίνησή του αυτή έβαλε σε  πειρασμό σχεδόν όλους τους Αφρικανούς  αξιωματούχους , καθώς αν γίνει πραγματικότητα αυτό, θα μπορέσουν να πάρουν «ανάσα» αλλά να αποκτήσουν και μεγαλύτερη προοπτική οι διοργανώσεις και των  μικρότερων ηλικιών ώστε να μην φεύγουν άρον άρον για την Ευρώπη.

 Παράλληλα το επίσης σχέδιο του Ινφαντίνο είναι η δημιουργία ενός Σούπερ πρωταθλήματος ,  στο οποίο θα συμμετέχουν σταθερά 20  συγκεκριμένες ομάδες (οι 2 ισχυρές και  φημισμένες από κάθε χώρα  ),  ενώ θα συμμετέχουν επίσης  και άλλες  που θα προκύπτουν μέσα από τα εθνικά τους  πρωταθλήματα.

Οι 20 αυτές ομάδες (μπορεί να γίνουν και 24)  θα είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν 18 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για μια 5ετία , τόσο για την ενίσχυσή τους, όσο και για τα τμήματα υποδομής και το γυναικείο ποδόσφαιρο.
Εφ όσον το σχέδιο του Προέδρου της FIFA  προχωρήσει με επιτυχία , τα έσοδα που θα δημιουργούσε θα έφταναν έως τα 3 δις  ευρώ (!). Θα επέτρεπε δηλαδή στους συλλόγους τους να ανακόψουν την μαζική αποχώρηση  των ταλέντων τους, προς τις πλούσιες (και μη)  Ευρωπαϊκές ομάδες.

Παράλληλα ο κ. Ινφαντίνο  πρότεινε να υπάρχουν σε ετήσια βάση διεθνή τουρνουά για παιδιά ηλικίας  κάτω των 16 ετών όπου με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμισθεί και το τουρνουά κάτω των 17 ετών που διεξάγεται τώρα,  κάθε δύο χρόνια.
Ο «ισχυρός άνδρας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου παρουσίασε τις ιδέες του αυτές προς τους Αφρικανούς ηγέτες σε  κεντρική ομιλία που έδωσε κατά την  διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σαλέ του  Μαρόκου,  σχετικά με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Αφρική και το κλείσιμο ενός  χάσματος που υπάρχει , όπου η Ευρώπη κυριαρχεί δίχως αμφιβολία στο παγκόσμιο παιχνίδι.

"Υπάρχει μια εντύπωση ότι η Αφρική πηγαίνει προς τα πίσω", είπε, υπενθυμίζοντας στο κοινό  την περίφημη πρόβλεψη του Πελέ  ότι μια αφρικανική ομάδα θα κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έως  το 2000. Κάτι φυσικά που προς το παρόν δεν έχει πραγματοποιηθεί και σίγουρα φαντάζει αρκετά μακρυνό, τουλάχιστον για τα προσεχή 10 χρόνια!!!

Καμία από τις 5  ομάδες της Αφρικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 δεν κατάφερε να προχωρήσει πέραν από την φάση των ομίλων . Στην ιστορία μάλιστα του Παγκοσμίου κυπέλλου η  Αφρική έχει δει έως τώρα τρεις φορές ομάδα της να φτάνει έως τα προημιτελικά, αλλά καμία τους δεν κατάφερε να  πετύχει ένα βήμα παραπάνω , να πάει δηλαδή στα ημιτελικά.

"Πρέπει να παρέμβουμε σοβαρά", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ινφαντίνο  για το ρόλο πουι πρέπει να παίξει και παίζει η  FIFA προκειμένου  να βοηθήσει την Αφρική στους τομείς της διαιτησίας, της ποδοσφαιρικής υποδομής και των αγώνων.

Η FIFA άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε έχει επιτελέσει αποτελεσματικό έργο στην ταραγμένη Συνομοσπονδία της Αφρικής τους τελευταίους 6 μήνες.  Ο Τζιάνι Ινφαντίνο έστειλε την Γενική του γραμματέα , , Φατίμα Σαμούρα, Ζυρίχη για να επιβλέπει την CAF (Αφρικανική Συνομοσπονδία) που έχει έδρα  το Κάιρο.

Τον Ιανουάριο μάλιστα η  FIFA αποφάσισε όπως το κύπελλο Εθνών Αφρικής δεν θα διεξάγεται πλέον Ιούνιο του  2021 ,αλλά επέστρεψε ξανά στο μήνα Ιανουάριο (από 9 έως 6/2) γεγονός που ενόχλησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο λόγος της αλλαγής  ήταν ο καιρός. Την  εποχή αυτή στο Καμερούν  που ήταν προγραμματισμένη η τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής θα υπάρχουν πάρα πολλές καλοκαιρινές βροχές κάτι που θα δυσκόλευε αφάνταστα το έργο των ποδοσφαιριστών.

Παράλληλα τον Ιούνιο του 2021 ξεκινά και το βελτιωμένο Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων με 24 ομάδες πλέον  που θα δημιουργούσε νέα προβλήματα. Βέβαια με τη  νέα αλλαγή, υπάρχει ξανά έντονος  προβληματισμός στις ομάδες καθόσον θα χάσουν ποδοσφαιριστές μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, πράγμα που γινόταν στο Κόπα Άφρικα και  παλιότερα.

Να φέρουμε στη μνήμη μας άμεσα και ένα  παράδειγμα. Ας πάρουμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και πιθανότατα και Αγγλίας (μετά από 30 χρόνια) Λίβερπουλ η οποία με τη νέα κατάσταση από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο θα στερηθεί των υπηρεσιών αστεριών όπως οι Μανέ,  Σαλάχ,  Κεϊτά και ενδεχομένως και ο στόπερ,  Ματίπ…

Όπως βλέπουμε όλα αλλάζουν σιγά- σιγά…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo