Αυτοί θα πάρουν σε λίγο στα χέρια τους, τα «σκήπτρα» του Αγγλικού ποδοσφαίρου

Αναμφισβήτητα το πρωτάθλημα της Premier League αποτελεί ένα από τα κορυφαία, και σίγουρα το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα  του κόσμου. Σίγουρα είναι το πιο πλούσιο, βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι σύλλογοι είτε με την τηλεόραση,  είτε με άλλους χορηγούς.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εκ των συλλόγων της Premier League βλέπουν ήδη μπροστά. Άλλωστε με την πλήρη εφαρμογή και του Brexit που ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί πως ακριβώς θα λειτουργήσει στο ποδόσφαιρο, κινούνται γρήγορα.  Φοβούμενοι το ενδεχόμενο να... σκάσει κάποια στιγμή και η φούσκα, έχουν φροντίσει ήδη να στελεχώσουν τα ρόστερ τους με νεαρούς, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ικανούς να σηκώσουν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο του μέλλοντος. Ειδικά, δε, το αποκαλούμενο «Big-6» κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετά χρόνια.

Μπροστάρηδες σε αυτή την «επανάσταση» φαίνεται να είναι οι σύλλογοι του Λονδίνου. Η Τσέλσι ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει την πολιτική της προώθησης νέων ποδοσφαιριστών , λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών που της είχε επιβληθεί από την FIFA.  Ήδη, όμως, δρέπει καρπούς. Ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός, Φικαγιό Τομόρι, ο 20χρονος πλάγιος μπακ, Ρις Τζέιμς, ο 24χρονος μέσος, Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ, ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, Μέισον Μάουντ, ο 19χρονος εξτρέμ, Κάλουμ Χάντσον-Οντόι, και ο 22χρονος φορ, Τάμι Εϊμπραχαμ, αποτελούν  βασικές επιλογές του Φρανκ Λαμπάρντ , ενώ από πίσω έρχονται και οι Λιούις Μπέικερ (24χρονος - μέσος), Νέιθαν (23χρονος-  εξτρέμ, μετακόμισε στην Τσέλσι το 2015 από την Ατλέτικο Παραναένσε).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τότεναμ, η οποία έχει, φυσικά, ως ηγέτη στην προσπάθεια αυτή,  τον 26χρονο πια, διεθνή σέντερ φορ  Χάρι Κέιν που αποτελεί γέννημα-θρέμμα των «σπερς». Το ίδιο ισχύει και για τον 23χρονο μέσο, Χάρι Γουίνκς, τον 22χρονο πλάγιο μπακ, Κάιλ Γουόκερ-Πίτερς. Τον  επίσης 22χρονο - κεντρικό αμυντικό,  Κάμερον Κάρτερ-Βίκερς (δόθηκε πριν λίγες ημέρες δανεικός στη Σαουθάμπτον), αλλά και τον 19χρονο αμυντικό μέσο, Όλιβερ Σκιπ.  Υπάρχουν, ακόμη και οι έμπειροι  ποδοσφαιριστές  όπως ο 23χρονος μέσος, Ντέλε Άλι, οι 26χρονοι Έρικ Ντάιερ (μέσος) και Μπεν Ντέιβις (αμυντικός) που έχουν συμπληρώσει ήδη 6 χρόνια στην Τότεναμ. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στον 22χρονο κεντρικό αμυντικό, Χουάν Φόιτ, που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 από την Εστουδιάντες, και μπορεί να αγωνισθεί και ως ακραίος οπισθοφύλακας, αλλά και στον 19χρονο πλάγιο μπακ-χαφ, Ράιαν Σεσενιόν, για τον οποίο η Τότεναμ δαπάνησε το καλοκαίρι 27 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη γειτονική Φούλαμ!

Εξίσου «τρανταχτό» και το παράδειγμα της Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» παρουσιάζουν σε σταθερή βάση φέτος στην ενδεκάδα τους,  ποδοσφαιριστές  όπως ο δεξιός μπακ , Άινσλεϊ Μέιτλαντ-Νάιλς (22χρονος), ο αριστερός μέσος, Μπουκαγιό Σακά (18χρονος), ο δεξιός εξτρέμ, Ρέις Νέλσον (20χρονος), ο κεντρικός μέσος, Τζο Γουίλοκ (20χρονος), και ο επιθετικός, Έντι Ενκέτια (20χρονος). Άπαντες έχουν «ξεπηδήσει» από τα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ. Ακόμη κι ο Ισπανός δεξιός μπακ, Έκτορ Μπεγερίν, μετακόμισε στο Λονδίνο από τη «Μασία» της Μπαρσελόνα το 2011, όταν ήταν μόλις 17 ετών!

Στα 19 του πήγε από τη Σαουθάμπτον στην Άρσεναλ ο 25χρονος πια αμυντικός, Κάλουμ Τσέιμπερς, στα 20 του από την Μπόλτον αποκτήθηκε ο 24χρονος τώρα κεντρικός αμυντικός, Ρομπ Χόλντινγκ. Αίσθηση από πέρυσι κάνει ο 20χρονος μέσος, Ματέο Γκεντουζί , που αποκτήθηκε από τη Λοριάν, ενώ φέτος αποκτήθηκε από την Ιτουάνο ο 18χρονος Βραζιλιάνος φορ, Γκάμπριελ Μαρτινέλι ο οποίος ήδη φροντίζει και κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του.

Ο 22χρονος Άξελ Τουανζέμπε (κεντρικός αμυντικός), ο 19χρονος Μπράντον Γουίλιαμς (αριστερός μπακ), ο 22χρονος Τίμοθι Φοσού-Μενσά (δεξιός μπακ), ο 26χρονος σούπερ σταρ Πολ Πογκμπά (μέσος), ο 23χρονος Σκοτ Μακ Τόμινεϊ (μέσος), ο 24χρονος Αντρέας Περέιρα (μεσοεπιθετικός), ο 27χρονος πια Τζέσε Λίνγκαρντ (εξτρέμ), ο 22χρονος εκπληκτικός ,  Μάρκους Ράσφορντ (επιθετικός) και ο 18χρονος Μέισον Γκρίνγουντ (επιθετικός) είναι όλοι τους ποδοσφαιριστές που ανδρώθηκαν στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Σχεδόν μια ενδεκάδα! Στα 20 του μετακόμισε το 2011 από την Μπλάκμπερν στο «Ολντ Τράφορντ» ο στόπερ Φιλ Τζόουνς, ενώ 19 ήταν το 2014 ο αριστερός μπακ,  Λουκ Σο, όταν έκανε τη διαδρομή Σαουθάμπτον-Μάντσεστερ. Στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας εντάσσονται και οι μεταγραφές των Ντιόγκο Νταλό (20χρονος δεξιός μπακ, μετακόμισε το 2018 από την Πόρτο), Άαρον Γουάν-Μπισάκα (22χρονος δεξιός μπακ, πήγε το καλοκαίρι από την Κρίσταλ Πάλας) και Ντάνιελ Τζέιμς (22χρονος αριστερός εξτρέμ, πήγε  και αυτός το καλοκαίρι από τη Σουόνσι).

«Ουραγός», ίσως, στον τομέα αυτό να είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Έχοντας την άνεση του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, οι «πολίτες» δεν έχουν επενδύσει ιδιαίτερα στις ακαδημίες τους. Μόνο ο 19χρονος Φιλ Φοντέν αποτελεί γέννημα-θρέμμα της Σίτι, έχοντας ήδη συμμετοχές με όλες τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Αγγλίας. Ακόμη κι ο 19χρονος Έρικ Γκαρσία, που φέτος προωθήθηκε από την ομάδα κάτω των 23 ετών της Σίτι, αποκτήθηκε από την περίφημη «Μασία», την ακαδημία της Μπαρσελόνα.

Από κοντά και η Λίβερπουλ. Η πρωτοπόρος της Premier League έχει βγάλει από τα «σπλάχνα» της μόνο τον 21χρονο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ. Ο πλάγιος μπακ είναι ήδη διεθνής με την εθνική Αγγλίας, ενώ την κλήση του στα «τρία λιοντάρια» κέρδισε ως παίκτης της Λίβερπουλ και ο 22χρονος Τζο Γκόμες, με τον κεντρικό αμυντικό να μετακομίζει στο «Άνφιλντ» από την Τσάρλτον το 2015.
Αυτοί αποτελούν το μέλλον του Αγγλικού ποδοσφαίρου ….
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)