Μία τελευταία ευκαιρία

Μετά τον αποκλεισμό των Μίντγιλαντ και Μόλντε στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ είναι πλέον οριστικό: η Κύπρος θα κλείσει την τρέχουσα ευρωπαϊκή περίοδο στη 19η θέση και θα εκκινήσει την επόμενη από την 25η -ελέω της αφαίρεσης των 9.125 βαθμών της περιόδου 2011/12 (πρόκριση ΑΠΟΕΛ στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) από τη συγκομιδή μας στην κατάταξη πενταετίας της UEFA.
Αυτή η σημαντική υποχώρηση δεν έχει μεν αντίκτυπο ούτε στον αριθμό ούτε στην αφετηρία των εκπροσώπων μας στην Ευρώπη, ωστόσο οι άμεσα προπορευόμενες στη βαθμολογία χώρες (Πολωνία, Δανία, Σκοτία, Αζερμπαϊτζάν) έχουν πλέον μεγαλύτερη απόσταση από την Κύπρο απ’ ό,τι εμείς έναντι των χωρών που μας καταδιώκουν (Ισραήλ, Καζαχστάν, Σερβία).
Με άλλα λόγια, για την Κύπρο είναι πια δυσκολότερο να προσπεράσει απ’ ό,τι να προσπεραστεί. Και ο επόμενος κίνδυνος είναι προ των πυλών: το καλοκαίρι του 2017 θα μας αφαιρεθούν οι 4.000 βαθμοί της περιόδου 2012/13 (σ.σ. επί του παρόντος η δεύτερη καλύτερη συγκομιδή μας). Η υποχώρηση στην 27η θέση (όλες οι ομάδες μας στο Γιουρόπα Λιγκ θα ξεκινούν από τον α’ προκριματικό) είναι ορατό, σχεδόν απτό ενδεχόμενο.
Για την αποτροπή του υπάρχει μόνο μια ευκαιρία: η πορεία των εκπροσώπων μας την ερχόμενη περίοδο. Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους της τελευταίας τριετίας (με τη σωρεία πρόωρων αποκλεισμών στις προκριματικές φάσεις) δεν θα γίνει σε μια χρονιά, ωστόσο η βαθμολογική αντεπίθεση είναι επιβεβλημένο ν’ αρχίσει άμεσα.
Γι’ αυτήν απαιτούνται περισσότεροι κερδισμένοι βαθμοί στους προκριματικούς γύρους και καλύτερη συγκομιδή στους ομίλους. Με τρεις πρόωρους αποκλεισμούς και μια φυματική παρουσία στην κύρια φάση των διοργανώσεων της UEFA, δουλειά δεν γίνεται -αποδεδειγμένα πια. Ο πήχης έχει τεθεί και το ερχόμενο καλοκαίρι θα διαπιστωθεί, αν η επιστροφή στο μοντέλο των 14 ομάδων στην α’ κατηγορία συνέβαλε στην αύξηση της ποιότητας και του ανταγωνισμού ή όχι.
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)