No country for good men

Ένας από τους πλέον αδιάψευστους δείκτες ποιότητας ενός πρωταθλήματος είναι οι εισαγωγές του σε ποδοσφαιριστές και κυρίως σε προπονητές. Προσδοκία και απαίτηση από τους ξενόφερτους επαγγελματίες (οφείλει να) είναι μία: η -μέσω συναγωνισμού και καθοδήγησης- υποβοήθηση στην περαιτέρω εξέλιξη των γηγενών και κατ’ επέκταση η βελτίωση του συνολικού προϊόντος.
Ότι ελάχιστοι από τους πολυάριθμους αλλοδαπούς που βγάζουν τα προς το ζην στο κυπριακό ποδόσφαιρο πληρούν αυτό το κριτήριο είναι μια ευθύνη που βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά τους εγχώριους παράγοντες με τον ερασιτεχνικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Συνάμα είναι και μια παγιωμένη πραγματικότητα.
Το αυτονόητο διακύβευμα εν προκειμένω αφορά τη διατήρηση των αξιόλογων εισαγωγών -τόσο σε επίπεδο ποδοσφαιριστών όσο και προπονητών. Το πρώτο είναι προφανώς πιο δύσκολο, ωστόσο το δεύτερο είναι πιο σημαντικό: ένας ποιοτικός τεχνικός ήταν, είναι και θα είναι πολυτιμότερος από έναν ποιοτικό παίκτη.
Στο πλαίσιο αυτό η τάση πιο διαμορφώνεται εσχάτως στο πρωτάθλημά μας είναι ανησυχητική: μετά τον Άντρε Πάους και ο Γιαν ντε Γιόνγκε αποχωρεί. Δύο σοβαροί επαγγελματίες, δύο ακέραιοι χαρακτήρες, δύο άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων απορρίφθηκαν ή απογοητεύτηκαν από το κυπριακό ποδοσφαιρικό περιβάλλον.
Τους δύο Ολλανδούς διέκρινε η εντιμότητα στη δουλειά και στη συμπεριφορά τους. Εμπιστεύτηκαν κι ανέδειξαν γηγενή ταλέντα (Λαΐφη, Μακρή, Κούσουλο, Μιχαήλ), βελτίωσαν ουσιωδώς τις ομάδες τους, ουδέποτε προκάλεσαν, ήταν διαρκώς προσηλωμένοι στην παραγωγή ποδοσφαίρου, η οποία -για τη σχολή που εκπροσωπούν- είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα.
Ατυχώς η εγχώρια νοοτροπία ευρίσκεται στο άλλο άκρο: τα πάντα και οι πάντες θυσιάζονται στο βωμό του αποτελέσματος, η νίκη είναι ένας σκοπός που αγιάζει όλα τα μέσα. Στην άνευ όρων επιδίωξή της δεν χωρούν προφανώς η εντιμότητα, η ακεραιότητα, οι χαμηλοί τόνοι, η υπομονή. Αυτή η πραγματικότητα κόστισε σε Πάους και ντε Γιόνγκε ένα συμβόλαιο. Στο κυπριακό ποδόσφαιρο κοστίζει ένα πολύ πιο ελπιδοφόρο και αξιόλογο αύριο.

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...