Η έκλειψη του MSN

Οι αυτοκρατορίες πέφτουν εκ των έσω. Και η περυσινή «αυτοκρατορία» της Μπαρτσελόνα δείχνει πως γκρεμίζεται εξαιτίας των τριών στρατηγών που την οδήγησαν στο τρεμπλ: Τα μέλη της, κατά πολλούς, κορυφαίας επιθετικής τριάδας όλων των εποχών. Και εξηγούμαι, αρχικά με αριθμούς.
Στο αήττητο σερί των 39 αγώνων, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έκανε πολλά μέτρια έως άσχημα παιχνίδια. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Μπαρτσελόνα - Έιμπαρ 3-1 (χατ - τρικ του Λουίς Σουάρες), Μπαρτσελόνα - Λα Κορούνια 2-2 (ένα γκολ ο Λιονέλ Μέσι), Μάλαγα - Μπαρτσελόνα 1-2 (ένα γκολ ο Μέσι), Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1 (γκολ ο Μέσι, γκολ ο Σουάρες), Λεβάντε - Μπαρτσελόνα 0-2 (ένα γκολ ο Σουάρες), Λας Πάλμας - Μπαρτσελόνα 1-2 (ένα γκολ ο Σουάρες, ένα ο Νεϊμάρ), Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη 2-1 (ένα γκολ ο Μέσι), Μπαρτσελόνα - Άρσεναλ 3-1 (από ένα γκολ Νεϊμάρ, Σουάρες και Μέσι) και Βιγιαρεάλ - Μπαρτσελόνα 2-2 (ένα γκολ ο Νεϊμάρ).
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα παιχνίδια, στα οποία τα μέλη του «MSN» γλίτωσαν την Μπάρτσα από την ισοπαλία ή ακόμα και την ήττα, καλύπτοντας με τα γκολ τα προβλήματα μιας ομάδας που πριν από έναν μήνα ονειρεύονταν δεύτερο διαδοχικό τρεμπλ και τώρα «τρέμει» ότι μπορεί να κλείσει την σεζόν μόνο με τα «συγκλονιστικά» τρόπαια του Σούπερ Καπ Ευρώπης και του Μουντιάλ Συλλόγων.
Στην τρίτη διαδοχική σφαλιάρα στο πρωτάθλημα, από τη Βαλένθια αυτή την φορά, η Μπαρτσελόνα έκανε την καλύτερή της εμφάνιση σε αυτό το «μαύρο» σερί, αλλά η μπάλα δεν έμπαινε μέσα, με τον Ντιέγκο Άλβες να κάνει μουντιαλική εμφάνιση και τους «μπλαουγκράνα» να χάνουν σωρεία ευκαιριών.
Παραμονές του αγώνα, από τα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα έβγαινε ότι αυτή η ελεύθερη πτώση οφείλονταν σε ένα «μπλοκάρισμα» και ότι όλα θα «έφτιαχναν» με μια νίκη επί της Βαλένθια. Αυτό το «μπλοκάρισμα», όμως, ήταν ξεκάθαρο σε όλη τη διάρκεια ενός 90λεπτου, όπου οι καλύτεροι παίκτες των ηττημένων ήταν τα δύο στόπερ τους, Ζεράρ Πικέ και Χαβιέρ Μαστσεράνο. Ποιοι, όμως, «ευθύνονται» γι’ αυτή τη φόρα, κατηφόρα; Οι τέσσερις παίκτες - κλειδιά αυτής της ομάδας.
Πρώτος και χειρότερος, ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Ο παίκτης που δίνει το τέμπο στη μεσαία γραμμή, αυτός που καλείται να δώσει την πρώτη πάσα για να «χτίσει» την επίθεση της Μπαρτσελόνα και το βαρόμετρό της στη νευραλγική θέση μπροστά από την άμυνα, δείχνει να έχει ρετάρει. Κάνει ασύλληπτα λάθη για την κλάση του και μεταδίδει αυτή την ανασφάλεια στην υπόλοιπη ομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φίδια άρχισαν να ζώνουν τους Καταλανούς όχι με το αυτογκόλ του Ιβάν Ράκιτιτς, αλλά με την ευκαιρία του Ροδρίγο, ύστερα από λάθος του «Μπούσι», ο οποίος φτάνει αργά σε μονομαχίες, δεν δίνει την απαραίτητη ισορροπία στην ομάδα του και δείχνει να χρειάζεται ξεκούραση, στο χειρότερο χρονικό σημείο της σεζόν.
Ποιος ξέρει, το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε πατέρας (να σου ζήσει ο Έντσο!) ίσως διαταράσσει τον ύπνο του, ειδάλλως η κατάρρευσή του οφείλεται στην απουσία του από το ροτέισον, στο οποίο μπήκαν παίκτες όπως ο αρχηγός Αντρές Ινιέστα, ο οποίος δείχνει σαφώς πιο φρέσκος.
Πάμε και στην επιθετική τριάδα των 109 γκολ (Σουάρες 45, Μέσι 37 και Νεϊμάρ 27). Πέρυσι, ο Λουίς Ενρίκε «κατάλαβε» στις αρχές Ιανουαρίου ότι αυτοί οι τρεις μπορούσαν να του σώσουν τη χρονιά, σταμάτησε να τους συμπεριλαμβάνει στο ροτέισον όπως έκανε μέχρι τότε και το «MSN» οδήγησε την Μπαρτσελόνα στο δεύτερο τρεμπλ τα τελευταία έξι χρόνια.
Φέτος, λοιπόν, οι τρεις παίζουν ΠΑΝΤΑ. Αν δεν υπάρχει τιμωρία ή τραυματισμός, όπως συνέβη με το δίμηνο πρόβλημα του Μέσι, η απουσία ενός έστω εκ των τριών Α-ΠΑ-ΓΟ-ΡΕΥΕ-ΤΑΙ. Και, μέχρι προ ενός μηνός, όλα έβαιναν καλώς. Μετά τη διακοπή λόγω των αγώνων των εθνικών ομάδων, όμως, ο διακόπτης έπεσε και κανείς δεν ξέρει, αν θα σηκωθεί.
Ο Μέσι «ξεμπλόκαρε» στο σκοράρισμα κόντρα στην Βαλένθια (πέτυχε το «καταραμένο» 500ό γκολ στην καριέρα του), έδειξε ένα καλύτερο πρόσωπο, αλλά δεν περνάει κανέναν στο ένας εναντίον ενός, οι αντίπαλοι τον προλαβαίνουν στα σπριντ και ενδεχομένως οι διαρροές για μυϊκές ενοχλήσεις εδώ και ένα μήνα να μην απέχουν και πολύ από την αλήθεια.
Ο Σουάρες δεν έχει την αποτελεσματικότητα που τον είχε φέρει να διεκδικεί με αξιώσεις το «Χρυσό Παπούτσι», αλλά δεν τα παρατάει ποτέ, πλακώνεται με όλους τους αντιπάλους αμυντικούς μέσα στην περιοχή και η δουλειά του είναι πολύτιμη για την ομάδα του, ακόμα και αν δεν στέλνει την μπάλα στο πλεχτό.
Και πάμε στην πιο προβληματική περίπτωση από τις τρεις, αυτή του Νεϊμάρ. Μετά το γκαλά της «Χρυσής Μπάλας», στις αρχές Ιανουαρίου, ο Βραζιλιάνος (τρίτος στην ψηφοφορία, πίσω από Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο) δείχνει εξαφανισμένος, με τις φήμες για κακή ζωή να «οργιάζουν».
Σκοράρει με το σταγονόμετρο, τα τελειώματά του είναι ως επί το πλείστον άσχημα, βγάζει πολύ εκνευρισμό και περισσότερο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ομάδα του αυτή την εποχή.
Δεν βγαίνει, όμως, με τίποτα από την ενδεκάδα. Γιατί; Γιατί, ακόμα και στα χειρότερά του, μπορεί με μια ενέργεια να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά αλλά, κυρίως, γιατί δεν υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή της προκοπής. Κόντρα στην Βαλένθια, για άλλη μια φορά, ο Λουίς Ενρίκε δεν έκανε ΚΑΜΙΑ αλλαγή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα ήταν άδικο να βγάλει κάποιον, γιατί όλοι οι παίκτες του τα πήγαιναν καλά.
Διαβάστε και «κλάψτε» (ή «γελάστε», ανάλογα με τις προτιμήσεις σας), τον πάγκο της Μπάρτσα στο κυριακάτικο (17/04) παιχνίδι: Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, Ντάνι Άλβες, Αλέις Βιδάλ, Ντούγκλας, Μαρκ Μπάρτρα, Αντριάνο και Μουνίρ Ελ Χανταντί! Συγνώμη, εσείς βλέπετε κάποιον που θα μπορούσε να μπει και να συμβάλλει στην (προσδοκώμενη) ανατροπή; Γιατί εγώ δεν βλέπω.
Πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, η Μπαρτσελόνα παραμένει πρώτη, χάρη μόνο στο γκολ αβερέιτζ. Την 30ή αγωνιστική, βρίσκονταν εννέα βαθμούς μπροστά από την Ατλέτικο Μαδρίτης και τώρα οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες. Την 29η, βρίσκονταν δώδεκα βαθμούς μπροστά από την Ρεάλ και τώρα την έχει στο -1.
Βάσει δυναμικής, οι δύο ομάδες της Μαδρίτης έχουν προβάδισμα για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που πριν από τρεις εβδομάδες έμοιαζε βαμμένο «μπλαουγκράνα» από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Ποιος μπορεί να το διορθώσει για την Μπαρτσελόνα; Μα αυτοί που το «χάλασαν», βεβαίως, τα μέλη του «MSN»!

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)